Antioxidánsok és Szabadgyökök
Hogyan
segíthetjük szervezetünk természetes
védekezőrendszerét?
Szerző:
Herédi Alexa
Vitaful.hu
Lektorálta: Hardy
Attila
Vitaful.hu
Tartalomjegyzék
- Bevezető
- Mik is azok a szabad
gyökök?
- Mik azok az
antioxidánsok?
- Mi okozza a szabad
gyökök kialakulását?
- Milyen károsodást
okozhatnak a szabad gyökök?
- Antioxidánsban gazdag ételek
- Összefoglaló
Bevezető
Valószínűleg már hallottál az antioxidánsokról és azok jótékony hatásairól. De tudod, hogy pontosan miként hatnak a szervezetünkre és hogyan segítik a szabad gyökök semlegesítését? Milyen ételek tartalmaznak antioxidánsokat? És egyáltalán mi a gond a szabad gyökökkel? Cikkünkben most ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Az antioxidánsok a szervezetünk harcosai
Mik azok a szabadgyökök?
A szabad gyökök olyan instabil molekuláris
részecskék, melyek párosítatlan elektronokat tartalmaznak, így nem képesek
önállóan létezni. Ezért annak érdekében, hogy visszaállítsák az egyensúlyi
állapotukat, a szomszédos szövetek sejtjeiből vonják el az elektronokat.
Ezzel károsítják a sejtjeinket és gyorsítják testünk öregedését.
A szabadgyökök az anyagcsere-folyamatok melléktermékeként keletkeznek.
Ez egy természetes folyamat azonban egyes káros tényezők a szabadgyökök
számának növekedését okozhatják.
Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok
elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat. A szervezet védelmi
rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket képes
semlegesíteni is.
Ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe, vagy nem adjuk
meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az
egyensúly felborul, és a szabadgyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat
fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is.
A szabad
gyököt tartalmazó molekulát úgy kell elképzelni, mint egy kis zárt, 8
elektronból álló atomcsoportot, amely elveszíti egyik tagját, egy kis
elektront. Mivel így felbomlik az egyensúlya, igyekszik találni egy másik
elektront, amivel újra kiegészülhet 8 elektronra. Megindul tehát a keresés.
Ha nem talál szabad elektront - egy antioxidáns molekulát -, akkor
elveszi onnan, ahonnan tudja, akár az egészséges sejtekből is. Ha ez sikerül
neki, stabillá válik, a kirabolt sejt viszont sérül. Ezek helyreállításához
újabb segítségre van szükség. Ezt a segítséget várja a szervezet az
antioxidánsoktól.
Ha nagyon sok ilyen szabad gyök, tehát hiányzó elektront tartalmazó
atom halmozódik fel a testben, megindul a károsító folyamat. Ha a
szervezetben termelődő antioxidánsok nem győzik a túlerőt, az immunrendszer
legyengül, a test megöregszik.
Ez a romboló folyamat benned is végbemegy nap mint nap, láthatatlan
módon, és ha nem teszel ellene, sőt fokozod is a veszélyt, szépen lassan
kialakul valamilyen betegség.
Mik azok az antioxidánsok?
Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek a
szabad gyökök okozta sejtkárosodások csökkentésében segítenek.
Az antioxidánsok minden élő szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek. A
testünk maga is képes antioxidánsokat előállítani, azonban ez a mennyiség
nem elegendő minden káros tényező semlegesítéséhez, így ételekkel is
pótolnunk kell őket.
Antioxidáns minden teljes értékű növényben és
állati eredetű élelmiszerben megtalálható. Vannak azonban kifejezetten
antioxidánsban gazdag ételek, melyek magas A-, E- és C-vitamin tartalmuk
miatt különösen jó hatással vannak az egészségünkre.
Az antioxidáns elnevezés onnan ered, hogy ezek az anyagok a
szervezetben fellépő oxidációs folyamatok megakadályozásában játszanak
fontos szerepet.
Maga az oxidációs folyamat a szervezetre kivetítve leginkább a rozsdásodás,
vagy az avasodás folyamatával érzékeltethető. Minden, ami ezt az
oxidációs folyamatot lassítani tudja, az antioxidáns, azaz az oxidációs
folyamatot késleltető, gátló anyag.
Jelenleg több száz olyan anyagot
ismerünk, mely antioxidánsként viselkedik a szervezetünkben.
Az antioxidánsok néhány fajtája:
- A-vitamin
- C-vitamin
- E-vitamin
- Béta-karotin
- Likopin
- Lutein
- Szelén
- Magnézium
- Zeaxantin
- Flavonoidok
Minden antioxidánsnak
megvan a maga szerepe és egymást is képesek segíteni a még hatékonyabb
működés érdekében. Éppen ezért fontos a teljes értékű és változatos
étrend.
Az antioxidánsok manapság egyre nagyobb szerepet kapnak
a rákkutatásban is, ugyanis bizonyítottan segítik megelőzni a rákos sejtek
kialakulását.
Fogyassz minél többféle gyümölcsöt és
zöldséget!
Mi okozza a szabadgyökök kialakulását?
Normális esetben,
egészséges életmód mellett a szervezet természetes működése, védekezése,
anyagcsere-folyamata váltja ki a szabad gyökök képződését. Ezzel nincs is
gond, mivel a test saját, vagy kívülről bevitt antioxidánsai segítségével
kiegyenlíti a romboló folyamatot.
Problémát a túlzott mértékben felszaporodó szabad gyökök jelentenek,
melyek kialakulásáért az alábbi külső tényezők
felelősek:
- Légszennyezés
- Dohányzás
- Alkoholfogyasztás
- Méreganyagok (toxinok)
- Többszörösen telített zsírsavak
- UV-sugárzás
- Bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések
- Túlzott vas, magnézium, réz vagy cink bevitel
- Túlzásba vitt testmozgás
- Antioxidánsok hiánya
- Mesterségek kozmetikumok és adalékanyagok
- Stressz
Ha a szervezeted hosszú
távon ki van téve az oxidatív stressz negatív hatásainak, az különböző
egészségügyi kockázatokhoz vezet, többek között szív-és érrendszeri
megbetegedésekhez és a rák kialakulásához.
Milyen károsodást okozhatnak a szabad gyökök?
Az öregedés és a szabad
gyökök kapcsolatáról először egy 1956-os tanulmányban esett szó, melyből
kiderült, hogy a szabad gyökök idővel károsítják az egészséges sejteket.
Ahogy idősödünk, a testünk egyre kevésbé lesz képes felvenni a harcot a
szabad gyökökkel szemben. Ennek a következménye a test természetes
öregedése.
Ahogy azt már tudod, a szabad gyökök instabil atomok, melyek a
stabilitásuk visszaállításához a szöveteink sejtjeiből vonnak el
elektronokat, ezzel pedig károsítják azokat. Ez különböző betegségekhez és
az öregedés jeleinek idő előtti megjelenéséhez vezethet.
Ez nem csupán a ráncok megjelenését jelenti, egyes kutatások
kapcsolatot találtak a szabad gyökök okozta oxidatív stressz és a következő
betegségek között is:
- Alzheimer-kór és egyéb a központi idegrendszert érintő betegségek
- Elzáródott artériák okozta szív-és érrendszeri betegségek
- Autoimmun betegségek
- Rák
- Szürkehályog és időskori látásromlás
- Őszülés, hajhullás. a haj szerkezetének megváltozása
- Cukorbetegség
- Parkinson-kór
Szerencsére természetes vagy
mesterséges úton is tudjuk pótolni az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező
anyagokat, ezzel tehermentesíteni és segíteni saját antioxidáns
rendszerünket, immunrendszerünket, illetve szervezetünk méregtelenítését.
Így semlegesíthetjük a szabadgyökök káros élettani hatásait és
hosszú, egészséges életet élhetünk.
Antioxidánsokban gazdag ételek
Antioxidánsok minden
zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak, azonban vannak úgynevezett
szuperélelmiszerek, melyek fogyasztása kifejezetten hatásos a szabad gyökök
ellen.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy az A-B-és
C-vitaminban gazdag ételek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat.
Ha szeretnél odafigyelni a megfelelő vitaminpótlásra, hogy felvehesd
a harcot a szabad gyökök ellen, fogyassz minél több színű gyümölcsöt és
zöldséget. Ezek színe ugyanis arra utal, hogy milyen antioxidáns található
meg bennük. Minél sötétebb egy növény színe, annál gazdagabb vitaminokban és
antioxidánsokban.
A zöldségek mellett az olajos magvak, a
teljes kiőrlésű gabonák, a halak és egyéb húsfélék és a tejtermékek is
tartalmaznak antioxidánsokat.
Nem elég csak egy féle
antioxidánst pótolni a szervezetünkben, változatos, kiegyensúlyozott
étrenddel tehetünk a legtöbbet az egészségünkért.
Gránátalma
Egy kutatás szerint a gránátalma levében több antioxidáns hatású vegyület található, mint a sokat emlegetett vörösborban vagy zöld teában. Érdemes tehát beépítenünk az étrendünkbe, ha idáig nem tettük, ugyanis ez a gyümölcs, C-és K-vitaminban, szelénben és káliumban is gazdag.
A gránátalma szuper egészséges gyümölcs!
Étcsokoládé
A csokoládé mértékkel
fogyasztva nagyon is hasznos a szervezetünk számára, hiszen tele van a
testünk számára lényeges tápanyagokkal.
A kakaóban és az
étcsokoládéban található antioxidánsok (15 mmol/100g) csökkentik a
gyulladást és a szívbetegségek kockázatát. Minél magasabb a csokoládé
kakaótartalma, annál több antioxidánst tartalmaz.
Fekete áfonya
A fekete áfonya hasonló
mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint az étcsokoládé, azonban sokkal
kevesebb kalória van benne, így azok számára is ideális választás, akik
vigyáznak a vonalaikra.
A fekete áfonya a jelenleg ismert egyik
legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkező gyümölcs (9.2
mmol/100g).
Az áfonya jótékony tulajdonságaihoz tartozik továbbá,
hogy csökkenti a vérnyomást az LDL koleszterinszintet és a szív-és
érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Nem utolsó sorban az
egyik legfinomabb gyümölcs, bátran fogyaszd télen akár fagyasztott formában
is!
Eper
Az eper az egyik
legnépszerűbb gyümölcs az egész világon. Édes, sokoldalú és antioxidánsokban
gazdag.
A szamóca 100 grammonként 5,4 mmol antioxidánst
tartalmaz, ezzel pedig éppen csak egy kicsivel marad le az áfonya
mögött.
Az eper egy antocianin nevű vegyületet tartalmaz,
ez adja a gyümölcs élénk piros színét. Kutatások szerint ezek az antocianinok csökkentik a
rossz koleszterin szintjét, ezáltal jótékony hatással vannak az
egészségünkre.
Goji bogyó
A goji bogyót, másnéven
farkasbogyót nemrég fedezte fel magának a táplálkozástudomány és egyből a
szuperélelmiszerek közé sorolták. Azonban nem újkeletű dolog, a hagyományos
kínai gyógyászatban már több mint 2000 éve használják.
C-vitamin
tartalma kifejezetten magas, ezen kívül gazdag még béta-karotinban,
B-vitaminokban, káliumban, poliszaharidokban és
aminosavaknak.
Ezeknek köszönhetően rákellenes tulajdonsággal
rendelkezik és számos betegség megelőzésére és kezelésére
használják.
Málna
A málna nem csupán
finom, hanem remek rostforrás, tele van magnéziummal, C-vitaminnal és
antioxidánsokkal.
Egy kémcsőben végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a málna antioxidánsai és
más összetevői megölték a mintában szereplő gyomor-, vastagbél- és mellrákos
sejtek 90% -át.
Továbbá a benne található vegyületek csökkentik
a szervezetben fellépő gyulladást és oxidatív stresszt.
Egyéb antioxidáns-források:
- Béta-karotin / A-vitamin: sárgarépa, édesburgonya, sárgabarack
- E-vitamin: mandula, növényi olajok, pekándió
- C-vitamin: zöldpaprika, citrusfélék, kivi, brokkoli
- Flavonoidok: szőlő, vörösbor, zöld tea, bogyós gyümölcsök
- Szelén: halak, pulykahús, brazildió
- Magnézium: spenót, sóska, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák
- Lutein, zenaxantin: spenót, kelkáposzta.
Összefoglaló
A modern, nagyvárosi
életvitel fokozott szabadgyök-képződéssel jár. Többek között a
légszennyezés, az UV-sugárzás, a mobiltelefonok és a számítógépek által
kibocsátott kék fény és a dohányzás is a szabad gyökök kialakulásának
kedvez.
Ezt ellensúlyozni csak vitaminban gazdag, egészséges táplálkozással
tudjuk.
A szabad gyökök ellen a szervezetünk antioxidánsokkal védekezik és
mindaddig, amíg elég antioxidáns harcol ellenük, a szervezetünk védve van.
Azonban ha ez az egyensúly felborul, az a szervezet
védekezőképességének csökkenéséhez vezet. Ezáltal kevésbé leszünk védve a
betegségekkel szemben és az öregedési folyamatok is
felgyorsulnak.
Mit
tehetsz tehát az egyensúly fenntartása érdekében?
- Fogyassz minél többféle zöldséget és gyümölcsöt
- Kerüld a mesterségek kozmetikumokat
- Ne dohányozz!
- Ne tartózkodj túl sokat a napon és védekezz az UV-sugárzás ellen!
- Segítsd a szervezeted védekezőképességét vitaminokkal!
Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket
és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.
Neked
milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk
kommentben!