Agyserkentő vitaminok és tápanyagok  – 
Így javíthatod a szellemi teljesítményedet
                    
                  
                
                  
                    Szerző: Herédi Alexa
                      Vitaful.hu
                  
                  
                    Lektorálta: Hardy Attila
                      Vitaful.hu
                  
                    Tartalomjegyzék
                  
                  - Bevezető
 - 
                      Hogyan hatnak a vitaminok az agyműködésre?
 - Agyserkentő vitaminok és ásványi anyagok
 - Egyéb hasznos tápanyagok és gyógynövények
 - Agyserkentő ételek
 - Összefoglaló
 
                    Bevezető
                  
                  
                    A táplálkozás során bevitt energia 1/3-át az agyunk használja fel, a megfelelő működéshez pedig
                      minőségi tápanyagokra van szüksége, így az étrendünk jelentősen befolyásolhatja az agyi
                      teljesítményünket.
                      
                      Különösen fontos ez azoknál, akik nehéz szellemi munkát végeznek, vizsgákra készülnek vagy
                      fokozott koncentrációt igénylő sportot űznek.
                      
                      Most bemutatjuk azokat a vitaminokat és egyéb tápanyagokat, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a
                      szellemi teljesítmény maximalizálásához, segítik a koncentrációt, a memóriát és a tanulási
                      képességet.
                      
                      
                    
                  
                  A táplálkozásunk az agyunk működésére is hatással van
                    Hogyan hatnak a vitaminok az agyműködésre?
                    
                  
                  
                    Az agy rendkívül komplex szerkezet és számos tápanyagra van szüksége a megfelelő működésre. Egyes
                      vitaminok hiánya ronthatja a kognitív funkciókat, a memóriát és a tanulási képességeket, ezért
                      ezek pótlása elengedhetetlen szellemi épségünk megőrzéséhez.
                      
                      Hozzájárulnak a hangulatunkat szabályozó neurotranszmitterek képződéséhez, segítik a testünk
                      energiaellátottságát és antioxidánsokkal védik az agyunkat a szabad gyököktől.
                      
                      Az agyi működés és a táplálkozás kapcsolata tehát kétségtelen.
                      
                      A vitaminok hiánya nem csak a gyermekkori fejlődés során, hanem későbbi életkorokban is együtt
                      járhat különböző pszichés és idegrendszeri problémákkal. Az időskori memóriaromlás és
                      kedélyváltozás sokszor az elégtelen vitamin-ellátottsággal (B-vitaminok, D-vitamin stb.) függ
                      össze.
                      
                      Minden vitaminnak más és más szerepe van a testünk működésében, az alábbiakban bemutatjuk, hogyan
                      hatnak az egyes vitaminok az agyműködésre.  
                    
                  
Agyserkentő vitaminok és ásványi anyagok
B-vitaminok
                    A B-vitaminoknak fontos szerepük van az idegi impulzusok továbbításában, hiányuk a rövid távú
                      memória romlásához vezethet.
                      
                      A B1-vitamin hozzájárul az idegsejtek membránjainak felépítéséhez és működéséhez, továbbá
                      szabályozó szerepet tölt be az acetilkolin ingerület-átviteli rendszerében.
                      
                      A
                        B6-vitamin
                      fontos szerepet játszik a hangulatszabályozásban, mivel szükséges az érzelmeket szabályozó
                      neurotranszmitterek, köztük a szerotonin és a dopamin létrehozásához. 
                      
                      Bizonyos tanulmányok szerint összefüggés lehet az alacsony B6-vitaminbevitel, valamint a
                      depresszió és más pszichiátriai problémák között. Egy 250 idősebb felnőtt bevonásával végzett
                      vizsgálat például azt mutatta, hogy a B6-vitamin hiánya akár megduplázhatja a depresszió
                      kialakulásának a valószínűségét.
                      
                      
                      A B6-vitamin-hiány többek között fáradtsághoz, alvási nehézségekhez, ingerlékenységhez és alacsony
                      koncentrációs képességekhez vezethet.
                      
                      A
                      B7-vitamin (biotin)
                      fontos feladatot lát el a glükóz anyagcseréjében, ami az agy legfontosabb energiaforrása.
                      
                      A
                      B5-vitamin
                      a köztes (intermedier) anyagcsere lényeges eleme, felveszi és átalakítja a zsírokat, fehérjéket,
                      szénhidrátokat, de a koleszterin, a szénhidrátok- és az A- és D-vitamin képződésének menetében is
                      kulcsfontosságú szerepet játszik.
                      
                      A B5-vitamin szintén pozitív irányba mozdítja el a szellemi tevékenyéget, növeli a tanulási
                      képességünket és az agyunk fókuszálási képességét. Ezenkívül fokozza a memória kapacitását és
                      egyéb kognitív funkciók működéséhez is hozzájárul.
                      
                      A B12-vitamin az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt segíthet a depressziós tünetek kezelésében.
                      Jótékonyan befolyásolja az agy kognitív funkcióit és hozzájárulhat az időskori demencia
                      megelőzéséhez. Továbbá optimalizálja az energiaszintet és biztosítja a jó koncentrációs
                      képességet.  
                    
                  
Rendszeres B-vitamin pótlással javíthatóak a tanulási képességek
C-vitamin
A C-vitamin antioxidáns funkciójának az agyban is fontos szerepe van, hiszen az agyunk is ki van téve a szabad gyökök káros hatásainak. A C-vitamin emellett az idegsejtek közti kommunikáció szabályozásában is részt vesz. Hiányát összefüggésbe hozzák a kognitív funkciók romlásával és egyes idegrendszeri betegségekkel is.
D-vitamin
                    A napfény hatására termelődő
                      D-vitaminnak számos
                      jótékony funkciója ismert, antioxidáns és gyulladásellenes hatása mellett az idegrendszeri
                      folyamatokban is fontos szerepe van. Emellett befolyásolja az energia-és tápanyagbevitel
                      hasznosulását és hozzájárul az egészséges izomműködéshez. Az alacsony D-vitamin-szint növeli a
                      mentális betegségek kockázatát, továbbá koncentrációzavarhoz és fáradékonysághoz vezethet.
                      
                      D-vitamin étrend-kiegészítőkkel történő pótlása főleg a téli hónapokban indokolt.  
                    
                  
E-vitamin
                    Az E-vitamin védi a
                      szívet és az agyi egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik. Segíti a megfelelő kognitív
                      állapot fenntartását és képes csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. Az E-vitamin
                      hiánya bizonyítottan zavart okoz a központi idegrendszeredben.
                      
                      
                      Felszívódáshoz szükség van egészséges növényi olajokra is, amelyek ráadásul szintén fontos
                      E-vitamin források. 
                    
                  
Magnézium
                    A
                      magnézium
                      az alapvető testi funkciók szabályozásának elengedhetetlen részét képezi. Kulcsszerepet játszik az
                      energiatermelésben, továbbá segít szabályozni a test stresszre való reakcióját, valamint a
                      hormonokat, melyek megemelik vagy csökkentik a stressz szintjét.
                      
                      Rendszeres pótlásával javítható az alvásminőség, csökkenthető a szervezet stressz-szintje és
                      megelőzhetőek a kognitív és idegrendszeri rendellenességek.  
                    
                  
Cink
                    A megfelelő cinkbevitel csökkentheti a depresszió kialakulásának a kockázatát. Korai kutatások
                      szerint a depresszióban szenvedőknél nagyobb arányban jelen van a cinkhiány, azonban a cink
                      antidepresszánsokkal együtt történő alkalmazása javítja a depresszió tüneteit a krónikus
                      depresszióban szenvedőknél.
                      
                      
                      A cink hiánya
                      csökkent koncentrációs képességekhez vezethet.  
                    
                  
                    Megfelelő vitaminpótlással az elmédet is fitten tarthatod
                    
                  
Egyéb agyserkentő tápanyagok és gyógynövények
Omega-3 zsírsavak
                    Az agyunk 60%-a zsírból áll, a telített és Omega-3 zsírsavak az agy zsírkészletének 84%-át teszik
                      ki, így nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül, ha a megfelelő agyműködésről van szó.
                      
                      Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai. Mind felnőtt, mind
                      gyermekkorban jó hatással vannak az idegrendszerre, illetve a szív-és agyműködésre. Természetes
                      formában az agysejtekben és a retinában fordulnak elő, fogyasztásukkal növelhető az agyi működés
                      hatékonysága, illetve hozzájárulhatnak a szemünk egészségének megőrzéséhez.
                      
                      
                      Képesek növelni a koncentrációt, a memóriát és a problémamegoldó képességet, és segíthetnek a
                      tanulási nehézségek leküzdésében is.
                      
                      Egyes kutatások szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésében is hatékonyak lehetnek.
                      Miután a hiperaktív gyermekeknél csökkent EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) szintet
                      figyeltek meg, azt vizsgálták, hogy a megnövelt esszenciális zsírsav bevitel hogyan járulhat hozzá
                      a tüneteik kezeléséhez.
                      
                      A vizsgálatban részt vevő gyermekeknél nőtt a koncentrációs készség és a számottevően csökkent a
                      hiperaktivitás szintje.
                      
                      A gyermekek számára, körülbelül 14 éves korig rendkívül fontos az optimális omega-3-bevitel, mivel
                      ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben. 
                    
                  
                  
                    Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával javítható a koncentráció és a memória
                    
                  
                    Nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat a tengeri halak, érdemes tudni azonban, hogy
                      olyan ételek segítségével, mint a lenmag, a dió, az avokádó vagy a
                      chia mag a vegetáriánus
                      vagy növényi táplálkozásba is könnyen beilleszthetőek.
                      
                      Magyarországon az Omega-3-fogyasztás jóval alacsonyabb, mint azokban az országokban, ahol az
                      emberek rendszeresen fogyasztanak tengeri halakat, egy kis odafigyeléssel azonban mi is könnyedén
                      pótolhatjuk ezt a fontos tápanyagot.
                      
                      Fogyasszunk legalább heti 3 alkalommal egy marék diót, tökmagot, vagy mogyorót, szórjuk meg a
                      zabkásánkat chia maggal és ha tehetjük, hetente egyszer tengeri hal is kerüljön a tányérunkra. Már
                      ezzel rengeteget tehetünk az agyunk egészségéért.  
                    
                  
Ginko Biloba
                    A ginko biloba (páfrányfenyő) levelét már évezredek óta alkalmazzák az ősi kínai gyógyászatban. A
                      gyógynövény fő összetevői a flavonoidok és terpenoidok, melyek széles körben fejtenek ki pozitív
                      hatást a szervezet egészére.
                      
                      Hatására az agy több tápanyagot és oxigént képes felvenni, így javítja az agyi vérellátást, a
                      rövid távú memóriát és serkenti a központi idegrendszer működését.  
                    
                  
Ginseng
                    A ginseng is segíthet szellemi teljesítőképességünk fitten tartásában. A ginseng gyökeréből
                      készült étrend-kiegészítők fokozzák az agy éberségét, a koncentrációt és az agyi
                      ingerületátviteli-folyamatokat. 
                      
                      Fontos tudni, hogy magas vérnyomás és szívproblémák esetén nem ajánlott a fogyasztása, a
                      nagydózisú C-vitaminnal együtt fogyasztva pedig gyengíthetik egymás hatását. 
                  
Kurkuma
                    A kurkuma hatóanyaga a
                      kurkumin, melynek jótékony hatását számos kutatás igazolja. Gyulladáscsökkentő hatása miatt főként
                      ízületi gyulladások kezelésére alkalmazzák, ezenfelül azonban az agy önjavító mechanizmusait is
                      elősegíti és jó hatással van a kognitív teljesítményre.
                      
                      Több kutatásban is olvasható, hogy Indiában, ahol a kurkuma a mindennapi étrend része, és
                      rendszeresen fogyasztják a fűszert, sokkal kisebb arányban fordul elő az Alzheimer-kór és jobb az
                      ott élő emberek kognitív teljesítménye.
                      
                      Egy kutatás során demenciával küzdő betegek memória teljesítményét vizsgálták. A folyamatban
                      összesen 40 fő vett részt, akik 50 és 90 év közöttiek voltak és enyhébb memória panaszokkal
                      küzdöttek. A résztvevőket két csoportra osztották, majd 18 hónapon keresztül az egyik csapat napi
                      90 mg kurkumint kapott, míg a másik placebo-t.
                      
                      A kurkumint szedők memóriája és koncentrációs képességei javultak, 28 %-kal jobb lett a
                      memóriatesztjük, míg a placebo-t szedő résztvevőknél az eredményekben nem volt jelentős
                      változás.  
                    
                  
                  
                    A kurkuma javíthatja a memóriát és a koncentrációs képességeket
                    
                  
Probiotikumok
                    A probiotikumok a
                      szervezetünkben természetes módon is megtalálható, jótékony hatású baktériumok.
                      
                      Az agyunk a bélrendszerünkkel is folyamatos kapcsolatban van, így a bélrendszerünkben élő több
                      milliárd baktérium nem csak az emésztésünket segíti, hanem hatással van a gondolkodásunkra és a
                      hangulatunkra is.
                      
                      Ezek a baktériumok biológiailag aktív molekulákat termelnek és képesek befolyásolni a szervezet
                      szerotonin-és dopaminszintjét. A mikrobiom összetétele továbbá a stresszre adott reakciónkat is
                      befolyásolja.
                      
                      A Grazi Egyetem, a Grazi Orvostudományi Egyetem és a Grazi Műszaki Egyetem kutatói egy négy héten
                      át zajló kutatás során megállapították, hogy a bélben lévő mikroorganizmusok bizonyos összetétele
                      pozitívan befolyásolhatja az emlékezőképességet és az érzelmi döntési folyamatokat.
                      
                      
                      A kutatás eredménye szerint, azok a résztvevők, akik négy héten át probiotikumot kaptak, jobb
                      eredményeket értek el a visszaemlékezést ellenőrző teszteken és biztosabbak voltak
                      döntéshozatalkor.  
                    
                  
Koffein
                    A koffein a legelterjedtebb serkentőszer a világon. Fokozza az agyi vérkeringést, élénkítő hatása
                      van és erősen növeli a mentális teljesítőképességet. 
                      
                      A központi idegrendszer stimulálásával ideiglenesen megerősíti a koncentrációt, gátolja a
                      fáratságérzetért felelős adenozin termelődését és növeli a szervezet adrenalin szintjét.
                      
                      Túladagolása azonban magas vérnyomást, szívritmuszavart és alvászavart okozhat. Felezési ideje hat
                      óra, ezért lefekvés előtt legalább hat órával már nem tanácsos koffeintartalmú italt
                      fogyasztani.  
                    
                  
Agyserkentő ételek
                    Szellemi tápláléknak (brain food) nevezzük azokat az ételeket, melyek nagy mennyiségben
                      tartalmaznak agyserkentő vitaminokat, omega-3 zsírsavakat vagy egyéb teljesítményfokozó
                      összetevőket. Fogyaszd őket gyakran, ha fontos vizsgára készülsz, vagy csak szeretnél koncentrált
                      maradni a munkahelyeden. 
                      
                      Ilyen ételek a következők:  
                    
                  
- Avokádó
 - Olívaolaj
 - Zöld leveles zöldségek (brokkoli, kelkáposzta, spenót)
 - Bogyós gyümölcsök (áfonya, ribizli, meggy, eper)
 - Olajos magvak (napraforgómag, chia mag, lenmag, dió, tökmag)
 - Vörösbor (napi 1 pohár)
 - Teljes kiőrlésű gabonák
 - Tengeri halak
 - Minőségi étcsokoládé
 - Kávé, tea
 
Összefoglaló
                    Agyunk egészsége és megfelelő működéhez tehát elengedhetetlen, hogy minden szükséges tápanyagot
                      biztosítsunk a szervezetünk számára. A vitaminok és ásványi anyagok mellett az omega 3-zsírsavak
                      és a probiotikumok rendszeres pótlása is javasolt a szellemi teljesítmény maximalizálása
                      érdekében.
                    
                  
                    Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!