A bőrszárazság okai és kezelése - 
Minden, amit a száraz bőrről tudnod kell

Antioxidánsok, szabad gyökök

Szerző: Schum Barbara
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

 • Bevezető
 • Melyek a száraz bőr tünetei?
 • Mi okozhat bőrszárazságot?
 • Ki hajlamosabb a száraz bőrre?
 • Hogyan lehet a bőrszárazságot kezelni?
 • Összefoglaló

Bevezető 

A száraz bőrnek számos oka lehet, valamint kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. A levegő páratartalmától kezdve a ruhánk anyagáig szinte bármi irritálhatja a bőrünket, különösen akkor, ha nagyon érzékeny a bőrünk. Éppen ezért egy nagyon gyakori tünetről beszélünk, mely a legtöbb esetben nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető.

Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy bőrbetegségekre, vagy akár pajzsmirigybetegségre hívja fel a figyelmet a száraz bőr, illetve az is előfordulhat, hogy gyógyszerek mellékhatásaként lép fel a tünet.
A továbbiakban utánajárunk a száraz bőr különböző okainak, majd bemutatunk néhány módszert, mellyel sikeresen meg lehet szüntetni a zavaró tünetet. 

Száraz bőr

A bőrszárazság legtöbbször nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető. 

Melyek a száraz bőr tünetei?

A száraz bőr okozta kellemetlen tünetek a kiváltó okoktól függően eltérőek lehetnek, azonban a legtöbb ember azt tapasztalhatja, hogy a bőre:

 • Durva, érdes tapintású 
 • Vörös és kipirosodott
 • Enyhén vagy súlyosan hámlik
 • Feszül és fáj, különösen zuhanyzás után
 • Repedezik és akár vérzik is
Száraz bőr tünetei

A hideg, a fűtés és a légkondi is kiszáríthatja a bőrünket

Mi okozhat bőrszárazságot?

A száraz bőr hátterében számtalan tényező állhat, így a környezeti hatásoktól kezdve egészségügyi problémákig vagy akár genetikai adottságokig bármi előidézheti azt. Nézzük is meg, hogy melyek a leggyakoribb kiváltó okok.

A száraz bőr gyakori mindennapi okai

Számos mindennapi tényező okozhat száraz bőrt, ezért sok esetben nehéz elkerülni a zavaró tünetet. Többek között az is befolyásolja a száraz bőr kialakulásának az esélyét, hogy milyen anyagból készült ruhát viselünk, valamint hogy milyen szappant, tusfürdőt, és egyéb termékeket használunk, hiszen ezek mind irritálhatják a bőrünket és bőrszárazságot eredményezhetnek. A gyakori kiváltó okok közé tartoznak még az alábbi tényezők:

 • Alacsony hőmérséklet – a téli hónapokban a bőr jellemzően hamarabb kiszárad, mivel ilyenkor a hőmérséklet mellett a páratartalom is csökken, így nemcsak a bőrszárazság esélye magasabb, de a már meglévő bőrbetegségek is rosszabbodhatnak.
 • Fűtés és légkondicionálás – a központi fűtés, a kályhák, kandallók, valamint a légkondicionáló berendezések csökkentik a páratartalmat, ezért mind felelősek lehetnek a száraz bőrért.
 • Napozás – az ultraibolya (UV) sugárzás által károsított bőr amellett, hogy hamarabb ráncosodik, szárazzá is válhat.
 • Túl kevés folyadékbevitel – ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, szervezetünk dehidratálódik, mely a bőr szárazságában is megnyilvánul.
 • Forró fürdő vagy zuhany – a gyakori, hosszú és túl meleg vízzel való zuhanyzás lebontja a bőr védő lipid rétegét, ezáltal bőrszárazságot okozhat.
 • Nem megfelelő étrend – ha szervezetünk nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az a bőrünkön is meglátszik – kifejezetten a D-vitamin, az A-vitamin, a B3-vitamin (niacin), a cink és a vas hiánya okozhat túlzottan száraz bőrt.
 • Bizonyos munkakörök – számos olyan munkakör létezik, mely megköveteli a gyakori kézmosást, valamint a vegyszerek használatát, melynek következtében a bőr hamar kiszáradhat – a fodrászok, ápolók, szakácsok, virágkereskedők vagy házvezetők körében így gyakori a száraz bőr. 
 • Dohányzás – a cigarettákban található káros vegyszerek felgyorsítják a bőr öregedésének a folyamatát, így a dohányzás a bőrszárazságért is felelős lehet.
Szabadgyökök semlegesítése

Ha a szervezetünk nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az a bőrünkön is meglátszik

A száraz bőr egészségügyi okai

Ha a száraz bőr nem magyarázható meg az említett mindennapi okokkal, és a tünet hosszú ideig fennáll, akkor lehet, hogy valamilyen betegség vagy gyógyszeres kezelés áll a háttérben. Az alábbi egészségügyi tényezők okozhatnak bőrszárazságot:

Bőrbetegségek

Az ekcéma leggyakoribb formája, az atópiás dermatitis egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Az atópiás dermatitis tünetei tartozik a viszkető, extra száraz bőr, mely sokszor húzódik, irritált és kipirosodik. Általában a csukló, a nyak és az arc, valamint a könyök- és térdhajlatok érintettek, azonban a bőrbetegség a szem körüli, vagy a szem alatti piros, száraz bőrért is felelős lehet.

A seborrhoeás dermatitis, más néven seborrhoeás ekcéma egy szintén gyakori, krónikus lefolyású bőrgyulladás, mely akkor fordul elő, amikor a faggyúmirigyek túl sok olajat termelnek.

Ilyenkor jellemzőek a vörös, viszkető, fehér vagy sárga foltok a bőrön, melyek legtöbbször a fejbőrön, az arcon, a mellkason és a háton jelennek meg.

A kontakt dermatitis, vagy kontaktekcéma egy irritatív bőrgyulladás, melyet jellemzően erős irritánsok, például kémiai anyagok, vegyszerek okoznak, és azon a bőrfelületen fordul elő, mely az allergénnel érintkezett, így a test bármely pontján jelentkezhet.

A kontaktekcéma tünetei közé tartoznak a száraz, vörös foltok, melyek kihólyagosodhatnak, valamint jellemző a viszketés és az égési érzés az érintett területeken.

Az ichthyosis, melyet sokszor halbőrbetegségnek is neveznek, egy öröklődő bőrbetegség, mely a bőr elszarusodásának zavara miatt jön létre. Az érintettek 95 százalékánál a betegség legenyhébb formája mutatkozik csak, és leggyakrabban a lábakon jelentkezik. A tünetek közé tartozik a száraz, viszkető, pikkelyes bőr, valamint a bőr enyhe megvastagodása.

A psoriasis, magyarul pikkelysömör egy gyakori autoimmun rendellenesség, mely világszerte 125 millió embert érint. A kiváltó oka ismeretlen, de valószínűleg genetikai tényezőkkel és az immunrendszerrel hozható összefüggésbe. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a bőrhámlás, a száraz, viszkető, pikkelyes bőrfoltok, valamint a körmök elszíneződése. 

Ekcéma, száraz bőr

Egyes bőrbetegségek is okozhatnak viszketést és bőrszárazságot

Cukorbetegség

A bőrszárazság hátterében a cukorbetegség is állhat, melynek oka a magas glükózszintben keresendő. A magas vércukorszint hatására dehidratáció léphet fel, mely a bőr súlyos szárazságában, illetve a hámló, viszkető, gyakran kipirosodott bőrben nyilvánul meg.

Gyakori még az ajkak kicserepesedése, a száraz, hámló bőr a száj körül, illetve a piros, hámló foltok megjelenése a bőrön.

Pajzsmirigybetegség

Mivel a pajzsmirigy fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatok szabályozásában, a nem megfelelő működés esetén bőrtünetek jelentkezhetnek.

Ha a pajzsmirigy túlműködik, a megnövekedett véráramlás miatt a bőr hajszálerei kitágulnak, így gyakran észlelhető az erőteljes kipirulás, kifejezetten az arcon. A pajzsmirigy csökkent működése esetén a nem megfelelő vérkeringés miatt a test bármely pontján száraz bőr jelentkezhet, azonban leginkább a lábszár, valamint néha a tenyér, a talp, a térdek és a könyökök érintettek.

A száraz, vastag bőrön kívül jellemző még az elhúzódó sebgyógyulás, a hajritkulás, valamint a sárgás árnyalatú bőrszín.

Vesebetegség

A veseelégtelenség szintén növeli a száraz bőr kialakulásának kockázatát. Jellemzően a száraz foltok megjelenéséért, és a test különböző pontjain megjelenő piros, viszkető kiütésekért is felelős lehet.

Ezenfelül a dialízis kezelés, melyet a vese megtisztítása céljából szoktak alkalmazni vesebetegeknél, még inkább növeli a bőrszárazság esélyét, hiszen eltávolítja azt a folyadékmennyiséget a szervezetből, melyet a vese nem képes feldolgozni.

Kemoterápia

Aki valaha kemoterápiás kezelésben vagy sugárterápiában részesült, annál nagyobb eséllyel kialakulhat a száraz bőr, még akkor is, ha a kezelésre évekkel ezelőtt került sor.

Evészavarok

Aki anorexiában szenved, annak a szervezete nem jut hozzá olyan vitaminokhoz és tápanyagokhoz, melyek a bőrt kellően hidratálják, így az elegendő folyadékbevitel ellenére is bőrszárazság jelentkezhet.

Bizonyos gyógyszerek 

A rendkívül száraz bőr számos gyógyszer mellékhatása is lehet, beleértve a sztatinokat (koleszterinszint-csökkentők), a diuretikumokat (vízhajtók), a vérnyomáscsökkentőket, és bizonyos allergia elleni szereket. 

A száraz bőr lelki okai

Bizonyos kutatások szerint azoknál, akik autoimmun betegségekben, például pikkelysömörben szenvednek, a stresszes élethelyzetek ronthatják a tüneteket.

Ezenkívül a szorongás, a depresszió és az általános érzelmi stressz súlyosbíthatják a száraz bőrrel járó tüneteket, és az is lehetséges, hogy a száraz bőr ekcémává alakul át, ha a krónikus stressz hosszútávon fennáll.

Ki hajlamosabb a száraz bőrre?

Bizonyos embereknél a száraz bőr megjelenésének kockázata magasabb, mint másoknál. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akiknek barna vagy fekete bőrszínük van, illetve azok, akiknek egészen fehér a bőrük, sokkal hajlamosabbak a száraz bőrre, míg a mediterrán származású embereknél egészen ritka a bőrszárazság.

Továbbá az életkor előrehaladtával, jellemzően 40 éves kor felett is megnő a száraz bőr kialakulásának az esélye, mely a bőr és a hám alatti kötőszövet elvékonyodásával, valamint a faggyúmirigyek számának csökkenésével magyarázható. 40-45 éves kor körül tehát előfordulhat a bőr gyakoribb irritációja és kiszáradása, kifejezetten azoknál, akik fiatalabb korukban sokat napoztak vagy szoláriumoztak.   

Szabad gyökök kialakulása

40 éves kor felett a bőr sokkal hamarabb kiszárad

Hogyan lehet a bőrszárazságot kezelni?

A tünet kezelése azért fontos, mert hosszútávon akár bőrbetegségekhez is vezethet, valamint a viszketés miatt sebek alakulhatnak ki, melyek nehezen regenerálódnak.
A száraz bőr ellen otthoni praktikákkal és életmódbeli változtatásokkal is tehetünk.

Mindenekelőtt az alábbiakra ügyelj, ha bőrszárazságot tapasztalsz, vagy ha szeretnéd megelőzni a száraz bőr kialakulását: 

 • Kerüld az illatosított dezodorokat, melyek irritálhatják a bőrödet
 • Kerüld a szárító szappanok és az antibakteriális tisztítószerek gyakori használatát
 • Használj olyan szappant és tusfürdőt, mely hozzáadott olajokat tartalmaz
 • Használj hidratáló krémet, mely tejsavat és karbamidot tartalmaz
 • Próbálj meg forró víz helyett langyos vízzel zuhanyozni
 • Próbáld meg a zuhanyban eltöltött időt legfeljebb 15 percre korlátozni
 • Olyan ruhákat hordj, melyek természetes anyagból, például pamutból vagy selyemből készültek
 • Olyan mosószereket használj, melyek nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak illatanyagokat és festékeket
 • Használj párologtatót otthonodban, mellyel növelni tudod a levegő páratartalmát
Liquid error (sections/pf-188f7cc6 line 76): product form must be given a product

A száraz bőr kezelése vitaminokkal és gyógynövényekkel

A száraz bőr ápolása és kezelése belsőleg, otthoni gyógymódokkal, és természetes módszerekkel is lehetséges, amennyiben a tünet hátterében nem betegség áll.

Az alábbi gyógynövények elősegíthetik a bőr hidratáltságát és csökkenthetik a szárazság okozta bőrirritációt: 

 • A körömvirág, mely többek között E-vitamint is tartalmaz, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású, valamint nyugtatja az irritált, száraz bőrt.
 • A zsálya fertőtlenítő hatással rendelkezik, így alkalmas a gyulladt, érzékeny bőr ápolására.
 • A kamilla szintén hatékony gyulladáscsökkentő, mely segít a bőrirritáció kezelésében, valamint a haj- és az arc ápolásában is fontos szerepet játszik.
 • Az orbáncfű fertőtlenítő és bőrnyugtató hatásának köszönhetően ekcéma esetén is alkalmazható.
 • Az aloe vera egy rendkívül sokoldalú növény, mely ápolja az érzékeny bőrt, csökkenti az irritációt, valamint sebek kezelésére is alkalmas.
 • A diófalevél külsőleg alkalmazva nyugtató, fertőtlenítő és gombaölő hatással is rendelkezik, valamint az ekcéma tüneteit is csökkentheti.
 • A közönséges vasfű enyhíti a vízhiányos bőr tüneteit, a bőr irritációját, valamint a sebek gyógyulását is felgyorsítja.
 • A közönséges galaj tökéletes a száraz, pattanásos bőr kezelésére, valamint belsőleg fogyasztva is ápolja a bőrt.

A száraz bőr kezelésésre és ápolására érdemes természetes gyógymódot keresni

Bőrünk egészsége sok esetben az étkezési szokásainkról is árulkodik, hiszen a nem megfelelő étrend és bizonyos vitaminhiányok bőrproblémákat, többet között száraz, érzékeny bőrt is eredményezhetnek.

Az alábbi vitaminok mindenképpen szükségesek a bőr egészségének megőrzése érdekében:

 • A C-vitamin elengedhetetlen részét képezi az étrendünknek, és nemcsak az immunrendszert javítja, de a bőr szárazságának a rizikóját is csökkenti.
 • Az E-vitamin a száraz bőr vitaminja, hiszen csökkenti az UV-sugárzás okozta károsodásokat és a bőrben zajló rosszindulatú folyamatokat.
 • Az A-vitamin segítségével megelőzhető a sérülékeny, száraz bőr, valamint a vitamin felgyorsítja a bőr helyreállító folyamatait.
 • A B-vitaminok nemcsak a száraz, viszkető bőr megelőzésében játszanak szerepet, de a haj és a köröm egészségéért is felelősek.
 • A D-vitamin felgyorsítja a bőr regenerációs folyamatait, valamint elősegíti az olyan fehérjék képződését, melyek elpusztítják a bőr felületén megtelepedő baktériumokat.
 • A vas hiánya a fáradékonyság és gyengeség mellett száraz bőrt is okozhat, valamint a nyelv- és a száj szárazsága, a körmök törékennyé válása és a hajhullás sem ritka.
 • A cink csillapítja az ekcéma tüneteit, valamint gyorsítja a sebek gyógyulását és enyhíti a bőrirritáció okozta kellemetlenségeket.

Mivel sokszor nem elegendő a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés, érdemes a vitaminokat más forrásból, például étrend-kiegészítőkből pótolni.

A legtöbb esetben az életmódbeli változtatások és az otthoni kezelések után a bőrszárazság javulni szokott. Ha azonban mégis egyre kellemetlenebbé válik a tünet, akkor lehet, hogy orvosi beavatkozásra van szükség.

Előfordulhat, hogy a nagyon száraz bőrrel járó viszketés okozta vakarózás miatt nyílt sebek, vagy akár fertőzések alakulnak ki, valamint a bőr túlzott hámlásának az esélye is fennáll. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott egy bőrgyógyász felkeresése. 

Az életmódbeli változtatások és az otthoni kezelések után a bőrszárazság általában gyorsan elmúlik

Összefoglaló

A száraz bőr tehát egy rendkívül gyakori probléma, melyet számos mindennapi, vagy akár egészségügyi tényező kiválthat.

Míg a legtöbb esetben a száraz bőr kezelése házilag is lehetséges, súlyosabb bőrbetegségek vagy egészségügyi problémák esetén lehet, hogy nem elegendő az otthoni kezelés.

Kifejezetten a téli hónapokban javasolt a megfelelő bőrápolási módszerek alkalmazása, valamint az idősebbeknek is jobban oda kell figyelniük a bőrük egészségére. Fontos a gyakori allergének, a forró vízzel való zuhanyzás, a napozás, a szoláriumozás és a szintetikus anyagokból készült ruhák kerülése.

Amennyiben a bőrünk állapota nem javul, és a száraz, repedezett bőr miatt sebek jönnek létre, úgy mindenképpen ajánlott az orvosi segítség, hiszen a sebek elfertőződhetnek és akár súlyos fájdalommal is járhatnak. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben! 

Ajánlott Vitaful Termék

Liquid error (sections/pf-188f7cc6 line 99): product form must be given a product