A gyömbér - 
A sokoldalú fűszernövény

Gyömbér

Szerző:  Gonda Ágota
Vitaful.hu

Lektorálta:  Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • A gyömbér – Bevezetés
  • A gyömbér fajtái
  • A gyömbér a gasztronómiában
  • A gyömbér jótékony hatásai
  • A gyömbér felhasználása a szépségápolásban
  • Ültess magadnak gyömbért!
  • Összefoglaló

A gyömbér – Bevezetés

Miután egy korábbi írásunkban részletesen bemutattuk a gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát , most maga a gyömbér következik. A gyömbér szintén az egyik legősibb fűszer, gyógynövény és afrodiziákum.

A gyömbér

A gyömbér - fűszer, gyógynövény és afrodiziákum

A kúszó, évelő gyömbérnövényt trópusi éghajlaton a gyöktörzséért termesztik. A gyökere csípősen édes aromájú, benne többek között illóolajak és a gyógyhatásáért felelős, a kurkumáról szóló cikkben már bemutatott kurkumin található. A növény körülbelül 1 méter magasra nő, zöldeslila levelei nagyjából 20 centiméter hosszúak és 3 centiméter szélesek.

A gyömbér Dél-Ázsiából, India trópusi esőerdeiből származik. Az egyik első Keletről Európába importált fűszer, már az ókori görögök és rómaiak is használták. Jelenleg a legtöbb gyömbért exportáló országok Jamaica, India, Fidzsi, Indonézia és Ausztrália.

A gyömbér fajtái

Számos különböző formában vásárolhatunk gyömbért:

  • Egész, friss gyökerek (ebben a formájában a legintenzívebb az íze)
  • Szárított gyökerek
  • Őrölt gyömbér (a szárított gyökereket őrlik meg)
  • Tartósított gyömbér (a friss, fiatal gyökereket meghámozzák, felszeletelik és cukorszirupban megfőzik)
  • Cukrozott gyömbér (szintén cukorszirupban megfőzik, hagyják kiszáradni, majd cukorban megforgatják)
  • Ecetes gyömbér (a gyökeret vékonyra szeletelik, majd ecetben tárolják)
Gyömbér fajtái

A gyömbér Dél-Ázsiából, India trópusi esőerdeiből származik

A gyömbér a gasztronómiában

A gyömbér az ázsiai konyha jellegzetes fűszere. Általánosságban elmondható, hogy a kontinensen sós ételek ízesítésére használják. A kínai gasztronómiában például más intenzív ízek, például a tenger gyümölcsei vagy a bárányhús ízének ellensúlyozására alkalmazzák.

Japánban pedig két különböző ízesítésű sushi elfogyasztása között az ecetes gyömbért választják az ízek elkülönítése céljából.

A keleti konyhával ellentétben a nyugati gasztronómia inkább édes ételek fűszerezésére használja. Híresek az angol, gyömbérrel fűszerezett mézeskalácsok. A britek a gyümölcskonzerveket, a lekvárokat, a kekszeket és a süteményeket is előszeretettel ízesítik gyömbérrel.

A németeknek köszönheti a világ a gyömbérrel fűszerezett mézeskalács házakat. A Karib-szigetek lakói pedig nehezen tudnak ellenállni a gyömbérsörnek. 

Gyömbéres mézeskalács

A gyömbéres mézeskalács nálunk sem hiányozhat az ünnepi asztalról

A friss gyömbér jellegzetes, részben a citromra, részben a borsra emlékeztető íze és illata rendkívül intenzív, azonban a főzés során ez enyhül.

A gyömbér jó párost alkot a következőkkel: szegfűbors; kardamom; fahéj; szegfűszeg; koriander; kömény; curry; édeskömény; fokhagyma; mustármag; petrezselyem; szezámmag; csillagánizs; tamarind; kurkuma; vanília.

Szintén feldobja a következő alapanyagokból készült ételeket: tökfélék; sör; burgonyafélék; sushi; tenger gyümölcsei; sertés; narancs; kacsa; csirke.

A folytatásban adunk néhány konkrétabb ötletet, hogyan építheted be a gyömbért az étrendedbe: 

• Reszeld le a gyömbért! Keverd össze olvadt vajjal és szárított mentával! Már el is készült a mártásod a rákhoz.

• Keverd össze a gyömbért barna cukorral! Szórd meg a keverékkel a tököt vagy a burgonyát sütés előtt!

• A gyömbér puhítja és ízletesebbé teszi a húsokat, ezért grillezés előtt érdemes gyömbérbe forgatni a húst.

• A süteményekre szánt krémeket is feldobja egy kevés gyömbér, így még komplexebb ízhatást érhetünk el.

• Tegyél gyömbért az almaszószba!

• Adj gyömbért a gyümölcsös pitéhez vagy a sajttorta tésztájához!

• Ha van otthon gyümölcscentrifugád, készíts magadnak természetes energiaitalt zöld almából, citromból, valamint gyömbérből!

• Tegyél gyömbért a házi készítésű salátaöntetedbe!

• Készíts gyömbéres teát, sört vagy limonádét házilag! 

Gyömbér tea

A gyömbértea kiváló ellenszer megfázásra és torokfájásra

A meghámozott gyömbér zárt edényben körülbelül két hétig eláll a hűtőben, de meghámozva és felszeletelve akár le is fagyaszthatod. Hámozatlanul száraz, hűvös helyen tárolandó.

Az őrölt változatából érdemes jó minőségűt választani, hiszen minél tovább áll a polcon, annál többet veszít jótékony hatásaiból.

Lássunk egy egyszerű, mégis nagyszerű gyömbértea receptet! 

Hozzávalók: 

  • 25 g friss gyömbér
  • 6 dl víz
  • 1 db citrom
  • 1-2 ek méz

Elkészítés: 

  • Mosd meg a friss gyömbért és reszeld le! (Meg is hámozhatod, ha szeretnéd, de nem kötelező.)
  • Hat dl vízben forrald fel a reszelt gyömbért, majd lassú tűzön főzd további 20 percig!
  • Vedd le a tűzről és szűrd le! Hűtsd le körülbelül 60 fokosra! Adj hozzá ízlés szerint mézet és facsarj bele citromlevet!

A gyömbér egészségre gyakorolt hatása

A gyömbér nemcsak ételeinket dobja fel, hanem egészségünk állapotára is jótékony hatással bír. Lássuk, hogyan veszi fel a kesztyűt a különböző egészségügyi problémák ellen!

Serkenti az emésztést

A gyömbér képes stimulálni az epe kiválasztó tevékenységét és az emésztőenzimek működését. Gyorsítja és támogatja az elfogyasztott tápanyagok felszívódását.

Mézes gyömbéres tea megfázásra

A gyömbér segíti az emésztést és gyomorbántalmak esetén is hatékony megoldást jelent

Enyhíti az émelygést és a szédülést

Erre szárított, por formában képes leginkább a gyömbér.

A terhesség első trimeszterében gyakran jelentkező hányinger ellen a kapszula formában bevett gyömbér bizonyul igen hatásosnak. Ugyanez igaz a sebészeti beavatkozások után az altatásból felébredt betegeknél előforduló hányinger esetében is.

Az utazás során fellépő hányinger enyhítésére is ajánlott például gyömbért tartalmazó üdítőt kortyolgatni. 

Ásványi anyagokban gazdag

A gyömbér kiemelkedő mennyiségű mangánt tartalmaz, amely számos enzim alkotóeleme.
A friss gyömbér rézben is meglehetősen gazdag, amely bizonyos enzimek felépítésében, a vörösvérsejtek és a kollagén termelésében vesz részt.

Segít a cukorbetegségben szenvedőknek

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők esetében a gyömbérpor fogyasztásával csökkenthető a vércukor-, az inzulin-, a triglicerid és a koleszterinszint.

Gyömbér fűszer

A gyömbér több mint 40 féle antioxidánst tartalmaz

Enyhíti a gyulladást

A gyömbérben megtalálható, úgynevezett gingerolok, shogaolok, paradolok és kurkumin rendelkeznek gyulladáscsökkentő képességgel. Ráadásul a shogaol az Alzheimer-kórt okozó sejtek szaporodását is képes fékezni.

Az öregedés ellenszere

A gyömbér az egyik legtöbb (több mint 40 féle) antioxidánst tartalmazó növény.
Az antioxidánsok feladata, hogy megvédjék a test sejtjeit a szabadgyökök rombolásától.

A szabadgyökök jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri, valamint bizonyos rákbetegségek kialakulásában, továbbá az öregedésben.

A gyömbér bizonyos antioxidánsai hőállóak, így sütés vagy főzés során sem veszítik el jótékony hatásukat. 

A gyömbér, mint afrodiziákum

Akár reszelve, akár olaj formában fogyasztjuk, a gyömbér általános élénkítő hatással bír. Mivel fokozza a vérkeringést, hozzájárul az aktív szexuális együttléthez.

A gyömbér mellékhatása, avagy milyen esetekben nem ajánlatos a gyömbér fogyasztása?

Mivel nem gyógyszerről, hanem egy természetes fűszernövényről van szó, keveset hallani arról, milyen esetekben nem ajánlott gyömbért fogyasztani. Pedig létezik néhány olyan tényező, amelyek fennállása esetén nem tanácsos túl sok gyömbért használni a konyhádban.

Jó ha tudod például, hogy, mivel a gyömbér erős baktériumölő, nem ajánlott éhgyomorra fogyasztani mert kikezdheti a gyomrodat.

Ezen felül azt is fontos tudnod, hogy habár normális esetben a gyömbér kimondottan hatékony ellenszere lehet a hányingernek és enyhítheti az egyes emésztési panaszokat is, nagy mennyiségű fogyasztása éppen ezek ellenkezőjét is okozhatja (mint például: enyhe gyomorégés, gyomorfájás, émelygés) bizonyos esetekben.

Bizonyos gyógyszerek hatásában is zavart okozhat a gyömbér fogyasztása, emiatt pedig fontos, hogy tudd, amennyiben epeköved van, esetleg szívgyógyszert szedsz vagy véralvadási problémáid vannak, mindenképpen konzultálj orvosoddal a gyömbér fogyasztást illetően.

A gyömbér serkenti a vérkeringést, ezáltal pedig értelemszerűen gátolja a véralvadást, valamint fokozhatja a vérhigító gyógyszerek hatását is és nagy mennyiségű fogyasztása serkentheti az epe termelését is.

Amennyiben tehát a fent említett betegségekből bármelyik is fennáll a te esetedben, mindenképpen kérd ki orvosot véleményét a gyömbér használatát illetően!

Kandírozott gyömbér

A gyömbért nem ajánlott éhgyomorra fogyasztani

A gyömbér felhasználása a szépségápolásban

A gyömbér legismertebb felhasználási módja, ahogyan azt már cikkünk első felében írtuk, leginkább a gasztronómia terén terjedt el. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ez a fűszer bizony a szépségápolás terén is csodaszer.

Jótékony hatóanyagainak köszönhetően pedig nem csak belsőleg gyógyít és ízesít, hanem a külsőnkre is képes ezen jótékony hatását kifejteni.

Mivel a gyömbér hatóanyagai kimondottan erősek, nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen krém vagy pakolás formájában alkalmaznád, mindig győződj meg arról, nem vagy-e rá allergiás! Ugyanis, ha allergiás reakció lép fel, azzal több kárt okozol, mint hasznot.

A teszt elvégzésének legjobb módja az, ha az adott szépítőszer használata előtt 24 órával egy nagyon pici mennyiséget felviszel a csuklódra. V árd meg, hogy jelentkezik-e bármilyen allergiás reakció (bőrpír, kiütés, stb.) mielőtt nagyobb felületen is alkalmaznád!

Amennyiben a 24 óra elteltével nem jelentkezik semmilyen elváltozás, bátran belevetheted magadat a gyömbéres szépülésbe! 

Gyömbéres arcpakolás

A gyömbér a szépségápolásban is a segítségedre lehet

Az alábbiakban felsoroljuk a gyömbér szépségápolásban ismeretes különböző felhasználási módjait:

Arcpakolás

Könnyedén elkészíthetsz magadnak egy frissítő gyömbéres arcpakolást is, amely azonnal ragyogóvá teszi arcbőrödet.

Ehhez az arcpakoláshoz nincs is másra szükséged csak egy kis darab gyömbérre, pár csepp citromlére és egy kis mézre. Reszeld le a gyömbért és keverd el a citromlével és mézzel. Kend fel az arcodra és hagyd hatni kb. 15 percig! Ezután alaposan öblítsd el langyos vízzel!

Különösen a borús téli napokban jól jön egy kis extra fény az arcbőrödnek, és egyből jobb lesz a kedved is tőle. 

Pattanások ellen

Ahogyan azt már korábban említettük, a gyömbér gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással is bír, ami pedig nagyon jól jön a pattanások elleni harcban is, ugyanis a gyömbér segít a gyulladt pattanások eltüntetésében, valamint segít meggátolni az újabb pattanások kialakulását.

Hatásos lehet arcmaszk vagy hidratáló krém formájában is. Az arcmaszkhoz keverj össze két evőkanál aloe vera gélt fél teáskanál gyömbérporral, kend az arcodra, hagyd hatni 5-10 percet, majd alaposan mosd le langyos vízzel.

A még nagyobb fokú hidratálásra van szükséged keverj össze fél csésze görög joghurtot fél teáskanál frissen reszelt gyömbérrel, majd kend fel az egészet.

A használat után fontos a fényvédő használata is, mert a gyömbér fokozhatja a fényérzékenységet!  

Hajpakolás

Ha hosszú, fényes és egészséges hajkoronáról álmodozol, a gyömbér kiváló társad lehet.

Amennyiben a gyömbér levét közvetlenül a fejbőrödön alkalmazod serkenti a vérkeringésedet, ezáltal pedig gyorsítja a hajnövekedést. Figyelj arra, hogy több legyen a gyömbér a keverékben, mint a víz! Jótékony hatásának köszönhetően pedig a korpásodást is csökkenti.

Megosztunk veled egy hajpakolás receptet, amely segítségével szebbé teheted hajkoronádat: 

Hozzávalók:

  • 4 cm gyömbérgyökér
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  • Reszeld le a gyömbért!
  • Keverd el a mézzel, és az olívaolajjal!
  • A keletkezett pépes masszát egy egy ecset, vagy egy régi fogkefe segítségével egyenletesen oszlasd el a hajadon! Koncentrálj a hajtövekre is!
  • Fedd le a hajad fóliával, majd egy törölközővel! Maradj így 40 percen keresztül!

A maximális hatás érdekében fontos, hogy hetente egyszer alkalmazd a módszert, legalább egy hónapon keresztül! Adhatsz hozzá egy kevés jojoba, vagy ricinusolajat is. Ha a hajvégeid nagyon töredeznek, akkor kókuszolajjal kenegesd!

Bőrradír

Keverj egy kevés reszelt, vagy porított gyömbér a szokásos testradírodhoz! Amellett, hogy felfrissíti a bőrödet, hatékonyan veszi fel a harcot a narancsbőr ellen is. Egyaránt használhatod a bolti vagy saját készítésű testradírodhoz is.

Ha még esetleg nincsen saját, bevált testradír recepted, most megosztunk veled egyet:

Hozzávalók

  • 1 kiskanár reszelt gyömbér (3g)
  • 2 evőkanál barna cukor (30g)
  • ⅓ csésze kókuszolaj (67g) (Használhatsz helyette mandulaolajat is, ha szeretnéd, hogy a testradírodnak még jobb illata legyen.)

Elkészítés:

  • Fogj egy tálat és reszeld bele a gyömbért!
  • Add hozzá a két kanál barnacukrot és a kókuszolajat!
  • Keverd össze, amíg egy homogén masszát nem kapsz!

Hetente egyszer ajánlott átradírozni a bőrödet a keverékkel. Vigyázz, hogy a szemed környékére ne kerüljön

Gyömbéres masszázsolaj

Gyömbéres masszázsolajat is készíthetsz

Masszázsolaj

A gyömbéres masszázsolaj elkészítéséhez válassz valamilyen vivőolajat – jó választás lehet az argán, a jojoba de a csipkebogyó is – majd keverd el gyömbérolajjal. Az arány nagyjából a következő: 30 ml vivőolajhoz adj 6 csepp gyömbérolajat.

Az így kapott keverékkel masszírozd át a bőrödet. A gyömbéres masszázsolaj élénkíti a vérkeringésedet, enyhíti az izomfeszültséget, nyugtatja az idegeket, valamint a narancsbőr ellen is segítséget nyújt. 

Illóolajos fürdő

A gyömbérolajos fürdő javítja a vérkeringést, enyhíti a reumás panaszokat és felmelegíti a fáradt, erőtlen testet.

Nem kell mást tenned, mint pár csepp gyömbéres illóolajat csepegtetni a fürdővizedbe, majd nyugodtan hátradőlve élvezni a forró fürdőt. Garantáltan jobb kedvre derít majd és feltölt energiával. 

Regenerálja a bőrt

Életed során a bőröd teljes felszíne folyamatosan ki van téve különböző sérüléseknek, amelyek maradandó hegeket okozhatnak a bőrödön kis fehér, pigment nélküli foltok formájában.

A gyömbér megoldást jelenthet ezen foltok eltüntetésének, amellett, hogy a sebgyógyulási folyamatokat is gyorsítja a benne található antioxidánsoknak köszönhetően. 

Parfüm

A gyömbér bizony szerves részét képezi sok-sok parfümnek is. Nem véletlenül, hiszen az illatoknak is ereje van, hatással vannak közérzetünkre.

Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy egy borongósabb napon, amikor rossz kedvűen ébredsz, nem biztos, hogy ugyan azt a parfümöt fújod magadra, mint amit egy vidám, napsütéses napon használnál.

A gyömbér pikáns illata friss, energikus és csábító illatok összetevője, valamint javítja a memóriát és afrodiziákum is egyben.

Így aztán ha valami igazán fűszeres és csábító illatra vágysz, nézz szét a parfümök összetevői között és keresd azokat, amelyekben ott lapul a gyömbér is. 

Ültess magadnak gyömbért!

Ha cikkünk ajánlásai után úgy érzed, mindenképpen szükséged van erre a növényre az életedben, jó hírünk van! Ma már szinte minden nagyobb szupermarket zöldséges részlegén megtalálható és elég sokáig eláll a konyhában arra várva, hogy felhasználd.

Gyömbér ültetése

Te is termeszthetsz otthon gyömbért!

Mit kell hozzá tenned?

Vegyél egy darab gyömbért bármelyik élelmiszerüzletben! Ha hazavitted tedd egy zacskóba, de ne kösd össze, éppen csak egy kicsit hagyd nyitva!

Ha nem teszed zacskóba, csak sokáig áll a konyhádban, akkor is előfordulhat, hogy elkezd kis csírát növeszteni, ezt a folyamatot gyorsíthatja meg ha zacskóban tárolod.

Fontos, hogy s záraz és ha lehet kicsit árnyékosabb helyen tárold amíg a csíra meg nem jelenik.  Ne öntözd, és ne is permetezd vízzel, mert ebben az állapotában ezt nem igényli!

A csírák kezdetben kis dudorokra hasonlítanak, majd szépen lassan megjelenik rajtuk a zöldes hajtás, melyből később a levelek fognak majd kifejlődni.

Ezeket a kis csírákat óvatosan vágd körbe úgy, hogy egy kis darab gyökeret is levágj velük együtt! Vigyázz, hogy a csíraszem ne sérüljön!

Ezeket a csíraszemeket ültesd jó minőségű (tápanyagdús, jó vízmegtartó képességű) földbe! Ezután tedd a cserepet meleg helyre, és vigyázz, hogy ne száradjon ki!

A gyökereket ősszel szedheted ki és a tavasszal megjelenő csíraszemekből újabb növényeket nevelhetsz. 

Összefoglaló

A gyömbér tehát egy rendkívül hasznos gyógy-és fűszernövény, melyet a konyhában és a szépségápolásban is előszeretettel használnak.

Számos jótékony hatása van, hogy csak párat említsünk: 

  • Serkenti az emésztést
  • Gyomorpanaszok ellen is hatékony
  • Ásványi anyagokban gazdag
  • Gyulladáscsökkentő
  • Több mint 40 féle antioxidánst tartalmaz
  • Természetes afrodiziákum
  • A belőle készült arcpakolás ragyogóvá teszi a bőrödet
  • Megfázás és torokfájás esetén is remek ellenszer

A gyömbért többféle módon beépítheted az étrendedbe, ugyanis remekül kiegészíti mind a sós, mind az édes ételeket. Főzhetsz belőle teát vagy rágcsálgatod magában is, hidd el, a szervezeted meg fogja hálálni.  A szépségápolásban is igazi csodaszer, készíthetsz belőle arcpakolást, bőrradírt vagy akár masszázsolajat is. 

Gyömbér jótékony hatása

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikkünket, ha bármilyen tapasztalatod van a témával kapcsolatban, írd meg nekünk kommentben!  

Ajánlott Vitaful Termék

Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - jótékony almaecet finom gumivitamin formában! Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom alma ízben. 

Az alma ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Felhasznált képek forrása:

Pexels.com
Pixabay.com