B12-vitamin
Milyen betegségeket okozhat
a
a hiánya és hogyan tudod pótolni?
Szerző:
Herédi Alexa
Vitaful.hu
Lektorálta: Hardy
Attila
Vitaful.hu
Tartalomjegyzék
- Mi az a
B12-Vitamin?
- Milyen szerepe van a
B12-vitaminnak?
- Mennyi B12 vitaminra
van szükségünk naponta?
- Melyek a
B12-vitamin-hiány tünetei?
- Milyen betegségeket
okozhat a B12-vitamin-hiány?
- Hogyan pótolható a B12 vitamin?
- Kinek van szüksége
B12 vitamin pótlásra?
- Összefoglaló
Mi az a B12-Vitamin? - Bevezető
A B12-vitamin, vagy más néven kobalamin a vízben oldódó, létfontosságú vitaminok
egyike. Szervezetünkben termelődő B12-vitamint nem tudjuk hasznosítani,
ezért fontos, hogy valamilyen külső forrásból rendszeresen pótoljuk.
Ez
volt az egyik utolsó vitamin, amelyet felfedeztek az 1950-es években. Története viszont már
az 1920-as években elkezdődött,
amikor az amerikai George Whipple megfigyelte, majd pár évvel később a
szintén amerikai Minot és Murphy bebizonyította, hogy az addig
gyógyíthatatlannak hitt betegség, a vészes
vérszegénység (anaemia perniciosa) nyers májat nagy mennyiségben
tartalmazó diétával kezelhető.
Ezt
a vérszegénység-ellenes hatóanyagot azonban csak a II.
világháború utáni években sikerült izolálniuk a kutatóknak, és a vöröses
színű, kristályos anyagot B12-vitaminnak
nevezték el.
Szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerek
tartalmazzák, a tévhitek ellenére azonban az állatok sem képesek
B12-vitamint termelni. Ezt ugyanis a talajban és az élővizekben lévő
mikroorganizmusok állítják elő, majd ezek elfogyasztásával jutnak
hozzá a vadon élő vagy szabadon tartott állatok.
Mivel a
fertőzések és a betegségek megelőzése érdekében ma már szerencsére modern és
jóformán steril környezetben élünk, ezért az emberi szervezet csak az állati termékek (hús, tojás,
tejtermékek) útján jut B12 vitaminhoz.
Pótlása elengedhetetlen a szervezet egészséges
működéséhez, hiszen hozzájárul a vörösvérsejtek képzéséhez, a
sejtosztódáshoz, illetve az idegrendszeri- és
anyagcsere-folyamatokhoz.
A máj akár évekig is képes eltárolni, ennek ellenére mégis
egyre többen szenvednek B12-vitamin-hiányban úgy, hogy talán
nem is sejtik, hogy ez állhat a tüneteik hátterében.
A
továbbiakban elmondjuk, hogy milyen fontos szerepet játszik még a B12 a
szervezetben, melyek a B12-vitamin-hiány
tünetei és hogyan biztosíthatod a napi optimális
vitaminbevitelt.
A szabadtartású állatok és halak húsa B12-vitaminban gazdag
Milyen szerepe van a B12-vitaminnak a
szervezetünkben?
A B12-vitamin nélkülözhetetlen az élethez,
fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek
képzésében, a DNS és az RNS
szintézisében, a sejtosztódásban, illetve az idegrendszeri-és
anyagcsere-folyamatokban. Emellett elengedhetetlen az agy és az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Az idegrendszerre
gyakorolt hatása miatt hangulatjavító
hatása van, és segíthet a depressziós tünetek kezelésében.
Mivel részt vesz testünk valamennyi sejtjének anyagcseréjében, hozzájárul
a haj, a bőr és a köröm egészségének
fenntartásához.
Ezen kívül egyensúlyban tartja a bélben található hasznos baktériumok
szintjét, így elősegíti az optimális
bélműködést.
Mivel az emberi szervezet nem képes hasznos B12-vitamint előállítani,
mindenképpen külső forrásból kell
pótolnunk.
A B12-vitamin további jótékony hatásai:
- Jótékonyan befolyásolja az agy kognitív funkcióit
- Segíthet az időskori demencia megelőzésében
- Szerepet játszik a zsírsavak szintézisében és az energiává alakításában
- Elősegíti a folsav felszívódását
- Szerepe lehet a súlyos születési rendellenességek megelőzésében
- Hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez
- Csökkentheti a makula degeneráció kialakulásának esélyét
- Optimalizálja az energiaszintet
- Biztosítja a memóriát és a jó koncentrációs képességet
- Szerepet játszik a nyálkahártya regenerációjában
A B12-vitamin testünk valamennyi sejtjének anyagcseréjében részt vesz
Mennyi B12 vitaminra van szükségünk naponta?
B12-vitaminból nagyon
csekély mennyiségre van szükségünk, szerepe azonban nem
elhanyagolható.
A napi ajánlott beviteli érték egészséges felnőttek
számára 2,5 μg (mikrogram)
naponta, ez azonban az életkor függvényében változhat.
Kisgyermekeknek minimális mennyiségű B12-re van szükségük, terhesség
és szoptatás alatt azonban növelni kell a napi bevitelt és rendszeresen
ellenőrizni kell a kismama vitaminszintjét. Időskorban szintén megnőhet a
vitaminszükséglet, ugyanis csökken a felszívódás
hatékonysága.
Ajánlott napi bevitel az életkor függvényében
a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) ajánlása szerint:
Életkor / életszakasz | Ajánlott mennyiség/ nap |
---|---|
6 hónapos korig | 0,4 μg |
7-12 hónapos korig | 0,5 μg |
1-3 év közötti gyermekek számára | 0,9 μg |
4-8 év közötti gyermekek számára | 1,2 μg |
9-13 év közötti gyermekek számára | 1,8 μg |
14-18 év közötti kamaszok számára | 2,4 μg |
Felnőttek számára | 2,4 μg |
Terhes nők számára | 2,6 μg |
Szoptatás alatt | 2,8 μg |
A B12-vitamin felszívódását azonban számos tényező
befolyásolhatja, a gyomron keresztül átlagosan 56%-a tud
felszívódni. Így érdemes legalább kétszer
ekkora dózist magunkhoz venni táplálék vagy étrend-kiegészítő
tabletták formájában, hogy a kellő mennyiség hasznosulni tudjon.
A felszívódás hatékonyságát növelik
a szopogató tabletták és a nyelv alá helyezhető készítmények vagy spay-k,
ugyanis így már a szájban felszívódhat a vitamin egy része. Súlyos
vitaminhiány esetén pedig B12-vitamin
injekcióra van szükség.
A B12-vitamin vízben oldódó vitamin lévén nehezen túladagolható, ugyanis a
felesleges mennyiség vizelettel távozik, ennek ellenére a máj akár 5-6 évig is képes
elraktározni. Éppen ezért már csak igen súlyos esetben mutatható
ki a B12-vitamin-hiány a szervezetben.
A növények sajnos nem tartalmaznak
B12-vitamint, ennek bevitelét csak állati eredetű élelmiszerekkel
tudjuk biztosítani. Ezért vegán,
vegetáriánus táplálkozás mellett mindenképpen szükséges
táplálékkiegészítők formájában pótolni.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi
Intézet ajánlása szerint a B12-vitamin biztonságos legfelső szintje (UL
értéke) 2000 μg/nap. Ez
jelentősen több, mint az ajánlott mennyiség, és bár a szabályozás a
vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas,
azonban az egyértelmű, hogy a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó
vitamin/ásványi anyag tartalmú készítmények rendszeres, hosszú távú
fogyasztása szükségtelen, sőt, nem kívánatos.
Melyek a B12-vitamin-hiány tünetei?
Mivel a máj hosszú ideig képes elraktározni a
B12-vitamint, viszonylag ritkán alakul ki a súlyos hiánybetegség. Felszívódását azonban rengeteg
tényező befolyásolja, így könnyen zavart
szenvedhet.
Egyre gyakoribb, hogy a mindenevő, húst, tojást és
tejtermékeket is fogyasztó embereknél is
csökkent B12-vitaminszintet mutatnak ki, ugyanis az ipari
állattartás következményeképp már az állatok is csak mesterségesen jutottak
B12-vitaminhoz.
Ha a egy átlagos laborvizsgálat során
kimutatható a normálisnál nagyobb
vörösvértestek jelenléte és csökkent a hemoglobin koncentráció,
érdemes megnézetni a B12-vitamin szintet is.
Hiányának legfőbb okai:
- Iparilag előállított élelmiszerek fogyasztása
- Vegetáriánus / Vegán életmód
- Felszívódási zavarok
A B12-vitamin-hiány
felismerését nehezíti, hogy a hiánytünetei
nem elég specifikusak és számos más hiánybetegségre vagy egyéb
kórképre is utalhatnak. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, mindenképpen
érdemes orvoshoz fordulnod, hogy kiderüljön, valóban a B12-vitamin-hiány
áll-e a panaszaid hátterében.
A B12-vitamin hiány legfőbb
tünetei:
- Végtaggyengeség, görcsök, zsibbadás
- Krónikus fáradtság
- Feledékenység
- Szorongás, depresszió, hangulatingadozás
- Vérszegénység
- Egyensúlyzavar
- Étvágytalanság
- Hajhullás, fakó, sápadt bőr
A legkevésbé veszélyeztetettek a mindenevő, (lehetőleg ökológiai állattartásból származó állati termékeket fogyasztó) egészséges felnőttek, illetve azok, akik rendszeresen gondoskodnak a megfelelő vitaminpótlásról.
A B12-vitamin-hiány súlyos betegségekhez vezethet
A vitaminszint
felmérését felszívódási problémával járó
betegségeknél különösen fontos elvégezni. Egyes betegeknél
ugyanis nem termelődik a vitamin felszívódásához elengedhetetlen intrinsic faktor nevű fehérje, emiatt
a szervezet akkor sem jut elég B12-vitaminhoz, ha valaki mindenevő. A
felszívódási zavarok miatt kialakuló B12-vitamin-hiány vészes vérszegénységhez vezethet,
ezért ilyen esetben a vitamin injekcióval történő azonnali és
rendszeres pótlása szükséges.
A felszívódási zavarok hátterében az alábbi
betegségek állhatnak:
- Krónikus gyomorbetegségek
- A gyomornyálkahártya gyulladása
- A gyomor részleges hiánya (pl. Bypass műtét után)
- Lisztérzékenység, cöliákia
- Cukorbetegség
- A csípőbél részleges vagy teljes hiánya
- Kóros bélflóra
- Gyomorsavhiány
A súlyos B12-vitamin hiány nem egy-két
nap, hanem hosszú évek alatt alakul ki. Még a növényi táplálkozást folytató
embereknél is évekig optimális maradhat a
B12-szint, ha előtte nem volt hiánybetegségük. A májunk 2000-5000 μg B12-vitamint képes
elraktározni, ez pedig akár 5-6
évre is biztosíthatja az ellátottságunkat egyéntől
függően.
Fontos tehát, hogy ha a tünetek valamelyikét tapasztalod
magadon, azonnal fordulj orvoshoz és kérj
vérvizsgálatot, hiszen ezek régóta fennálló vitaminhiányra vagy
felszívódási zavarra utalhatnak. Amennyiben szükséges azonnal kezd el a
pótlást vitaminkészítmények vagy injekció formájában!
Milyen betegségeket okozhat a B12-vitamin-hiány?
A B12-vitamin hiány
tünetei gyakran csak súlyos hiánybetegség esetén jelentkeznek, ilyen esetben
azonban már komoly megbetegedéseket okozhat. Éppen ezért fontos a rendszeres
ellenőrzés, különösen az előző részben felsorolt rizikócsoportba
tartozóknál.
Milyen
betegségekért lehet felelős a B12-vitamin hiány?
- Vérszegénység
- Szív-és érrendszeri
megbetegedések
- Időskori
demencia
- Emlékezetzavar
- Depresszió
Bár a B12-vitamin-hiány
tünetei ijesztőek lehetnek, azonban pótlásával ezek jelentős része rövid
időn belül megszüntethető.
Ha időben észreveszik a
vitaminhiányt, elkerülhetőek a súlyos következmények, ehhez azonban
rendszeres ellenőrzésre mellett tudatos vitaminpótlásra van szükség.
Idős korban vagy felszívódási zavarok esetén fontos a rendszeres ellenőrzés
Hogyan pótolható a B12 vitamin?
Amint már említettük, a
B12-vitamint állati eredetű élelmiszerek
útján tudod természetes formában bevinni a szervezetedbe, a
növények sajnos nem tartalmazzák. Ezt a vitamint ugyanis a talajban és az élővizekben élő
mikroorganizmusok állítják elő, melyeket az állatok
elfogyasztanak.
Mi ma már tisztított vizet iszunk és a
zöldségeket, gyümölcsöket sem fogyasztjuk mosatlanul, így csak az állati
eredetű termékek vagy táplálékkiegészítők útján juthatunk
B12-vitaminhoz.
Fontos azonban megjegyezni, hogy az ipari állattartás során manapság már
az állatok is tisztított vizet és tápot kapnak, ezért gyakran náluk is csak
vitaminkészítményekkel tudják
fenntartani a megfelelő B12-vitamin szintet. Ebből kifolyólag a boltok
polcain található, nem szabadtartásos állatok húsának B12-vitamin-tartalma
kevésbé biztosított.
Elképzelhető tehát, hogy egy mindenevő,
egészséges embernél is B12-vitamin hiány alakuljon
ki.
Vegetáriánus
vagy vegán táplálkozás során kifejezetten fontos a
B12-vitamin-szint rendszeres ellenőrzése. A vegetáriánusok tojás vagy
tejtermékek formájában hozzájuthatnak ehhez a vitaminhoz, azonban korántsem
biztos, hogy megfelelő mennyiségben.
A vegán életmódot vagy növényi
táplálkozást folytatók azonban csak az egyes vegán
készítményekhez hozzáadott vitamin vagy táplálékkiegészítők útján tudják
bejuttatni a szervezetükbe.
A vegánok csökkent B12-vitamin-szintjét
szem előtt tartva ma már egyre több, kifejezetten vegánok számára gyártott
termékhez adnak hozzá B12-vitamint is, például a növényi tejekhez vagy a húspótló
készítményekhez.
Az alábbi táblázatban
láthatod, hogy mennyi B12-vitamint tartalmaznak az egyes
élelmiszerek:
/100g | |
---|---|
Marhamáj | 58 μg |
Sertésmáj | 39 μg |
Sózott hering | 13 μg |
Marhahús | 5 μg |
Szivárványos pisztráng | 4,5 μg |
Lazac | 3,2 μg |
Tonhal | 2,2 μg |
Ementáli sajt | 3,2 μg |
Tehéntej | 0,5 μg |
Joghurt | 0,8 μg |
Tyúktojás | 1,2 μg |
forrás: USDA National Nutrient Database
B12-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők
Amennyiben azonban nem,
vagy csak minimális mennyiségben fogyasztasz állati eredetű élelmiszereket,
különböző vitaminkészítményekkel
biztosíthatod a B12-vitamin-ellátottságodat.
Külön is kapható B12-vitamin szopogatótabletta, kapszula,
nyelv alá helyezhető por vagy spay, de akár még fogkrém formájában is. Mivel a
B12-vitamin nehezen tud felszívódni,
ezért érdemes a minimálisan ajánlott mennyiségnél többet bevinni (legalább
5 μg-ot), hogy a hasznosuló vitamindózis is elegendő legyen. A legtöbb
ilyen készítmény 100-1000 μg közötti B12-vitamin-tartalommal
rendelkezik, ami bár jelentősen több, mint az ajánlott mennyiség, kárt nem
tud okozni a szervezetben.
Egyes kutatások szerint azonban
minél magasabb dózisban fogyasztjuk,
annál kisebb százalékban tud
hasznosulni, így nincs értelme
túl nagydózisú vitaminkészítményeket vásárolni.
Általában egy multivitamin-készítmény is elegendő a B12-pótlásra
Az
étrend-kiegészítőkben leggyakrabban használt B12-vitamin forma a cianokobalamin. Ez egy szintetikus anyag, mely cianidból és
kobalaminból áll. A szervezetbe jutva a máj képes bioaktív vegyületté
átalakítani, de ehhez összesen 4 különböző
metabolikus lépésre van szükség.
,A B12-vitamin természetes, biológiailag hasznos és metabolikusan aktív
formája a metilkobalamin.
A metilkobalaminnak a szervezetben nem kell átesnie azon a konverziós
folyamaton, amin a kobalamin egyéb formáinak. (Egyes embereknél genetikai
okokból ez az átalakulás nem is képes végbemenni.)
A metilkobalamin felszívódása és hasznosulása is
gyorsabb, hatékonyabb, mint a kobalamin többi formájának, így
érdemes ezt a megnevezést keresni a táplálékkiegészítők csomagolásán.
A leghasznosabb, ha a
B12-vitamint nem gyomorban oldódó tabletta formájában próbálod pótolni,
hanem olyan készítményt választasz,
amely már a szájban elkezd
felszívódni. Erre jó megoldás lehet a szopogatótabletta, gumivitamin vagy a nyelv
alá fújható spray.
Ha nem szenvedsz súlyos
vitaminhiányban, mégis szeretnél odafigyelni rá, hogy mindig
optimális legyen a
B12-vitamin-szinted, elegendő, ha valamilyen multivitamin, vagy B-vitamin komplex készítményt
választasz. Ezek a legtöbb esetben ugyanis elegendő mennyiségben tartalmaznak
B12-vitamint.
Kinek van szüksége B12
vitamin pótlásra?
A kérdésre a válasz
egyszerű: mindenkinek, aki igazoltan
B12-vitamin-hiányban vagy felszívódási zavarban szenved, legyen akár vegán, akár
mindenevő.
A B12-vitamin-hiány ugyanis nem csak a
vegánokat és az időseket érintheti, egy kutatás során a 26-49 év közötti korosztály
jelentős részénél is csökkent értékeket
állapítottak meg.
A kutatás vezetője, Katherine Tucker elmondta, hogy nem
az a probléma, hogy a részt vevők nem fogyasztottak elég húst, hanem a vitamin felszívódása nem volt
megfelelő.
Így az sem érezheti magát teljesen
biztonságban, aki minden nap fogyaszt állati eredetű termékeket.
Tény
azonban, hogy a növényi táplálkozás mellett
elengedhetetlen a B12-vitamin-pótlás, így aki vegán életmódra
vált, mindenképpen gondoskodjon valamilyen
étrend-kiegészítőről.
Továbbá 50
éves kor felett is ajánlott nagyobb mennyiségben pótolni ezt a
fontos vitamint, ugyanis idősebb korban mindenkinél csökken a gyomorsav
mennyisége és a felszívódás hatékonysága.
A felszívódási rendellenességgel élők
szintén kiegészítő kezelésre szorulnak, számukra azonban a szájban
felszívódó készítmények vagy a B12-vitamin
injekció jelenthet megoldást.
A növényi ételek nem tartalmaznak B12-vitamint
Összefoglaló
A B12-vitamin tehát egy
vízben oldódó, nélkülözhetetlen
vitamin, melyet csakis külső forrásból tudunk biztosítani
szervezetünk számára.
Kizárólag állati eredetű élelmiszerek (hús, hal,
tojás, tejtermékek) tartalmazzák,
azonban még a húsevőknél is gyakran mutatnak ki csökkent B12-vitamin
értéket.
Hiányának tünetei, mint a fáradtság, zsibbadó végtagok, étvágytalanság,
hajhullás, számos más megbetegedésre is utalhatnak, ezért
elsősorban laborvizsgálattal állapítható meg a
hiánybetegség.
A napi ajánlott
mennyiség egészséges felnőttek részére 2,5 μg (mikrogram), azonban a
jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ennél nagyobb mennyiség
bevitele sem okoz túladagolást.
A máj egy bizonyos mennyiségig képes eltárolni, így elégtelen
táplálkozás vagy felszívódási rendellenességek esetén is viszonylag későn
jelentkeznek a tünetek.
Pótolhatod természetes forrásból hús, sajtok és tojás gyakori
fogyasztásával, azonban ha valamilyen ok miatt kerülöd az állati eredetű
termékeket, vitaminkészítményekkel
gondoskodhatsz a szervezeted ideális B12-vitamin szintjéről.
Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket
és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.
Ha vegánként is
szeretnél gondoskodni a vitaminpótlásról (köztük a B12-ről is), próbáld
ki ellenállhatatlanul finom, vegán gumivitaminunkat, amely adagonként
8 μg B12-vitamint és számos más nélkülözhetetlen vitamint
tartalmaz!
Neked milyen tapasztalataid vannak a
témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!