Aloe Vera –
több mint egy mutatós szobanövény 

Szerző: Bíró Orsolya
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Az Aloe Vera – Bevezető
  • Az Aloe Vera fajtái
  • Az Aloe Vera egészségre gyakorolt hatása
  • Az Aloe felhasználása a szépségápolásban
  • Aloe Vera fogyasztása
  • Mikor nem ajánlott az Aloe Vera fogyasztása?
  • Így neveld a saját Aloe Vera növényedet!
  • Összefoglaló

Az Aloe Vera – Bevezető

Előző cikkeinkben már megismerkedhettél olyan természetes „csodaszerekkel”, mint a kurkuma és a gyömbér, most pedig egy újabb hihetetlenül sokrétű növényről fogunk Neked írni.

Ez pedig nem más, mint az Aloe Vera, amelynek, amellett, hogy lakásod éke lehet, számos felhasználási módja létezik, amelyekről eddig talán nem is tudtál. Az aloe vera elnevezés az arab alloeh (fénylő, keserű anyag) és a latin vera (valóságos) kifejezésekből tevődik össze.

Az aloe féltrópusi, évelő pozsgás növény, amely Észak-Afrikából származik. Gyakori hiba, hogy a kaktuszok családjába sorolják, pedig valójában a liliomfélék családjába tartozik. Ma már szinte világszerte ismert és megtalálható.

Mérete a fajtától függően eltérő lehet: a legkisebb aloék levelei 2-3 cm hosszúak, míg a nagyobbaké a 100-120 cm-t is elérhetik.

Az aloe vera leveleiben rejlő gélt évszázadok óta alkalmazzák mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban. Egy időszámításunk előtt 16. századból származó egyiptomi feljegyzésben a „halhatatlanság növénye” jelzővel látták el. Az aloe vera képességeit Egyiptom mellett Kínában, Japánban, Indiában, Mexikóban és Görögországban is ismerték. 

Aloe vera növény

Az Aloe Verának számos felhasználási módja létezik

Az Aloe Vera fajtái

Az aloe vera növénynek világszerte több mint 300 fajtája létezik különböző tulajdonságokkal és gyógyító képességekkel. Vegyük sorra a legismertebb fajtákat!

Aloe Barbadensis Miller

Ez a leggyakoribb aloe vera faj. Könnyedén megkülönböztethető a többitől, mivel a levelein fehér foltok láthatóak, amelyek a növény életkorának megismerésére is szolgálhatnak, hiszen ezek a foltok egyszerűen eltűnnek, amikor a növény eléri a felnőttkort.
Ez az aloe tavasszal és nyáron kezd virágzani, virágai sárga színűek. Ez az aloe vera típus rendelkezik a legerősebb gyógyító képességgel, így ez a legelterjedtebb, legismertebb és leggyakrabban használt fajta. 

Aloe vera fajtái

Az Aloe Verának több mint 300 fajtája létezik

Aloe Arborescens

Ez az aloe vera faj télen virágzik, vörös virágot hoz, amelyekben a magjai tárolódnak. Külseje hasonlít a kaktuszéra, fás törzse akár 4 méter magasra is nőhet. Különösen az égési sérülések enyhítésére alkalmazzák. Ez a fajta a sejtek szaporodását is elősegíti, így segítségére lehet a rákos betegségben szenvedőknek, mivel fokozhatja a kemoterápiás kezelés hatékonyságát. A témával kapcsolatban azonban ajánlott a betegnek először orvossal konzultálnia.

Aloe Saponaria

Ennek az aloe vera fajtának a levelei kör alakban rendeződnek el. Az összes levél egyforma méretűre nő, rendkívül szélesek, színük kékeszöld fehér foltokkal. Nagyon húsosak, rengeteg aloe vera gélt rejtenek.

Nyártól tavaszig virágzik, virágai narancssárgás-vöröses színűek. A növény cserépben nehezen fejlődik, így érdemesebb szabadba ültetni. Mivel rengeteg gélt tartalmaz, ezt a fajtát alkalmazzák leggyakrabban a szépségiparban mindenféle bőrprobléma kezelésére. 

Az Aloe Vera egészségre gyakorolt hatása

Az aloe vera fogyasztása számos jótékony hatást gyakorolhat egészségedre. Vegyük sorra ezeket!

1. Csökkenti a vércukorszintet

Az aloe vera természetes gyógyszerként szolgálhat a kettes típusú cukorbetegség kezelésében. Fokozza az inzulinérzékenységet és helyreállítja a vércukorszintet. Túlzott fogyasztása azonban mellékhatásokkal járhat, így mielőtt ilyen célból kezdenél aloe verát bevinni a szervezetedbe, mindenképpen konzultálj egy a témában jártas szakorvossal!

2. A fogak és az íny egészsége

Az aloe vera képes elpusztítani a baktériumokat, így a növény fogkrémként is megállja a helyét. Ínyproblémák esetén a levelében rejlő gél mind a gyulladást, mind a fájdalmat képes enyhíteni. Érdemes rendszeresen öblögetni vele, mivel ugyanolyan hatásosnak bizonyul, mint a hagyományos szájvizek. 

3. Diabéteszes lábszárfekély

Az aloe vera baktériumölő és sebgyógyító képességének köszönhetően a cukorbetegség következtében a lábon megjelenő, nehezen gyógyuló fekélyekre is megoldást kínál.

4. Székrekedés

Az aloe verát gyakran használják székrekedés enyhítésére. Ebben az esetben kivételesen nem a gélt, hanem a közvetlenül a levél belső felszínén megbúvó sárga, ragacsos anyagot használják fel. Az ebben található úgynevezett aloinok vagy barbaloinok segítenek, mivel hashajtó hatásúak. Azonban egyéb emésztőrendszeri problémák kezelésére az aloe vera eddig nem bizonyult hatékonynak.

Aloe vera növény

Számos problémára megoldást jelenthet az aloe vera

Az Aloe felhasználása a szépségápolásban

Az aloe vera a szépségápolásban is igazi kincsnek számít. A folytatásban sorra vesszük, hogy milyen csodákat képes művelni a külsőddel ez a bájos növény.  

Hosszabbá és erősebbé varázsolja a szempilládat

Keverj össze egy kevés aloe vera gélt némi fekete ricinusolajjal! Az így kapott keveréket töltsd egy üres és tiszta szempillaspirál-tégelybe! Esténként vidd fel a már tiszta szempilláidra! Néhány hét elteltével válik láthatóvá az eredmény.

Természetes sminklemosó

Az aloe vera gél formában sminkeltávolítóként is alkalmazható. Gond nélkül lepipálja a boltokban, drogériákban kapható sminkeltávolító készítményeket, hiszen kiemelkedő a bőrápoló hatása.

Eltünteti a szem alatti duzzanatokat

A növény természetes gyulladáscsökkentő is, így egy álmos reggelen gyorsan kihúz a pácból.

Napégés ellen is hatékony

Az Aloe Verát előszeretettel használják napozás utáni kozmetikumokban, ami nem véletlen, hiszen gyors és hatékony megoldást kínál, ha már megtörtént a baj. Ha véletlenül elfelejtetted a naptejet, a legjobb, ha közvetlenül az aloe vera gélt használod bőrápolónak. Nincs más dolgod, mint jégkockatartóba önteni a gélt, majd lefagyasztani. A hideg gélt már használhatod is a bajba került testfelületeiden.

A körmeidet is erősíti

Kenegesd a körmeidet aloe vera géllel, hogy ne csupán erősebbekké, hanem fényesebbekké is válhassanak!

Aloe vera bőrápolás

Táplálja, feszesíti és nyugtatja a bőrt

Tápláló ajakbalzsam

Keverj össze egy teáskanálnyi aloe vera gélt, szintén egy teáskanálnyi kókuszolajat, valamint egy teáskanálnyi vazelint! Hagyd a keveréket megkeményedni! El is készült az ajakbalzsamod. Az ajkad garantáltan nem lesz többé száraz és cserepes.

A tökéletes bőrfeszesítő

Keverj össze két evőkanálnyi aloe vera gélt két evőkanálnyi natúr görög joghurttal és két evőkanálnyi reszelt uborkával! Vidd fel az elkészült masszát az arcodra! Hagyd rajta 20 percig! Az pakolás E-vitamin-tartalmának köszönhetően kisimítja az arcbőrödet. 

Ints búcsút a korpás fejbőrnek!

Az aloe vera növény tartalmaz pektint, amely meglehetősen hatékonyan veszi fel a küzdelmet a korpa ellen. Turmixold le a növényt! A kapott folyadékot hajmosást követően dörzsöld a fejbőrödbe. Hagyd rajta egy éjszakán át, majd reggel alaposan öblítsd ki a hajadból!

Megoldás az aknés bőrre

Az aloe vera az aknés bőrt is orvosolhatja. Vágd ketté a növény levelét. A gélt tartalmazó oldalával egészen egyszerűen dörzsöld át a problémás területeket, majd hagyd, hogy beszívja a bőröd.

Aloe vera pattanásra

A pattanásos, aknés bőrre is megoldást nyújt

Aloe Vera fogyasztása

Most, hogy megbeszéltük, hogyan használhatod külsőleg ezt a csodanövényt, elárulunk neked egy igen meglepő tényt: az Aloét bizony belsőleg is alkalmazhatod, hiszen fogyasztásra alkalmas! Persze, van pár dolog, amit mindenképpen tudnod kell, mielőtt elkezdenéd rágcsálni az aloe növényedet.

Először is a legfontosabb tudnivaló az, hogy az Aloe Verának nem minden fajtája ehető. Ezért feltétlenül járj utána, hogy a te növényed az ehető fajtából való-e. A legismertebb ehető fajok közé tartoznak a következők: arborescens, barbadensis, aristata, brevifolia, ciliaris, ferox, saponalia, striata,, variegata és a juvenna.
 

Az aloe vera ehető?

Az Aloe Vera növény nem minden fajtája ehető! 

Ha sikeresen azonosítottad a növényedet, és megbizonyosodtál arról, hogy valóban az ehető fajták közé tartozik, a következő nagyon fontos dolog, amit tudnod kell az az, hogy melyik része fogyasztható.

Az Aloe Vera levele ugyanis 3 részből tevődik össze: a külső, zöld “bőr“, amelyet egy úgynevezett latex réteg követ, ezalatt pedig a gél található.

Ezen alkotórészek közül a gél az, amit érdemes fogyasztani.

Az aloe vera gél kinyerésének módszere a következő:
Vágj le egy tetszőleges méretű levelet a növényedről. Ezután vágd le először a levél két oldalán található tüskés részt, majd óvatosan vágd le a bőrt a levél mindkét oldaláról. Ha ezzel megvagy, vágd fel az aloe vera gélt kockákra és alaposan mosd át, hogy véletlenül se maradjon rajta a latex rétegből.

Erre azért ügyelj, mert a latex réteg aloint tartalmaz, ami kis mértékben fogyasztva hashajtó hatású, míg nagy mértékű fogyasztása akár végzetes is lehet. Könnyen felismerhető, hiszen egy sárgás, folyékony réteget képez a bőr és a gél között, valamint erősen kesernyés íze van.

Ha sikeresen megtisztítottad az aloe vera gélt, akkor rengeteg módon fogyaszthatod. Megosztunk veled néhány receptet, amelyekből ötletet meríthetsz: 

Aloe vera ital: 

• A megtisztított aloe vera gélt tedd egy edénybe!

• Adj hozzá fele mennyiségű ásványvizet, gyümölcslevet vagy esetleg gyümölcsöt!

• Turmixold össze!

Az így kapott turmix kb. fél óra alatt letisztul, és már kész is a friss, adalékmentes aloe vera italod. Egyaránt fogyaszthatod melegen és hidegen, akár jéggel is.
Az aloe vera gélt nem érdemes önmagában, higítás nélkül turmixolni, mert használhatatlan habbá válik. 

Aloe Verás turmix: 

Hozzávalók:

  • 2 Aloe Vera levél
  • citromlé
  • Egy kis csokor menta
  • 1 kiskanál kurkuma
  • • ½ liter víz

Mint minden természetes eredetű gyógynövénynek, az Aloe Verának is lehetnek mellékhatásai, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdenéd fogyasztani, konzultálj erről szakemberrel! Továbbá, az erős hatóanyagok következtében rendkívül fontos mértékletességet tartani az aloe gél fogyasztásban is.

Aloe vera gél

Az Aloe Vera gélből turmix vagy frissítő ital is készíthető

Milyen esetekben nem ajánlott az Aloe Vera fogyasztása?

A továbbiakban megosztunk veled néhány dolgot, amit érdemes szem előtt tartanod, ha esetleg kedvet kaptál az Aloe Vera növényed belsőleg történő használatára.

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy csak olyan növény leveleit fogyaszd, ami az esetleges káros külső hatásoktól mentes környezetben nevelkedett. Ilyen káros hatások lehetnek: szennyezett talaj, szennyezett levegő, szennyezett víz.

Azért fontos ezekkel tisztában lenned, mert a növény azt raktározza el, amit a környezetéből felvesz, így tehát, ha a növényed káros környezeti hatásoknak volt kitéve, nagy valószínűséggel az értékes tápanyagai is szennyezetté válnak, ezáltal pedig már nem alkalmas sem fogyasztásra, sem pedig külsőleges használatra.

Szintén jó ha tudod, hogy az Aloe Vera növény 5 éves korára válik igazán értékessé akár külső, akár belső használatra, mivel ennyi idő kell ahhoz, hogy a benne lévő jótékony hatóanyagok “megérjenek”.

Bár korábban már beszéltünk róla, de nem árt nyomatékosítani, hogy az Aloe Vera levél külső bőre és az értékes gél között egy vékony, sárgás, nyálkás, kesernyés ízű réteg (latex) található, ami nagy mennyiségben fogyasztva mérgező lehet! Éppen ezért jó alaposan mosd meg mindig az aloe vera gélt miután eltávolítottad a külső bőrt, hogy semmi esetre se maradjon a latex rétegből. 

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Az aloe vera túlzott fogyasztása hashajtó és vizelethajtóként is működik, ami rövidtávon előnyös lehet, hiszen elősegíti a fogyást, azonban hosszútávon ez káliumhiányhoz vezethet, károsítva ezáltal az izom és szívműködést.
Az alacsony káliumszint pedig növelheti a digoxin mellékhatásait, ezért ajánlatos kerülni az aloe és a digoxin együttes alkalmazását.

Bizonyos esetekben allergiás reakciót is kiválthat az aloe vera. Ez legfőképpen olyan személyek esetében fordulhat elő, akik egyébként is érzékenyebbek a fokhagymával, hagymával és a tulipánnal szemben. Az allergiás reakció tünetei a következők lehetnek: kiütések, csalánkiütés. duzzanat, viszkető bőr, mellkasi fájdalom vagy légzési nehézség.

Az Aloe Vera kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel is. Egyrészt, csökkentheti a vércukorszintet, ezért cukorbetegség esetén érdemes erre külön odafigyelni. Másrészt az altatás során használt sevofluránnal és a warfarinnal (vérhigító) is kölcsönhatásba léphet. 

Így neveld a saját Aloe Vera növényedet

Az Aloe Vera gondozása nem igényel különösebb szakmai felkészültséget, éppen ezért bátran merjük ajánlani, hogy próbáld meg otthonodban termeszteni ezt a csodálatos növényt.

Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy hogyan lehet Neked is szép és egészséges Aloéd. 

Aloe vera növény ültetése

Te is nevelhetsz otthon saját Aloe Vera növényt

Ma már nálunk is beszerezhető ez a növény bármelyik kertészeti áruházban, de akár a nagyobb szupermarketek kertész részlegén is.

Vigyázz, hogy egészséges növényt válassz! Mielőtt megveszed, vedd alaposan szemügyre, hogy nem sérültek-e a levelei, nem nőtte-e túl a gyökere a cserepet, amiben van.

Az Aloe Vera egyaránt tartható kertben és cserépben is, ám azt fontos tudnod, hogy a kerti kiültetés csak olyan helyen javasolt, ahol nem fenyeget fagyveszély. Ugyanis, féltrópusi növény lévén, igen érzékeny a fagyra.

Az Aloe a napos, világos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt és a közepesen gyakori öntözést kedveli, nem szereti a folyamatosan nedves talajt. Ezért a legjobb, ha homokos, kavicsos talajt választasz neki.

Az ültetés után keress neki egy napfényes, meleg, huzattól mentes helyet, és öntözd meg néhány hetente, amikor már teljesen kiszáradt a földje.

Ha az aloéd jól érzi magát, hamarosan látni fogod, hogy az “anyanövény” körül, új sarjak kezdenek el kibújni.

Amint ezek az új sarjak elérik a 10-15 cm-es nagyságot, éretté válnak arra, hogy saját cserepet kapjanak.
Az átültetéshez egy éles kés segítségével könnyedén leválaszthatod az új sarjat az “anyanövényről” és új cserépbe költöztetheted.

Ilyen egyszerű!
Ezzel egyrészt nyertél egy nagyszerű szobanövényt, vagy kerti növényt (attól függően, hogy hová szántad), másrészt innentől kezdve bátran használhatod az Aloe Vera növényedet a fentebb említett receptek elkészítéséhez.

Meglátod, hamarosan el sem tudod majd képzelni az életedet enélkül az ezerarcú növény nélkül. 

Összefoglaló

Amint cikkünkből kiderült, az Aloe Vera egy rendkívül sokoldalú növény.

Amellett, hogy csinosan mutat az otthonodban, hozzájárul egészséged megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez, akár külsőleg alkalmazod, akár elfogyasztod.

Természetesen érdemes egy a témában szakértő orvos véleményét kikérni különösen az elfogyasztását megelőzően a fentebb felsorolt esetleges mellékhatások elkerülése érdekében.

Aloe vera

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Felhasznált képek forrása:

Pexels.com
Pixabay.com