Agyserkentő vitaminok és tápanyagok  –
Így javíthatod a szellemi teljesítményedet

Agyserkentő vitaminok tanuláshoz

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető
  • Hogyan hatnak a vitaminok az agyműködésre?
  • Agyserkentő vitaminok és ásványi anyagok
  • Egyéb hasznos tápanyagok és gyógynövények
  • Agyserkentő ételek
  • Összefoglaló

Bevezető

A táplálkozás során bevitt energia 1/3-át az agyunk használja fel, a megfelelő működéshez pedig minőségi tápanyagokra van szüksége, így az étrendünk jelentősen befolyásolhatja az agyi teljesítményünket.

Különösen fontos ez azoknál, akik nehéz szellemi munkát végeznek, vizsgákra készülnek vagy fokozott koncentrációt igénylő sportot űznek.

Most bemutatjuk azokat a vitaminokat és egyéb tápanyagokat, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a szellemi teljesítmény maximalizálásához, segítik a koncentrációt, a memóriát és a tanulási képességet.

Vitaminok tanuláshoz

A táplálkozásunk az agyunk működésére is hatással van

Hogyan hatnak a vitaminok az agyműködésre?

Az agy rendkívül komplex szerkezet és számos tápanyagra van szüksége a megfelelő működésre. Egyes vitaminok hiánya ronthatja a kognitív funkciókat, a memóriát és a tanulási képességeket, ezért ezek pótlása elengedhetetlen szellemi épségünk megőrzéséhez.

Hozzájárulnak a hangulatunkat szabályozó neurotranszmitterek képződéséhez, segítik a testünk energiaellátottságát és antioxidánsokkal védik az agyunkat a szabad gyököktől.

Az agyi működés és a táplálkozás kapcsolata tehát kétségtelen.

A vitaminok hiánya nem csak a gyermekkori fejlődés során, hanem későbbi életkorokban is együtt járhat különböző pszichés és idegrendszeri problémákkal. Az időskori memóriaromlás és kedélyváltozás sokszor az elégtelen vitamin-ellátottsággal (B-vitaminok, D-vitamin stb.) függ össze.

Minden vitaminnak más és más szerepe van a testünk működésében, az alábbiakban bemutatjuk, hogyan hatnak az egyes vitaminok az agyműködésre.  

Agyserkentő vitaminok és ásványi anyagok

B-vitaminok

A B-vitaminoknak fontos szerepük van az idegi impulzusok továbbításában, hiányuk a rövid távú memória romlásához vezethet.

A B1-vitamin hozzájárul az idegsejtek membránjainak felépítéséhez és működéséhez, továbbá szabályozó szerepet tölt be az acetilkolin ingerület-átviteli rendszerében.

A B6-vitamin fontos szerepet játszik a hangulatszabályozásban, mivel szükséges az érzelmeket szabályozó neurotranszmitterek, köztük a szerotonin és a dopamin létrehozásához.

Bizonyos tanulmányok szerint összefüggés lehet az alacsony B6-vitaminbevitel, valamint a depresszió és más pszichiátriai problémák között. Egy 250 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat például azt mutatta, hogy a B6-vitamin hiánya akár megduplázhatja a depresszió kialakulásának a valószínűségét.

A B6-vitamin-hiány többek között fáradtsághoz, alvási nehézségekhez, ingerlékenységhez és alacsony koncentrációs képességekhez vezethet.

A B7-vitamin (biotin) fontos feladatot lát el a glükóz anyagcseréjében, ami az agy legfontosabb energiaforrása.

A B5-vitamin a köztes (intermedier) anyagcsere lényeges eleme, felveszi és átalakítja a zsírokat, fehérjéket, szénhidrátokat, de a koleszterin, a szénhidrátok- és az A- és D-vitamin képződésének menetében is kulcsfontosságú szerepet játszik.

A B5-vitamin szintén pozitív irányba mozdítja el a szellemi tevékenyéget, növeli a tanulási képességünket és az agyunk fókuszálási képességét. Ezenkívül fokozza a memória kapacitását és egyéb kognitív funkciók működéséhez is hozzájárul.

A B12-vitamin az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt segíthet a depressziós tünetek kezelésében. Jótékonyan befolyásolja az agy kognitív funkcióit és hozzájárulhat az időskori demencia megelőzéséhez. Továbbá optimalizálja az energiaszintet és biztosítja a jó koncentrációs képességet.  

Koncentráció javítása

Rendszeres B-vitamin pótlással javíthatóak a tanulási képességek

C-vitamin

A C-vitamin antioxidáns funkciójának az agyban is fontos szerepe van, hiszen az agyunk is ki van téve a szabad gyökök káros hatásainak. A C-vitamin emellett az idegsejtek közti kommunikáció szabályozásában is részt vesz. Hiányát összefüggésbe hozzák a kognitív funkciók romlásával és egyes idegrendszeri betegségekkel is.

D-vitamin

A napfény hatására termelődő D-vitaminnak számos jótékony funkciója ismert, antioxidáns és gyulladásellenes hatása mellett az idegrendszeri folyamatokban is fontos szerepe van. Emellett befolyásolja az energia-és tápanyagbevitel hasznosulását és hozzájárul az egészséges izomműködéshez. Az alacsony D-vitamin-szint növeli a mentális betegségek kockázatát, továbbá koncentrációzavarhoz és fáradékonysághoz vezethet.

D-vitamin étrend-kiegészítőkkel történő pótlása főleg a téli hónapokban indokolt.  

E-vitamin

Az E-vitamin védi a szívet és az agyi egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik. Segíti a megfelelő kognitív állapot fenntartását és képes csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. Az E-vitamin hiánya bizonyítottan zavart okoz a központi idegrendszeredben.

Felszívódáshoz szükség van egészséges növényi olajokra is, amelyek ráadásul szintén fontos E-vitamin források. 

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Magnézium

A magnézium az alapvető testi funkciók szabályozásának elengedhetetlen részét képezi. Kulcsszerepet játszik az energiatermelésben, továbbá segít szabályozni a test stresszre való reakcióját, valamint a hormonokat, melyek megemelik vagy csökkentik a stressz szintjét.

Rendszeres pótlásával javítható az alvásminőség, csökkenthető a szervezet stressz-szintje és megelőzhetőek a kognitív és idegrendszeri rendellenességek.  

Cink

A megfelelő cinkbevitel csökkentheti a depresszió kialakulásának a kockázatát. Korai kutatások szerint a depresszióban szenvedőknél nagyobb arányban jelen van a cinkhiány, azonban a cink antidepresszánsokkal együtt történő alkalmazása javítja a depresszió tüneteit a krónikus depresszióban szenvedőknél.

A cink hiánya csökkent koncentrációs képességekhez vezethet.  

B vitamin agyserkentő

Megfelelő vitaminpótlással az elmédet is fitten tarthatod

Egyéb agyserkentő tápanyagok és gyógynövények

Omega-3 zsírsavak

Az agyunk 60%-a zsírból áll, a telített és Omega-3 zsírsavak az agy zsírkészletének 84%-át teszik ki, így nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül, ha a megfelelő agyműködésről van szó.

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai. Mind felnőtt, mind gyermekkorban jó hatással vannak az idegrendszerre, illetve a szív-és agyműködésre. Természetes formában az agysejtekben és a retinában fordulnak elő, fogyasztásukkal növelhető az agyi működés hatékonysága, illetve hozzájárulhatnak a szemünk egészségének megőrzéséhez.

Képesek növelni a koncentrációt, a memóriát és a problémamegoldó képességet, és segíthetnek a tanulási nehézségek leküzdésében is.

Egyes kutatások szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésében is hatékonyak lehetnek. Miután a hiperaktív gyermekeknél csökkent EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) szintet figyeltek meg, azt vizsgálták, hogy a megnövelt esszenciális zsírsav bevitel hogyan járulhat hozzá a tüneteik kezeléséhez.

A vizsgálatban részt vevő gyermekeknél nőtt a koncentrációs készség és a számottevően csökkent a hiperaktivitás szintje.

A gyermekek számára, körülbelül 14 éves korig rendkívül fontos az optimális omega-3-bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben. 

omega-3 forrás

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával javítható a koncentráció és a memória

Nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat a tengeri halak, érdemes tudni azonban, hogy olyan ételek segítségével, mint a lenmag, a dió, az avokádó vagy a chia mag a vegetáriánus vagy növényi táplálkozásba is könnyen beilleszthetőek.

Magyarországon az Omega-3-fogyasztás jóval alacsonyabb, mint azokban az országokban, ahol az emberek rendszeresen fogyasztanak tengeri halakat, egy kis odafigyeléssel azonban mi is könnyedén pótolhatjuk ezt a fontos tápanyagot.

Fogyasszunk legalább heti 3 alkalommal egy marék diót, tökmagot, vagy mogyorót, szórjuk meg a zabkásánkat chia maggal és ha tehetjük, hetente egyszer tengeri hal is kerüljön a tányérunkra. Már ezzel rengeteget tehetünk az agyunk egészségéért.  

Ginko Biloba

A ginko biloba (páfrányfenyő) levelét már évezredek óta alkalmazzák az ősi kínai gyógyászatban. A gyógynövény fő összetevői a flavonoidok és terpenoidok, melyek széles körben fejtenek ki pozitív hatást a szervezet egészére.

Hatására az agy több tápanyagot és oxigént képes felvenni, így javítja az agyi vérellátást, a rövid távú memóriát és serkenti a központi idegrendszer működését.  

Ginseng

A ginseng is segíthet szellemi teljesítőképességünk fitten tartásában. A ginseng gyökeréből készült étrend-kiegészítők fokozzák az agy éberségét, a koncentrációt és az agyi ingerületátviteli-folyamatokat.

Fontos tudni, hogy magas vérnyomás és szívproblémák esetén nem ajánlott a fogyasztása, a nagydózisú C-vitaminnal együtt fogyasztva pedig gyengíthetik egymás hatását. 

Kurkuma

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, melynek jótékony hatását számos kutatás igazolja. Gyulladáscsökkentő hatása miatt főként ízületi gyulladások kezelésére alkalmazzák, ezenfelül azonban az agy önjavító mechanizmusait is elősegíti és jó hatással van a kognitív teljesítményre.

Több kutatásban is olvasható, hogy Indiában, ahol a kurkuma a mindennapi étrend része, és rendszeresen fogyasztják a fűszert, sokkal kisebb arányban fordul elő az Alzheimer-kór és jobb az ott élő emberek kognitív teljesítménye.

Egy kutatás során demenciával küzdő betegek memória teljesítményét vizsgálták. A folyamatban összesen 40 fő vett részt, akik 50 és 90 év közöttiek voltak és enyhébb memória panaszokkal küzdöttek. A résztvevőket két csoportra osztották, majd 18 hónapon keresztül az egyik csapat napi 90 mg kurkumint kapott, míg a másik placebo-t.

A kurkumint szedők memóriája és koncentrációs képességei javultak, 28 %-kal jobb lett a memóriatesztjük, míg a placebo-t szedő résztvevőknél az eredményekben nem volt jelentős változás.  

Kurkuma hatása

A kurkuma javíthatja a memóriát és a koncentrációs képességeket

Probiotikumok

A probiotikumok a szervezetünkben természetes módon is megtalálható, jótékony hatású baktériumok.

Az agyunk a bélrendszerünkkel is folyamatos kapcsolatban van, így a bélrendszerünkben élő több milliárd baktérium nem csak az emésztésünket segíti, hanem hatással van a gondolkodásunkra és a hangulatunkra is.

Ezek a baktériumok biológiailag aktív molekulákat termelnek és képesek befolyásolni a szervezet szerotonin-és dopaminszintjét. A mikrobiom összetétele továbbá a stresszre adott reakciónkat is befolyásolja.

A Grazi Egyetem, a Grazi Orvostudományi Egyetem és a Grazi Műszaki Egyetem kutatói egy négy héten át zajló kutatás során megállapították, hogy a bélben lévő mikroorganizmusok bizonyos összetétele pozitívan befolyásolhatja az emlékezőképességet és az érzelmi döntési folyamatokat.

A kutatás eredménye szerint, azok a résztvevők, akik négy héten át probiotikumot kaptak, jobb eredményeket értek el a visszaemlékezést ellenőrző teszteken és biztosabbak voltak döntéshozatalkor.  

Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum

Probiotics Probiotikum

Probiotikum komplex 3 baktérium-törzzsel, prebiotikummal és 4 vitaminnal megerősítve!

A fantasztikus, ledús ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Koffein

A koffein a legelterjedtebb serkentőszer a világon. Fokozza az agyi vérkeringést, élénkítő hatása van és erősen növeli a mentális teljesítőképességet.

A központi idegrendszer stimulálásával ideiglenesen megerősíti a koncentrációt, gátolja a fáratságérzetért felelős adenozin termelődését és növeli a szervezet adrenalin szintjét.

Túladagolása azonban magas vérnyomást, szívritmuszavart és alvászavart okozhat. Felezési ideje hat óra, ezért lefekvés előtt legalább hat órával már nem tanácsos koffeintartalmú italt fogyasztani.  

Agyserkentő ételek

Szellemi tápláléknak (brain food) nevezzük azokat az ételeket, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak agyserkentő vitaminokat, omega-3 zsírsavakat vagy egyéb teljesítményfokozó összetevőket. Fogyaszd őket gyakran, ha fontos vizsgára készülsz, vagy csak szeretnél koncentrált maradni a munkahelyeden. 

Ilyen ételek a következők:  

  • Avokádó
  • Olívaolaj
  • Zöld leveles zöldségek (brokkoli, kelkáposzta, spenót)
  • Bogyós gyümölcsök (áfonya, ribizli, meggy, eper)
  • Olajos magvak (napraforgómag, chia mag, lenmag, dió, tökmag)
  • Vörösbor (napi 1 pohár)
  • Teljes kiőrlésű gabonák
  • Tengeri halak
  • Minőségi étcsokoládé
  • Kávé, tea

Összefoglaló

Agyunk egészsége és megfelelő működéhez tehát elengedhetetlen, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítsunk a szervezetünk számára. A vitaminok és ásványi anyagok mellett az omega 3-zsírsavak és a probiotikumok rendszeres pótlása is javasolt a szellemi teljesítmény maximalizálása érdekében.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Kedvezményes Probiotics + Women's Multi Csomag
Kedvezményes Probiotics + Women's Multi Csomag
Kedvezményes Probiotics + Women's Multi Csomag
Kedvezményes Probiotics + Women's Multi Csomag

Kedvezményes Probiotics + Women's Multi Csomag

A Women's Multi egy ellenállhatatlanul finom női multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel, lédús narancs ízben.

A Probiotics probiotikum három válogatott probiotikum törzzsel, prebiotikummal és vitaminokkal az erős, ellenálló emésztésért, ananász ízben.

View Details