A tőzegáfonya jótékony hatásai 
- Természetes gyógymód felfázás ellen

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta:  Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető - A tőzegáfonya
  • Tőzegáfonyával a húgyúti fertőzések (felfázás) ellen
  • A tőzegáfonya egyéb jótékony hatásai
  • Tápérték adatok & felhasználási módjai
  • Biztonságosan szedhető?
  • Összefoglaló

Bevezető

A tőzegáfonyát széles körben fogyasztják aszalva, gyümölcsléként vagy étrend-kiegészítőként.

Számos vitamin és ásványi anyag kiváló természetes forrása és kivételesen gazdag jótékony növényi vegyületekben.

Ezen vegyületek némelyike segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket, a gyomorrákot és a szívbetegségeket. 

A tőzegáfonyáról

Az amerikai tőzegáfonyát (Vaccinium macrocarpon) elsősorban Észak-Amerikában és Kanadában termesztik. Remek C-vitamin- és mangánforrás, igazi ereje azonban abban rejlik, hogy tele van antioxidánsokkal és flavonoidokkal. Számos ritka vegyület szinte csak ebben a bogyós gyümölcsben található meg., többek között: 

  • Antocianin
  • Kvercetin
  • Benzoesav
  • Epikatechin

Az antociánok adják a gyümölcs pirosas színét, erős antioxidánsok, védik az ereket, csökkentik a vércukorszintet és gyulladáscsökkentő hatásúak. 

A kvercetin szintén egy erős antioxidáns hatású pigment flavonid, amely fokozza az immunitást, a teljesítményt és az általános egészségi állapotot.

A benzoesav antimikrobiális, gombaellenes hatást fejt ki és gátolja a baktériumok szaporodását.

A katechin segít lebontani a káros szabad gyököket, ezáltal csökkenti a rákos, daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét.

Tőzegáfonya hatása

A tőzegáfonya különösen gazad antioxidánsokban és flavonidokkal 

Tőzegáfonyával a felfázás ellen

A tőzegáfonya az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód felfázásra.

A húgyúti fertőzések elsősorban a nőket érintik és általában bakteriális fertőzés
okozza őket. Leggyakrabban az Escherichia coli (E. coli) bélbaktérium okozza, amely a hólyag és a húgyúti traktus belső felületéhez kapcsolódik, ezzel hólyaghurutot okozva. 

A köznyelvben általában felfázásként hivatkozunk rá, és bár sokszor a hidegnek is köze lehet hozzá, a betegséget minden esetben a baktériumok elszaporodása okozza. 

A nők több mint fele élete során legalább egyszer átesik húgyúti fertőzésen, sokaknál pedig visszatérő, kellemetlen problémát jelent, amire az orvosok antibiotikumos kezelést szoktak javasolni.  

A gyakori felfázás azonban megelőzhető a tőzegáfonya, vagy a gyümölcs kivonatából készült étrend-kiegészítők fogyasztásával. 

A tőzegáfonya legfőbb jótékony hatása abban rejlik, hogy kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozók számára, ezáltal pedig csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét.

A tőzegáfonyában jelen lévő A típusú proantocianidinek (PAC) megakadályozzák az E. coli megtapadását a húgyhólyag és a húgyutak belsejében, így az nem tud tovább szaporodni és kellemetlen tüneteket okozni. 

Számos tanulmány bizonyította, hogy az áfonyalé fogyasztása vagy tőzegáfonya-kiegészítők szedése csökkentheti az húgyúti fertőzések kockázatát mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

Ha már megtörtént a baj és a felfázás első tüneteivel szembesülünk, akkor is segíthet a tőzegáfonya, lassítja ugyanis a baktériumok szaporodását, csökkentheti a fertőzés súlyosbodását és lerövidítheti a betegség időtartamát. 

Különösen sokat segíthet azoknál a nőknél, akik visszatérő felfázással, hólyaghuruttal küzdenek.  

A húgyúti fertőzés (felfázás) tünetei:

  • Gyakori, sürgető vizelési inger
  • Fájdalom, égő érzés
  • Rossz közérzet, alhasi fájdalom
  • Sötét színű, kellemetlen szagú vizelet
  • Súlyos esetben véres vizelet, hőemelkedés vagy láz

Fontos! Súlyos esetben mindenképpen fordulj orvoshoz és kezeld antibiotikummal is a fertőzést! Ha nem kezelik a felfázást, könnyen vesemedence-gyulladást vagy egyéb súlyos panaszokat is okozhat! 

A tőzegáfonya viszont antibiotikumos kezelés mellé is jó választás.
Antibiotikum-kúra után ne feledkezz meg a probiotikumok pótlásáról sem! 

Felfázás antibiotikum

Gyakori antibiotikumos kezelés helyett válaszd a tőzegáfonya természetes erejét

A tőzegáfonya további jótékony hatásai

Bár az áfonyát leggyakrabban a női egészséggel kapcsolják össze és a felfázás megelőzésére használják, számos más jótékony hatással is rendelkezik. 

Segíthet többek között a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a vércukor-és koleszterinszintet, védi a gyomrot, sőt ahhoz is hozzájárul, hogy a fogaink sokáig egészségesek maradhassanak. 

Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum

Probiotics - Probiotikum

Probiotikum komplex - 3 baktériumtörzzsel, prebiotikummal, 4 féle vitaminnal megerősítve az egészséges bélflóráért!

A fantasztikus, zamatos ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, sem mesterséges színezéket. Egyszerre finom és egészséges!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Gyomorrák és gyomorfekély megelőzése

 A gyomorrák, a gyomorgyulladás és a fekélyek fő okának a Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium által okozott fertőzést tekintik.

A tőzegáfonya olyan egyedülálló növényi vegyületeket tartalmaz (PAC), amelyek csökkenthetik a gyomorrák kockázatát azáltal, hogy megakadályozzák a H. pylori megtapadását a gyomor belsejében.

Szívegészség

A szívbetegség világszerte a vezető halálozási okok közé tartozik. A tőzegáfonya azonban olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek a szív egészségére is jótékony hatással vannak. Ezek közé tartoznak az antocianinok, proantocianidinek és a kvercetin. 

Az áfonyában jelen lévő növényi anyagok:

  • Csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintjét
  • Növelik a HDL (jó) koleszterin szintjét
  • Csökkentik a vérnyomást és az erek merevségét
  • Csökkentik a homocisztein szintjét a vérben

Egészséges fogak

A tőzegáfonyában található proantocianidinek (PAC) a fogak egészségére is jó hatással vannak.  A New York-i Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának Orális Biológiai Központja és az Eastman Fogorvosi Tanszék kutatói szerint ez a növényi vegyület segíthet megakadályozni, hogy a baktériumok elszaporodjanak fogak felületén, így megelőzhetik a fogszuvasodást.

A férfiak egészsége

A tőzegáfonya fogyasztása férfiak számára is javasolt, egyrész azért, mert bár ritkább esetben, mint a nőknél, de náluk is előfordulhatnak húgyúti fertőzések.
Másrészt a tőzegáfonya fogyasztása a prosztata egészségéhez is hozzájárul és segíthet a prosztatarák megelőzésében. 

Tőzegáfonya hatása

Az áfonyában található növényi vegyületek a szívre is jótékony hatással vannak

Tápérték adatok és felhasználási módja

A friss áfonya közel 90%-a víz, ezenkívül tartalmaz még szénhidrátot, rostot, illetve vitaminokban és nyomelemekben gazdag.

100 gramm cukrozatlan tőzegáfonya kalóriatartalma 46 kalória.
A benne található C-vitamin elengedhetetlen a bőr, a csontok és az izmok egészségének fenntartásához.

A mangán elsősorban az anyagcsere megfelelő működéséhez szükséges, továbbá erős antioxidáns.

Ezen kívül tartalmaz még E-vitamint, K1-vitamint és rezet.

Felhasználási módja:
Savanyú, fanyar íze miatt nyersen ritkán fogyasztják, főként gyümölcsleveket és tőzegáfonya-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőket készítenek belőle.  Hazánkban sajnos ritkán kapható friss tőzegáfonya, de a belőle készült gyümölcsleveket megtalálhatjuk a boltok polcain. 

Általános egészségmegőrzésre remek alternatíva a tőzegáfonyalé, felfázás (hólyaghurut) kezelésére azonban inkább a magas proantocianidin tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása javasolt. 

Lehetséges veszélyei és mellékhatásai

A tőzegáfonya vagy a kivonatából készült étrend-kiegészítők a legtöbb ember számára biztonságosan fogyaszthatóak. A túlzott fogyasztás azonban gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat - és arra hajlamos személyeknél növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát is.

A vesekövek akkor keletkeznek, amikor bizonyos vizeletben lévő ásványi anyagok magas koncentrációt érnek el. 

Az áfonya - különösen a tömény tőzegáfonyakivonat - magas oxaláttartalma miatt nagy mennyiségben fogyasztva a vesekövek kockázati tényezőjének tekintik őket.

A vesekőre való fogékonyság egyénenként eltér. Az emberek többségénél az áfonya valószínűleg nem befolyásolja jelentősen a vesekő kialakulását.

Ennek ellenére, ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor ésszerű lehet korlátozni az áfonya és más magas oxaláttartalmú ételek fogyasztását.

Más mellékhatása nem ismert. 

Az erről szóló kutatások eredménye alapján a tőzegáfonya terhesség alatt is biztonságosan fogyasztható, mindhárom trimeszterben. 

Összefoglaló

Az antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag tőzegáfonya tehát az egyik legjobb gyógymód húgyúti problémákra, hólyaghurutra, vagyis a köznyelvben ismert felfázásra. A hagyományos gyógyászatban már évezredek óta előszeretettel alkalmazzák.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata, megelőzhető a fogszuvasodás és a gyomor bakteriális fertőzése. 

A tőzegáfonya a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható, akár terhesség alatt is. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.  Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum

Probiotics - Probiotikum

Probiotikum komplex - 3 baktériumtörzzsel, prebiotikummal, 4 féle vitaminnal megerősítve az egészséges bélflóráért!

A fantasztikus, zamatos ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, sem mesterséges színezéket. Egyszerre finom és egészséges!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->