A C-vitamin 5+1 áldásos hatása,
Adagolása, hiánytünetei

Korai őszülés

Szerző: Kiss-Mihálykövi Réka
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Mi az a C-vitamin? – Bevezető
  • C- vitamin szükséglet, avagy mennyi az annyi?
  • A C-vitamin 5+1 áldásos hatása
  • Mit okozhat a C- vitamin hiánya?
  • Túladagolható a C-vitamin?
  • Milyen formában érdemes fogyasztani?
  • C- vitamin szérum - A szép bőr titka?
  • Összefoglaló

Mi is a C- vitamin? - Bevezető

A C- vitamin egyike a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből az emberi szervezet csak pár napra elegendő mennyiséget képes elraktározni, ellentétben a zsírban oldódó vitaminokkal. Érdekessége, hogy a létező emlősfajok közül csupán a tengerimalac és az ember szervezete képtelen az előállítására, továbbá a “napi szükséges mennyiség” versenyt is a C- vitamin nyeri, hiszen az összes vitamin közül ebből kell a legnagyobb dózist bevinni a szervezetbe.

Kiváló természetes C- vitamin forrás a csipkebogyó, a zöldpaprika, és a citrusfélék. Jelen van a paradicsomban, salátafélékben és egyéb friss zöldségekben is. Télen pedig a savanyú káposzta fogyasztása ajánlott.

Ahhoz, hogy természetes forrásból megfelelő mennyiséget juttassunk a szervezetbe, fontos odafigyelnünk, hiszen a felsorolt zöldségek és gyümölcsök aszkorbinsav tartalma változó. Érdemes mégis változatos formában elfogyasztani az előírt mennyiséget, nem figyelmen kívül hagyva az esetleg magas gyümölcscukor szintet sem. 

Őszülés stressz

A legjobb természetes C-vitamin forrás a csipkebogyó, a zöldpaprika és a citrusfélék

C- vitamin vagy aszkorbinsav?

Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav, amely cukorszármazéknak tekinthető.

Élelmiszer-adalékanyagkénti azonosítója E300. Elnevezése a molekula hiányában fellépő skorbut betegségből ered, amely a gyümölcsöket és zöldségeket nélkülöző táplálkozásra volt visszavezethető. 1912-től tengerimalacokon végzett kísérletek eredményeivel sikerült igazolni, hogy a skorbut egy ezen sav hiányában fellépő betegség.

Az emberi szervezetből kinyert kis mennyiségből megalkotott képlet alapján kutatták a vitamint- többnyire citrusfélékben, majd mikor sikerült megtalálni a tápanyagkomponenst, C- vitaminnak nevezték el 1920-ban. 

Szent- Györgyi Albert, a C- vitamin atyja

1893-ban született Budapesten, Szentgyörgyi Albert Imre néven anyakönyvezve. Apai ágon nemesi, anyai ágon híres tudós dinasztiából származott. A Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1917-ben, majd Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként.

1927-ben tett felfedezése, amelynek során a mellékvesében kimutatott egy addig ismeretlen anyagot, vezetett el a C- vitamin 1930-as izolálásáig, illetve az ezért kapott orvosi és élettani Nobel-díjig, amellyel 1937-ben honorálták. Ő máig az egyetlen magyar, aki természettudományos munkájáért kapta meg ezt a díjat.

Tudományos munkásságát 1937-ben még Corvin-koszorúval, majd 1948-ban az akkor első alkalommal kiosztott Kossuth-díjjal is elismerték. 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, majd itt is halt meg 1986-ban.

Életének utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte, amelyben valószínűleg közrejátszott, hogy második felesége és egyetlen gyermeke is ebben a betegségben hunyt el. A tudós egészségi állapota 92 éves koráig kifogástalan volt.

Mitől őszülünk meg?

14 éves kor felett legalább napi 80 mg C-vitaminra van szükségünk

C- vitamin szükséglet, avagy mennyi az annyi?

Általánosságban elmondható, hogy 14 éves kortól az ajánlott napi minimum mennyiség 80 mg C- vitamin, viszont ez önmagában nem helytálló kijelentés. Nem mindegy, hogy női vagy férfi szervezetről van szó, illetve számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni a szükséges mennyiség meghatározásakor. Ilyenek lehetnek: 

  • a várandósság vagy szoptatás időszaka
  • a nehéz fizikai munka
  • a stresszes életmód 
  • a dohányzás és/ vagy alkoholfogyasztás,
  • a menopauza 
  • a lázas, illetve műtét utáni állapot 

Jó tudni, hogy a C-vitamin felszívódási vesztesége viszonylag alacsony. A bevitt mennyiség kb. 75%-a hasznosul a szervezetben.

C- vitamin - gyerekeknek. Lehet? Kell? Mennyit? Hogyan?

Korai őszülés okai

Csecsemő- és gyermekkorban is elengedhetetlen a vitamindús táplálkozás

Ahhoz kétség sem férhet, hogy az emberi szervezet számára minden korban, így csecsemő- és gyermekkorban is elengedhetetlen a C-vitamin pótlása. Mivel ezt a vitamint kizárólag táplálkozás során tudjuk célba juttatni, a szülők feladata ezt biztosítani a kisebbeknek.

Minél kisebb egy gyermek, annál kevesebb a számára szükséges mennyiség, viszont ezzel egyenesen arányos az általa elfogyasztható étel mennyisége is, így muszáj tudatosan összeállítani a kicsik menüjét. Bár a csipkebogyó és a homoktövis is kiváló C-vitamin források, a gyerekeknél sajnos mégsem egyértelmű a sikerük.

Érdemes tehát számba venni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek kimagaslóak az aszkorbinsav tartalmuk miatt és fogyasztásuk sem igényel túl sok “marketinget” a szülők részéről. A narancs, a kivi, a citrom és a mandarin bár kicsit savanykás ízűek, kiválóan alkalmasak facsart innivalóként vagy akár smoothie-ként egy- egy uzsonna kiváltására.

Ha az édesebb ízeket preferálják a gyerekek, akkor a sárgadinnye, az eper és a banán (bizony!) is remek C-vitaminforrás.

A zöldségeknél is fontos, hogy minél többet fogyasszanak belőle a lurkók nyersen, hiszen az egyes konyhatechnológiai eljárásokkal az alapanyagok vitamintartalma jelentősen csökken. Szuper tízórai lehet egy ízlésesen (vagy ha még kicsik- inkább mókásan) összeállított zöldségtál darabolt sárgarépával, káposztával, roppanós karalábéval.

Természetesen a legjobb megoldás, ha a szükséges mennyiség változatos forrásból származik és fedezi a gyerekek C- vitamin szükségletét, amely 1-3 éves kor között 45 milligrammra nő, kiskamasz kortól pedig 60-80 milligramm

A C-vitamin 5+1 áldásos hatása

1. Erősíti az immunrendszert

 Növeli szervezetünk ellenálló képességét, mert erősíti az immunrendszert, továbbá a fehérvérsejtek számát is befolyásolja, amely a kórokozók elleni harcban kiemelkedően fontos.

2. Segíthet a fogyásban

A C- vitamin az anyagcsere folyamatokban, így például a zsír lebontásában is nagy szerepet játszik. Fogyókúrázóknak is kifejezetten javasolt a megfelelő mennyiség elfogyasztása!

3. Jótékony hatással van a bőrre

Az egészséges bőr és íny megőrzése szempontjából is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C- vitamin fogyasztása. (A bőr egészségének megőrzése mellett a gyorsabb sebgyógyulást is biztosítja.)

4. Erősíti a csontokat

Az inak és csontok fejlődését is befolyásolja a szervezetben megtalálható aszkorbinsav mennyisége.

 5. Javítja a vas felszívódását

A C-vitamin a vas felszívódását és hasznosulását is javítja. A vas az oxigén sejtekhez való eljutásában vállal fontos szerepet.

+1 Antioxidáns

Az utóbbi idők egyik fontos felfedezése, hogy a C-vitamin olyan antioxidáns anyag, amely segít megelőzni a szabadgyökök káros hatását, ezáltal a rákos megbetegedések megelőzésében is nagyon nagy szerepet vállal.

Őszülés vitaminok

A C-vitamin erősíti az immunrendszert és még a fogyásban is segíthet

De mit is okoz a C- vitamin hiánya?

Talán az első dolog, ami a C-vitamin hiányról eszünkbe jut, az a bizonyos skorbut betegség, amelyhez az egész “aszkorbinsav- történelem” visszavezethető. És ez rendben is van így, hiszen valóban ez a betegség az egyik legkomolyabb következménye a nem megfelelő mennyiségű C- vitamin fogyasztásnak.

De mindenképp számolni kell a szív-és érrendszeri betegségekkel is, hiszen többek között a koleszterinszint emelkedésében is megnyilvánulhat ezen vitamin hiánya, ami pedig szívinfarktushoz vagy szívkoszorúér- betegségekhez vezethet. Továbbá ott vannak még, mint lehetséges következmények: az egyes ízületek, a szem, a pajzsmirigy vagy a máj bizonyos megbetegedései.

Olyan mentális eredetű, vagy függőségeken alapuló kóroknál is jelentős lehet a C- vitamin hiányának káros hatása, mint például az autizmus, a depresszió, az alkoholizmus vagy a dohányzás. De a fáradtság és az idegesség is egy C-vitaminhiányos állapotot jelezhet. Mindezeken túl az öregedés -mint természetes folyamat- lezajlásánál sem elhanyagolható szereplő a C- vitamin.  

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Lehetséges a C- vitamin túladagolása?

Ahogy arról már korábban is esett szó, a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, a felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből. A természetes eredetű aszkorbinsavat nem lehet túladagolni, továbbá jóhír, hogy az étrend kiegészítőkkel kapcsolatban is elenyésző az esetleges túladagolással kapcsolatba hozható esetek száma.

Viszont megfigyeléseken alapulva kijelenthető, hogy azoknál, akik tartósan 2000 mg-nál nagyobb mennyiséget juttatnak a szervezetükbe nap mint nap -kevés eséllyel- de megjelenhet például vesekő, vagy a szövetekben változó mértékű lerakódás.

Fontos azonban, hogy azok, akik cukorbetegségben szenvednek, vagy vesebetegségük, esetleg vér-vese rendellenességük van, figyelmet fordítsanak a megfelelő mennyiség betartására, esetükben ugyanis lehet kockázata a nagyobb dózis fogyasztásának.

Az a bizonyos 1000 milligramm…

Felnőtt embernél bizonyított tény, hogy 5 gramm aszkorbinsav semmilyen káros hatást nem vált ki, viszont segíti a szervezet megfelelő működését, és biztosítja az esetek nagytöbbségében a teljes szükséges mennyiséget. Végletként azonban gyakran a 2 gramm, vagyis 2000 milligramm C-vitamint szokták emlegetni, mint a fogyasztható adag felső határát.

Ennél nagyobb dózis tartós szedése esetén már emésztőrendszeri panaszok, vagy vesekő kialakulásának veszélye állhat fenn. Mindezek után logikus “arany középút” az 1000 milligramm preferálása, amely többszörösen is fedezi az elengedhetetlen adag C-vitamint, kárt nem okoz, hiszen a felesleg a vizelettel távozik, és a kissé rizikós felsőhatártól is kellően messze van.

Változatos külső, egységes belső - Por? Csepp? Tabletta?

Napjainkban számos verzióban juthatunk hozzá a C-vitaminhoz, másik nevén az aszkorbinsavhoz. Pici babáknál egyértelműen csepp formájában a legegyszerűbb célba juttatni a megfelelő mennyiséget, míg a gyerekek, vagy azok a felnőttek, akiknek nehézségeik vannak a tabletták lenyelésével választhatják a folyadékban feloldható port, a pezgsőtablettát vagy akár a gumivitaminokat.

Ezeken túl létezik még rágótabletta is, valamint egyéb vitaminokkal (például D- vitamin, cink) dúsított változatok is kaphatók. Léteznek multivitamin készítmények is, amelyeknél fontos megfigyelni, hogy milyen mennyiségben tartalmaznak C- vitamint. 

Az őszülés lelki okai

A megfelelő felszívódás miatt érdemes a napi mennyiséget több részletben elfogyasztani

És a liposzómás C- vitamin?

Ami eddig még nem került említésre az az, hogy a napi C- vitamin adagot érdemes több részletben bejuttatni a szervezetbe, ugyanis minél nagyobb mennyiség érkezik egyszerre, annál kevesebb tud ténylegesen hasznosulni.

Az egyes felszívódási akadályok miatt, pedig az sem biztos, hogy a szükséges mennyiség célba ér.

A liposzómás C- vitamin ötlete az anyatejjel hozható összefüggésbe, ugyanis a benne lévő tápanyagokat egyfajta természetes réteg veszi körül, így biztosítva, hogy a kisbaba szervezetében a megfelelő módon épül be és hasznosul.

Ugyanezen metódus mentén haladva, a liposzomális burok védelmet nyújt a hatóanyagoknak, valamint képes azokon a bizonyos felszívódási akadályokon is keresztülvinni a C-vitamin tartalmat.

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a liposzomális verzió alkalmazásának eredményeként átlagosan négyszer annyi aszkorbinsav áll a szervezet rendelkezésére az egyes időszakokban, mint más piacvezető C-vitamin készítmények esetében. 

C- vitamin szérum - A szép bőr titka?

Azzal már tisztában vagyunk mostanra, hogy nagyjából mennyi lehet a szükséges mennyiség C-vitaminból az egyes élethelyzetekben, és hogy ezt mely zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, vagy pedig mely étrend kiegészítő segítségével vihetjük be. Arról is esett már szó, hogy a C- vitaminnak milyen nagy szerepe van az egészséges bőr tekintetében.

De van itt egy viszonylag új szereplő, a szérum, amely kivételt képez - legalábbis az alkalmazását tekintve mindenképp. A hölgyek körében mindennapos téma a bőrápolás, a ráncok halványítása és az esetleges bőrhibák eltüntetése.

A C- vitamin és a kozmetikumok időről-időre összetalálkoznak, hiszen vitathatatlan tény, hogy ez a vitamin tömíti a véredényeket és javítja rugalmasságukat, orvosilag bizonyított, hogy ránctalanító hatása van, és UV-szűrőként is funkcionál, nem utolsósorban felveszi a kesztyűt a dehidratációval szemben is.

A tiszta C-vitamin tartalmú szérumok viszonylag hamar elvesztik a szavatosságukat a komponens “instabilitása” miatt.

Ezt sokszor onnan vehetjük észre, hogy a használt anyag sárgás- barnás elszíneződést mutat. Eredményessége azonban tesztelések során bizonyításra került, minden bőrtípusra és minden korosztály számára előnyös a használata, amelyről a vásárlói tájékoztatókban lehet informálódni. Alapvetően a mindennapi bőrápolás egyik lépéseként kell a bőrbe juttatni, ahol idővel kifejti jótékony hatását.

Az ősz haj festése

A C-vitamint a bőrápolási rutinod részeként is használhatod

Összefoglaló

Mire is jó tehát a C- vitamin?

  • Növeli az ellenállóképességet
  • Segíti az immunrendszert
  • Javítja az anyagcsere folyamatokat
  • Egészségesen tartja és ápolja a fogínyt és a bőrt
  • Segíti a sebgyógyulást
  • Szerepe van az inak és a csontok fejlődésében
  • A mentális egészség megőrzésében is szerepet játszik

A mennyiségnél inkább a szükséges minimumra kell odafigyelni, illetve, hogy tanácsos több részletben eljuttatni a szervezethez a nap folyamán. A maximumot már szabadabban lehet értelmezni, hiszen a felesleg távozik.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben! 

Ajánlott Vitaful Termék

Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin

Happy Hair Hajvitamin

A Happy Hair zselés multivitamin-gumi 10 féle vitaminnal, biotinnal, folsavval, cinkkel és jóddal a szépséges és egészséges hajért.

A fantasztikus, vadcseresznye ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details