A bőrszárazság okai és kezelése - 
Minden, amit a száraz bőrről tudnod kell

Antioxidánsok, szabad gyökök

Szerző: Schum Barbara
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

 • Bevezető
 • Melyek a száraz bőr tünetei?
 • Mi okozhat bőrszárazságot?
 • Ki hajlamosabb a száraz bőrre?
 • Hogyan lehet a bőrszárazságot kezelni?
 • Összefoglaló

Bevezető 

A száraz bőrnek számos oka lehet, valamint kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. A levegő páratartalmától kezdve a ruhánk anyagáig szinte bármi irritálhatja a bőrünket, különösen akkor, ha nagyon érzékeny a bőrünk. Éppen ezért egy nagyon gyakori tünetről beszélünk, mely a legtöbb esetben nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető.

Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy bőrbetegségekre, vagy akár pajzsmirigybetegségre hívja fel a figyelmet a száraz bőr, illetve az is előfordulhat, hogy gyógyszerek mellékhatásaként lép fel a tünet.
A továbbiakban utánajárunk a száraz bőr különböző okainak, majd bemutatunk néhány módszert, mellyel sikeresen meg lehet szüntetni a zavaró tünetet. 

Száraz bőr

A bőrszárazság legtöbbször nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető. 

Melyek a száraz bőr tünetei?

A száraz bőr okozta kellemetlen tünetek a kiváltó okoktól függően eltérőek lehetnek, azonban a legtöbb ember azt tapasztalhatja, hogy a bőre:

 • Durva, érdes tapintású 
 • Vörös és kipirosodott
 • Enyhén vagy súlyosan hámlik
 • Feszül és fáj, különösen zuhanyzás után
 • Repedezik és akár vérzik is
Száraz bőr tünetei

A hideg, a fűtés és a légkondi is kiszáríthatja a bőrünket

Mi okozhat bőrszárazságot?

A száraz bőr hátterében számtalan tényező állhat, így a környezeti hatásoktól kezdve egészségügyi problémákig vagy akár genetikai adottságokig bármi előidézheti azt. Nézzük is meg, hogy melyek a leggyakoribb kiváltó okok.

A száraz bőr gyakori mindennapi okai

Számos mindennapi tényező okozhat száraz bőrt, ezért sok esetben nehéz elkerülni a zavaró tünetet. Többek között az is befolyásolja a száraz bőr kialakulásának az esélyét, hogy milyen anyagból készült ruhát viselünk, valamint hogy milyen szappant, tusfürdőt, és egyéb termékeket használunk, hiszen ezek mind irritálhatják a bőrünket és bőrszárazságot eredményezhetnek. A gyakori kiváltó okok közé tartoznak még az alábbi tényezők:

 • Alacsony hőmérséklet – a téli hónapokban a bőr jellemzően hamarabb kiszárad, mivel ilyenkor a hőmérséklet mellett a páratartalom is csökken, így nemcsak a bőrszárazság esélye magasabb, de a már meglévő bőrbetegségek is rosszabbodhatnak.
 • Fűtés és légkondicionálás – a központi fűtés, a kályhák, kandallók, valamint a légkondicionáló berendezések csökkentik a páratartalmat, ezért mind felelősek lehetnek a száraz bőrért.
 • Napozás – az ultraibolya (UV) sugárzás által károsított bőr amellett, hogy hamarabb ráncosodik, szárazzá is válhat.
 • Túl kevés folyadékbevitel – ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, szervezetünk dehidratálódik, mely a bőr szárazságában is megnyilvánul.
 • Forró fürdő vagy zuhany – a gyakori, hosszú és túl meleg vízzel való zuhanyzás lebontja a bőr védő lipid rétegét, ezáltal bőrszárazságot okozhat.
 • Nem megfelelő étrend – ha szervezetünk nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az a bőrünkön is meglátszik – kifejezetten a D-vitamin, az A-vitamin, a B3-vitamin (niacin), a cink és a vas hiánya okozhat túlzottan száraz bőrt.
 • Bizonyos munkakörök – számos olyan munkakör létezik, mely megköveteli a gyakori kézmosást, valamint a vegyszerek használatát, melynek következtében a bőr hamar kiszáradhat – a fodrászok, ápolók, szakácsok, virágkereskedők vagy házvezetők körében így gyakori a száraz bőr. 
 • Dohányzás – a cigarettákban található káros vegyszerek felgyorsítják a bőr öregedésének a folyamatát, így a dohányzás a bőrszárazságért is felelős lehet.
Szabadgyökök semlegesítése

Ha a szervezetünk nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az a bőrünkön is meglátszik

A száraz bőr egészségügyi okai

Ha a száraz bőr nem magyarázható meg az említett mindennapi okokkal, és a tünet hosszú ideig fennáll, akkor lehet, hogy valamilyen betegség vagy gyógyszeres kezelés áll a háttérben. Az alábbi egészségügyi tényezők okozhatnak bőrszárazságot:

Bőrbetegségek

Az ekcéma leggyakoribb formája, az atópiás dermatitis egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Az atópiás dermatitis tünetei tartozik a viszkető, extra száraz bőr, mely sokszor húzódik, irritált és kipirosodik. Általában a csukló, a nyak és az arc, valamint a könyök- és térdhajlatok érintettek, azonban a bőrbetegség a szem körüli, vagy a szem alatti piros, száraz bőrért is felelős lehet.

A seborrhoeás dermatitis, más néven seborrhoeás ekcéma egy szintén gyakori, krónikus lefolyású bőrgyulladás, mely akkor fordul elő, amikor a faggyúmirigyek túl sok olajat termelnek.

Ilyenkor jellemzőek a vörös, viszkető, fehér vagy sárga foltok a bőrön, melyek legtöbbször a fejbőrön, az arcon, a mellkason és a háton jelennek meg.

A kontakt dermatitis, vagy kontaktekcéma egy irritatív bőrgyulladás, melyet jellemzően erős irritánsok, például kémiai anyagok, vegyszerek okoznak, és azon a bőrfelületen fordul elő, mely az allergénnel érintkezett, így a test bármely pontján jelentkezhet.

A kontaktekcéma tünetei közé tartoznak a száraz, vörös foltok, melyek kihólyagosodhatnak, valamint jellemző a viszketés és az égési érzés az érintett területeken.

Az ichthyosis, melyet sokszor halbőrbetegségnek is neveznek, egy öröklődő bőrbetegség, mely a bőr elszarusodásának zavara miatt jön létre. Az érintettek 95 százalékánál a betegség legenyhébb formája mutatkozik csak, és leggyakrabban a lábakon jelentkezik. A tünetek közé tartozik a száraz, viszkető, pikkelyes bőr, valamint a bőr enyhe megvastagodása.

A psoriasis, magyarul pikkelysömör egy gyakori autoimmun rendellenesség, mely világszerte 125 millió embert érint. A kiváltó oka ismeretlen, de valószínűleg genetikai tényezőkkel és az immunrendszerrel hozható összefüggésbe. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a bőrhámlás, a száraz, viszkető, pikkelyes bőrfoltok, valamint a körmök elszíneződése. 

Ekcéma, száraz bőr

Egyes bőrbetegségek is okozhatnak viszketést és bőrszárazságot

Cukorbetegség

A bőrszárazság hátterében a cukorbetegség is állhat, melynek oka a magas glükózszintben keresendő. A magas vércukorszint hatására dehidratáció léphet fel, mely a bőr súlyos szárazságában, illetve a hámló, viszkető, gyakran kipirosodott bőrben nyilvánul meg.

Gyakori még az ajkak kicserepesedése, a száraz, hámló bőr a száj körül, illetve a piros, hámló foltok megjelenése a bőrön.

Pajzsmirigybetegség

Mivel a pajzsmirigy fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatok szabályozásában, a nem megfelelő működés esetén bőrtünetek jelentkezhetnek.

Ha a pajzsmirigy túlműködik, a megnövekedett véráramlás miatt a bőr hajszálerei kitágulnak, így gyakran észlelhető az erőteljes kipirulás, kifejezetten az arcon. A pajzsmirigy csökkent működése esetén a nem megfelelő vérkeringés miatt a test bármely pontján száraz bőr jelentkezhet, azonban leginkább a lábszár, valamint néha a tenyér, a talp, a térdek és a könyökök érintettek.

A száraz, vastag bőrön kívül jellemző még az elhúzódó sebgyógyulás, a hajritkulás, valamint a sárgás árnyalatú bőrszín.

Vesebetegség

A veseelégtelenség szintén növeli a száraz bőr kialakulásának kockázatát. Jellemzően a száraz foltok megjelenéséért, és a test különböző pontjain megjelenő piros, viszkető kiütésekért is felelős lehet.

Ezenfelül a dialízis kezelés, melyet a vese megtisztítása céljából szoktak alkalmazni vesebetegeknél, még inkább növeli a bőrszárazság esélyét, hiszen eltávolítja azt a folyadékmennyiséget a szervezetből, melyet a vese nem képes feldolgozni.

Kemoterápia

Aki valaha kemoterápiás kezelésben vagy sugárterápiában részesült, annál nagyobb eséllyel kialakulhat a száraz bőr, még akkor is, ha a kezelésre évekkel ezelőtt került sor.

Evészavarok

Aki anorexiában szenved, annak a szervezete nem jut hozzá olyan vitaminokhoz és tápanyagokhoz, melyek a bőrt kellően hidratálják, így az elegendő folyadékbevitel ellenére is bőrszárazság jelentkezhet.

Bizonyos gyógyszerek 

A rendkívül száraz bőr számos gyógyszer mellékhatása is lehet, beleértve a sztatinokat (koleszterinszint-csökkentők), a diuretikumokat (vízhajtók), a vérnyomáscsökkentőket, és bizonyos allergia elleni szereket. 

A száraz bőr lelki okai

Bizonyos kutatások szerint azoknál, akik autoimmun betegségekben, például pikkelysömörben szenvednek, a stresszes élethelyzetek ronthatják a tüneteket.

Ezenkívül a szorongás, a depresszió és az általános érzelmi stressz súlyosbíthatják a száraz bőrrel járó tüneteket, és az is lehetséges, hogy a száraz bőr ekcémává alakul át, ha a krónikus stressz hosszútávon fennáll.

Ki hajlamosabb a száraz bőrre?

Bizonyos embereknél a száraz bőr megjelenésének kockázata magasabb, mint másoknál. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akiknek barna vagy fekete bőrszínük van, illetve azok, akiknek egészen fehér a bőrük, sokkal hajlamosabbak a száraz bőrre, míg a mediterrán származású embereknél egészen ritka a bőrszárazság.

Továbbá az életkor előrehaladtával, jellemzően 40 éves kor felett is megnő a száraz bőr kialakulásának az esélye, mely a bőr és a hám alatti kötőszövet elvékonyodásával, valamint a faggyúmirigyek számának csökkenésével magyarázható. 40-45 éves kor körül tehát előfordulhat a bőr gyakoribb irritációja és kiszáradása, kifejezetten azoknál, akik fiatalabb korukban sokat napoztak vagy szoláriumoztak.   

Szabad gyökök kialakulása

40 éves kor felett a bőr sokkal hamarabb kiszárad

Hogyan lehet a bőrszárazságot kezelni?

A tünet kezelése azért fontos, mert hosszútávon akár bőrbetegségekhez is vezethet, valamint a viszketés miatt sebek alakulhatnak ki, melyek nehezen regenerálódnak.
A száraz bőr ellen otthoni praktikákkal és életmódbeli változtatásokkal is tehetünk.

Mindenekelőtt az alábbiakra ügyelj, ha bőrszárazságot tapasztalsz, vagy ha szeretnéd megelőzni a száraz bőr kialakulását: 

 • Kerüld az illatosított dezodorokat, melyek irritálhatják a bőrödet
 • Kerüld a szárító szappanok és az antibakteriális tisztítószerek gyakori használatát
 • Használj olyan szappant és tusfürdőt, mely hozzáadott olajokat tartalmaz
 • Használj hidratáló krémet, mely tejsavat és karbamidot tartalmaz
 • Próbálj meg forró víz helyett langyos vízzel zuhanyozni
 • Próbáld meg a zuhanyban eltöltött időt legfeljebb 15 percre korlátozni
 • Olyan ruhákat hordj, melyek természetes anyagból, például pamutból vagy selyemből készültek
 • Olyan mosószereket használj, melyek nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak illatanyagokat és festékeket
 • Használj párologtatót otthonodban, mellyel növelni tudod a levegő páratartalmát
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin

Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin

A Happy Skin egy zselés gumivitamin A-és C-vitaminnal, biotinnal, cinkkel és hialuronnal a szépséges és egészséges bőrért.

A fantasztikus, málnaízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Megnézem!

A száraz bőr kezelése vitaminokkal és gyógynövényekkel

A száraz bőr ápolása és kezelése belsőleg, otthoni gyógymódokkal, és természetes módszerekkel is lehetséges, amennyiben a tünet hátterében nem betegség áll.

Az alábbi gyógynövények elősegíthetik a bőr hidratáltságát és csökkenthetik a szárazság okozta bőrirritációt: 

 • A körömvirág, mely többek között E-vitamint is tartalmaz, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású, valamint nyugtatja az irritált, száraz bőrt.
 • A zsálya fertőtlenítő hatással rendelkezik, így alkalmas a gyulladt, érzékeny bőr ápolására.
 • A kamilla szintén hatékony gyulladáscsökkentő, mely segít a bőrirritáció kezelésében, valamint a haj- és az arc ápolásában is fontos szerepet játszik.
 • Az orbáncfű fertőtlenítő és bőrnyugtató hatásának köszönhetően ekcéma esetén is alkalmazható.
 • Az aloe vera egy rendkívül sokoldalú növény, mely ápolja az érzékeny bőrt, csökkenti az irritációt, valamint sebek kezelésére is alkalmas.
 • A diófalevél külsőleg alkalmazva nyugtató, fertőtlenítő és gombaölő hatással is rendelkezik, valamint az ekcéma tüneteit is csökkentheti.
 • A közönséges vasfű enyhíti a vízhiányos bőr tüneteit, a bőr irritációját, valamint a sebek gyógyulását is felgyorsítja.
 • A közönséges galaj tökéletes a száraz, pattanásos bőr kezelésére, valamint belsőleg fogyasztva is ápolja a bőrt.

A száraz bőr kezelésésre és ápolására érdemes természetes gyógymódot keresni

Bőrünk egészsége sok esetben az étkezési szokásainkról is árulkodik, hiszen a nem megfelelő étrend és bizonyos vitaminhiányok bőrproblémákat, többet között száraz, érzékeny bőrt is eredményezhetnek.

Az alábbi vitaminok mindenképpen szükségesek a bőr egészségének megőrzése érdekében:

 • A C-vitamin elengedhetetlen részét képezi az étrendünknek, és nemcsak az immunrendszert javítja, de a bőr szárazságának a rizikóját is csökkenti.
 • Az E-vitamin a száraz bőr vitaminja, hiszen csökkenti az UV-sugárzás okozta károsodásokat és a bőrben zajló rosszindulatú folyamatokat.
 • Az A-vitamin segítségével megelőzhető a sérülékeny, száraz bőr, valamint a vitamin felgyorsítja a bőr helyreállító folyamatait.
 • A B-vitaminok nemcsak a száraz, viszkető bőr megelőzésében játszanak szerepet, de a haj és a köröm egészségéért is felelősek.
 • A D-vitamin felgyorsítja a bőr regenerációs folyamatait, valamint elősegíti az olyan fehérjék képződését, melyek elpusztítják a bőr felületén megtelepedő baktériumokat.
 • A vas hiánya a fáradékonyság és gyengeség mellett száraz bőrt is okozhat, valamint a nyelv- és a száj szárazsága, a körmök törékennyé válása és a hajhullás sem ritka.
 • A cink csillapítja az ekcéma tüneteit, valamint gyorsítja a sebek gyógyulását és enyhíti a bőrirritáció okozta kellemetlenségeket.

Mivel sokszor nem elegendő a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés, érdemes a vitaminokat más forrásból, például étrend-kiegészítőkből pótolni.

A legtöbb esetben az életmódbeli változtatások és az otthoni kezelések után a bőrszárazság javulni szokott. Ha azonban mégis egyre kellemetlenebbé válik a tünet, akkor lehet, hogy orvosi beavatkozásra van szükség.

Előfordulhat, hogy a nagyon száraz bőrrel járó viszketés okozta vakarózás miatt nyílt sebek, vagy akár fertőzések alakulnak ki, valamint a bőr túlzott hámlásának az esélye is fennáll. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott egy bőrgyógyász felkeresése. 

Az életmódbeli változtatások és az otthoni kezelések után a bőrszárazság általában gyorsan elmúlik

Összefoglaló

A száraz bőr tehát egy rendkívül gyakori probléma, melyet számos mindennapi, vagy akár egészségügyi tényező kiválthat.

Míg a legtöbb esetben a száraz bőr kezelése házilag is lehetséges, súlyosabb bőrbetegségek vagy egészségügyi problémák esetén lehet, hogy nem elegendő az otthoni kezelés.

Kifejezetten a téli hónapokban javasolt a megfelelő bőrápolási módszerek alkalmazása, valamint az idősebbeknek is jobban oda kell figyelniük a bőrük egészségére. Fontos a gyakori allergének, a forró vízzel való zuhanyzás, a napozás, a szoláriumozás és a szintetikus anyagokból készült ruhák kerülése.

Amennyiben a bőrünk állapota nem javul, és a száraz, repedezett bőr miatt sebek jönnek létre, úgy mindenképpen ajánlott az orvosi segítség, hiszen a sebek elfertőződhetnek és akár súlyos fájdalommal is járhatnak. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben! 

Ajánlott Vitaful Termék

Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin
Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin

Happy Skin Bőrszépítő Gumivitamin

A Happy Skin egy zselés gumivitamin A-és C-vitaminnal, biotinnal, cinkkel és hialuronnal a szépséges és egészséges bőrért.

A fantasztikus, málnaízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Megnézem!