A szelén élettani hatásai –
Miben segíthet a szelén pótlása?

Cink

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta:  Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető - Mi az a szelén?
  • Melyek a szelén élettani hatásai?
  • Melyek a szelénhiány tünetei?
  • Milyen ételekben található szelén?
  • Ajánlott napi bevitel – Mennyi szelénre van szüksége a szervezetednek?
  • Szelén túladagolás tünetei
  • Összefoglaló

Bevezető - Mi az a szelén?

A szelén egy a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagok közül. Bár csak kis mennyiségben van rá szükségünk, rendszeres pótlása nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszerhez. Erős antioxidáns, jó hatással van a pajzsmirigy működésére és az anyagcsere-folyamatokban is részt vesz.

Kíváncsi vagy, mi mindenben segíthet még a szelén és milyen ételekkel biztosíthatod az optimális mennyiséget a szervezeted számára? Akkor olvass tovább! 

A cink szerepe

A szelén jó hatással van a pajzsmirigy működésére és az anyagcsere-folyamatokban is részt vesz.

A szelén élettani hatásai

Erős antioxidáns

A szelén erős antioxidánsként felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben.

A szabad gyökök az anyagcsere-folyamatok és a káros környezeti tényezők melléktermékeként jelentkező, instabil molekuláris részecskék, melyek párosítatlan elektronokat tartalmaznak, így nem képesek önállóan létezni.

Ezért annak érdekében, hogy visszaállítsák az egyensúlyi állapotukat, a szomszédos szövetek sejtjeiből vonják el az elektronokat. Ezzel károsítják a sejtjeinket és gyorsítják testünk öregedését.

Az antioxidánsok, köztük a szelén is a szabad gyökök okozta sejtkárosodások csökkentésében segítenek. 

Csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét

Az oxidatív stressz csökkentése mellett a szelén bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is a segítségedre lehet. A szelén ugyanis képes semlegesíteni néhány rákkeltő anyagot, csökkenti a DNS károsodását, erősíti az immunrendszert és elpusztíthatja a rákos sejteket.

Kapcsolatot találtak ugyanis a szelénfogyasztás mértéke és a mell-, tüdő-, prosztata-, és vastagbélrák kockázata között.

Egyes kutatások szerint a nagydózisú szelénfogyasztás a sugárterápia mellékhatásait is csökkentheti  

Véd a szív-és érrendszeri betegségek ellen

Szelénben gazdag táplálkozással a szíved egészségéért is sokat tehetsz, mivel a szelénhiány nagyban növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. A szelén a szervezetben fellépő gyulladás mértékét is csökkenti, így megakadályozhatja az artériák elzáródását és a szívbetegségek kialakulását. 

Cink hatása

A szelén rendszeres pótlása elengedhetetlen a szív-és érrendszer egészségéhez

Segíthet megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását

Az Alzheimer-kór egy memóriavesztéssel járó krónikus betegség, amely hatással van a beteg viselkedésére és gondolkodására.

A betegség megelőzése érdekében rengeteg kutatást végeztek és azt találták, hogy az oxidatív stressz nagyban növeli a kockázatát az olyan neurológiai betegségek kialakulásának, mint a Parkinson-kór, a Sclerosis Multiplex vagy az Alzheimer-kór.

Több tanulmányban kimutatták azt is, hogy az Alzeimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelén mértéke.

A szelénben gazdag mediterrán étrend azonban csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. 

Elengedhetetlen a pajzsmirigy normális működéséhez

A szelén pótlása a pajzsmirigy megfelelő működése érdekében is nagyon fontos. A pajzsmirigyszövet ugyanis több szelént tárol, mint bármely más szervünk.

Ez a jótékony ásványi anyag védi a pajzsmirigyet az oxidatív stressz okozta károsodástól és létfontosságú szerepe van a pajzsmirigy hormonok előállításában. Hatására a szervezetünk sokkal kisebb erősfeszítéssel tud pajzsmirigy-hormonokat termelni így pajzsmirigy-alulműködés esetén is javasolni szokták a pótlását, akár nagyobb dózisban is.

A szelénhiányt a pajzsmirigyet megtámadó Hashimoto-betegséggel is összefüggésbe hozták, pótlásának a betegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet, hiszen csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást.

Egy kutatás szerint a szelén rendszeres pótlása hozzájárult a Hashimoto-betegségben szenvedők általános közérzetének és hangulatának javításához és csökkentette a pajzsmirigy ellenes antitestek számát.  

Csökkenti a rossz koleszterin szintjét

Nagyon fontos a megfelelő koleszterinszint kialakításához is a szelén, ugyanis képes a jó koleszterin (HDL) szintjét növelni és a rossz koleszterin (LDL) szintjét csökkenteni a vérben.

A szelén pótlása a pajzsmirigy megfelelő működése érdekében is nagyon fontos

Erősíti az immunrendszert

Immunrendszerünk legfőbb feladata, hogy megvédje a szervezetünket a rá leselkedő mindennapos veszélyektől, többek között a vírusoktól és a baktériumoktól. A szelén az immunrendszer egészségének fenntartásában is fontos szerepet játszik, csökkenti a gyulladást és segíthet az influenza, a tuberkulózis és a Hepatitis C megelőzésében. A szelén nagydózisú pótlása fokozott immunválaszt eredményez, így a szervezetünk könnyebben tud megbirkózni a betegségeket okozó vírusokkal és baktériumokkal.

Csökkentheti az asztma tüneteit

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség. Mivel a szelén képes csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladást, így az asztma kezelésében is fontos szerepe lehet.

Egy kutatás szerint azoknál az asztmás betegeknél, akiknél a szelén szintje magasabb volt a vérben, javultak a légzésfunkciók és kevesebb kortikoszteroid tartalmú gyógyszerre volt szükség az asztmás tünetek kezeléséhez.

Segít a változókori tünetek enyhítésében

A változókorban lévő hölgyeknél rendkívül fontos a szelénpótlás, ugyanis a rossz közérzet és a hőhullámok meg is előzhetőek a szelén pótlásával.

Hozzájárul az ízületek és az izmok megfelelő működéséhez

A nagyfokú szelénhiány izomgyengeséget okozhat, illetve szívizom-rendellenességek alakulhatnak ki. Pótlása ezért az izmaink és ízületeink egészségének érdekében is nagyon fontos.

A szelén a változókori tünetek csökkentésében is segíthet

Melyek a szelénhiány tünetei?

A szelén változatos étrenddel hatékonyan pótolható, így a nagymértékű szelénhiány igen ritka. Azonban ha nem fogyasztunk elég jó minőségű, tápanyagokban gazdag táplálékot, akkor előfordulhat, hogy a szervezetünk hiányt szenved ebből a fontos nyomelemből.

A kelleténél kevesebb szelén pedig jelentősen növelheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a pajzsmirigy működéséhez nélkülözhetetlen, az enyhe mértékű szelénhiány akár ronthatja is a pajzsmirigyhormonok termelődését, és növelheti a pajzsmirigyproblémák, kockázatát.

A szelénhiány tünetei éppen ezért a pajzsmirigy-alulműködés tüneteihez igen hasonlóak: 

  • Fáradékonyság, kimerültség
  • Súlynövekedés
  • Izomfájdalom, izomgyengeség
  • Hidegre való érzékenység, „fázóssság”
  • Kognitív képességek és a memória romlása
  • Bőrszárazság
  • Székrekedés
  • Hajhullás
  • Libidócsökkenés
  • Meddőség, hormonális problémák
  • Csökkent spermiumszám

Érdemes megjegyezni, hogy a szelén megfelelő felszívódása, hasznosulása szorosan összefügg néhány más tápanyaggal, főként a rézzel, a cinkkel, a C- és az E-vitaminnal.

Ezek mindegyike antioxidáns hatásokkal bír, és a szelénnel együtt "erősíthetik" egymást. A pajzsmirigy egészséges működéséhez a szelén mellett jód is szükséges, így az egyik hiánya a másik felszívódási és hasznosulási hatékonyságát is rontja, és ha mindkettőből kevés van a szervezetünkben, a pajzsmirigyproblémák sokkal erőteljesebb tünetekkel jelentkezhetnek. 

Cinkhiány terhesség

A súlyos szelénhiány meddőséghez is vezethet

Milyen ételekben található szelén?

Szerencsére számos szelénben gazdag ételt építhetünk be az étrendünkbe. A növényekben lévő szelén mennyisége attól is függ, hogy milyen területen termesztették őket. Érdemes tehát több forrásból is rendszeresen pótolni ezt a fontos ásványi anyagot.

A következő ételek tartalmazzák a legtöbb szelént:

megnevezés mcg/100g
osztriga 154 μg 
paradió 1917 μg
sárgaúszójú tonhal 108 μg
tojás 15,4 μg
szardínia 78,5 μg
napraforgómag 75 μg
csirkemell 32 μg
tofu 17,5 μg
shiitake gomba 25 μg
garnélarák 50 μg

Forrás: MyFoodData

A paradió és a napraforgómag is nagy mennyiségben tartalmaz szelént

Ajánlott napi bevitel – Mennyi szelénre van szüksége a szervezetednek?

A felnőttek számára ajánlott napi szelénbevitel 55 mikrogramm (mcg/μg). Terhesség alatt 60 μg szelén fogyasztása javasolt, míg szoptatás alatt a gyermek egészséges fejlődéséhez 70 μg szelénre van szükség.

Szelén bevitel gyerekek számára:
9-13 éves korig:  40 mcg
4-8 éves korig 30 mcg
7 hónapos kortól  3 éves korig: 20 mcg
6 hónapos korig: 15 mcg

Liquid error (templates/article.a-szelen-elettani-hatasai line 551): product form must be given a product

Szelén túladagolás tünetei

Bár a szelén pótlása elengedhetetlen a szervezet egészségéhez, a túladagolása veszélyes lehet. A túlzott szelénbevitel mérgezéshez és halálhoz is vezethet.
A szelénmérgezés nagyon ritka jelenség, lényeges azonban, hogy a maximálisan ajánlott napi mennyiséget (400 μg) soha ne lépjük túl.

A paradió például olyan nagy mennyiségben tartalmaz szelént (1917 μg / 100 g), hogy ha túl nagy mennyiséget fogyasztunk belőle egyszerre, az könnyen túladagoláshoz vezethet. A szeléntartalmú táplálékkiegészítők fogyasztásánál is fontos, hogy ne lépjük túl a napi ajánlott mennyiséget.

A szelénhiány tünetei: 

  • Hajhullás
  • Szédülés
  • Hányinger vagy hányás
  • Az arc kipirosodása
  • Remegés
  • Izomfájdalom

Súlyos esetekben a hosszútávú szelén túladagolás bél-és neurológiai betegségekhez, szívrohamhoz és veseelégtelenséghez vezethet.

Összefoglaló

A szelén egy nélkülözhetetlen nyomelem, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Kiváló antioxidáns, védi a szervezetet az oxidatív stressz okozta károsodástól és fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, illetve a pajzsmirigyhormonok előállításában.

A szelén erősíti az immunrendszert, csökkenti az időskori elbutulás, a szív-és érrendszeri megbetegedések és a rák kialakulásnak kockázatát.

Ez a mikrotápanyag számos élelmiszerben megtalálható, nagy mennyiségben tartalmaz szelént például az osztriga, a garnélarák, a napraforgómag és a tojás.
A szelénben gazdag étrend hozzájárul az egészség megőrzéséhez, túladagolása azonban veszélyes is lehet.

A napi ajánlott mennyiség egészséges felnőttek számára 55 μg, a felső beviteli érték pedig 400 μg. Ennél nagyobb mennyiség fogyasztása túladagoláshoz és szelénmérgezéshez is vezethet.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.  Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Liquid error (templates/article.a-szelen-elettani-hatasai line 700): product form must be given a product