Vitaminpótlás gyermekkorban–
A legfontosabb vitaminok gyerekeknek

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető
  • Vitamin ABC szülőknek
  • A gyerekek vitaminszükséglete
  •  Milyen esetben lehet szükség étrend-kiegészítőkre?
  • Vitaminhiány gyermekkorban
  • Hogyan biztosítható a megfelelő vitaminbevitel?
  • Összefoglaló

1. Bevezető

Minden szülő tudja, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása. Bár a legtöbb szülő tudatosan figyel arra, hogy gyermekei hozzájussanak a számukra megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokhoz, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kialakítása és a napi vitaminbevitel biztosítása nem mindig egyszerű feladat.

Most segítünk eligazodni a milligrammok, mikrogrammok és napi egységek világában és bemutatjuk, mely vitaminokra miért és milyen dózisban van szükségük a gyermekeknek és milyen forrásból tudjuk ezt leghatékonyabban biztosítani számukra.   

legjobb gyerek vitamin

A gyermekek vitaminszükségletének biztosítása a szülők feladata

2. Vitamin ABC szülőknek

A-vitamin

Az A-vitamin elsősoran a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészségéért felel, ezen kívül azonban még számos élettani funkciója van.

Zsírban oldódó vitaminként képes áthatolni a sejtfalakon, így DNS-szinten hat a szervezetedre. Fontos szerepe van például a csontok normális növekedésében és erősíti az immunrendszert. Igen erős antioxidáns, így a daganatos megbetegedések megelőzésében is hatékony.

Továbbá csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást, a koleszterinszintet és egy gyerekeken végzett kutatás szerint rendszeres pótlásával a vesekő is megelőzhető.

A-vitaminban gazdag ételek: sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, sárgabarack, tejtermékek, máj 

B-vitaminok

A B-vitamin komplex tagjai részt vesznek a szénhidrát anyagcserében és számos jótékony hatással rendelkeznek.

Többek között hozzájárul a gyerekek normális fejlődéséhez, segítenek megelőzni a kimerültséget, pozitív irányba mozdítják el a szellemi tevékenységet és növeli a tanulási képességünket és az agyunk fókuszálási képességét.

A B-vitaminok ezenkívül az étvágytalanságot is csökkenthetik a gyerekeknél. 

B1-vitamin-forrás: sertéshús, gabonák, olajos magvak
B2-vitamin-forrás: tej, sajtok, halak, avokádó, tojás
B5-vitamin-forrás: tojás, brokkoli, hüvelyesek
B6-vitamin-forrás: pisztácia, búzacsíra, napraforgómag, bab, cseresznye
B7-vitamin-forrás: spenót, brokkoli, karfiol, borsó, tejtermékek
B9-vitamin-forrás: tarkabab, borsó, lencse, cékla, zöldbab
B12-vitamin-forrás: marhamáj, sertésmáj, marhahús, lazac, tonhal 

C-vitamin

Ahhoz kétség sem férhet, hogy az emberi szervezet számára minden korban, így csecsemő- és gyermekkorban is elengedhetetlen a C-vitamin pótlása.

A C-vitamin erősíti az immunrednszert, erős antioxidáns, véd a fertőzésekkel szemben, erősíti a csontokat és javítja a vas felszívódását. 

Mivel ezt a vitamint kizárólag táplálkozás során tudjuk célba juttatni, a szülők feladata ezt biztosítani a kisebbeknek. Minél kisebb egy gyermek, annál kevesebb a számára szükséges mennyiség, viszont ezzel egyenesen arányos az általa elfogyasztható étel mennyisége is, így muszáj tudatosan összeállítani a kicsik menüjét.

Bár a csipkebogyó és a homoktövis is kiváló C-vitamin források, a gyerekeknél sajnos mégsem egyértelmű a sikerük. Érdemes tehát számba venni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek kimagaslóak az aszkorbinsav tartalmuk miatt és fogyasztásuk sem igényel túl sok “marketinget” a szülők részéről.

A narancs, a kivi, a citrom és a mandarin bár kicsit savanykás ízűek, kiválóan alkalmasak facsart innivalóként vagy akár smoothie-ként egy- egy uzsonna kiváltására. Ha az édesebb ízeket preferálják a gyerekek, akkor a sárgadinnye, az eper és a banán (bizony!) is remek C-vitaminforrás.

A zöldségeknél is fontos, hogy minél többet fogyasszanak belőle a lurkók nyersen, hiszen az egyes konyhatechnológiai eljárásokkal az alapanyagok vitamintartalma jelentősen csökken. Szuper tízórai lehet egy ízlésesen (vagy ha még kicsik- inkább mókásan) összeállított zöldségtál darabolt sárgarépával, káposztával, roppanós karalábéval.

gyerek c vitamin

Csecsemő- és gyermekkorban is elengedhetetlen a vitamindús táplálkozás

D-vitamin

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) közé tartozik. A D-vitamint bár vitaminnak nevezzük, valójában egy hormonunk előanyaga, és szervezetünk a napfény hatására képes maga is előállítani. r

Tavasszal és nyáron, ha a gyerekek elegendő időt töltenek a szabad levegőn és alapvetően egészségesek, akkor nem kell aggódnunk a D-vitamin hiány miatt. Ősszel és télen azonban a szervezetük nem képes elegendő mennyiségű D-vitamint előállítani a napfény hatására, ezért ilyenkor érdemes táplálékkiegészítőkkel pótolnunk.

A csontozat erősségét befolyásolhatják a környezeti hatások, a táplálkozás, vagy valamilyen tartós betegség is. A kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány addigra fejlődik ki, utána már csak veszít ásványi anyag tartalmából.

A kalcium beépülését pedig a D-vitamin és a mozgás segíti elő. Ha a gyermek nem jut elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, a kalcium felszívódása is korlátozott lesz, így a csontok nem tudnak megfelelően épülni.

A gyakori csonttörés és a csontfájdalom minden bizonnyal súlyos D-vitamin hiányra utal. A 2014-es kutatás szerint a gyerekek kétharmada D-vitamin hiányos volt.

Mi mindenre jó a D-vitamin? 

  •  Fontos szerepet játszik a csontok és fogak egészségének megőrzésében
  •  Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását 
  • Támogatja és erősíti az immunrendszert 
  • Segítségével megelőzhető az influenza és az egyéb vírusok okozta fertőzések 
  • Szabályozza az inzulinszintet
  • Terhesség alatt elősegíti a magzat egészséges fejlődését

E-vitamin

Az E-vitamin egyik legfontosabb feladata a szabadgyökök megkötése. Ez azért fontos, mert a szabadgyökök károsíthatják a szervezet normális reakcióját a kórokozókkal szemben. Az E-vitamin azáltal, hogy megköti őket, elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. Egyes tanulmányok szerint az E-vitamin növelheti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, többek között az influenza vírussal szemben is.

Az E-vitamin-hiány látásromlást, koordinációs és járási nehézségeket és izomgyengeséget okozhat. 

Legjobb természetes E-vitamin források: olajos magvak, növényi olajok, lazac, tojás, brokkoli, spenót, kaliforniai paprika

Az E-vitamin legfontosabb feladata a szabadgyökök megkötése

Vas

A vas különösen fontos a gyerekek egészséges növekedéséhez. A vas ugyanis hozzájárul a vérsejtek képzéséhez és a megfelelő izomnövekedéshez. 
A gyermekek növekedése csecsemő-és kamaszkorbana  leggyorsabb, ilyenkor a szervezetük vasszükséglete is megnő. A vashiányos állapot hosszútávon vérszegénységet és növekedési problémákat okozhat, ezért rendszeres pótlása elengedhetetlen. 

Vasban gazdag ételek: Sertésmáj, búzakorpa, tökmag, mák, tojássárgája, lencse, fehér bab, tofu

Kalcium

A megfelelő kalciumbevitel a vashoz hasonlóan szintén a gyerekek növekedési fázisában a legfontosabb, Ha egy gyermek étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségben kalciumot, akkor a csontjai nem tudják elérni a maximális tömegüket, ez pedig felnöttkorban csontritkuláshot vezethet. Ha már gyermekkorban odafigyelnek a megfelelő kalciumpótlásra, az 5-10 évvel is lelassíthatja az időskori csontritkulás folyamtát. 

A kalcium mellett a megfelelő D-vitamin-bevitelre is figyelni kell, ugyanis a D-vitamin hiányában a kalcium felszívódása korlátozott. 

A D-vitamin a kalcium megfelelő felszívódásához is elengedhetetlen

3. A gyerekek vitaminszükséglete

A vitaminpótlás felnőtt-és gyermekkorban egyaránt fontos. A gyerekeknek ugyanazokra a vitaminokra van szükségük, mint nekünk, felnőtteknek, azonban jóval kisebb mennyiségben. A napi ajánlott beviteli mennyiség függ az életkortól, a gyermek nemétől és testsúlyától is. 

Most bemutatjuk, mennyi a minimálisan ajánlott mennyiség az egyes vitaminokból a gyermekek számára.

A-vitamin-szükséglet:

6-12 hónapos korig 350 µg / 1166 NE
1-3 éves korig 400 µg / 1333 NE 
4-6 éves korig 400 µg / 1333 NE
7-10 éves korig 500 µg / 1667 NE
11-14 éves korig 600 µg / 2000 NE

Szoptató kismamák számára az ajánlott A-vitamin-bevitel 950 µg/ nap. 

B5-vitamin-szükséglet:

5 hónapos korig: 2 mg
12 hónapos korig: 3 mg
1-3 éves korig: 3 mg
4-6 éves korig: 4 mg
7-10 éves korig: 5 mg

B6-vitamin-szükséglet:

6 hónapos korig: 0,1 mg 
7-12 hónapos korig: 0,3 mg
 1-3 éves korig: 0,5 mg
4-8 éves korig: 0,6 mg
9-13 éves korig: 1 mg
14-18 éves korig: 1,2 mg

B7-vitamin (biotin) szükséglet:

A gyermek harmadik születésnapjáig naponta 10-20 μg biotinra van szüksége.
4 és 6 éves kora között naponta 25 μg biotinra van szüksége. 7 és 10 éves kora között pedig naponta 30 μg biotin bevitele ajánlott.

A kisgyerekek vitaminszükséglete jóval kisebb, mint a felnőtteké

B12-vitamin-szükséglet:

6 hónapos korig 0,4 μg
7-12 hónapos korig 0,5 μg
1-3 év közötti gyermekek számára 0,9 μg
4-8 év közötti gyermekek számára 1,2 μg
9-13 év közötti gyermekek számára 1,8 μg
14-18 év közötti kamaszok számára 2,4 μg

C-vitamin-szükséglet:

A C-vitamin-pótlásnál a legjobb megoldás, ha a szükséges mennyiség változatos forrásból származik és fedezi a gyerekek C- vitamin szükségletét, amely 1-4 éves kor között 45 milligrammra nő, kiskamasz kortól pedig 60-80 milligramm.

D-vitamin-szükséglet:

Csecsemők számára (1 éves korig) napi egy csepp (500 NE) ajánlott a 20 000 NE/ml erősségű folyékony vitaminkészítményből.

Csecsemőknél értelemszerűen sokkal könnyebben túladagolható a D-vitamin, és a tápszert fogyasztó babákra ez különösek igaz, hiszen a tápszerek gyakran tartalmaznak hozzáadott D-vitamint.

Mindig nézd meg a tápszer összetevőit és amennyiben szükséges, csökkentsd a csepp formájában adott D-vitamin mennyiségét.

3 éves kor felett fokozatosan növelhető az adott D-vitamin mennyisége. 
Egy 4 éves gyerek D-vitamin szükséglete körülbelül 6-700 NE, 6 éves kortól ez emelhető 1000 NE-re is. 

18 év alatti gyermekeknek és tinédzsereknek 500-1000 NE D-vitamin javasolt.

E-vitamin-szükséglet:

Csecsemők:
0-6 hónapos korig 4mg/nap
7-12 hónapos korig 5 mg/nap

Gyerekek:
1-3 éves korig 6 mg/nap
4-8 éves korig 7 mg/nap
9-13 éves korig 11 mg/nap

4. Milyen esetben lehet szükség étrend-kiegészítőkre?

Ha a gyermek változatosan és egészségesen étkezik és minden szükséges tápanyagot megkap természetes forrásból, akkor nincs szükség étrend-kiegészítőkre. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor a szülők a legnagyobb igyekezetük sem tudják biztosítani, hogy a gyermek étkezése kellően vitamindús legyen. 

Ilyen esetekben a szülőknek lehetségük van kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett vitaminkészítményekkel pótolni a hiányzó tápanyagokat.

Mikor lehet szükség gyerek vitaminokra?

  • Ha a gyermek fejlődése, növekedése nem a megfelelő ütemben történik
  • Krónikus betegségek vagy ételallergia esetén
  • Ha a gyermek vegetáriánus vagy vegán étrendet követ
  • Ha a gyermek válogatós, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt
  • A téli időszakban a megnövekedett vitaminigény pótlására
  • Bizonyított vitaminhiány esetén
válogatós gyerek vitamin

Ételallergia, vegán életmód, vagy egyhangú étrend esetén étrend-kiegészítőkkel is pótolhatóak a szükséges vitaminok

5. Vitaminhiány gyermekkorban

Ha a szoptatás alatt az anya étrendje elég változatos, azzal megelőzhető a csecsemőkori vitaminhiány és nincs szükség egyéb vitaminpótlásra. Vannak azonban olyan vitaminok, melyekből a későbbiekben könnyen hiányt szenvedhetnek a kicsik, ez pedig komoly gondokat okozhat. Többek között a D-vitamin, a C-vitamin és a kalcium hiánya fenyegeti a legkisebbeket. 

A Semmelweis Egyetem reprezentatív felmérése szerint, tél végére a magyarok 95%-a volt D-vitamin hiányos, és a becslések szerint ez a hiányállapot több mint 100 000 gyermeket is érinthet.

Mivel a D-vitamin hiány rendkívül súlyos következményekkel járhat (különösen gyermekkorban), az orvosi szervezetek egyöntetű véleménye szerint a téli időszakban nélkülözhetetlen a D-vitamin pótlása.

A D-vitamin-hiány kocentrációzavarhoz, a csontos és a fogak elgyengüléséhez, fáradékonysához és gyenge immunrendszerhez vezethet. 

A C-vitamin-hiány nem csupán a skorbut betegség kialakulásáért felelős. Olyan mentális eredetű, vagy függőségeken alapuló kóroknál is jelentős lehet a C- vitamin hiányának káros hatása, mint például az autizmus, a depresszió, az alkoholizmus vagy a dohányzás. De a fáradtság és az idegesség is egy C-vitaminhiányos állapotot jelezhet.

A gyerekkori kalciumhiány pedig a felnőttkori csontritkulás kialakulásáért is felelőssé tehető és a D-vitamin hasznosulását is akadályozza, ezért különösen fontos a pótlása. 

6. Hogyan biztosítható a megfelelő vitaminbevitel?

A legnagyobb veszélyt a gyerekekre az étrend egyhangúsága jelenti. Ezért fontos, hogy már a hozzátáplálás során megismertessük és megszerettessük gyermekünkkel a legkülönbözőbb ételeket. Nem gond, ha egy-két zöldség vagy gyümölcs nem lesz a kedvence, az egyes vitaminok több forrásból is biztosíthatóak. Lényeges azonban, hogy rendszeresen fogyasszon zöldségeket nyers és főtt formában is, illetve az idénygyümölcsök is az étrendje részét képezzék. 

A zöldségek és gyümölcsök mellett a különböző gabonák, hüvelyesek és olajos magvak is színesebbé és egészségesebbé tehetik a gyerekek étrendjét. Kerüljük a  feldolgozott élelmiszereket és igyekezzünk minél több természetes forrásból származó ételt adni gyeremkünknek! 

A főétkezések minden nap tartalmazzanak valamilyen zöldséget, tízóraira pedig csomagolhatunk friss, feldarabolt gyümölcsöket vagy olajos magvakat a gyerekeknek. 

Ha vitaminhiányra gyanakszunk, érdemes a háziorvostól vérvizsgálatot kérni, ahol azt is tesztelik, hogy az egyes vitaminok mennyisége kielégítő-e a gyermek szereveztében. 

egészséges tízórai

Tízóraira csomagolhatunk feldarabolt gyümölcsöket, zöldségeket, vagy olajos magvakat a gyerekeknek

7. Összefoglaló

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekenek is szükségük van minden létfontosságú vitamin rendszeres pótlására. Különösen igaz ez a növekedési fázisban, csecsemő-és serdülőkorban, amikor akár fejlődési rendellenességeket is okozhat a vitaminhiány.

A vitaminokat igyekezzünk természetes forrásból pótolni és minden életkorban figyeljünk arra, hogy gyermekünk étrendje kellően változatos legyen. 

Étrend-kiegészítőkkel is támogathatjuk gyermekünk immunrendszerét ha biztosra szeretnénk menni, a téli időszakban extra segítségre vágyunk vagy ha a gyermek nem eszik meg bizonyos ételeket. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikkünket és minden felmerülő kérdésre választ kaptál. Ha mégis maradtak kérdéseid,  nyugodtan írd meg nekünk kommentben és megpróbálunk segíteni! 

Ha pedig tanultál valami újat a cikkből, akkor ne felejtsd el megosztani a lenti gomb segítségével! :) 

Ajánlott Vitaful Termék