B6-vitamin -
Hatása, adagolása, és minden, amit tudnod kell róla 

B6 vitamin

Szerző: Schum Barbara
Vitaful.hu

Lektorálta:  Herédi Alexa
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető - Mi az a B6-vitamin?
  • Milyen szerepet tölt be a B6-vitamin?
  • Mennyi B6-vitaminra van szükségünk?
  • Melyek a B6-vitamin hiányának a tünetei?
  • Milyen betegségeket okozhat a B6-vitamin hiánya?
  • Hogyan pótolható a B6-vitamin?
  • Túl lehet adagolni a B6-vitamint?
  • Összefoglaló

Bevezető - Mi az a B6-vitamin?

A B6-vitamin, más néven piridoxin, egy vízben oldódó vitamin, mely a szervezetünk számos funkciójához szükséges. Ez a sokoldalú szerves vegyület többek között elősegíti más tápanyagok felszívódását, és fontos szerepet tölt be a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcsere, valamint a vörösvérsejtek és a neurotranszmitterek létrehozása szempontjából is.

A megfelelő mennyiségű B6-vitamin fogyasztása elengedhetetlen a szervezetünk számára, hiszen hozzájárul az optimális egészséghez, a kognitív működéshez, és a krónikus betegségeket is megelőzheti, illetve kezelheti.

Testünk azonban nem képes előállítani a vitamint, ezért nekünk kell gondoskodnunk az elegendő mennyiségű B6-vitamin beviteléről. Egy egészséges, változatos étrend esetén ez nem is jelentene problémát, viszont a modern táplálkozási szokások miatt sajnos gyakran fennáll a B6-vitamin hiányának a veszélye. 

B6 vitamin szerepe

A B6-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, hiszen elősegíti más tápanyagok felszívódását

Milyen szerepet tölt be a B6-vitamin?

A B6-vitaminnak a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásainak a listája szinte végtelen. A vitamin ugyanis nemcsak az immunrendszerre, de a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, a hormonrendszerre és az izmokra is pozitívan hat, ráadásul a bőr és a haj egészségének a megőrzésében is kiemelt szerepet játszik. Az alábbiakban bemutatjuk a B6-vitamin legfontosabb hatásait.

A B6-vitamin 5 jótékony hatása:

1. Javíthatja a hangulatot és csökkentheti a depresszió tüneteit

A B6-vitamin fontos szerepet játszik a hangulatszabályozásban, mivel szükséges az érzelmeket szabályozó neurotranszmitterek, köztük a szerotonin és a dopamin létrehozásához. Bizonyos tanulmányok szerint összefüggés lehet az alacsony B6-vitaminbevitel, valamint a depresszió és más pszichiátriai problémák között.

Egy 250 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat például azt mutatta, hogy a B6-vitamin hiánya akár megduplázhatja a depresszió kialakulásának a valószínűségét.

2. Megelőzheti és kezelheti a vérszegénységet

A hemoglobin a vörösvérsejtek alkotóeleme, mely oxigént szállít a sejtekhez. Alacsony hemoglobinszint esetén a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, melynek következében vérszegénység alakulhat ki és gyengeségérzet, fáradtság jelentkezhet. A B6-vitamin elősegíti a hemoglobintermelést, így közreműködhet a vérszegénység megelőzésében és kezelésében.

3. Segíthet a hányinger kezelésében terhesség alatt

A B6-vitamint évtizedek óta használják a terhesség alatti hányinger, rosszullét kezelésére. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy napi 30 mg B6-vitamin fogyasztása jelentősen enyhíti az émelygés érzését és csökkentheti a hányinger és a hányás kockázatát akár egy héten belül, így a B6-vitamin mindenképpen ajánlott hányinger ellen, különösen terhesség alatt.

4. Megelőzheti az érszűkületet és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Kutatások azt mutatják, hogy az alacsony B6-vitamin-vérszinttel rendelkező embereknél majdnem kétszer nagyobb a szívbetegség kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik elegendő B6-vitaminhoz jutnak.

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a B6-vitamin fontos szerepet játszik a megemelkedett homociszteinszint csökkentésében, mely számos betegséghez fűződik, beleértve a szívbetegségeket is.

A megfelelő B6-vitaminbevitel azonban csökkenti az artériák szűkületéhez vezető magas homociszteinszintet és minimalizálhatja a szívbetegségek kockázatát.

5. Megelőzheti a szembetegségeket és a látásvesztést

A magas homociszteinszint nemcsak a szívbetegségekkel függ össze, hanem bizonyos vizsgálatok szerint egyes szembetegségekkel is. Mivel a B6-vitamin segít csökkenteni a homocisztein megemelkedett vérszintjét, csökkentheti a látásvesztés kockázatát, különösen az idősebbeknél. Egy több, mint 500 emberrel elvégzett kutatás szerint összefüggés lehet a B6-vitamin alacsony vérszintje és a retinához csatlakozó vénákat blokkoló szembetegségek között, azonban a vitamin megfelelő pótlása megakadályozhatja a retinákat érintő betegségeket is.

Mennyi B6-vitaminra van szükségünk?

Az napi B6-vitaminszükséglet az életkortól és a nemtől is függ, valamint terhesség során is megnövekszik a napi ajánlott mennyiség.

Az alábbi táblázatban szemléltetjük a B6-vitamin ajánlott napi adagolását:

Életkor Nőknél Férfiaknál terhesség alatt
6 hónapos korig 0,1 mg  0,1 mg
7-12 hónapos korig 0,3 mg 0,3 mg
1-3 éves korig 0,5 mg 0,5 mg
4-8 éves korig 0,6 mg 0,6 mg
9-13 éves korig 1 mg 1 mg
14-18 éves korig 1,2 mg 1,3 mg 1,9 mg
19-50 éves korig 1,3 mg 1,3 mg 1,9 mg
51 ÉVES KOR FELETT 1,5 mg 1,7 mg
B6 vitamin hányinger

A B6-vitamin csökkentheti a terhesség alatt fellépő hányingert

Melyek a B6-vitamin hiányának tünetei?

A B6-vitamin számos létfontosságú szerepet tölt be szervezetünkben, így a hiánya kellemetlen tünetekhez vezethet. A testünknek szüksége van a vitaminra, hogy a vér elég oxigént tudjon szállítani a sejtekbe, és ezáltal le tudjuk küzdeni a betegségeket. Emellett a B6-vitamin a hangulatra, az alvás minőségére, és az étvágyra is hatással van.

A B6-vitamin hiányának legjellemzőbb tünetei a következők: 

  • Gyenge immunrendszer
  • Fáradtság, gyengeségérzet
  • Kiütések, bőrproblémák
  • Száraz, repedezett ajkak
  • Elhúzódó sebgyógyulás
  • Kéz- vagy lábzsibbadás
  • Hányinger, émelygés
  • Alacsony koncentrációs képesség
  • Alvási nehézségek
  • Letörtség, kedvtelenség
  • Ingerlékenység, idegesség
  • Rossz memória
  • Szédülés
B6-vitamin hiány

A B6-vitamin hiánya alvási nehézségeket és koncentrációs zavarokat is okozhat

Milyen betegségeket okozhat a B6-vitamin hiánya?

Mivel a B6-vitamin részt vesz olyan nélkülözhetetlen folyamatokban, mint a szénhidrát- és zsíranyagcsere, a vörösvérsejtek termelése, vagy az aminosavak anyagcseréje, hiánya rengeteg egészségügyi problémát generálhat.

Ha a szervezetünk hosszútávon nem jut elegendő B6-vitaminhoz, akkor többek között az alábbi egészségügyi panaszokkal és betegségekkel számolhatunk:

  • Keringési zavarok
  • Izomgyengeség
  • Ízületi gyulladások
  • Vizesedés, ödéma
  • Csontritkulás
  • Depresszió
MagneB6 stressz

Ha a stressz szüneteit szeretnéd csökkenteni a magnézium és a B6 vitamin együttes fogyasztása javasolt

Hogyan pótolható a B6-vitamin?

Mivel a test nem képes B6-vitamint termelni, ezért azt élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők segítségével kell pótolni. Szerencsére nem nehéz fedezni a napi szükségletet, hiszen a B6-vitamin számos ételben megtalálható.

név magnéziumtartalom / 100 g
Pisztácia 1,7 mg
Búzacsíra 1,6 mg
Napraforgómag 1,3 mg
Bazsalikom 1,3 mg
Bab 1,3 mg
Fokhagyma 1,2 mg
Majoranna 1,2 mg
Oregánó 1 mg
Szójabab 1 mg
Cseresznye 0,9 mg
Szezámmag 0,8 mg
B6-vitaminban gazdag ételek

A pisztácia kifejezetten gazdag B6-vitaminban

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a vitamint más forrásokból kell bejuttatni a szervezetbe, például B6-vitamin tabletta formájában.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a B6-vitamint sok esetben más vitaminokkal együtt ajánlott szedni, mivel a pozitív hatásaiból így hozhatjuk ki a legtöbbet. Bár a B-vitaminok mind különféle tulajdonságokkal rendelkeznek, célszerű őket együtt, B-komplex formájában fogyasztani, hiszen az egyes B-vitaminok egymás hatását erősítik.

Amennyiben a stressz tüneteit szeretnénk csökkenteni, úgy javasolt a Magne B6 tabletta fogyasztása, mely magnézium-laktátot, magnéziumsót és B6-vitamint is tartalmaz egyben, melyek mind erősítik egymás hatását és csökkenthetik a fokozott stressz kellemetlen tüneteit.

A csontritkulás megelőzése érdekében pedig ajánlott a B6-vitamin mellett a B12-vitamin és a folsav fogyasztása is, mivel ennek a hármasnak a segítségével megelőzhető a magas homociszteinszint, mely negatív hatással van a csontok egészségére és megnövelheti a csontritkulás kialakulásának a kockázatát.

Ezenfelül a cinket és a B6-vitamint is érdemes párhuzamosan fogyasztani, mivel az együttes fogyasztásuk különböző idegi problémák kezelésében is hatékonynak bizonyult. 

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Túl lehet adagolni a B6-vitamint?

A B6-vitamin túladagolásának az esélye rendkívül alacsony, ha a vitaminszükségletet csupán ételekkel próbáljuk fedezni, azonban ha kiegészítőket szedünk és túllépjük a napi ajánlott adagot, akkor fennáll a túladagolás kockázata.

Különösen akkor okozhat károkat a túlzott B6-vitaminbevitel, ha egy évig vagy annál tovább napi szinten túladagoljuk azt. Ennyi idő után ugyanis már súlyos idegkárosodások léphetnek fel.

A B6- vitamin túladagolásának leggyakoribb tünetei közé tartoznak az alábbiak: 

  • Mozgási nehézségek
  • Fájdalmas bőrfoltok, bőrkiütések
  • A napfényre való túlzott érzékenység
  • Gyomorégés
  • Émelygés

A legtöbb tünet azonban általában elmúlik, amint abbahagyjuk a kiegészítők szedését. Annak érdekében, hogy elkerüljük a vitamin túladagolását, ajánlott figyelembe venni a napi felső határértékeket, melyek a következők:

•  1 - 3 éves korig: 30 mg / nap
•  4 - 8 éves korig: 40 mg / nap
•  9 - 13 éves korig: 60 mg / nap
•  14 - 18 éves korig: 80 mg / nap
•  18 éves kor felett: 100 mg / nap

Ezek a határértékek természetesen nem vonatkoznak azokra, akik orvosi okok miatt, felügyelet mellett szedik a B6-vitamint.

B6-vitamin túladagolása

A napi felső határérték B6-vitaminból 100 mg/nap

Összefoglaló

A B6-vitamin - mint ahogy az összes többi B-vitamin – számos jótékony hatással rendelkezik és elengedhetetlen a szervezetünk optimális működése szempontjából, hiszen a hiánya rengeteg betegséget és egészségügyi panaszt produkálhat. A B6-vitamin többek között felelős a vércukorszint szabályozásáért, a vörösvérsejtek termeléséért, valamint részt vesz az emberei szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokban is.

Legfontosabb tudnivalók: 

  • A B6-vitamin (piridoxin), a B-komplex-vitaminok egyike, egy vízben oldódó szerves vegyület.
  •  A test nem képes előállítani a vitamint, ezért élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel kell bejuttatni azt a szervezetbe.
  • Az egészséges felnőtteknek az ajánlott napi adagjuk 1,2 – 1,3 milligramm, a terhes nőknek pedig 1,9 milligramm.
  • A zöldségek, gyümölcsök, magvak, diófélék, valamint a hús- és halfélék mind kiváló forrásai a B6-vitaminnak.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.  Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->