Fáradtság, kimerültség, aluszékonyság 
Mi válthatja ki és hogyan léphetsz fel ellenük?

fáradtság, kimerültség

Szerző: Gonda Ágota
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető - Fáradtság, kimerültség
  • Mi az oka az állandó fáradtságnak? 
  • Tanácsok a pihentető alvásért
  • A fáradtság egyes típusai
  • Összefoglaló

Fáradtság, kimerültség, aluszékonyság – Bevezető

Te is gyakran érzed, hogy kimerült vagy? A fáradtságtól nincs kedved semmihez? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, rengetegen járunk hozzád hasonló cipőben, egy nagyon gyakori problémával állunk szemben:

A KSH 2014-es kutatása szerint a lakosság közel 40%-a számolt be alvászavarról, aluszékonyságról vagy álmatlanságról, 10%-ának pedig a fáradékonyság minden napját végigkíséri.

Van egy jó hírem! Tudsz tenni a kimerültség ellen! Elhoztunk neked a fáradtság különböző típusait, a hozzájuk tartozó lehetséges kiváltó okokat és pár jól bevált tippet. Remélem számodra is hasznosak lesznek! Győzzük le együtt a fáradtságot!  

Fáradtság okai

A fáradtság, kimerültség és aluszékonyság a népesség jelentős hányadát érintő problémák

Mi a fáradtság?

A fáradtság egy természetes jelenség, a szervezetünk egyik védekező reakciója a kimerülés elkerülése érdekében.

Természetes reakció tehát, hogy a tested így jelez, hogy ideje pihenned egy kicsit.
Úgy érzed, hogy elegendő időt szánsz az alvásra, mégis folyton kimerült vagy?

Összegyűjtöttünk neked pár tippet, hogy végre te is magad mögött hagyhasd a felébredésekkel megszakított, nyugtalan éjszakákat.

A fáradtság leggyakoribb okai

1. Túl kevés pihentető alvás

Miért fontos az alvás?

Gondoltad volna, hogy teljesítőképességedet, napjaid minőségét erősen befolyásolja az, hogy hogyan aludtál előző este? Az éjszaka folyamán az agyunk nem pihen, sőt, fontos feladatokat lát el: feldolgozza a napközben szerzett információkat, emlékeket készít, újból feltölti testünket energiával.

Mennyit érdemes aludni?


Két tényezőre fontos odafigyelned: az alvásod mennyiségére és minőségére.
Az elegendő mennyiségű pihentető alvás segít megőrizni fizikai és lelki egészségedet.

Egy felnőtt emberi szervezetnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, hogy megfelelően regenerálódhasson. A gyermekek esetében ez a szám magasabb, az idősebbeknél pedig alacsonyabb is lehet. Első lépésként igyekezz úgy alakítani napjaidat, hogy megfelelő mennyiségű időt tudj minden nap alvásra szánni. De vigyázz, a túl sok alvás is okozhat fáradtságot!

Alvászavar okai

Fordíts kellő figyelmet alvásod minőségére és mennyiségére!

2. Mozgáshiány

Az emberek sokszor úgy gondolják, hogy ha nagyon fáradtnak érzik magukat, akkor arra az a legjobb megoldás, ha még többet pihennek. De mint már említettük a cikkünk elején, a túl sok alvás is növeli a fáradtság érzetét. Így pedig egy ördögi körbe kerülünk.

Mi erre a megoldás?
Amikor nagyon kimerültek vagyunk és semmi kedvünk a mozgáshoz, akkor is megéri összeszedni minden akaraterőnket.

Miért? Elárulunk egy titkot: a kevés mozgás csökkenti az energiaszintet, tehát még inkább azt gondolod, hogy pihenned kell délután, ami szintén az ördögi dilemmát hozza felszínre.

Ezzel szemben, ha sportolsz magasabb lesz az energiaszinted, és nincs szükséged a délutáni pihenőre.

Talán meglepő, de a fáradtság leküzdése érdekében az egyik leghatékonyabb dolog, amit tehetünk, ha sportolunk.

Végezz te is rendszeresen valamilyen testmozgást, de csak szép lassan szoktasd rá testedet, nem kell rögtön a mélyvízbe ugrani! Kezd kisebb időintervallumokkal, majd fokozatosan emeld az edzéseid számát és hosszúságát.

Eleinte lehet, hogy nehezebben megy majd, de ne add fel! Te is tapasztalni fogod, hogy a fizikai aktivitás frissebbé tesz, felébreszti a testet és a szellemet, emellett erősíti az izmokat, az immunrendszert és a keringést!

Fáradtság mozgáshiány

Ellentmondásnak tűnhet, de a testmozgás gyógyír lehet a problémára

3. Stressz

A stressz egy fokig teljesen normális jelenség, tekinthetünk rá úgy, mint az életünkben felmerülő kihívásokra adott válaszreakció. 

Vannak helyzetek, amelyekben kifejezetten hasznos lehet, például egy vizsga előtt. De ebben az esetben a “vészhelyzet” elmúlásával egyidőben tovaszáll a szorongató érzés is. De mi történik akkor, ha a stressz állandóvá válik a túl nagy nyomás, vagy a rohanó életformánk miatt? A tartós stressz érzelmi és fizikai tüneteket is produkálhat, ide sorolható a kimerültség is.

Egy kutatásban, amelyben 73 orvostanhallgatót vizsgáltak, megállapították, hogy a stressz és a fáradékonyság egyértelműen összefonódnak. 

Stressz és fáradtság, kimerültség

Kevesebb stressz = Pihentetőbb alvás

Medical News Today fáradtságról és annak okairól szóló cikkében a következő hasznos tanácsokkal látnak el bennünket a stresszre vonatkozóan:

• Vizsgáld meg, hogy vajon mi a konkrét oka, hogy ilyen állapotba kerültél! Így legközelebb könnyebben tudod majd kezelni a hasonló szituációt!

• Vezess stressz naplót, ahova fel tudod jegyezni magadnak, melyek azok a mintázatok, helyzetek, amelyek újból és újból felbukkannak az életedben és az említett állapotba juttatnak téged.

• Tanulj meg nemet mondani. Próbáld meg elkerülni önmagad túlterhelését: vizsgáld reálisan élethelyzeteidet és hozz a határaidnak megfelelő döntést.

• Kerüld el messziről azokat az embereket, akiknek a társasága stresszes számodra.

• Fejezd ki bátran gondolataidat! Fontos, hogy értékeld önmagadat annyira, hogy kiállsz érzéseid mellett! Mindezt természetesen a megfelelő módon és formában tedd!

• Valami kellemetlen dolog történt veled?
El fogsz késni a munkából reggel a nagy dugó miatt?
Ahelyett, hogy hagynád, hogy hatalmába kerítsen a düh és a stressz, próbálj meg nagy levegőt venni, gondolatban hátrébb lépni egy lépést és megvizsgálni a szituációt: Vajon megoldok azzal bármit is, ha mérgelődök és nyúzom magam?

Tudom, nagyon nehéz, de fontos néha más megvilágításban szemlélnünk az adott helyzetet. Rendben, fogadjuk el, hogy így történt, előfordul. Milyen más lehetőségeket rejt ez a szituáció?

• Fogadd el, hogy vannak dolgok, amelyeken nem tudsz változtatni. Hidd el, rengeteg felesleges stressztől kíméled meg magadat.

• Tanulj meg megbocsátani. Magadnak és másoknak is. A benned fortyogó harag nem old meg semmit, csak téged mar belülről. Itt az ideje belátni, emberi lények vagyunk és mindannyian hibázunk.

Ahhoz, hogy magad mögött tudd hagyni a stresszt, érdemes közelebbről megismerkedni jóga vagy meditációs gyakorlatokkal, amelyek segítenek önmagunkra hangolódni és ellazulni.

Stresszkezelő jóga

A stressz leküzdésében a jóga és a meditáció is segíthet

4. Nem megfelelő táplálkozás

Frissességünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, törekedj a minél változatosabb és egészségesebb étkezésre.

Szedj vitaminokat! A testünk olykor fáradékonysággal jelzi: vitamin-utánpótlásra van szüksége, mert kimerültek a tartalékai.

Figyelj a folyadékbevitelre, a dehidratáció is okozhat fáradtságot, ezért igyál minél több vizet! Amikor nem juttatjuk szervezetünket elegendő folyadékhoz, az első jelentkező tünetek között a gyengeséggel és a fáradékonysággal is találkozhatunk.

Próbáld csökkenteni a cukorfogyasztást!

Fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt!

Egyél naponta többször kisebb adagokat, így elkerülheted a túlevés okozta "kajakómát".  

A fáradékonyság leküzdésében elengedhetetlen szerepet játszik a megfelelő vitaminpótlás.
Ha szeretnéd napi vitaminszükségletedet egy finom női multivitaminnal biztosítani, akkor a Women's Multi Multivitamin termékünket ajánljuk számodra! 

Women's Multi Női Multivitamin

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Vitaful Women's Multi ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A fantasztikus, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékoldalra ->

5. Betegség

Sajnos a fáradékonyság hátterében gyakran valamilyen  betegség is állhat.
Ha úgy érzed, hogy eleget alszol, kerülöd a stresszt és mindent megteszel a kiegyensúlyozott, egészséges életmód érdekében, mégis állandóan fáradt vagy, érdemes orvoshoz fordulnod és kivizsgáltatnod magad. 

Betegségek, melyek gyakran fáradékonyságot és kimerültséget okoznak: 

  • vérszegénység 
  • vashiány
  • magas lázzal járó vírusos fertőzések
  • cukorbetegség
  • depresszió
  • ételintolerancia
  • pajzsmirigybetegség
  • vitaminhiány
  • alacsony vérnyomás
  • inzulin-rezisztencia
  • alvási apnoé
Délutáni fáradtság gyötör?

Az állandó fáradtság hátterében valamilyen betegség is állhat

Tanácsok a pihentető alvásért - Hogy minden reggel kipihenten ébredj

Szabályszerűség

Rendszerezd az alvási szokásodat, próbálj meg minden nap ugyanabban az időpontban lepihenni, illetve felkelni, lehetőleg hétvégén is. Természetes, ha ezt eleinte nehezedre esik majd betartani, de adj időt szervezetednek, amíg megszokja az új rutinodat. Légy türelmes magaddal!

Próbáld meg kihagyni a délutáni alvást!

Nagyon hívogató tud lenni egy kis pihenés napközben, de itt az ideje nemet mondanunk neki. Miért jó elkerülni a délutáni pihenőnket? Fennáll a lehetőség, hogy este nehézségeid támadnak az elalvással, esetleg többször felébredsz az éjszaka folyamán.

Kerüld a serkentőszereket!

Fontos, hogy elalvás előtt pár órával már ne fogyassz kávét, energiaitalt és alkoholt, hiszen serkentő hatásuk még a fogyasztás után hosszú ideig tart, így lehetetlenné teszik a nyugodt pihenést.

Bár sokan úgy gondolják, hogy az alkohol segíti őket az elalvásban, valójában negatív hatással van az alvásunk minőségére, így reggel fáradtabban ébredünk ha lefekvés előtt alkoholt fogyasztottunk. 

Figyelj a körülményekre!

Amennyire lehetséges sötétítsd el a szobádat és szüntesd meg a zajforrásokat, hogy pihenésedet lehetőleg ne akadályozza semmilyen külső tényező.
A helyiség hőmérséklete is erősen befolyásolhatja az alvásod minőségét. Az alacsonyabb hőmérséklet elősegíti pihenésünket. Bár első hallásra nagyon alacsonynak tűnhet, de 16-18°C az ajánlott.
Mielőtt nyugovóra térsz szellőztess a szobádban!

Pihentető alvás

A hálószobád legyen egy nyugalmat árasztó hely, ahová feltöltődés visszatérni egy hosszú nap után

Fáraszd ki magad!

A könnyebb elalvást segíti, ha napközben végzel valamilyen testmozgást, viszont ezt ne közvetlenül lefekvés előtt tedd, mert serkentő hatása is lehet, emeli a pulzusodat és testhőmérsékletedet.

Hangolódj a pihenésre!

Egy-két órával elalvás előtt lehetőleg már ne nézz TV-t és ne számítógépezz, a készülék által kibocsátott kép- és hanghatások akadályozzák a melatonin hormon termelődését, amely az álmosságot okozza szervezetünkben. Inkább olvass egy könyvet vagy relaxálj!

A tudomány is a segítségedre siet, hogy minél kipihentebben tudj ébredni:
Kifejlesztettek egy applikációt, amelyet akár Te is bátran letölthetsz a mobilodra!

A Sleep Cycle figyelembe veszi az alvási ciklusodat és olyan időpontban ébreszt fel téged (egy általad megadott félórás intervallumon belül), amikor a legfelszínesebben alszol, hogy minél frissebben tudj felkelni.

A fáradtság egyes típusai

Krónikus fáradtság okai és kezelése

A krónikus fáradtságban szenvedő betegek a mindennapi teendőiket sem tudják elvégezni

1. típus: Krónikus fáradtság

Fontos tudnod, hogy ebben a részben tárgyalt fáradtság nem összetévesztendő a mindennapos kimerültséggel, amelyet néhány életmódbeli változtatással enyhíteni lehet. Ebben az esetben már a fáradtságról, mint betegségről beszélünk.

Milyen jelek utalnak arra, hogy már gyanakodnod kell: itt többről van szó, mint sima kimerültség? 

  • Energiahiány, testi és mentális kimerültség
  • A krónikus fáradtságban szenvedő emberek életében olyannyira hatalmasodik el ez a betegség, hogy sokszor mindennapi teendőiket sem tudják elvégezni. Gyakran előfordul, hogy napjaik nagy részét az ágyban fekve töltik.
  • Nehézségei vannak az elalvással, nyugtalanul alszik vagy többször felébred az éjszaka folyamán, sok pihenés után is fáradtnak érzi magát.
  • A kimerültség 6 hónapnál tovább tart.

A legtöbb esetben egyéb tünetek is társulnak a fáradtság mellé:

  • Problémák merülnek fel a koncentrációval és a memóriával.
  • Gyakran valamilyen fájdalom kíséri a betegséget: izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, gyomorfájás, hányinger, hasmenés.
  • Pszichológiai tünetek is előfordulhatnak.

Mi okozza a krónikus fáradtságot? 

Sajnos még nem tudhatjuk, hogy pontosan mi az okozója a krónikus fáradtságnak, de az eredetére vonatkozó kutatások alapján egy többtényezős problémával állunk szemben, amely pszichológiai és biológiai tényezők együtteseként van jelen:  

  • pszichés eredet
  • vírusok/kórokozók
  • az immunrendszer problémái
  • genetikai hajlam
Lelki kimerültség

Nem csak a tested, a lelked is el tud fáradni

2. típus: Lelki fáradtság

A mindennapos stressz és rohanás nagy hatással van ránk. A folyamatos megterheltségtől kimerülünk testileg és lelkileg is. Már körbejártuk, hogy mit tehetünk a fizikai fáradtság elkerülése érdekében, most pedig lássuk, mire van szüksége a lelkednek a gyógyuláshoz.

Veled is előfordult már, hogy észre se vetted, de beszippantott az állandó pörgés, bekerültél a mindennapok mókuskerekébe és a hátadon cipelt súly egyre csak nehezedett a válladon? Megpróbáltál mindenhol helyt állni, megfelelni az elvárásoknak, jól teljesíteni a munkában, sikereket elérni, karriert építeni, elérni a kitűzött céljaidat és emellett időt szakítani a számodra fontos emberekre?

De vajon mi hiányzik a felsoroltakból? A lényeg, azaz Te magad! Mindent kergetünk, veszettül próbáljuk elérni, de közben a legfontosabb tényezővel, a forrással nem foglalkozunk: saját magunkkal.

A lelki fáradtság jellemző tünetei:

  • Napközben alig várod, hogy végre lepihenhess, de éjszaka nehezen tudsz elaludni, olykor rémálmok gyötörnek.
  •  Hiába alszol eleget, mégis levert és kimerült vagy.
  • A mindennapi teendők elvégzéséhez sincs kedved.
  • Gondolatokkal/ szavakkal szidod magad.
  • Magányosnak érzed magad és nem találod a helyedet a világban.
  • Az átlagosnál sokkal érzékenyebb vagy, hamar kiborulsz, dühbe gurulsz vagy megsértődsz.
  • Fizikailag is gyengébbnek érzed magadat.
  • Negatívan látod a jövőt.

Hoztunk neked pár tippet, hogy hogyan hagyhatod magad mögött a lelki kimerültséget!

Fordulj kedvesen önmagad felé!


Miért van az, hogy mások problémáit, hibáit hallgatva olyan megértőek és megnyugtatóak tudunk lenni, de amikor mi követünk el valamilyen baklövést, akkor szinte lehetetlenségnek érezzük a megbocsátást? Itt az ideje belátni: mindenki követhet el hibát, még mi is! Ne bíráld magad tovább!

Mi az, ami engem boldoggá tesz?

Mondd, mikor tetted fel magadnak utoljára ezt a kérdést? Itt az ideje papírt ragadni: írj össze magadnak 10 dolgot, amit örömmel csinálsz, amire vágysz. Sportolj, fess egy képet, olvass egy könyvet, főzőcskézz, táncolj, menj ki a szabad levegőre, vagy csak ülj be a legjobb barátaiddal egy kávézóba! Ahhoz, hogy lelkileg rendben legyél, elengedhetetlen, hogy odafigyelj a belső hangra: mit szeretnék én. Próbálj meg időt szakítani ezekre a tevékenységekre, hidd el, fel fognak tölteni és erőt tudsz majd meríteni belőlük!

Fontos a lelki béke megtalálása

Soha ne feledkezz meg saját magadról!

Egy kis nyugalom

Itt az ideje kicsit kilépni a mindennapi pörgésből, ebben sokat segíthet valamilyen relaxációs vagy meditációs technika elsajátítása. Ezek a gyakorlatok segítenek fizikailag és lelkileg ellazulni, visszatalálni önmagunkhoz és kicsit elcsendesítik az amúgy folyamatosan cikázó gondolatainkat.


Rend a lelke mindennek!

Próbálj meg rendet tartani magad körül, a rendezett környezet hatással van a gondolkodásunkra!
Szelektálj az életedben is! Ne tölts időt olyan emberekkel, akik elszívják az energiádat. 

Lelki béke megtalálása

Teremtsd meg a lelki békédet!

3. típus: Tavaszi fáradtság

Gyönyörű az idő, végre süt a Nap, éledezik a természet, én pedig erőtlen, kimerült és kedvetlen vagyok. Nem pont az ellenkezőjének kéne történnie?

A tél végének közeledtével a környezetünkben különféle változások mennek végbe, melyek már a tavasz érkezését jelzik: hosszabbodnak a nappalok, egyre többet süt ki a Nap, melegszik az idő. Ezek mind jelentős átalakulások, amelyekre szervezetünk – természetes módon- reagál. Tehát nem kell aggódnod, a tavaszi fáradtság nem egy betegség, hanem egy teljesen természetes átmeneti állapot. 

Milyen tünetei vannak a tavaszi fáradtságnak?

  • átmeneti alvászavarok
  • fáradékonyság
  • aluszékonyság
  • fejfájás
  • mozgásszervi panaszok
  • ingerlékenység
  • levertség
  • gyengeség
  • rossz közérzet

A tavaszi fáradtság okai

Hiányállapot


Tél végére szervezetünkben hiányállapot lép fel, mivel a tartalékokat, amelyeket nyáron felhalmoztunk, tavasz elejére feléljük, ezáltal nem jutunk megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz.

D-vitaminhiány

A D-vitamin, amely a napfény hatására termelődik szervezetünkben és energikusságunkat nagy mértékben befolyásolja. A téli hónapokban testünket nem éri elegendő napfény, melynek hatására a D-vitamin szintünk a tavasz közeledtével már meglehetősen alacsonnyá válik, ezáltal fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat.

Lecsökkent melatonin szint

A melatonin egy olyan hormonunk, amely az alvási ciklusunkat irányítja. Télen a kevés napsugárzás hatására fokozott mértékben termelődik,ezáltal alvásigényünk megnő, míg a tavasz közeledtével a hormon képződése csökkenni kezd. 

Tavaszi fáradtság okai

A tavasz fáradtságot is hozhat

Szerotonin szint

Szerotonin, boldogsághormonunk termelődése szintén a napfénnyel hozható összefüggésbe. A télen alacsony szerotin szintnek időbe telik míg a napfénynek köszönhetően újra a megfelelő értékeket vesz fel, fokozódik a hormon képződése és végre búcsút mondhatunk a depresszív hangulatnak és tapasztalhatjuk jókedvünk fokozatos növekedését. Ezért ha teheted tavasszal tölts minél több időt a szabad levegőn!

Téli mozgásszegény életmód

A téli időszakban az emberek általában kevesebb időt szentelnek a sportolásra, a mozgás hiánya pedig- mint azt már korábban említettük- csökkenti az energiaszintünket.
A tavaszi fáradtságunk egyik ellenszere tehát: a fizikai aktivitás. Amennyiben módod van rá, végezd ezt a szabad levegőn, ami szintén frissebbé tesz!

Elégtelen táplálkozás

• Pótold az ásványi anyagokat és vitaminokat
• Próbáld elkerülni a nehéz ételeket
• Lehetőleg csökkentsd a zsíros, szénhidrátban gazdag ételek fogyasztását. 

4. Típus: Őszi fáradtság

Az eddig olvasottak szerint tél végén a tavaszi fáradtság lesz úrrá rajtunk. Akkor értelemszerűen a nyár elmúlásával érkezik az őszi kimerültség?

Ismét egy teljesen normális testi reakcióval állunk szemben. Megváltozik a környezetünk, egyre rövidebbek lesznek a nappalok, borongósabb az idő, ami rányomja bélyegét a hangulatunkra is. 

Az őszi fáradtság jelei: 

  • aluszékonyság
  • bágyadtság
  • fejfájás
  • motiválatlanság

A nyár folyamán vakációzni mész, feltöltődsz energiával, időt töltesz a családoddal és ebben az évszakban vagy a legaktívabb. Majd a napfényben gazdag három hónap után elindulsz a borongós tél felé.

Már kevésbé van kedved kimenni a szabad levegőre és inkább bezárkózol a szobába. Emellett melatonin szinted emelkedni kezd, amely szintén lassításra ösztönöz. Vegyél erőt magadon, rengeteget segíthet a fáradtság legyőzésében egy séta a szabadban! Természetesen a testmozgást továbbra se hanyagold el!

Ne hagyd, hogy lehangoljon a borús idő! Dobd fel a napjaidat és válassz minél színesebb ruhadarabokat!

Ezen felül ősszel hajlamosabbak vagyunk nehezebb ételeket fogyasztani. Ügyelj az étrendedre, továbbra is fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt és inkább a könnyebb táplálékokat részesítsd előnyben! Készítsd fel szervezetedet is a téli időszakra és szedj vitaminokat egészséged megőrzése érdekében. 

Őszi fáradtság okai

Ősszel rendszerint fáradékonyabbak vagyunk

Összefoglaló

A fáradtság egy teljesen természetes állapot, amely mindenki életében valamilyen szinten jelen van. Befolyásolhatják különböző külső és belső tényezők: az életmódunk, betegségek, az időjárás, a lelki állapotunk.

Amennyiben úgy érzed, hogy az átlagosnál jobban eluralkodik rajtad a kimerültség, mindenképpen kérj orvosi segítséget, hiszen a fáradtság akár egy betegség tünete is lehet!

Fáradtság ellen

Légy mindig kipihent és energikus!

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Te hogyan küzdesz meg a fáradtsággal? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Vitaful Women's Multi ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A fantasztikus, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez  ->

Felhasznált képek forrása:

Pexels.com
Pixabay.com