A C-vitamin 5+1 áldásos hatása,
Adagolása,
hiánytünetei
Szerző:
Hardy Attila
Vitaful.hu
Lektorálta: Herédi
Alexa
Vitaful.hu
Tartalomjegyzék
- Mi az a C-vitamin? –
Bevezető
- C- vitamin
szükséglet, avagy mennyi az annyi?
- A C-vitamin 5+1
áldásos hatása
- Mit okozhat a C-
vitamin hiánya?
- Túladagolható a
C-vitamin?
- Milyen formában érdemes fogyasztani?
- C- vitamin szérum -
A szép bőr titka?
- Összefoglaló
Mi is a C- vitamin? - Bevezető
A C- vitamin egyike a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből
az emberi szervezet csak pár napra elegendő mennyiséget képes elraktározni,
ellentétben a zsírban oldódó vitaminokkal. Érdekessége, hogy a létező
emlősfajok közül csupán a tengerimalac és az ember szervezete képtelen az
előállítására, továbbá a “napi szükséges mennyiség” versenyt is a C- vitamin
nyeri, hiszen az összes vitamin közül ebből kell a legnagyobb dózist bevinni
a szervezetbe.
Kiváló természetes C- vitamin forrás a csipkebogyó, a zöldpaprika, és a
citrusfélék. Jelen van a paradicsomban, salátafélékben és egyéb
friss zöldségekben is. Télen pedig a
savanyú káposzta fogyasztása
ajánlott.
Ahhoz, hogy természetes forrásból megfelelő mennyiséget juttassunk a
szervezetbe, fontos odafigyelnünk, hiszen a felsorolt zöldségek és
gyümölcsök aszkorbinsav tartalma változó. Érdemes mégis változatos formában elfogyasztani az
előírt mennyiséget, nem figyelmen kívül hagyva az esetleg magas
gyümölcscukor szintet sem.
A legjobb természetes C-vitamin forrás a csipkebogyó, a zöldpaprika és a citrusfélék
C- vitamin vagy aszkorbinsav?
Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav,
amely cukorszármazéknak tekinthető.
Élelmiszer-adalékanyagkénti
azonosítója E300. Elnevezése a molekula hiányában fellépő skorbut betegségből ered, amely a
gyümölcsöket és zöldségeket nélkülöző táplálkozásra volt visszavezethető.
1912-től tengerimalacokon végzett kísérletek eredményeivel sikerült
igazolni, hogy a skorbut egy ezen sav hiányában fellépő betegség.
Az
emberi szervezetből kinyert kis mennyiségből megalkotott képlet alapján
kutatták a vitamint- többnyire citrusfélékben, majd mikor sikerült
megtalálni a tápanyagkomponenst, C-
vitaminnak nevezték el 1920-ban.
Szent- Györgyi Albert, a C- vitamin atyja
1893-ban született Budapesten, Szentgyörgyi Albert Imre néven
anyakönyvezve. Apai ágon nemesi, anyai ágon híres tudós dinasztiából
származott. A Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1917-ben,
majd Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként.
1927-ben
tett felfedezése, amelynek során a mellékvesében kimutatott egy addig
ismeretlen anyagot, vezetett el a C- vitamin 1930-as izolálásáig, illetve az ezért
kapott orvosi és élettani Nobel-díjig,
amellyel 1937-ben honorálták. Ő
máig az egyetlen magyar, aki természettudományos munkájáért kapta meg
ezt a díjat.
Tudományos munkásságát 1937-ben még
Corvin-koszorúval, majd 1948-ban az akkor első alkalommal kiosztott
Kossuth-díjjal is elismerték. 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, majd
itt is halt meg 1986-ban.
Életének utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte, amelyben
valószínűleg közrejátszott, hogy második felesége és egyetlen gyermeke is
ebben a betegségben hunyt el. A tudós egészségi állapota 92 éves koráig
kifogástalan volt.
C- vitamin szükséglet, avagy mennyi az
annyi?
Általánosságban elmondható, hogy 14 éves
kortól az ajánlott napi minimum mennyiség
80 mg C- vitamin, viszont ez önmagában nem helytálló kijelentés.
Nem mindegy, hogy női vagy férfi szervezetről van szó, illetve számos egyéb
tényezőt is figyelembe kell venni a szükséges mennyiség meghatározásakor.
Ilyenek lehetnek:
- a várandósság vagy szoptatás időszaka
- a nehéz fizikai munka
- a stresszes életmód
- a dohányzás és/ vagy alkoholfogyasztás,
- a menopauza
- a lázas, illetve műtét utáni állapot
Jó tudni, hogy a C-vitamin felszívódási vesztesége viszonylag alacsony. A bevitt mennyiség kb. 75%-a hasznosul a szervezetben.
C- vitamin - gyerekeknek. Lehet? Kell? Mennyit? Hogyan?
Csecsemő- és gyermekkorban is elengedhetetlen a vitamindús táplálkozás
Ahhoz kétség sem
férhet, hogy az emberi szervezet számára minden korban, így csecsemő- és gyermekkorban
is elengedhetetlen a C-vitamin pótlása. Mivel ezt a vitamint
kizárólag táplálkozás során tudjuk célba juttatni, a szülők feladata ezt
biztosítani a kisebbeknek.
Minél kisebb egy gyermek, annál kevesebb
a számára szükséges mennyiség, viszont ezzel egyenesen arányos az általa
elfogyasztható étel mennyisége is, így muszáj tudatosan összeállítani a kicsik
menüjét. Bár a csipkebogyó és a homoktövis is kiváló C-vitamin
források, a gyerekeknél sajnos mégsem egyértelmű a sikerük.
Érdemes
tehát számba venni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek kimagaslóak
az aszkorbinsav tartalmuk miatt és fogyasztásuk sem igényel túl sok
“marketinget” a szülők részéről. A narancs, a kivi, a citrom és a mandarin
bár kicsit savanykás ízűek, kiválóan alkalmasak facsart innivalóként vagy
akár smoothie-ként egy- egy uzsonna kiváltására.
Ha az édesebb
ízeket preferálják a gyerekek, akkor a sárgadinnye, az eper és a banán
(bizony!) is remek C-vitaminforrás.
A zöldségeknél is fontos, hogy minél többet fogyasszanak belőle a lurkók
nyersen, hiszen az egyes konyhatechnológiai eljárásokkal az alapanyagok
vitamintartalma jelentősen csökken. Szuper tízórai lehet egy ízlésesen (vagy
ha még kicsik- inkább mókásan) összeállított zöldségtál darabolt sárgarépával, káposztával, roppanós
karalábéval.
Természetesen a legjobb megoldás, ha a szükséges mennyiség változatos
forrásból származik és fedezi a gyerekek C- vitamin szükségletét, amely 1-3
éves kor között 45 milligrammra nő,
kiskamasz kortól pedig 60-80
milligramm.
A C-vitamin 5+1 áldásos hatása
1. Erősíti az immunrendszert
Növeli
szervezetünk ellenálló képességét, mert erősíti az immunrendszert, továbbá a
fehérvérsejtek számát is befolyásolja, amely a kórokozók elleni harcban
kiemelkedően fontos.
2. Segíthet a fogyásban
A C- vitamin az anyagcsere folyamatokban, így például a zsír lebontásában is nagy szerepet játszik. Fogyókúrázóknak is kifejezetten javasolt a megfelelő mennyiség elfogyasztása!
3. Jótékony hatással van a bőrre
Az egészséges bőr és íny megőrzése szempontjából is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C- vitamin fogyasztása. (A bőr egészségének megőrzése mellett a gyorsabb sebgyógyulást is biztosítja.)
4. Erősíti a csontokat
Az inak és csontok fejlődését is befolyásolja a szervezetben megtalálható aszkorbinsav mennyisége.
5. Javítja a vas felszívódását
A C-vitamin a vas felszívódását és hasznosulását is javítja. A vas az oxigén sejtekhez való eljutásában vállal fontos szerepet.
+1
Antioxidáns
Az utóbbi idők egyik
fontos felfedezése, hogy a C-vitamin olyan antioxidáns anyag, amely segít
megelőzni a szabadgyökök káros hatását, ezáltal a rákos megbetegedések
megelőzésében is nagyon nagy szerepet vállal.
De mit is okoz a C- vitamin hiánya?
Talán az első dolog,
ami a C-vitamin hiányról eszünkbe jut, az a bizonyos skorbut betegség, amelyhez az egész
“aszkorbinsav- történelem” visszavezethető. És ez rendben is van így, hiszen
valóban ez a betegség az egyik legkomolyabb
következménye a nem megfelelő mennyiségű C- vitamin
fogyasztásnak.
De mindenképp számolni kell a szív-és érrendszeri betegségekkel is,
hiszen többek között a koleszterinszint
emelkedésében is megnyilvánulhat ezen vitamin hiánya, ami pedig
szívinfarktushoz vagy szívkoszorúér- betegségekhez
vezethet. Továbbá ott vannak még, mint lehetséges következmények: az
egyes ízületek, a szem, a pajzsmirigy vagy
a máj bizonyos megbetegedései.
Olyan mentális eredetű, vagy
függőségeken alapuló kóroknál is
jelentős lehet a C- vitamin hiányának káros hatása, mint például az
autizmus, a depresszió, az alkoholizmus vagy a dohányzás. De a fáradtság és az idegesség is egy C-vitaminhiányos állapotot jelezhet.
Mindezeken túl az öregedés -mint
természetes folyamat- lezajlásánál sem elhanyagolható szereplő a C-
vitamin.
Lehetséges a C- vitamin túladagolása?
Ahogy arról már
korábban is esett szó, a C-vitamin egy
vízben oldódó vitamin, a felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből. A
természetes eredetű aszkorbinsavat nem lehet túladagolni, továbbá jóhír,
hogy az étrend kiegészítőkkel kapcsolatban is elenyésző az esetleges túladagolással
kapcsolatba hozható esetek száma.
Viszont megfigyeléseken
alapulva kijelenthető, hogy azoknál, akik tartósan 2000 mg-nál nagyobb
mennyiséget juttatnak a szervezetükbe nap mint nap -kevés
eséllyel- de megjelenhet például
vesekő, vagy a szövetekben
változó mértékű lerakódás.
Fontos azonban, hogy azok,
akik cukorbetegségben szenvednek,
vagy vesebetegségük, esetleg vér-vese rendellenességük van,
figyelmet fordítsanak a megfelelő mennyiség betartására, esetükben
ugyanis lehet kockázata a nagyobb dózis
fogyasztásának.
Az a bizonyos 1000 milligramm…
Felnőtt embernél
bizonyított tény, hogy 5 gramm aszkorbinsav
semmilyen káros hatást nem vált ki, viszont segíti a szervezet
megfelelő működését, és biztosítja az esetek nagytöbbségében a teljes
szükséges mennyiséget. Végletként azonban gyakran a 2 gramm, vagyis 2000 milligramm C-vitamint szokták
emlegetni, mint a fogyasztható adag felső határát.
Ennél nagyobb
dózis tartós szedése esetén már
emésztőrendszeri panaszok, vagy vesekő kialakulásának veszélye állhat
fenn. Mindezek után logikus “arany középút” az 1000 milligramm preferálása, amely
többszörösen is fedezi az elengedhetetlen
adag C-vitamint, kárt nem okoz, hiszen a felesleg a vizelettel
távozik, és a kissé rizikós felsőhatártól is kellően messze van.
Változatos külső, egységes belső - Por? Csepp? Tabletta?
Napjainkban számos verzióban juthatunk hozzá a
C-vitaminhoz, másik nevén az aszkorbinsavhoz. Pici babáknál
egyértelműen csepp formájában a legegyszerűbb célba juttatni a megfelelő
mennyiséget, míg a gyerekek, vagy azok a felnőttek, akiknek nehézségeik vannak a tabletták
lenyelésével választhatják a folyadékban feloldható port, a
pezgsőtablettát vagy akár a gumivitaminokat.
Ezeken túl létezik még
rágótabletta is, valamint egyéb vitaminokkal (például D- vitamin, cink)
dúsított változatok is kaphatók. Léteznek multivitamin készítmények is,
amelyeknél fontos megfigyelni, hogy milyen mennyiségben tartalmaznak C-
vitamint.
És a liposzómás C- vitamin?
Ami eddig még nem
került említésre az az, hogy a napi C- vitamin adagot érdemes több részletben bejuttatni a
szervezetbe, ugyanis minél nagyobb mennyiség érkezik egyszerre,
annál kevesebb tud ténylegesen hasznosulni.
Az egyes felszívódási akadályok miatt, pedig az
sem biztos, hogy a szükséges mennyiség célba ér.
A liposzómás C- vitamin ötlete
az anyatejjel hozható összefüggésbe, ugyanis a benne lévő tápanyagokat
egyfajta természetes réteg veszi körül, így biztosítva, hogy a kisbaba
szervezetében a megfelelő módon épül be és hasznosul.
Ugyanezen
metódus mentén haladva, a liposzomális
burok védelmet nyújt a hatóanyagoknak, valamint képes azokon a
bizonyos felszívódási akadályokon is keresztülvinni a C-vitamin tartalmat.
Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a liposzomális verzió alkalmazásának
eredményeként átlagosan négyszer annyi
aszkorbinsav áll a szervezet rendelkezésére az egyes
időszakokban, mint más piacvezető C-vitamin készítmények
esetében.
C- vitamin szérum - A
szép bőr titka?
Azzal már tisztában
vagyunk mostanra, hogy nagyjából mennyi lehet a szükséges mennyiség
C-vitaminból az egyes élethelyzetekben, és hogy ezt mely zöldségek és
gyümölcsök fogyasztásával, vagy pedig mely étrend kiegészítő segítségével
vihetjük be. Arról is esett már szó, hogy a C- vitaminnak milyen nagy szerepe van az
egészséges bőr tekintetében.
De van itt egy viszonylag új
szereplő, a szérum, amely kivételt
képez - legalábbis az alkalmazását tekintve mindenképp. A hölgyek
körében mindennapos téma a bőrápolás, a
ráncok halványítása és az esetleges bőrhibák eltüntetése.
A C-
vitamin és a kozmetikumok időről-időre összetalálkoznak, hiszen
vitathatatlan tény, hogy ez a vitamin
tömíti a véredényeket és javítja rugalmasságukat, orvosilag
bizonyított, hogy ránctalanító hatása
van, és UV-szűrőként is
funkcionál, nem utolsósorban felveszi a kesztyűt a dehidratációval szemben is.
A
tiszta C-vitamin tartalmú szérumok viszonylag hamar elvesztik a
szavatosságukat a komponens “instabilitása” miatt.
Ezt
sokszor onnan vehetjük észre, hogy a használt anyag sárgás- barnás
elszíneződést mutat. Eredményessége azonban tesztelések során bizonyításra
került, minden bőrtípusra és minden
korosztály számára előnyös a használata, amelyről a vásárlói
tájékoztatókban lehet informálódni. Alapvetően a mindennapi bőrápolás egyik
lépéseként kell a bőrbe juttatni, ahol idővel kifejti jótékony
hatását.
A C-vitamint a bőrápolási rutinod részeként is használhatod
Összefoglaló
Mire is jó tehát a C-
vitamin?
- Növeli az ellenállóképességet
- Segíti az immunrendszert
- Javítja az anyagcsere folyamatokat
- Egészségesen tartja és ápolja a fogínyt és a bőrt
- Segíti a sebgyógyulást
- Szerepe van az inak és a csontok fejlődésében
- A mentális egészség megőrzésében is szerepet játszik
A mennyiségnél inkább a szükséges minimumra kell odafigyelni, illetve, hogy tanácsos több részletben eljuttatni a szervezethez a nap folyamán. A maximumot már szabadabban lehet értelmezni, hiszen a felesleg távozik.
Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket
és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.
Neked
milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk
kommentben!