B12-vitamin
Milyen betegségeket okozhat a
a hiánya és hogyan tudod pótolni?

B12-vitamin

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Mi az a B12-Vitamin? 
  • Milyen szerepe van a B12-vitaminnak?
  • Mennyi B12 vitaminra van szükségünk naponta? 
  • Melyek a B12-vitamin-hiány tünetei? 
  • Milyen betegségeket okozhat a B12-vitamin-hiány?  
  • Hogyan pótolható a B12 vitamin?
  • Kinek van szüksége B12 vitamin pótlásra?  
  • Összefoglaló

Mi az a B12-Vitamin? - Bevezető

A B12-vitamin, vagy más néven kobalamin a vízben oldódó, létfontosságú vitaminok egyike. Szervezetünkben termelődő B12-vitamint nem tudjuk hasznosítani, ezért fontos, hogy valamilyen külső forrásból rendszeresen pótoljuk. 

Ez volt az egyik utolsó vitamin, amelyet felfedeztek az 1950-es években. Története viszont már az 1920-as években elkezdődött, amikor az amerikai George Whipple megfigyelte, majd pár évvel később a szintén amerikai Minot és Murphy bebizonyította, hogy az addig gyógyíthatatlannak hitt betegség, a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) nyers májat nagy mennyiségben tartalmazó diétával kezelhető.

Ezt a vérszegénység-ellenes hatóanyagot azonban csak a II. világháború utáni években sikerült izolálniuk a kutatóknak, és a vöröses színű, kristályos anyagot B12-vitaminnak nevezték el.

Szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, a tévhitek ellenére azonban az állatok sem képesek B12-vitamint termelni. Ezt ugyanis a talajban és az élővizekben lévő mikroorganizmusok állítják elő, majd ezek elfogyasztásával jutnak hozzá a vadon élő vagy szabadon tartott állatok.   

Mivel a fertőzések és a betegségek megelőzése érdekében ma már szerencsére modern és jóformán steril környezetben élünk, ezért az emberi szervezet csak az állati termékek (hús, tojás, tejtermékek) útján jut B12 vitaminhoz. 

Pótlása elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, hiszen hozzájárul a vörösvérsejtek képzéséhez, a sejtosztódáshoz, illetve az idegrendszeri- és anyagcsere-folyamatokhoz. 

A máj akár évekig is képes eltárolni, ennek ellenére mégis egyre többen szenvednek B12-vitamin-hiányban úgy, hogy talán nem is sejtik, hogy ez állhat a tüneteik hátterében. 

A továbbiakban elmondjuk, hogy milyen fontos szerepet játszik még a B12 a szervezetben, melyek a B12-vitamin-hiány tünetei és hogyan biztosíthatod a napi optimális vitaminbevitelt. 

B12 vitamin lazac

A szabadtartású állatok és halak húsa B12-vitaminban gazdag

Milyen szerepe van a B12-vitaminnak a szervezetünkben?

A B12-vitamin nélkülözhetetlen az élethez, fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, a DNS és az RNS szintézisében, a sejtosztódásban, illetve az idegrendszeri-és anyagcsere-folyamatokban. Emellett elengedhetetlen az agy és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt hangulatjavító hatása van, és segíthet a depressziós tünetek kezelésében.

Mivel részt vesz testünk valamennyi sejtjének anyagcseréjében, hozzájárul a haj, a bőr és a köröm egészségének fenntartásához.

Ezen kívül egyensúlyban tartja a bélben található hasznos baktériumok szintjét, így elősegíti az optimális bélműködést.

Mivel az emberi szervezet nem képes hasznos B12-vitamint előállítani, mindenképpen külső forrásból kell pótolnunk.

A B12-vitamin további jótékony hatásai:

  • Jótékonyan befolyásolja az agy kognitív funkcióit
  • Segíthet az időskori demencia megelőzésében
  • Szerepet játszik a zsírsavak szintézisében és az energiává alakításában 
  • Elősegíti a folsav felszívódását
  • Szerepe lehet a súlyos születési rendellenességek megelőzésében
  • Hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez
  • Csökkentheti a makula degeneráció kialakulásának esélyét
  • Optimalizálja az energiaszintet
  • Biztosítja a memóriát és a jó koncentrációs képességet
  • Szerepet játszik a nyálkahártya regenerációjában
B12-vitamin szerepe

A B12-vitamin testünk valamennyi sejtjének anyagcseréjében részt vesz

Mennyi B12 vitaminra van szükségünk naponta?

B12-vitaminból nagyon csekély mennyiségre van szükségünk, szerepe azonban nem elhanyagolható.

A napi ajánlott beviteli érték egészséges felnőttek számára 2,5 μg (mikrogram) naponta, ez azonban az életkor függvényében változhat.

Kisgyermekeknek minimális mennyiségű B12-re van szükségük, terhesség és szoptatás alatt azonban növelni kell a napi bevitelt és rendszeresen ellenőrizni kell a kismama vitaminszintjét. Időskorban szintén megnőhet a vitaminszükséglet, ugyanis csökken a felszívódás hatékonysága.

Ajánlott napi bevitel az életkor függvényében a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) ajánlása szerint:

Életkor / életszakaszAjánlott mennyiség/ nap
6 hónapos korig0,4 μg 
7-12 hónapos korig0,5 μg
1-3 év közötti gyermekek számára0,9 μg
4-8 év közötti gyermekek számára1,2 μg
9-13 év közötti gyermekek számára1,8 μg
14-18 év közötti kamaszok számára2,4 μg
Felnőttek számára2,4 μg
Terhes nők számára2,6 μg
Szoptatás alatt2,8 μg

A B12-vitamin felszívódását azonban számos tényező befolyásolhatja, a gyomron keresztül átlagosan 56%-a tud felszívódni. Így érdemes legalább kétszer ekkora dózist magunkhoz venni táplálék vagy étrend-kiegészítő tabletták formájában, hogy a kellő mennyiség hasznosulni tudjon.

A felszívódás hatékonyságát növelik a szopogató tabletták és a nyelv alá helyezhető készítmények vagy spay-k, ugyanis így már a szájban felszívódhat a vitamin egy része. Súlyos vitaminhiány esetén pedig B12-vitamin injekcióra van szükség. 

A B12-vitamin vízben oldódó vitamin lévén nehezen túladagolható, ugyanis a felesleges mennyiség vizelettel távozik, ennek ellenére a máj akár 5-6 évig is képes elraktározni. Éppen ezért már csak igen súlyos esetben mutatható ki a B12-vitamin-hiány a szervezetben.

A növények sajnos nem tartalmaznak B12-vitamint, ennek bevitelét csak állati eredetű élelmiszerekkel tudjuk biztosítani. Ezért vegán, vegetáriánus táplálkozás mellett mindenképpen szükséges táplálékkiegészítők formájában pótolni. 

Az  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlása szerint a B12-vitamin biztonságos legfelső szintje (UL értéke) 2000 μg/nap. Ez jelentősen több, mint az ajánlott mennyiség, és bár a szabályozás a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas, azonban az egyértelmű, hogy a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó vitamin/ásványi anyag tartalmú készítmények rendszeres, hosszú távú fogyasztása szükségtelen, sőt, nem kívánatos.

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Vitaful Women's Multi ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A fantasztikus, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Melyek a B12-vitamin-hiány tünetei?

Mivel a máj hosszú ideig képes elraktározni a B12-vitamint, viszonylag ritkán alakul ki a súlyos hiánybetegség.  Felszívódását azonban rengeteg tényező befolyásolja, így könnyen zavart szenvedhet.

Egyre gyakoribb, hogy a mindenevő, húst, tojást és tejtermékeket is fogyasztó embereknél is csökkent B12-vitaminszintet mutatnak ki, ugyanis az ipari állattartás következményeképp már az állatok is csak mesterségesen jutottak B12-vitaminhoz. 

Ha a egy átlagos laborvizsgálat során kimutatható a normálisnál nagyobb vörösvértestek jelenléte és csökkent a hemoglobin koncentráció, érdemes megnézetni a B12-vitamin szintet is.

Hiányának legfőbb okai:

  • Iparilag előállított élelmiszerek fogyasztása
  • Vegetáriánus / Vegán életmód
  • Felszívódási zavarok

A B12-vitamin-hiány felismerését nehezíti, hogy a hiánytünetei nem elég specifikusak és számos más hiánybetegségre vagy egyéb kórképre is utalhatnak. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod, hogy kiderüljön, valóban a B12-vitamin-hiány áll-e a panaszaid hátterében. 

A B12-vitamin hiány legfőbb tünetei:

  • Végtaggyengeség, görcsök, zsibbadás
  • Krónikus fáradtság
  • Feledékenység
  • Szorongás, depresszió, hangulatingadozás
  • Vérszegénység
  • Egyensúlyzavar
  • Étvágytalanság
  • Hajhullás, fakó, sápadt bőr

A legkevésbé veszélyeztetettek a mindenevő, (lehetőleg ökológiai állattartásból származó állati termékeket fogyasztó) egészséges felnőttek, illetve azok, akik rendszeresen gondoskodnak a megfelelő vitaminpótlásról. 

B12-vitamin hiány

A B12-vitamin-hiány súlyos betegségekhez vezethet

A vitaminszint felmérését felszívódási problémával járó betegségeknél különösen fontos elvégezni. Egyes betegeknél ugyanis nem termelődik a vitamin felszívódásához elengedhetetlen intrinsic faktor nevű fehérje, emiatt a szervezet akkor sem jut elég B12-vitaminhoz, ha valaki mindenevő. A felszívódási zavarok miatt kialakuló B12-vitamin-hiány vészes vérszegénységhez vezethet, ezért ilyen esetben a vitamin injekcióval történő azonnali és rendszeres pótlása szükséges.  

A felszívódási zavarok hátterében az alábbi betegségek állhatnak:

  • Krónikus gyomorbetegségek
  • A gyomornyálkahártya gyulladása
  • A gyomor részleges hiánya (pl. Bypass műtét után)
  • Lisztérzékenység, cöliákia
  • Cukorbetegség
  • A csípőbél részleges vagy teljes hiánya
  • Kóros bélflóra
  • Gyomorsavhiány

A súlyos B12-vitamin hiány nem egy-két nap, hanem hosszú évek alatt alakul ki. Még a növényi táplálkozást folytató embereknél is évekig optimális maradhat a B12-szint, ha előtte nem volt hiánybetegségük. A májunk 2000-5000 μg B12-vitamint képes elraktározni, ez pedig akár 5-6 évre is biztosíthatja az ellátottságunkat egyéntől függően.

Fontos tehát, hogy ha a tünetek valamelyikét tapasztalod magadon, azonnal fordulj orvoshoz és kérj vérvizsgálatot, hiszen ezek régóta fennálló vitaminhiányra vagy felszívódási zavarra utalhatnak. Amennyiben szükséges azonnal kezd el a pótlást vitaminkészítmények vagy injekció formájában! 

Milyen betegségeket okozhat a B12-vitamin-hiány?

A B12-vitamin hiány tünetei gyakran csak súlyos hiánybetegség esetén jelentkeznek, ilyen esetben azonban már komoly megbetegedéseket okozhat. Éppen ezért fontos a rendszeres ellenőrzés, különösen az előző részben felsorolt rizikócsoportba tartozóknál. 

Milyen betegségekért lehet felelős a B12-vitamin hiány?

  • Vérszegénység
  • Szív-és érrendszeri megbetegedések
  • Időskori demencia
  • Emlékezetzavar
  • Depresszió

Bár a B12-vitamin-hiány tünetei ijesztőek lehetnek, azonban pótlásával ezek jelentős része rövid időn belül  megszüntethető.

Ha időben észreveszik a vitaminhiányt, elkerülhetőek a súlyos következmények, ehhez azonban rendszeres ellenőrzésre mellett tudatos vitaminpótlásra van szükség.

B12-vitamin hiány idős korban

Idős korban vagy felszívódási zavarok esetén fontos a rendszeres ellenőrzés

Hogyan pótolható a B12 vitamin?

Amint már említettük, a B12-vitamint állati eredetű élelmiszerek útján tudod természetes formában bevinni a szervezetedbe, a növények sajnos nem tartalmazzák. Ezt a vitamint ugyanis a talajban és az élővizekben élő mikroorganizmusok állítják elő, melyeket az állatok elfogyasztanak. 

Mi ma már tisztított vizet iszunk és a zöldségeket, gyümölcsöket sem fogyasztjuk mosatlanul, így csak az állati eredetű termékek vagy táplálékkiegészítők útján juthatunk B12-vitaminhoz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ipari állattartás során manapság már az állatok is tisztított vizet és tápot kapnak, ezért gyakran náluk is csak vitaminkészítményekkel tudják fenntartani a megfelelő B12-vitamin szintet. Ebből kifolyólag a boltok polcain található, nem szabadtartásos állatok húsának B12-vitamin-tartalma kevésbé biztosított. 

Elképzelhető tehát, hogy egy mindenevő, egészséges embernél is B12-vitamin hiány alakuljon ki. 

Vegetáriánus vagy vegán táplálkozás során kifejezetten fontos a B12-vitamin-szint rendszeres ellenőrzése. A vegetáriánusok tojás vagy tejtermékek formájában hozzájuthatnak ehhez a vitaminhoz, azonban korántsem biztos, hogy megfelelő mennyiségben.

A vegán életmódot vagy növényi táplálkozást folytatók azonban csak az egyes vegán készítményekhez hozzáadott vitamin vagy táplálékkiegészítők útján tudják bejuttatni a szervezetükbe.

A vegánok csökkent B12-vitamin-szintjét szem előtt tartva ma már egyre több, kifejezetten vegánok számára gyártott termékhez adnak hozzá B12-vitamint is, például a növényi tejekhez vagy a húspótló készítményekhez.  

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy mennyi B12-vitamint tartalmaznak az egyes élelmiszerek:

/100g
Marhamáj58 μg
Sertésmáj39 μg
Sózott hering13 μg
Marhahús5 μg
Szivárványos pisztráng4,5 μg
Lazac3,2 μg
Tonhal2,2 μg
Ementáli sajt3,2 μg
Tehéntej0,5 μg
Joghurt0,8 μg
Tyúktojás1,2 μg 

forrás: USDA National Nutrient Database

B12-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők

Amennyiben azonban nem, vagy csak minimális mennyiségben fogyasztasz állati eredetű élelmiszereket, különböző vitaminkészítményekkel biztosíthatod a B12-vitamin-ellátottságodat.

Külön is kapható B12-vitamin szopogatótabletta, kapszula, nyelv alá helyezhető por vagy spay, de akár még fogkrém formájában is. Mivel a B12-vitamin nehezen tud felszívódni, ezért érdemes a minimálisan ajánlott mennyiségnél többet bevinni (legalább 5 μg-ot), hogy a hasznosuló vitamindózis is elegendő legyen. A legtöbb ilyen készítmény 100-1000 μg közötti B12-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami bár jelentősen több, mint az ajánlott mennyiség, kárt nem tud okozni a szervezetben. 

Egyes kutatások szerint azonban minél magasabb dózisban fogyasztjuk, annál kisebb százalékban tud hasznosulni, így nincs értelme túl nagydózisú vitaminkészítményeket vásárolni. 

B12-vitamin kapszulák

Általában egy multivitamin-készítmény is elegendő a B12-pótlásra

Az étrend-kiegészítőkben leggyakrabban használt B12-vitamin forma a cianokobalamin. Ez egy szintetikus anyag, mely cianidból és kobalaminból áll. A szervezetbe jutva a máj képes bioaktív vegyületté átalakítani, de ehhez összesen 4 különböző metabolikus lépésre van szükség.

,A B12-vitamin természetes, biológiailag hasznos és metabolikusan aktív formája a metilkobalamin. A metilkobalaminnak a szervezetben nem kell átesnie azon a konverziós folyamaton, amin a kobalamin egyéb formáinak. (Egyes embereknél genetikai okokból ez az átalakulás nem is képes végbemenni.)

A metilkobalamin felszívódása és hasznosulása is gyorsabb, hatékonyabb, mint a kobalamin többi formájának, így érdemes ezt a megnevezést keresni a táplálékkiegészítők csomagolásán.

A leghasznosabb, ha a B12-vitamint nem gyomorban oldódó tabletta formájában próbálod pótolni, hanem olyan készítményt választasz, amely már a szájban elkezd felszívódni. Erre jó megoldás lehet a szopogatótabletta, gumivitamin vagy a nyelv alá fújható spray.

Ha nem szenvedsz súlyos vitaminhiányban, mégis szeretnél odafigyelni rá, hogy mindig optimális legyen a B12-vitamin-szinted, elegendő, ha valamilyen multivitamin, vagy B-vitamin komplex készítményt választasz. Ezek a legtöbb esetben ugyanis elegendő mennyiségben tartalmaznak B12-vitamint.

Kinek van szüksége B12 vitamin pótlásra?  

A kérdésre a válasz egyszerű: mindenkinek, aki igazoltan B12-vitamin-hiányban vagy felszívódási zavarban szenved, legyen akár vegán, akár mindenevő. 

A B12-vitamin-hiány ugyanis nem csak a vegánokat és az időseket érintheti, egy kutatás során a 26-49 év közötti korosztály jelentős részénél is csökkent értékeket állapítottak meg

A kutatás vezetője, Katherine Tucker elmondta, hogy nem az a probléma, hogy a részt vevők nem fogyasztottak elég húst, hanem a vitamin felszívódása nem volt megfelelő. 

Így az sem érezheti magát teljesen biztonságban, aki minden nap fogyaszt állati eredetű termékeket.

Tény azonban, hogy a növényi táplálkozás mellett elengedhetetlen a B12-vitamin-pótlás, így aki vegán életmódra vált, mindenképpen gondoskodjon valamilyen étrend-kiegészítőről.

Továbbá 50 éves kor felett is ajánlott nagyobb mennyiségben pótolni ezt a fontos vitamint, ugyanis idősebb korban mindenkinél csökken a gyomorsav mennyisége és a felszívódás hatékonysága.

A felszívódási rendellenességgel élők szintén kiegészítő kezelésre szorulnak, számukra azonban a szájban felszívódó készítmények vagy a B12-vitamin injekció jelenthet megoldást. 

B12-vitamin vegán életmód

A növényi ételek nem tartalmaznak B12-vitamint

Összefoglaló

A B12-vitamin tehát egy vízben oldódó, nélkülözhetetlen vitamin, melyet csakis külső forrásból tudunk biztosítani szervezetünk számára. 

Kizárólag állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, tojás, tejtermékek) tartalmazzák, azonban még a húsevőknél is gyakran mutatnak ki csökkent B12-vitamin értéket. 

Hiányának tünetei, mint a fáradtság, zsibbadó végtagok, étvágytalanság, hajhullás, számos más megbetegedésre is utalhatnak, ezért elsősorban laborvizsgálattal állapítható meg a hiánybetegség. 

A napi ajánlott mennyiség egészséges felnőttek részére 2,5 μg (mikrogram), azonban a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ennél nagyobb mennyiség bevitele sem okoz túladagolást.

A máj egy bizonyos mennyiségig képes eltárolni, így elégtelen táplálkozás vagy felszívódási rendellenességek esetén is viszonylag későn jelentkeznek a tünetek. 

Pótolhatod természetes forrásból hús, sajtok és tojás gyakori fogyasztásával, azonban ha valamilyen ok miatt kerülöd az állati eredetű termékeket, vitaminkészítményekkel gondoskodhatsz a szervezeted ideális B12-vitamin szintjéről. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Ha vegánként is szeretnél gondoskodni a vitaminpótlásról (köztük a B12-ről is), próbáld ki ellenállhatatlanul finom, vegán gumivitaminunkat, amely adagonként 8 μg B12-vitamint és számos más nélkülözhetetlen vitamint tartalmaz! 

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben! 

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Vitaful Women's Multi ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A fantasztikus, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details