Vegán életmód, növényi táplálkozás
Gyakori kérdések és válaszok a vegánsággal kapcsolatban

Vegán, növényi étrend

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

 • Bevezető - Vegánok és vegetáriánusok
 • Miért nem esznek húst a vegánok?
 • Mi a baj a tejtermékekkel, a tojással és a mézzel?
 • Miből viszik be a vegánok a fehérjét?
 • Mit esznek a vegánok?
 • Egészséges a növényi étrend? 
 • Összefoglaló

Bevezető 

Mi a veganizmus?

A veganizmus egy olyan életstílus és filozófia, amelynek követői elutasítják az állati eredetű termékek fogyasztását és használatát. A veganizmus nem csak az étkezésben, hanem a szórakozásban, a ruházkodásban és a higiéniai termékek választásában is megnyilvánul. 

A vegánok tehát nem fogyasztanak húst, tojást, tejterméket és mézet, továbbá nem vásárolnak bőrből, gyapjúból, szőrméből vagy selyemből készült termékeket, nem járnak cirkuszba és állatkertbe és kerülik az olyan termékeket, melyek előállításához állatokon végeztek kísérleteket. 

Egyszerűen fogalmazva, a vegánok megpróbálnak minden tőlük telhetőt megtenni az állatok kizsákmányolása és kihasználása ellen. 

Mit jelent a vegán kifejezés?

A vegánság lényege az erőszakmentesség

Vega vagy vegán? Mi a különbség?

Míg a vegetáriánusok csak a hús fogyasztását mellőzik és nem zárják ki étrendükből a tojást és a tejtermékeket, a vegánok ennél jóval szigorúbban megválogatják azt, hogy mit esznek és milyen termékeket vásárolnak.  

Az etikai vegánok a veganizmus életszemlélete szerint élik mindennapjaikat, tehát semmilyen körülmények között nem hordanak szőrmét vagy bőrkabátot, ellenzik az állatkísérleteket és az állatokat szórakozás céljából felvonultató szabadidős tevékenységeket. (cirkusz, rodeó, tropikárium, állatkert).

Filozófiájuk egyértelműen az erőszakmentesség, vagyis, hogy ne árts! 

Kik az étrendi vegánok?

Megkülönböztethetjük azokat az embereket is, akik egészségügyi vagy környezetvédelmi megfontolásból nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, ők szigorúan véve nem vegánok, de növényi táplálkozást folytatnak. 

Milyen alternatív formái vannak a vegetarianizmusnak?

Irányzat
Szemi-vegetáriánusBaromfihúst és halat is fogyaszt 
Ovo-lakto vegetáriánusTojást és tejtermékeket fogyaszt, de húst nem
OvovegetáriánusTojást fogyaszt, de húst és tejtermékeket nem
LaktovegetáriánusTejtermékeket fogyaszt, de húst és tojást nem
VegánSemmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt
Nyers vegánKizárólag nyers ételeket fogyaszt
FlexitariánusRugalmas vegetáriánus, többnyire növényi eredetű élelmiszereket fogyaszt, de alkalmanként a húsra sem mond nemet
PeszketariánusHalat fogyaszt, de más húsfélét nem

Miért nem esznek húst a vegánok? 

Talán az első kérdés, amit feltesznek valakinek, aki úgy döntött, hogy nem eszik többé állati eredetű termékeket az, hogy miért? 

Minden vegán története egyedi, mindenki máskor jutott el arra a felismerésre, hogy többé nem szeretne ártani az állatoknak semmilyen formában.

Van azonban néhány általános nézet, mellyel a legtöbben azonosulni tudnak. 

Etikai okok

Húsevőként nem sokan teszik fel maguknak azt a kérdést, hogy miért van az, hogy egyes állatokat családtagként szeretünk, míg másokat örömmel fogyasztunk el vacsorára. 

A vegánok a társadalmi berögződéseink ellenére nem tekintik élelmiszernek a húst és az egyéb állati eredetű termékeket. Számukra az állatok a barátaink, így semmilyen formában nem szeretnének hozzájárulni a kihasználásukhoz. 

A vegánok elsődleges célja tehát az erőszakmentesség, vagyis nem szeretnék, hogy az emberek kényelme miatt állatok szenvedjenek és haljanak meg. Azt vallják, hogy az embernek nem lehetnek előjogai az állatokkal szemben, ezért elutasítják az állatok árucikké tételét és kizsákmányolását. 

Miért lesz valaki vegán?

A legtöbb vegán etikai okokból nem fogyaszt húst és más állati terméket

Környezetvédelmi okok

Az ipari állattartás nem csak az állatok számára jelent szenvedést, hanem a bolygónk erőforrásait is megviseli. Az állattartás ugyanis lényegesen több energiát igényel, mint a növénytermesztés. A tenyésztett állatok rengeteg vizet és gabonát fogyasztanak el, ráadásul az erdőirtás, és a juhok és a szarvasmarhák által kibocsátott metán a globális felmelegedéshez is hozzájárul. 

Az állattartáshoz hatalmas területekre van szükség, melyeket növénytermesztésre használva a világban zajló éhínséget is csökkenthetnénk. 

Ha sokkal kevesebben fogyasztanánk húst, az éhezéssel küzdő országokban élelmezés céljára is fel tudnánk használni azt a víz-és gabonamennyiséget, amelyet most a haszonállatoknak adnak.

Egészségügyi okok

Egyre több tanulmány szól a veganizmus egészségügyi hatásairól. Úgy tűnik, hogy a húsfogyasztás nagyon gyakran összefügg a magas koleszterinszinttel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a szív-és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedésekkel.

Bár a húsfogyasztással kapcsolatban a táplálkozástudományi nézetek ellentmondásosak, 2015-ben a WHO rákkutatással foglalkozó tudományos bizottsága a vörös húsokat az emberre valószínűleg rákkeltő, a feldolgozott húsokat pedig a rákkeltő élelmiszerek közé sorolta. 

Továbbá növényi étrenden lévő emberek általában sokkal több és sokkal változatosabb formában fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt,  mint a húsevő társaik, ez pedig köztudottan jó hatással van az egészségre. Fontos azonban tisztában lenniük vele, hogy a kizárólag állati eredetű ételekben megtalálható B12-vitamint rendszeresen pótolniuk kell. 

A hús-, tej-és tojásipar a környezetünkre is rossz hatással van

Mi a baj a tejtermékekkel és a tojással?

Bár egyre elfogadottabb dolog, ha valaki bármilyen okból úgy dönt, hogy nem eszik többé húst, azonban sokan nem tudják, vagy nem értik, hogy miért árt az állatoknak az, ha elfogyasztjuk a tejüket vagy a tojásukat. Hiszen ez nem fáj az állatoknak. Vagy mégis? Na és mi a gond a mézzel? 

Miért nem fogyasztanak tejtermékeket a vegánok? 

Mint minden emlősállat, a tehenek is csak akkor termelnek tejet, miután megszülték utódjaikat. Mivel azonban a tejiparnak rengeteg tejre van szüksége a különböző tejtermékek előállításához, a tejelő teheneket mesterségesen, gyakran erőszakkal termékenyítik meg, majd biológiailag manipulálják, hogy minél több tejet termeljenek az ember számára.

Ez komoly fájdalommal és egészségkárosodással járhat az állat számára, ráadásul a kis borjakat szinte azonnal elválasztják az anyjuktól. A tejelő tehenek szervezete körülbelül 4-5 év alatt kimerül és ezután az állatot ugyanúgy a vágóhídra küldik.

A tejtermékek fogyasztását sokáig kifejezetten egészségesnek tartották, azonban ez az elmélet egyre inkább megdőlni látszik. Az emlősállatok teje nem az ember számára való, nem véletlenül laktózérzékenyek olyan sokan. Ezek ráadásul sokkal több hormont tartalmaznak, mint amire az emberi szervezetnek szüksége lenne, és bár valóban tartalmaznak bizonyos ásványi anyagokat, ezek pótlására sokkal egészségesebb megoldás is létezik.  

Mi a gond a tojással?

A tojásiparnak nagyon sok tojásra van szüksége, ennek érdekében pedig a tyúkokat gyakran apró, zsúfolt ketrecekben tartják és soha nem látják a napvilágot
Ráadásul mivel a hím kiscsibékre nincs szükségük, őket nem is tartják életben. 

A tojók idegvégződésekkel teli csőrének végét levágják, hogy ne tehessenek kárt egymásban, ami rendkívül nagy fájdalommal jár. Ha túlélik a ketreces tartást, két év után őket is levágásra ítélik. 

Na és a méz? Az biztosan nem fáj a méheknek! 

Alice Walker így fogalmazott: az állatok saját céljaikért léteznek ezen a földön, nem pedig az emberek céljainak és igényeinek kielégítésére. Tehát a vegánok nézőpontja szerint nincs jogunk elvenni az állattól azt, amiért ő dolgozott meg. Egyetlen állatot, így a méheket sem szeretnék kihasználni. 

A méz eredeti funkciója szerint szénhidrátot és más létfontosságú tápanyagokat biztosít a méhek számára: ásványi anyagokat, antioxidánsokat és  természetes antibiotikumot.

A méhek ezért a mézet télire raktározzák el, hogy ne szenvedjenek hiányt semmilyen tápanyagban.

Amikor az emberek elveszik tőlük az összegyűjtött mézet, majd azt cukorral vagy kukoricasziruppal helyettesítik, azzal  átverik a méheket. 

Ezzel nem csak tápanyaghiány alakul ki náluk, hanem bizonyos genetikai elváltozások is, így egyre kevésbé lesznek képesek védekezni a betegségek és a növényvédő szerek ellen. Ez pedig nem csak a méhpopulációra, hanem az emberekre nézve is komoly következményekkel járhat. 

A vegánok és a méz

A mézet a méhek kihasználásával szerezzük meg, így nem vegán 

Miből viszik be a fehérjét a vegánok? 

Talán ez a második leggyakoribb kérdés, amelyet a mindenevők feltesznek a vegánoknak. A húsfélék (sőt a tojás és a tejtermékek is) köztudottan gazdagok fehérjében, fehérjére pedig szükségünk van, mit esznek akkor a vegánok, ha egészségesek akarnak maradni? 

A válasz egyszerű: növényeket. Minden növényben van ugyanis fehérje, némelyikben még több is, mint az egyes húsfélékben.  Sőt, az állati fehérjékkel ellentétben ezek nem növelik a daganatos, illetve szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. 

A túlzott fehérjefogyasztás a vesének sem kedvez, így felesleges túlzásba vinni, napi 45-50 gramm fehérje (vagy 0,8 gramm / testsúlykilogramm) elég egy egészséges felnőtt számára. 

A fehérjehiányon kívül a másik gyakori kritika, ami a vegán táplálkozást éri, hogy a növények nem tartalmazzák a szükséges aminosavakat, azonban ez sem teljesen igaz.

Az állati eredetű termékek mind a kilencféle létező aminosavat tartalmazzák, a növényiekből viszont általában egy vagy kettő hiányzik. Ezért a vegán étrend összeállítása kicsivel nagyobb figyelmet igényel, de változatos étkezéssel könnyen kiegészíthetők az egyes aminosavak. (Elég például, ha borsót és rizst is fogyasztasz valamikor a nap folyamán).

Ha sportolóként szeretnél áttérni a vegán táplálkozásra és aggódsz a fehérjebeviteled miatt, ajánlom Varga Balázs könyvét, illetve a blogját, ahol hiteles és friss információkat találsz a vegán sporttáplálkozással kapcsolatban. 

A legjobb fehérjedús növényi ételek (a teljesség igénye nélkül) a következők: 

 • Csicseriborsó
 • Lencse
 • Babfélék
 • Szója
 • Tempeh
 • Tofu
 • Szejtán
 • Borsó
 • Barna rizs
Vegán ételek

A vegán étrend is lehet fehérjedús és változatos

Mit esznek a vegánok?

Sokan el sem tudnák képzelni hús nélkül az életüket és úgy gondolják, hogy a vegánok kizárólag salátán élnek. Azonban akármekkora húsevő is vagy, biztosan te is fogyasztasz vegán ételeket, talán sűrűbben is, mint gondolnád. :) 

A növényi étrend a zöldségek, a gabonák, a magvak és egyéb növényi eredetű élelmiszerek változatos kihasználásán alapszik, és több lehetőséget tartogat egy egyszerű salátánál. A húson kívül tejet, tejszínt, sajtot és tojást sem tartalmaz, még sem íztelen és unalmas. 

Manapság egyre elterjedtebbek a húspótló, vegán készítmények Magyarországon is, azonban nem csak drága alapanyagokból lehet összehozni egy finom és tápláló vegán fogást.

Egy kis kreativitással rengeteg hagyományos étel veganizálható, így vegánként sem kell lemondania senkinek a kedvenc ételeiről.  

A csicseriborsó például bármilyen raguba remekül illik, a darált hús szinte észrevétlenül helyettesíthető szójagranulátummal vagy reszelt zöldségekkel, a tejre és a tejszínre remek növényi alternatívák léteznek, darált lencséből pedig isteni finom fasírt készíthető. Általánosságban elmondható, hogy minden a fűszerezésen múlik.

Ha a tojás vagy a sajt hiányozna az étrendedből, arra is van megoldás. A fekete só bármilyen ételnek tojás ízt ad, a sörélesztőpehely íze pedig kísértetiesen hasonlít a sajtra. 

Ha idáig csak köretként gondoltál a zöldségekre és a gabonákra, érdemes néha kísérletezgetned és kipróbálnod, hogy hány féle különböző zöldséggel dobhatod fel az étrendedet. 

A lehetőségek tárháza végtelen, ha szeretnél kipróbálni pár vegán fogást, azt ajánlom, hogy tegyél egy próbát a prove.hu vegán receptjeivel. 

Egészséges a növényi étrend?

A vegánság önmagában nem biztosíték a hosszú és egészséges élethez. Vegánként is lehet egészségtelenül étkezni, elég ha valaki minden nap cukros üdítőket iszik, vegaburgert és sültkrumplit rendel, vagy éppen teljesen egysíkú az étrendje.  Attól, hogy valami vegán, még nem feltétlenül lesz egészséges.

Azonban a körültekintően összeállított, teljes értékű növényi étrend jótékony hatásaira egyre több bizonyítékunk van. 

A jelenlegi kutatások szerint a vegetáriánus étrend segíthet az elhízás kezelésében, a növényi étrend pedig a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség, a csontízületi gyulladás és az Alzheimer-kór megelőzésében is hatásos lehet.

Egy változatosan összeállított vegán étrend minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz (kivétel ezalól a B12-vitamin, melynek pótlása szükséges lehet), így a szervezet semmiben nem szenved hiányt. 

A testünk fehérjeszükséglete is megfelelően pótolható növényekkel, így emiatt sem kell aggódnia a vegánoknak. 

Sőt, az American Journal of Clinical Nutrition 2009-ben beszámolt arról, hogy a növényi étrend követői általában alacsonyabb testsúlyúak, illetve alacsonyabb vérnyomásuk és a koleszterinszintjük. Azt is megállapították, hogy a vegánok több rostot, folátot, C-vitamint, E-vitamint, káliumot és magnéziumot, valamint kevesebb telített zsírt fogyasztottak, mint mindenevő társaik. 

Egészséges a vegánság?

A növényi étrenden élők általában több vitamint és ásványi anyagot fogyasztanak

Összefoglaló

A veganizmus tehát nem csupán egy diéta, hanem egy életstílus és filozófia is egyben. A vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, etikai, környezetvédelmi vagy egészségügyi megfontolásból és a mindennapjaikban sem használnak állati eredetű ruhadarabokat vagy állatkísérletekkel készült háztratási termékeket. 

Jól összeállított, teljes értékű növényi étrendet követve a vegánok sem szenvednek hiányt semmiben, sőt a legújabb kutatások szerint sokkal egészségesebben élhetnek, mint azok, akik húst is fogyasztanak. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Te mit gondolsz a vegánságról? Szívesen áttérnél a növényi étrendre, esetleg már egy ideje vegán vagy?  Írd meg nekünk kommentben! 

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Vitaful Women's Multi ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A fantasztikus, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details