Az almaecet
Milyen problémákon segíthet
az almaecet fogyasztása? 

Almaecet

Szerző: Gonda Ágota
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Almaecet – Bevezető
  • Mi is pontosan az az almaecet?
  • Hogyan járul hozzá az almaecet egészséged megőrzéséhez?
  • Hogyan használható a szépségápolásban?
  • Milyen esetekben nem javasolt az almaecet fogyasztása?
  • Hogyan adagoljuk az almaecetet?
  • Milyen változataival találkozhatunk az áruházak polcain?
  • Összefoglaló

Almaecet – Bevezető

Az alábbi cikkünkben az almaecetet mutatjuk be részletesen. Írásunkból kiderül, hogy mi is az az almaecet, milyen jótékony hatásai vannak és milyen esetleges mellékhatásai lehetnek, valamint honnan és milyen formában tudjuk beszerezni. Vágjunk is bele!

Mi is pontosan az az almaecet?

A válaszhoz vezető utunk elején az almabor áll. Először ismerkedjünk meg vele!
Az almabor nem más, mint az alma levének a megerjesztésével nyert alkoholos ital. Az angol cider elnevezés is elterjedt már hazánkban. Európában, így Magyarországon is a francia stílusú, alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb. Az almaborból gyakran főznek szeszt.
Almabor bármelyik fajta őszi érlelésű almából készíthető, de az éretlen és már lehullott gyümölcs erre nem alkalmas.

Az almaecet
egy olyan folyadék, amely az almabor erjesztése során jön létre. Az almaborban található cukrot élesztő vagy baktériumok segítségével erjesztik. Így válik az almabor először alkohollá, majd ecetté.

Más ecetfajtákhoz hasonlóan az almaecet kulcseleme is az ecetsav. További fontos összetevői a tejsav, a citromsav, az almasav és a baktériumok.
Az almaecetet évszázadok óta használják természetes gyógyszerként különböző egészségügyi problémák kezelésére, továbbá fertőtlenítőnek és tartósítószerként. 

Mi az az almaecet?

Az almaecet almaborból készül

Hogyan járul hozzá az almaecet egészséged megőrzéséhez?

Az almaecetet rendszeresen használók szerint számos módon járulhat hozzá az egészséged megőrzéséhez, amit tudományos kutatások is sok esetben megerősítenek.

Lássuk melyek lehetnek ezek a jótékony hatások: 

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet

Az almaecet bizony hasznos barátod lehet, amennyiben szeretnéd kordában tartani a vércukorszintedet, ugyanis a benne található ecetsav megakadályozza, hogy szervezeted megeméssze a keményítő néhány formáját, ezáltal kevésbé emelkedik meg a vércukorszinted, ha kenyeret vagy tésztát fogyasztasz.

A Diabetes Research & Clinical Practice-ben olvasható 2017-es írás szerint az étkezések során elfogyasztott almaecetnek köszönhetően kevésbé ingadozott a szervezetben az inzulin és a vércukor szintje.

Hogyan tudod beépíteni az almaecetet az étrendedbe?

Öntözd meg vele a salátádat! Tegyél belőle a mártásokba, szószokba, pácokba!
Amennyiben cukorbetegségben szenvedsz, és a főzéshez általában használt mennyiségnél többet tervezel fogyasztani, előtte mindenképpen konzultálj egy orvossal, mivel az almaecet nem kompatibilis minden a diabétesz kezelésére alkalmas gyógyszerrel! 

Segít a fogyásban

Az almaecet rajongói állítják, hogy az étkezés előtti vagy alatti fogyasztása súlycsökkentő hatással bírhat. Egy 12 héten át tartó japán tudományos kísérlet rávilágított, hogy azok a résztvevők, akik naponta körülbelül 6 teáskanálnyi almaecetet fogyasztottak, körülbelül fél-egy kilogramm súlycsökkenést tapasztaltak.

Almaecet fogyókúra

Az almaecet a testsúlyod csökkentésében vagy megtartásában is segíthet 

Enyhíti a torokfájást 

Fáj a torkod? Egy csésze forró vízbe tegyél egy teáskanálnyi almaecetet, egy teáskanálnyi mézet és egy csipet cayenne-borsot! Már el is készült a természetes gyógyító italod! Az almaecet koncentrációjára oda kell figyelni, különösen akkor, ha kisgyermekek torkát szeretnénk vele kezelni, mivel a túl tömény almaecetes oldat irritálhatja a nyelőcső szöveteit, és ezáltal nyelési nehézségeket idézhet elő.

Csökkentheti a koleszterolszintet

Állatokon végzett kísérletek során a kutatók azt figyelték meg, hogy azoknak elhízott patkányoknak, amelyeknek napi szinten almaecetet is adtak, csökkent a koleszterinszintjük.

Az almaecetben megtalálható antioxidánsok csökkenthetik az LDL, vagyis a ,,rossz” koleszterin, valamint a trigliceridek mennyiségét a szervezetedben.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az almaecet fogyasztása mellett nem lenne szükséges az egészséges életmód, ezért mindig törekedj a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 

Almaecet salátaöntet

Az almaecet salátaöntetként is használható

Erősíti a csontjaidat

Amennyiben úgy érzed, csontjaidnak jól jönne egy kis extra erősítés, az almaecet erre a problémára is kiváló megoldás lehet.

Az almaecet ugyanis számos olyan ásványi anyagot tartalmaz, amelyek segítik a csontozatodat abban, hogy erős maradjon. Ilyen ásványi anyagok például: a kalcium, a mangán, a magnézium, a szilícium és a vas. 

Gombás fertőzések ellen is hatékony

Életed során nagy eséllyel esel át valamilyen kisebb gombás fertőzésen, amely többnyire nem befolyásolja túl nagy mértékben az életedet.

Előfordulhat azonban, hogy valamilyen hosszabban elhúzódó fertőzéssel találod magad szemben. Bizony, az almaecet segíthet legyőzni a makacs gombás fertőzéseket is.

Több kutatás is igazolja azt az elméletet, mely szerint az almaecet hatékonyan lép fel a gombás fertőzésekkel szemben, többek között a Candida fertőzéssel szemben is. 

Elpusztítja a baktériumokat

Az almaecet antibakteriális tulajdonságokkal is bír. Több tanulmány is alátámasztja, hogy az almaecet hatékonyan lép fel a kólibaktériummal valamint a Staphylococcus aureus baktériummal szemben is.

Segít megőrizni a sav-bázis egyensúlyodat

Az egészségtelen étkezési szokásainknak következtében a legtöbb ember szervezete hajlamos elsavasodni, ami pedig megfelelő táptalajt kínál a különböző fertőzéseknek a szervezetedben.

A mértékkel fogyasztott almaecet azonban segít visszaállítani szervezeted természetes sav-bázis egyensúlyát, ugyanis lúgosító hatása van.
Ennek következtében pedig frissebb és energikusabb leszel. 

Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - jótékony almaecet finom gumivitamin formában! Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom alma ízben. 

Az alma ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Az almaecet felhasználása a szépségápolásban

Az almaecetet nem csupán az egészséged, hanem a szépséged megőrzése érdekében is felhasználhatod. Most mutatunk pár tippet, hogyan csempészheted be ezt a csodaszert a bőrápolási rutinodba. 

Fellép a korpásodás ellen

A korpás fejbőrt is kezelhetjük almaecetes hajmosással. A vízzel hígított almaecet a problémás fejbőrre spriccelve felveszi a kesztyűt a korpa, a viszketés és az irritáció ellen.

Az almaecet képes ellensúlyozni a különböző samponok által okozott lerakódásokat a fejbőrön, valamint a fakó hajnak is csillogást, fényt ad, de az almaecetes oldatnak nagyon hígnak kell lennie, hogy elkerülhető legyen a szemek irritációja. 

Hajmosás almaecettel

Hajmosáshoz is bátran használhatsz almaecetet

Enyhíti a napégés és az egyéb bőrsérülések tüneteit

A napégés okozta kellemetlenségek enyhítésére számos módszer létezik. Ilyenek a hideg vizes borogatás, a hűsítő fürdő, a tejföl vagy a már egy korábbi cikkünkben bemutatott aloe vera gélje vagy a testápoló készítmények. Sokan pedig az almaecetre esküsznek.

Kiváló baktériumölő képességgel rendelkezik, így meg tudja akadályozni, hogy napégés vagy más bőrsérülés következményeként bőrfertőzés alakuljon ki.

Az almaecetet nem szabad tömény formájában felvinni a bőrre, mivel erősen savas hatása csak tovább ronthatja a helyzetet. Súlyosabb égési sérülések kezelésére sem alkalmas. Az almaecettel történő kezelés elkezdését megelőzően érdemes felmérni a napégés okozta sérülés súlyosságát, valamint kikérni bőrgyógyász véleményét.

Az almaecetes oldat az érintett bőrfelületre applikálva a rovarcsípés, csaláncsípés okozta viszketés, irritáció kezelésére is használható. 

Almaecet napégés ellen

Az almaecet enyhíti a napégés okozta kellemetlenségeket

Megoldást jelenthet a pattanásos bőrre és egyéb krónikus bőrbetegségekre

Amennyiben a pattanásaidat almaecetes oldattal kenegeted be, segít azokat leszárítani. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy az oldatod eléggé híg legyen, nehogy sérüléseket okozzon.

Használd dezodorként!

Kissé kellemetlen szagok áradnak a cipőidből? Pánikra semmi ok! Az almaecet képes helyreállítani a bőr pH-értékét, valamint legyőzi a lábszagért felelős baktériumokat.

Keverj a vízbe egy kevés almaecetet! A keverékbe márts bele például egy vattapamacsot, vattakorongot vagy nedves törlőkendőt, csavard ki, majd töröld át vele a talpad felületét! Az almaecetes vatták előre is elkészíthetőek, és légmentesen zárható tartóban tárolandóak.

Sajnos az almaecet szaga sem a legkellemesebb, de az ecetsav megszáradását követően már szinte alig érezhető. Óvatosan a bőrcipőiddel! Az ecetsav kárt tehet bennük.

Az almaecetes oldat a hónalj kellemetlen szagát okozó baktériumok ellen is hatékony. Alkalmazd ugyanúgy, ahogyan a talpak esetében! Ebben az esetben is vigyázz a ruháidra, a selyem például nem jön ki jól az ecetsavval. 

Almaecet izzadásgátló dezodor

Az almaecet természetes dezodorként is használható

Milyen esetekben nem javasolt az almaecet fogyasztása?

Az egészséges szervezetre alapvető esetben semmilyen káros hatása nincs az almaecet akár napi szintű fogyasztásának. Így tehát, ha egészséges vagy, teljes biztonsággal alkalmazhatod egy kiegyensúlyozott és színes étrend részeként.

Azonban azt tudnod kell, hogy amennyiben gyomorfekéllyel vagy refluxszal küzdesz, nem ajánlott az almaecet fogyasztása, ugyanis fokozhatja a panaszaidat.

Szintén érdemes kerülni az almaecet fogyasztását, ha vérhígító vagy vizelethajtó gyógyszereket szedsz.

Amit még szintén érdemes szem előtt tartanod, az az, hogy az almaecet savtartalma károsíthatja a fogzománcodat, illetve kellemetlen érzést kelthet a nyelőcsövedben amennyiben hígítatlanul szeretnéd fogyasztani.

Ne használd az almaecetet orrcseppként, szemcseppként, és a tetvek elűzésében sem tud sajnos segítséget nyújtani! 

Az almaecet káros hatásai

Az egészséges szervezetre semmilyen káros hatással nincs

Hogyan adagoljuk az almaecetet?

Az almaecethez közismertebb, folyékony változata mellett étrend-kiegészítő kapszula formában is hozzájuthatunk. Ennek a megfelelő adagolásához a termékleírásban találunk útmutatót, továbbá érdemes kikérni a témában jártas orvosok véleményét.

Ahogyan már többször is olvashattad a cikkben, az almaecetet minden esetben kizárólag hígítva ajánlott felvinni a testünkre. Az javasolt almaecet-víz arány 1:10. Érzékeny bőr esetén ennél még hígabb az ajánlott, bizonyos esetekben pedig jobb teljesen elkerülni a használatát.

Amennyiben belsőleg szeretnénk alkalmazni az almaecetet, az ajánlott arány egy teáskanálnyi, maximum egy evőkanálnyi almaecet körülbelül 2 deciliternyi vízben elkeverve.

Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a boltokban megvásárolható almaecetek ecetsav-tartalma változó, ezt is vedd figyelembe a hígítás során!  

A továbbiakban megosztunk veled néhány tippet arra, hogyan építheted bele az almaecetet a mindennapi étkezéseidbe: 

• Készíts almaecet ,,teát”: Ehhez nem kell mást tenned, mint hozzáadni egy evőkanál almaecetet egy csésze forró vízhez. Ha tovább szeretnéd fokozni a tea emésztésre gyakorolt jótékony hatását, adj hozzá még egy teáskanál citromlevet is. Ha nem szereted az erős ízeket, édesítheted a teát egy kevés mézzel.

• Keverheted turmixhoz is:
Az almaecet kesernyés ízét könnyen leplezheted, ha a gyümölcsturmixodhoz kevered. Tégy a turmixgépbe egy evőkanál almaecetet, fél csésze málnát, egy harmad csésze almát, fél banánt és egy kis jeget. Turmixold össze és már ihatod is a frissítő smoothie-dat!

• Salátaöntetnek is nagyszerű választás:
Csak keverj össze egy evőkanál almaecetet egy evőkanál olívaolajjal és egy kis őrölt borssal. 

Almaecet fogyasztása

Egy evőkanál almaecetet 2 dl vízben keverj el!

Milyen változataival találkozhatunk az áruházak polcain?

Az almaecet megvásárolható szűrt és szűretlen formában egyaránt. A szűrt almaecet átlátszó, világosbarna színű. A szűretlen és pasztörizálatlan almaecet üvegének az alján sötét, zavaros üledék látható. Ebben az üledékben ecetsav-baktériumok tanyáznak.

Összefoglaló

Összegezve tehát, az almaecet számos jó tulajdonsággal rendelkezik, akár külsőleg, akár belsőleg szeretnénk felhasználni.

Külsőleg segíthet a napégés vagy különböző bőrproblémák kezelésében, hajmosáshoz is használható és baktériumölő hatásának hála eltünteti a kellemetlen szagokat

Már napi egy evőkanál almaecet fogyasztása is segíthet bizonyos emésztési problémákon, egyensúlyban tartja a vércukorszintet és a fogyókúrában is a segítségedre lehet. 

Almaecet blog

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikkünket, ha van bármilyen tapasztalatod a témával kapcsolatban, írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - jótékony almaecet finom gumivitamin formában! Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom alma ízben. 

Az alma ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Felhasznált képek forrása:

Pexels.com
Pixabay.com