Magnézium - Miért fontos a megfelelő magnézium-bevitel
és melyek a magnéziumhiány következményei?

Magnézium

Szerző: Schum Barbara
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető
  • Mire jó a magnézium?
  • Mennyi magnéziumra van szüksége a szervezetünknek?
  • Melyek a magnéziumhiány tünetei?
  • Melyek a magnézium túladagolás tünetei?
  • Milyen ételekben és készítményekben található meg a magnézium?
  • Hogyan tudjuk elősegíteni a magnézium felszívódását?
  • Összefoglaló

Bevezető

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezet számára, hiánya pedig számos egészségügyi problémákhoz vezethet. A modern táplálkozási szokásoknak és a rossz minőségű élelmiszereknek köszönhetően azonban szervezetünk bizonyítottan nem jut elegendő magnéziumhoz.

A magnézium elengedhetetlen részét képezi az egészséges életmódnak, hiszen a szervezet kiegyensúlyozott működésében és a test energiaellátásában kulcsfontosságú szerepet játszik. Szervezetünk azonban nem képes előállítani a nyomelemet, ezért rendkívül fontos, hogy saját magunk gondoskodjunk a megfelelő magnézium-bevitelről.

 A továbbiakban ismertetjük a magnézium jótékony hatásait, felhívjuk a figyelmet a magnéziumhiány következményeire, valamint utánajárunk, hogy milyen élelmiszerekkel és életmódbeli változtatásokkal tudjuk biztosítani a megfelelő magnézium-bevitelt szervezetünk számára.

A magnézium szerepe

A magnézium kulcsfontosságú szerepet játszik a test energiaellátásában

Mire jó a magnézium? – A magnézium hatása a szervezetre

A magnéziumnak számos jótékony hatása van az emberre, és az alapvető testi funkciók szabályozásának elengedhetetlen részét képezi. A magnézium legfontosabb szerepe a megfelelő enzimműködés elősegítése, hiszen a nyomelem több, mint 300 enzimmel kapcsolatos reakcióban vesz részt a test sejtjeiben.

A magnézium az alábbi okok miatt elengedhetetlen a szervezetünk számára: 

  • Kulcsszerepet játszik az energiatermelésben
  • Szabályozza a kalcium, a kálium és más alapvető ásványi anyagok felszívódását, ezzel segítve az izmokat, az idegeket és a szívritmust a megfelelő működésben
  • Szabályozza a vérnyomást, a koleszterintermelést és a vércukorszintet
  • Csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomásban és a cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél
  • Elősegíti a csontok fejlődését és csökkenti a csontritkulás esélyét
  • Elektrolitként működik, ezzel fenntartva a test folyadék-egyensúlyát
  • Segít szabályozni a test stresszre való reakcióját, valamint a hormonokat, melyek megemelik vagy csökkentik a stressz szintjét

Amikor elegendő magnéziumot fogyasztunk, akkor nemcsak a szív-és érrendszeri megbetegedések vagy a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát csökkenthetjük, hanem számos olyan hatást is elérhetünk, melyeket rövid időn belül saját magunk is észrevehetünk, és melyekkel az életminőségünk jelentősen javulhat.

Ilyen jótékony hatások például az alábbiak:

  • Pihentetőbb alvás
  • Kevesebb stressz és szorongás
  • Jobb közérzet és kellemesebb hangulat
  • Az anyagcsere javulása
  • A testi fájdalmak csökkenése

Mennyi magnéziumra van szüksége a szervezetünknek?

Az Institute of Medicine (IOM) kutatásai szerint a napi magnéziumszükséglet életkortól és nemtől függően a következő:

Életkorférfiaknálnőknélterhesség alatt
6 hónapos korig30 mg30 mg
7-12 hónapos korig75 mg75 mg
1-3 éves korig80 mg80 mg
4-8 éves korig130 mg130 mg
9-13 éves korig240 mg240 mg
14-18 éves korig410 mg360 mg400 mg
19-30 éves korig400 mg310 mg350 mg
31-50 éves korig420 mg320 mg360 mg
51 éves kor felett420 mg320 mg

A férfiaknak tehát valamivel több magnéziumra van szükségük napi szinten, mint a nőknek és a gyerekeknek, illetve váradósság alatt szintén megnő a napi magnéziumszükséglet.

Fontos még megemlíteni, hogy bizonyos gyógyszerek, betegségek, valamint többek között az alkoholfogyasztás és a dohányzás is megnehezítik a magnézium felszívódását, ezért a napi magnéziumszükséglet a gyógyszerszedési- és az életmódbeli szokásainktól függően változhat.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mennyi magnéziumra van szükségünk, akkor az a legbiztosabb, ha kikérjük orvosunk véleményét. 

Magnézium stressz ellen

A magnéziumhiány egyik tünete a fokozott stressz

Melyek a magnéziumhiány tünetei?

Azoknak, akik egészséges életmódot folytatnak és biztosítják szervezetük számára a megfelelő tápanyagokat, nem kell aggódniuk a magnéziumhiány miatt.

Gyakran fennállhat azonban a hiány esélye akkor, ha a beteg májbetegségben, szívelégtelenségben, veseelégtelenségben, vagy más betegségekben szenved, illetve kialakulhat még vízhajtó terápia, csökkent folyadékbevitel, túlzott sportolás, fokozott stressz, fogyókúra és akár terhesség során is.

A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei és következményei a következők: 

Álmatlanság

Az álmatlanság, vagy inszomnia, a magnéziumhiány általános tünete. Alacsony magnézium-bevitel esetén sokan nyugtalan alvást és gyakori éjszakai felébredést tapasztalnak. Ezzel szemben az egészséges magnéziumszint fenntartása nyugodtabb és mélyebb alvást eredményez, valamint csökkenti az alvászavarok kockázatát.

Fokozott stressz

A magnézium hiánya megnehezíti a pihenést, mely hosszú távon fokozott stresszt eredményezhet. Ezenkívül a magnézium a test stresszre való reakciójában is fontos szerepet játszik, hiánya pedig a stressz kezelését is negatívan befolyásolja. Kutatások azt mutatják, hogy az alacsony magnézium-bevitel összefüggésben állhat a szorongásos betegségekkel is.

Csontritkulás

A magnézium kritikus szerepet játszik a csontképződésben és a csontsűrűség fenntartásában, hiszen elősegíti az erős csontok építőelemeinek hatékony felhasználását, beleértve a kalcium és a D-vitamin felszívódását is. A magasabb magnézium-bevitel kifejezetten az idősebb embereknél elengedhetetlen a csonttömeg javítása céljából, hiánya ugyanis csontritkuláshoz és a fogak romlásához vezethet.

Magnézium hatásai

A magnézium segít a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában

Szív- és érrendszeri betegségek

A magnézium egyik legfontosabb feladata az egész test izomműködésének szabályozása, mely magába foglalja a szívizmot is. Segít az egészséges szívritmus fenntartásában, de a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában is. Hiánya azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések magas kockázatához vezethet.

Cukorbetegség

A magnéziumnak fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában és a szervezet glükóz anyagcseréjében is. Az alacsony magnézium-bevitel összefüggésben áll az inzulinrezisztenciával, míg a megfelelő magnéziumfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegek körében ugyanis jellemző a szervezet magnéziumhiánya, a magnéziumszint növelése azonban javíthatja az inzulinérzékenységet.

Melyek a magnézium túladagolás tünetei?

A magnézium túladagolásának következtében fellépő egészségügyi problémák rendkívül ritkák. A magnézium feleslege a szervezetben ugyanis csak nagyon nehezen fordul elő, mivel a test természetes módon ellensúlyozza a magnézium feleslegét. Éppen ezért a magnézium túladagolása általában csak akkor szokott előfordulni, amikor valamilyen betegség áll a háttérben.

A magnéziumszint enyhe megemelkedése gyakran észrevétlenül és tünetmentesen megy végbe. A magnézium-koncentráció hirtelen növekedése azonban az idegrendszer és a szív rendellenességeihez vezethet.

Jellemzően a veseelégtelenségben szenvedő embereknél áll fent a magnézium túladagolásának a kockázata, mivel a vesebetegség következtében a test nem tud megszabadulni a felesleges magnéziummennyiségtől.

Magnézium túladagolás esetén az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk: 

  • Kimerültség, fáradtság, gyengeség
  • A vérnyomás csökkenése
  • Kognitív rendellenességek
  • Az izomreflexek gyengülése
  • Légzési nehézségek, lassú légzés
  • A szívverés lassulása
  • Hányinger, hányás
  • Hasmenés
Magnézium túladagolása

A magnézium túladagolás tünete lehet a levertség, a hányinger vagy a hasmenés

Miben van magnézium? – A magnézium pótlása belsőleg

A magnézium megtalálható számos növényi vagy állati eredetű ételben, valamint bizonyos italokban egyaránt. Az élelmi rostot tartalmazó élelmiszerek általában jó magnéziumforrások. A magnéziumban gazdag ételek közé tartoznak a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A csapvíz, az ásványvíz és a palackozott víz szintén lehet magnéziumforrás, de a vízben lévő magnézium mennyisége erősen függ a víz forrásától és a márkájától is. A vízben levő magnéziumtartalom 1 mg-tól akár 120 mg-ig is terjedhet literenként.
A legjobb magnéziumforrások közé tartoznak az alábbi élelmiszerek: 

névmagnéziumtartalom / 100 g
Búzakorpa550 mg
Tökmag535 mg
Napraforgómag420 mg
Lenmag390 mg
Szezámmag347 mg
Étcsokoládé290 mg
Chia mag290 mg
Kesudió270 mg
Földimogyoró163 mg
Teljes kiőrlésű liszt155 mg
Zabpehely140 mg

Az említett ételeken kívül a magnézium pótlása megoldható még magnéziumkészítmények segítségével is.

Amennyiben a fokozott stressz tüneteit szeretnénk csökkenteni, úgy ajánlatos a B-vitaminok és a magnézium együttes fogyasztása, mivel azok egymás hatását erősítik.

Stresszhelyzet esetén tehát javasolt a Magne B6 tabletta fogyasztása, mivel az magnézium-laktátot, magnéziumsót, valamint B6-vitamint is tartalmaz egyben.

Magnéziumban gazdag ételek

Magnéziumban gazdag ételek

A magnézium pótlása külsőleg

Nemcsak belsőleg, de külsőleg is kezelhetjük az esetleges magnéziumhiányt. Alkalmazhatunk ősi magnézium koncentrátumot, melyet gél, krém vagy olaj formájában is megvásárolhatunk, és mely a bőrön keresztül felszívódva könnyedén pótolja szervezetünk magnéziumszükségletét.

Hogyan tudjuk elősegíteni a magnézium felszívódását?

A legtöbb egészséges életmódot folytató embernél alacsony a magnéziumhiány kialakulásának az veszélye. Azonban bizonyos tényezők megzavarhatják a magnézium felszívódását, mely magnéziumhiányhoz vezethet.

Az ilyen rizikófaktorok közé tartozik az alkoholizmus, a dohányzás, a kábítószer fogyasztás, a krónikus stressz, valamint bizonyos gyógyszerek és kóros állapotok is.

A magnézium megfelelő felszívódása érdekében tehát iktassuk ki a káros élvezeti cikkeket, kerüljük a stresszes helyzeteket, és keressünk fel egy orvost, ha úgy gondoljuk, hogy az esetleges gyógyszerek, melyeket szedünk, olyan mellékhatásokkal rendelkeznek, melyek csökkentik a magnézium felszívódásának hatékonyságát szervezetünkben.

A magnézium megfelelő felszívódásánál fontos tényező még az ásványi anyag vízoldékonysága is. A magnézium-klorid vízben való oldékonysága magas, ezért könnyen felszívódik, míg a magnézium-oxid vagy a magnézium-karbonát nehezebben oldódik, ezért ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk a készítmény kiválasztásakor.

A magnézium-karbonát és a citromsav vegyülete, a magnézium-citrát azonban az egyik legjobb és leggyorsabban felszívódó formája a magnéziumnak, ezért fogyasztása kiváló lehet a magnéziumszükséglet fedezése céljából. 

Stressz ellen magnézium

A rendszeres magnéziumpótlás segíthet a stressz leküzdésében

Összefoglaló

A magnézium tehát egy esszenciális ásványi anyag a szervezetünk számára, mely az alapvető testi funkciók szabályozásának elengedhetetlen részét képezi.

Ha nem fogyasztunk elég magnéziumot, annak számos egészségügyi következménye is lehet, többek között megnő a szív- és érrendszeri problémák, vagy a csontritkulás kockázata is, valamint fáradtságot, álmatlanságot és fokozott stresszt is okozhat a nyomelem hiánya.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy napi magnéziumszükségletünket fedezzük, mely felnőtteknél nagyjából napi 310 és 420 gramm magnézium között van. A megfelelő magnézium-bevitelt magnéziumtartalmú ételekkel, vagy magéziumkészítményekkel fedezhetjük, valamint a megfelelő felszívódás érdekében ajánlott az alkohol, a nikotin, és a stressz kerülése is. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. 

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Vitaful Women's Multi ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A fantasztikus, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details