A legjobb vegán ételek hajhullás ellen
- Milyen vegán élelmiszerek segítik a haj növekedését?

hajhullás ellen

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető 
  • Okozhat a vegán életmód hajhullást?
  • Teljes értékű ételek a haj egészségéért
  • Vegán hajvitamin
  • Összefoglaló

Bevezető

Bár a hajvitaminok és a különböző hajápolók sokat segíthetnek a hajunk állapotán, az étrend is nagy szerepet játszik a haj egészségében. A tápláló, növényi alapú, teljes értékű élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a hajhullást és egészségesebb, erősebb hajkoronát növeszteni. Most bemutatunk pár olyan vegán élelmiszert, amely különösen sokat segíthet, ha hajhullással küzdesz, vagy szeretnéd hosszabbra növeszteni a hajadat.

vegán hajhullás

Az életmódunk nagymértékben hozzájárul hajunk állapotához

Okozhat a vegán életmód hajhullást?

Régebbi kutatások a vegán életmódot a hajhullás fokozott kockázatával hozták kapcsolatba. Azóta már tudjuk, hogy valójában nem a növényi étrenddel, hanem a rossz, tápanyagszegény táplálkozással állhat összefüggésben.

Egy megfelelően összeállított húsmentes étrend képes biztosítani a testünk számára szükséges energiát, így az nem okoz egészségügyi problémákat. A hangsúly azonban a megfelelő, változatos étrenden van. 

Számos tényező vezethet az átmeneti hajhulláshoz. Ezek közé tartoznak a hormonproblémák, bizonyos gyógyszerek és a táplálkozási hiányosságok. Éppen ezért egyes vegánok, akik rosszul táplálkoznak, hajlamosabbak lehetnek a nagymértékű hajvesztésre. 

Ha nem eszel elég megfelelő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszert, vagy a szervezeted nem megfelelően dolgozza fel a tápanyagokat, az könnyen hajhulláshoz és az általános közérzet romlásához vezethet. 

Ha csak kis mértékben szenved hiányt a szervezeted valamelyik vitaminból, a hajhullás lehet az első figyelmeztető jel, hiszen a tested először a hajszálaidtól vonja el a tápanyagot. 

vegán étrend

A kiegyensúlyozott vegán étrend nem okoz egészségügyi problémákat

De nem csak a vegánokat és a vegetáriánusokat érintheti a vitaminhiány. A Centers for Disease Control and Prevention kutatása szerint az amerikaiak közel 10 százaléka szenved hiányt valamilyen létfontosságú vitaminban vagy nyomelemben.

Az egészséges, kiegyensúlyozott, teljes értékű élelmiszerekben gazdag, növényi alapú étrend fogyasztása jótékony hatással van a hajra, mivel vitamin-és ásványianyag tartalma általában kifejezetten magas. Éppen ezért a vegán életmód csökkentheti a hajhullás kockázatát, és segíthet erősebb, egészségesebb hajat növeszteni.

Összegezve tehát, változatos étkezéssel vegánként is biztosíthatod az összes létfontosságú vitamint és ásványi anyagot, köztük azokat is, amelyek kapcsolatban állnak a hajnövekedéssel: a vasat, a cinket, a jódot és a biotint.  

Teljes értékű ételek a haj egészségéért - Milyen vegán élelmiszerek segítik a haj növekedését?

Úgy érzed, hogy ideje több növényi alapú, egészséges élelmiszert beilleszteni az étrendedbe? Most bemutatunk 5 olyan élelmiszert, amelyet nem csak a szervezeted, hanem a hajkoronád is imádni fog. 

1. Magvak

Szórj lenmagot, chia magot vagy tökmagot a zabpelyhedre, add őket turmixodhoz vagy a növényi joghurtodhoz.  Az olajos magvak nagyszerű kiegészítői az egészséges növényi alapú étrendnek. 

Gazdagok E-vitaminban, cinkben és szelénben: ezt a három tápanyagot pedig a hajad is imádni fogja. Ezenkívül Omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek szintén összefüggésbe hozhatók a hajnövekedés elősegítésével.

A magvak jó fehérjeforrások is - 100 gramm chia mag például körülbelül 17 grammot tartalmaz ebből a tápanyagból. A fehérje pedig létfontosságú az egészséges hajhoz. Ez azért van, mert a haj szerkezete a keratin nevű fehérjéből áll.

Ha nem fogyasztasz elég fehérjét az étrendedben, a hajad valószínűleg száraz, töredezett és gyenge lesz. A rendkívül alacsony fehérjetartalmú étrend korlátozott hajnövekedést, sőt hajhullást is eredményezhet.

hajnövesztő ételek

A magvak és diófélék fehérjében és omega-3 zsírsavakban is gazdagok

2. Diófélék

A diófélék nem csak szuper nassolnivalók, hanem remek fehérjeforrást is jelentenek, ráadásul könnyen beépíthetőek a mindennapokba. Ha nem szereted őket önmagukban, próbáld ki, hogy mogyoróvaj vagy kesuvaj formájában a pirítósodra kened, vagy egy kis banánnal és növényi tejjel összeturmixolod őket. 

A diófélék emellett E-vitaminban is gazdagok, ez a vitamin pedig szintén összefüggésbe hozható az egészségesebb, erősebb hajjal. Ez elsősorban azért lehet, mert a vitamin segít fokozni a fejbőr vérkeringését.

"A környezetszennyezés és a túlzott napozás hatására hajszálaink halmozottan károsodnak, ami töredezett hajszálakat őszülést és még hajhullást is okozhat" - Az E-vitamin bizonyítottan fokozza a hajszálerek keringését a fejbőrben, ezáltal segítve a haj növekedését." - Dr. Kiran Sethi bőrspecialista

3. Lencse

A lencse magas fehérjetartalma miatt közkedvelt eleme a növényi étrendnek. Cinket és biotint is tartalmaz: az előbbi segíti a hajszálak növekedését és szerkezetük javulását, csökkentve ezzel a hajhullás esélyét. Ez utóbbi pedig bizonyítottan segíti a haj normál állapotának fenntartását.

Még több magas biotintartalmú ételről itt olvashatsz.

4. Spenót

A spenót tele van a haj egészségét szolgáló vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például A- és C-vitaminnal, folsavval és vassal. Ez utóbbi különösen fontos a hajnövekedéshez. 

A vas nélkülözhetetlen összetevője a ribonukleotid-reduktáz nevű enzimnek, amely segíti a sejtnövekedést, így a vashiányos emberek gyakran tapasztalnak hajhullást. 

Egyes kutatások szerint a hajtüsző sejtjei különösen érzékenyek lehetnek a csökkenő vasszintre, és előfordulhat, hogy nem tudnak olyan hatékonyan új sejteket növeszteni, ha a vasraktáraink kiürültek. 

A spenótot könnyen hozzáadhatod bármilyen zöldséges ételhez vagy fogyaszthatod nyersen egy friss salátában vagy szendvicsben. 

Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék
Vitaful Zöld Superfood Keverék

Vitaful Zöld Superfood Keverék

Egy ízletes, energizáló és antioxidánsokban gazdag zöld superfood keverék alma ízben. 6 növényi összetevővel, pre-és probiotikummal, növényi fehérjével és ásványi anyagokkal.

🍏 Zöld superfood keverék alma ízben, 6 növényi összetevővel, pre-és probiotikummal, növényi fehérjével és ásványi anyagokkal

🥤 Egészséges alternatívája a cukros italoknak

🚫 Cukormentes, 15 kCal / adag

🌿 100% vegán, tej-és gluténmentes

Vitaful Green Superfood csomag most  50% kedvezménnyel! 
Válaszd a két csomagos kiszerelést, és a második csomagot ingyen kapod!

Megnézem

5. Bogyós gyümölcsök

Az antioxidánsokkal teli bogyós gyümölcsök szuper egészséges kiegészítői az étrendednek. Az antioxidánsok azért fontosak, mert segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek komoly károkat okozhatnak a sejtekben, ami idő előtti öregedéshez és betegségekhez vezethet.

Magas antioxidáns és C-vitamin-tartalmuk miatt összefüggésbe hozhatóak a hajnövekedés javításával is. Emellett a bőrödre is kifejezetten jótékony hatással vannak és segítenek megakadályozni az idő előtti öregedést. 

"A szabad gyökök okozta károsodás gátolhatja a növekedést és öregítheti a hajat. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív stressztől". - Kayla McDonell, dietetikus

Rakj áfonyát, ribizlit, epret vagy málnát a turmixokba, desszertekbe, zabkásákba, vagy egyszerűen csak fogyaszd őket frissen. 

Vegán hajvitamin

Ha vegánként extra segítséget szeretnél a hajnövesztéshez, próbáld ki a Vitaful vegán hajvitaminját, a Happy Hairt. 

A Happy Hair 10-féle vitaminnal, biotinnal, jóddal és cinkkel járul hozzá ahhoz, hogy a hajad mindig szép és egészséges legyen. 

Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin

Happy Hair Hajvitamin

A Happy Hair zselés multivitamin-gumi 10 féle vitaminnal, biotinnal, folsavval, cinkkel és jóddal a szépséges és egészséges hajért.

A fantasztikus, vadcseresznye ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Megnézem

A termék 100% vegán és gluténmentes, emellett nem tartalmaz sem tartósítószert, sem pedig mesterséges színezéket. 

A rendszeres szedésnek hála biztos lehetsz benne, hogy a hajad minden nap belülről támogatod, hogy a lehető legjobb formában legyen.

Összefoglaló

Ha tehát az egészséges, erős hajról van szó, a megfelelő hajápolás kívül és belül egyaránt hasznos. Azonban fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül azt sem, hogy mit viszel be a testedbe nap mint nap. Az egészséges növényi alapú, teljes értékű élelmiszerek fogyasztása sokat segíthet abban, hogy extra lendületet adj a hajadnak.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Happy Hair Hajvitamin - 2+1!
Happy Hair Hajvitamin - 2+1!

Happy Hair Hajvitamin - 2+1!

A Happy Hair zselés multivitamin-gummy 7 féle vitaminnal, biotinnal, folsavval, cinkkel és jóddal a szépséges és egészséges hajért.

A fantasztikus, vadcseresznye ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 60 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details