A Teafaolaj - 
Felhasználása a bőrápolásban és a háztartásban

Teafaolaj - dm

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Mi az a teafaolaj? - Bevezető
  • A teafaolaj jótékony hatásai
  • Teafaolaj használata bőrproblémákra
  • Teafaolaj alkalmazása a háztartásban
  • Hogyan válaszd ki a megfelelő teafaolajat?
  • Hol kapható teafaolaj?
  • Káros lehet a teafaolaj? Milyen mellékhatásokat okozhat?
  • Összefoglaló

Mi az a teafaolaj? - Bevezető

Hallottál már a teafaolajról, de nem tudod, hogy mi is ez pontosan és mire használhatnád? Alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk ezt a természetes csodaszert és elmondjuk, mi mindenre használhatod a bőrápolásban vagy éppen a háztartásban. 

A teafaolaj egy kicsi fa, a Melaleuca alternifolia leveleiből származik, ami az ausztráliai Queenslandben és Új-Dél-Walesben őshonos. 

Bár a Melaleuca alternifolia teafa néven ismert, nem összetévesztendő azzal a növénnyel, amelynek leveleiből a fekete, zöld és oolong teát készítik. 

Az ausztrál őslakosok évszázadokig használták a teafaolajat a hagyományos gyógyászat részeként. A bennszülöttek a teafa leveleiből kinyert olajat belélegezve kezelték a megfázás tüneteit és észrevették, hogy a bőrön alkalmazva elősegíti a sebgyógyulást

Mi az a teafaolaj?

A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből származik

Manapság a teafaolaj széles körben elérhető 100%-os és hígított formában is és gyakran használják kozmetikai termékek vagy tisztítószerek alapanyagaként.

Az illóolajat általában a levelek és az rügyek gőzdesztillációjával nyerik ki, így átlátszó, színtelen vagy halványsárga színű, jellegzetes illatú olajat kapnak.

A teafaolaj több összetevőből áll, illóolajának fő alkotórésze a terpinén-4-ol, amely képes elpusztítani bizonyos baktériumokat, vírusokat és gombákat.

Ezen kívül a a terpinén-4-ol növeli a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek elősegítik a baktériumok és más idegen betolakodók elleni küzdelmet.

Ezen tulajdonságoknak hála a teafaolaj hatékony megoldást jelent a bakteriális és gombás eredetű bőrfertőzések kezelésére, a betegségek megelőzésére és a sebgyógyulás elősegítésére.


Ha kíváncsi vagy, mi mindenre használható még a teafaolaj, hogyan alkalmazható a háztartásban és milyen veszélyei lehetnek, görgess tovább! 

Mire jó a teafaolaj? - A teafaolaj jótékony hatásai

A teafaolaj baktérium-, vírus-, és gombaölő tulajdonságának hála számos bőrgyógyászati problémára jelent megoldást. Ezen kívül természetes tisztítószerként is használható, sőt még a rovarokat is távol tartja. 

Lássuk, mi a 15 legfontosabb gyógyhatása és felhasználási módja a hétköznapokban: 

  • Csillapítja a bolha- vagy szúnyogcsípés okozta viszketést
  • Természetes kézfertőtlenítőként alkalmazható
  • Elpusztítja a körömgombát és a lábgombát
  • Segít a gyulladt bőr kezelésében
  • Megtisztítja az aknés, pattanásos bőrt
  • Hatékonyan kezelhető vele az ekcéma
  • Leszárítja a szemölcsöket
  • Segít a herpesz kezelésében
  • Csökkenti a korpásodást
  • Elősegítheti a hajnövekedést
  • Penészgomba ellen is hatékony
  • Csillapítja a napégés és a bőrsérülés tüneteit
  • Szájvízként alkalmazva enyhíti a fogínygyulladást és a fogínyvérzést
  • Segít a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében
  • Rovarriasztóként is használható 
Esszenciális olaj teafaolaj gyógyhatásai

A teafaolaj gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása számtalan területen felhasználható

A teafaolaj használata a bőrápolásban

Ahogy azt a fenti listából is láthattad, a teafaolaj számos bőrproblémára megoldást jelenthet a pattanásokról a pikkelysömörig. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában és hogyan alkalmazzuk a bőrünkön, ugyanis nagyon erős illóolajról van szó. 

Ha érzékeny a bőröd, érdemes allergiatesztet végezned, mielőtt elkezdenéd használni az arcodon vagy a fejbőrödön. Vigyél fel pár csepp felhígított teafaolajat a csuklódra és várj 24 órát. Ha bőrirritációt vagy allergiás reakciót tapasztalsz, ne használd tovább a készítményt! A szemed és az ajkaid környékét mindenképpen kerüld el! 

Bőrön, különösképpen arcbőrön alkalmazva érdemes más olajokkal vagy vízzel hígítani, hogy ne okozzon bőrirritációt. A drogériákban több teafaolajat tartalmazó kozmetikum kapható, azonban sokkal jobban jársz, ha te magad készíted el a saját teafaolajos bőrápolódat. Ez a megoldás sokkal olcsóbb, ráadásul így 100%-ban természetes kozmetikumot keverhetsz ki, amit a bőröd is meg fog hálálni.

Az alábbiakban mutatunk néhány filléres csodaszert, melyet pillanatok alatt elkészíthetsz otthon:

Pattanások ellen

Fájdalmas, gyulladt pattanásokkal küzdesz? Felejtsd el a drogériában kapható arclemosókat és pattanás elleni készítményeket. Nincs másra szükséged, csupán egy üveg teafaolajra. 

Keverj össze egy kis üvegcsében fél deci vizet és 10 csepp teafaolajat. Tisztítsd meg az arcodat és a hígított keveréket egy vattapamacs segítségével vidd fel közvetlenül pattanásokra. Már pár alkalom után látványos a változás, de ha szükséges, ismételd meg a kezelést minden este. 

Nem csak arcon alkalmazható, a teafaolaj a háton vagy nyakon megjelenő pattanásokkal is megbirkózik! 

Arclemosót vagy arcradírt is készíthetsz teafaolajból, így egyszerre számolhatsz le a pattanásokkal és a mitesszerekkel. Azonban ha gyulladt pattanásaid vannak, semmiképpen ne radírozd a bőrödet, maradj inkább a vattapamacsos felvitelnél!

Teafaolajos bőrradír:
• Két evőkanál méz
• 1 evőkanál zabpehely
• 1 kiskanál barna cukor
• 5 csepp teafaolaj

Keverd össze a hozzávalókat és óvatosan radírozd át vele az arcbőrödet. A méz és a teafaolaj gyulladáscsökkentő hatása miatt eltünteti a pattanásokat, míg a zabpehely és a cukor gyengéden leradírozza a bőrödet és eltávolítja az elhalt hámsejteket. Az eredmény friss és üde arcbőr! 

Teafaolajos-levendulás arctisztító:
Keverj össze 1 dl vizet 10 csepp teafaolajjal és 10 csepp levendulaolajjal. A levendulaolaj szintén gyulladáscsökkentő hatású, ezért ezzel a keverékkel dupla hatást érhetsz el. Vidd fel a lemosót egy vattapamacsra és töröld át vele az arcodat minden este! 

Teafaolaj pattanások ellen

A teafaolajjal könnyen megszabadulhatsz a pattanásoktól

Korpásodás ellen

Ha korpásodással küzdesz próbáld ki az alábbi megoldást:

A hajmosáshoz használt samponodba keverj 3-4 csepp tefaolajat és masszírozd bele a fejbőrödbe. Hagyd pár percig hatni majd öblítsd le. Zsíros hajra is kiváló megoldás, azonban ha szárazak a hajvégeid, jobb ha csak a fejtetőn használod a teafaolajat. 

Körömbomba és lábgomba ellen

A teafaolaj a gombás fertőzések ellen is nagyon hatékony, ezért bátran használhatod körömgomba vagy lábgomba esetén is. Lábgomba esetén érdemes teafaolajos lábfürdőt venni, ehhez csepegtess 2 liter vízbe 15-20 csepp teafaolajat és áztasd benne a lábadat 20 percig. A legjobb, ha minden nap alkalmazod ezt a megoldást, a tünetek megszűnése után is. A cipőidet is fertőtlenítheted teafaolajjal, baktériumölő hatása miatt a szagokat is képes megszüntetni. 

Ha körömgombával küzdesz, a legjobb megoldás, ha minden nap átreszeled a körmeidet és egy fültisztító pálcikával felviszel pár csepp tefaolajat a fertőzött részre. Ismételd meg ezt két hétig minden nap, majd a tünetek megszűnése után folytasd a kezelést alkalmanként. Körömgomba esetén is ajánlott fertőtleníteni a lábbeliket teafaolajjal. 

Hüvelygomba és bakteriális fertőzések ellen

Ahogy már említettük, a teafaolaj nagyon erős, maró hatású illóolaj, ezért semmiképpen ne használd hígítatlanul az intim területeken. Ezzel akár ronthatsz is a helyzeten, az olaj ugyanis kiszárítja a nyálkahártyát és még fogékonyabb leszel a fertőzésekre. 

Hígított formában, elsősorban ülőfürdőként alkalmazva ajánlják, tehát elég ha pár csepp teafaolajat csepegtetsz a fürdővizedbe. Ha erre nincs lehetőséged, vízzel vagy más bázisolajjal felhígított teafaolajat csepegtethetsz a fehérneműdre, ez szintén segít a gombás és bakteriális fertőzések kezelésében. Ennél a kezelésnél különösen fontos, hogy ha maró, kellemetlen érzést tapasztalsz, azonnal hagyd abba a kúrát! 

Ekcéma vagy pikelysömör enyhítésére

Ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére szintén hígítva ajánlott felvinni a teafaolajat az érintett bőrfelületre. Csepegtess 10 csepp teafaolajat 10 csepp bázisolajba (akár olívaolajba vagy szőlőmagolajba) és naponta ismételd meg a kezelést. 

A teafaolaj csökkenti a viszketést, az ekcéma fellángolásának erősségét és segíti a bőr gyógyulását, fontos azonban megjegyezni, hogy egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. A teafaolaj erősen szárítja a bőrt, ezért a kezelés mellett illatanyagot és alkoholt nem tartalmazó hidratáló készítmények használata javasolt. 

Szájvíz

A fogínygyulladás okozta fogínyvérzés kezelésére is remek megoldás lehet a teafaolaj. Gyulladásgátló hatásának hála csökkenti a tüneteket és elpusztítja a szájban található kórokozókat. 
Alkalmazhatod szájvízként (1 dl vízbe csepegtess pár csepp teafaolajat) vagy közvetlenül a fogínybe masszírozva.

A kezelés után mindig öblítsd ki alaposan a szádat és semmiképpen ne nyeld le, ugyanis a gyomorba kerülve mérgező és kellemetlen mellékhatásokat okozhat. 

Dezodor

A kellemetlen izzadságszagot a bőrön megtelepedő baktériumok okozzák, ezekkel pedig hatékonyan felveszi a harcot a teafaolaj. Dezodorként alkalmazva szintén hígított formában használd egy vattapamacsra csepegtetve. Borotválkozás után bőrirritációt okozhat, ezért azt javasoljuk, hogy ilyenkor válassz más megoldást! 

Herpesz vagy szemölcsök kezelése

Az ajkakon megjelenő fájdalmas hólyagokat a herpeszvírus okozza, kiváltó oka pedig általában az immunrendszer legyengülése. A tünetek kezelésére segítségedre lehet a teafaolaj, ugyanis gyorsítja a sebgyógyulást és segít leszárítani a hólyagokat. Fontos, hogy csak az érintett bőrfelületen alkalmazd, ehhez a legjobb megoldás, ha fültisztító pálcikával viszed fel. 

Ugyanezt javasoljuk abban az esetben is, ha szemölcsökkel küzdesz, érdemes tenni egy próbát a teafaolajjal. A szemölcsökön közvetlenül is alkalmazható, azonban a kezelés nem minden típusú szemölcs esetében hoz eredményt. Ha továbbra sem tűnik el, mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz, aki megfelelő kezelést tud javasolni a problémára. 

A teafaolaj alkalmazása a háztartásban

Teafaolaj tisztítószer, fertőtlenítő

A teafaolaj a háztartásban is használható fertőtlenítésre

Kézfertőtlenítő

Az elmúlt időszakban mindenhol hiánycikk volt a kézfertőtlenítő, ezért jó, ha tudod, hogy te magad is készíthetsz otthon vírus-és baktériumölő készítményt teafaolajból. 

Vízzel összekeverve szórófejes flakonba is töltheted, vagy készíthetsz hagyományos kézfertőtlenítő gélt aloe vera és teafaolaj felhasználásával. 

Összetevők:
15 csepp teafaolaj
8 evőkanál természetes aloe vera gél
10 csepp illatos esszenciális olaj (levendula, narancs vagy eukaliptusz)

Általános tisztító- és fertőtlenítőszer

A teafaolaj a háztartásban is jó szolgálatot tesz, érdemes kipróbálnod az alábbi általános tisztítószert, ha szeretnél olcsón és környezettudatosan takarítani a jövőben. 

Ehhez keverj össze 20 csepp teafaolajat 1 csésze vízzel és fél csésze ecettel, majd öntsd szórófejes üvegbe. Az ecet tisztító, vízkőoldó hatása közismert, takarítás előtt azonban bizonyosodj meg róla, hogy a tisztítandó felület ellenáll az ecet maró hatásának. Gránit-, márvány- vagy fafelületeken soha ne használj ecetet! 

Természetes szúnyogriasztó

A teafaolajnak igen erőteljes illata van, melyet néhányan kifejezetten kedvelnek, egyesek pedig inkább büdösnek találják. Kiderült, hogy a rovarok is igyekeznek inkább távol maradni tőle, ezért természetes rovarriasztót is készíthetünk belőle magunknak a nyári hónapokra. 

Összetevők:
50 ml bázisolaj (olívaolaj/ jojobaolaj/ szőlőmagolaj)
3-3 csepp eukaliptusz, teafa és levendula illóolaj

Mindhárom illóolaj rovarriasztó hatású, ezért érdemes mindből csepegtetni egy kicsit a keverékbe, de az is elég, ha csupán a teafaolajat kevered össze a bázisolajjal vagy vízzel. A keverék bőrre vagy a ruhádra permetezve fejti ki hatását és nem csak a szúnyogok, hanem a hangyák és a kullancsok ellen is hatékony megoldás. 

Ha már megtörtént a baj és tele vagy szúnyogcsípéssel, a teafaolaj ez esetben is segíthet a viszketés enyhítésében. 

Penész eltávolítása teafaolajjal

A penész eltávolításához keverj össze két csésze vizet két evőkanál teafaolajjal, majd a keveréket egy szivacs segítségével vidd fel az érintett területre. Gombaölő tulajdonsága miatt a penészgomba ellen is hatékony megoldás, de akár ecettel vagy borsmenta olajjal is fokozhatod a hatását. 

Mosáshoz is használható

Antibakteriális és vírusölő hatása miatt mosáshoz is alkalmazható, ecethez vagy hagyományos öblítőhöz keverve a színes ruháidat is fertőtlenítheted vele. A teafaolaj nem csak tisztít és fertőtlenít, a makacs szagokat és a mosógép bepenészedését is megakadályozhatod vele. 

Teafaolaj mosás

A teafaolaj eltünteti a makacs szagokat a ruhákból

Hogyan válaszd ki a megfelelő teafaolajat?

Manapság már bármelyik drogériában és a legtöbb szupermarketben is kapható teafaolaj. A legfontosabb szempont, hogy mindig megbízható eladótól válassz esszenciális olajat.

A bioboltokban kapható 100%-ban bio termék is, ami azt jelenti, hogy az előállításához szükséges növényt nem kezelték vegyszerekkel. Ez különösen akkor lehet fontos, ha bőrápoláshoz szeretnéd alkalmazni a teafaolajat. 

A legtöbb teafaolaj Ausztráliából származik és ezt a csomagoláson is jelölik. A származási ország azonban nem mérvadó, a lényeg, hogy 100% természetes teafaolajat válassz. 

Az üvegen gyakran a terpinén-4-ol tartalmát is feltüntetik, ennek legalább 10 és 40 százalék között kell lennie, ugyanis ez az anyag adja az olaj fertőtlenítő hatását. Minél magasabb a terpinén-4-ol koncentráció az olajban, annál hatékonyabban tudod alkalmazni és annál kevesebbet kell felhasználnod belőle. 

Egyes gyártók a méltányos kereskedelemre is figyelnek, ezzel biztosítva a gazdák és az előállítással foglalkozó munkások etikus munkakörülményeit. 

Ezen tényezők miatt jelentős eltérés lehet a piacon fellelhető teafaolajok árában, olyan cégtől vásárolj, amelynek az előállítási és értékesítési gyakorlatával egyetértesz és a termékeik minőségét megbízhatónak találod. 

Vásárlás után a teafaolajat hűvös, fényről védett, helyen, gondosan lezárva tárold, ugyanis erős fény és levegő hatására gyorsan oxidálódik, ami károsíthatja az olaj minőségét, és ezáltal veszíthet hatékonyságából.

Hol kapható teafaolaj?

Az egyes gyártók termékeiben jelentős árbeli különbség lehet

Hol kapható teafaolaj?

  • Bármelyik drogériában (DM, Rossmann, stb.) 
  • A nagyobb szupermarketek polcain (az illóolajok között találod) 
  • Bioboltokban 
  • Gyógyszertárban
  • Webshopokban

Káros lehet a teafaolaj? Milyen mellékhatásai lehetnek?

Ha megfogadod a tanácsainkat és csak külsőleg és hígítva alkalmazod, a teafaolaj használata teljesen biztonságos.

Azonban ha bőrirritációt vagy egyéb tüneteket tapasztalsz, elképzelhető, hogy a bőröd túlságosan érzékeny erre az erős illóolajra. Ebben az esetben próbálj meg kíméletesebb megoldást találni a bőrproblémáidra. 

A teafaolaj egyeseknél allergiás reakciót válthat ki, ezért alkalmazása előtt mindenképpen végezz allergiatesztet! 

Fontos, hogy a bőrödön mindig valamilyen bázisolajjal vagy vízzel hígítva alkalmazd, ellenkező esetben kiütéseket és bőrszárazságot okozhat. 

Nem ajánlott a használata kisgyermekeken vagy háziállatokon, és gyermekektől tartsd elzárva! 

Soha ne nyeld le és különösen figyeld oda, ha a fogínyeden alkalmazod, ugyanis a gyomorba jutva a teafaolaj mérgező. Álmosságot, hasmenést, alhasi fájdalmat, zavartságot, gyengeséget, hányást és hasfájást okozhat.

Egyes kutatások szerint a teafaolaj megzavarhatja a hormonok normális működését, ami különösen fiatal fiúknál veszélyes. 

Szájvízként alkalmazva rossz leheletet okozhat, ezen azonban könnyen segíthet, ha fogmosás előtt használod. 

Összefoglaló

Ahogy olvashattad, a teafaolaj számtalan problémára megoldást kínál a pattanásoktól kezdve a lábgombáig. Antibakteriális, vírus- és gombaölő hatásának hála olcsó és természetes alternatívát jelent a drogériás és a gyógyszertári kozmetikai termékek, vagy akár a tisztítószerek kiváltására. 

Fontos, hogy bőrön mindig hígítva alkalmazd (kivétel ez alól a pattanások és szemölcsök ecsetelése), egyéb esetben ugyanis bőrirritációt, viszketést és kiütéseket okozhat. 

Összességében, mindig jó, ha van otthon egy üveg teafaolajad, hiszen bármikor hasznát veheted a bőrápolási rutinod részeként vagy éppen takarítás közben. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Esetleg kipróbáltad valamelyik tippünket? Írd meg nekünk kommentben! 

Teafaolaj hatása

Ajánlott Vitaful Termék