A tőzegáfonya jótékony hatásai
- Természetes gyógymód felfázás ellen
Szerző:
Herédi Alexa
Vitaful.hu
Lektorálta:
Hardy Attila
Vitaful.hu
Tartalomjegyzék
- Bevezető - A tőzegáfonya
-
Tőzegáfonyával a húgyúti fertőzések (felfázás) ellen
- A tőzegáfonya egyéb jótékony hatásai
- Tápérték adatok & felhasználási módjai
- Biztonságosan szedhető?
- Összefoglaló
Bevezető
A tőzegáfonyát széles körben fogyasztják aszalva, gyümölcsléként vagy étrend-kiegészítőként.
Számos vitamin és ásványi anyag kiváló természetes forrása és kivételesen gazdag jótékony növényi vegyületekben.
Ezen vegyületek némelyike segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket, a gyomorrákot és a szívbetegségeket.
A tőzegáfonyáról
Az amerikai tőzegáfonyát (Vaccinium macrocarpon) elsősorban Észak-Amerikában és Kanadában termesztik.
Remek C-vitamin- és mangánforrás, igazi ereje azonban abban rejlik, hogy tele van antioxidánsokkal
és flavonoidokkal. Számos ritka vegyület szinte csak ebben a bogyós gyümölcsben található meg., többek
között:
- Antocianin
- Kvercetin
- Benzoesav
- Epikatechin
Az antociánok adják a gyümölcs pirosas színét, erős antioxidánsok, védik az ereket, csökkentik a vércukorszintet
és gyulladáscsökkentő hatásúak.
A kvercetin szintén egy erős antioxidáns hatású pigment flavonid, amely fokozza az immunitást, a teljesítményt
és az általános egészségi állapotot.
A benzoesav antimikrobiális, gombaellenes hatást fejt ki és gátolja a baktériumok szaporodását.
A katechin segít lebontani a káros szabad gyököket, ezáltal csökkenti a rákos, daganatos betegségek
kialakulásának lehetőségét.
A tőzegáfonya különösen gazad antioxidánsokban és flavonidokkal
Tőzegáfonyával a felfázás ellen
A tőzegáfonya az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód felfázásra.
A húgyúti fertőzések elsősorban a nőket érintik és általában bakteriális fertőzés
okozza őket. Leggyakrabban az Escherichia coli (E. coli) bélbaktérium okozza, amely a hólyag és a húgyúti
traktus belső felületéhez kapcsolódik, ezzel hólyaghurutot okozva.
A köznyelvben általában felfázásként hivatkozunk rá, és bár sokszor a hidegnek is köze lehet hozzá,
a betegséget minden esetben a baktériumok elszaporodása okozza.
A nők több mint fele élete során legalább egyszer átesik húgyúti fertőzésen, sokaknál pedig visszatérő,
kellemetlen problémát jelent, amire az orvosok antibiotikumos kezelést szoktak javasolni.
A gyakori felfázás azonban megelőzhető a tőzegáfonya, vagy a gyümölcs kivonatából készült étrend-kiegészítők
fogyasztásával.
A tőzegáfonya legfőbb jótékony hatása abban rejlik, hogy kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozók
számára, ezáltal pedig csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét.
A tőzegáfonyában jelen lévő A típusú proantocianidinek (PAC) megakadályozzák az E. coli megtapadását
a húgyhólyag és a húgyutak belsejében, így az nem tud tovább szaporodni és kellemetlen tüneteket okozni.
Számos tanulmány bizonyította, hogy az áfonyalé fogyasztása vagy tőzegáfonya-kiegészítők szedése csökkentheti
az húgyúti fertőzések kockázatát mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.
Ha már megtörtént a baj és a felfázás első tüneteivel szembesülünk, akkor is segíthet a tőzegáfonya,
lassítja ugyanis a baktériumok szaporodását, csökkentheti a fertőzés súlyosbodását és lerövidítheti
a betegség időtartamát.
Különösen sokat segíthet azoknál a nőknél, akik visszatérő felfázással, hólyaghuruttal küzdenek.
A húgyúti fertőzés (felfázás) tünetei:
- Gyakori, sürgető vizelési inger
- Fájdalom, égő érzés
- Rossz közérzet, alhasi fájdalom
- Sötét színű, kellemetlen szagú vizelet
- Súlyos esetben véres vizelet, hőemelkedés vagy láz
Fontos! Súlyos esetben mindenképpen fordulj orvoshoz és kezeld antibiotikummal is a fertőzést! Ha nem
kezelik a felfázást, könnyen vesemedence-gyulladást vagy egyéb súlyos panaszokat is okozhat!
A tőzegáfonya viszont antibiotikumos kezelés mellé is jó választás.
Antibiotikum-kúra után ne feledkezz meg a
probiotikumok pótlásáról sem!
Gyakori antibiotikumos kezelés helyett válaszd a tőzegáfonya természetes erejét
A tőzegáfonya további jótékony hatásai
Bár az áfonyát leggyakrabban a női egészséggel kapcsolják össze és a felfázás megelőzésére használják,
számos más jótékony hatással is rendelkezik.
Segíthet többek között a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a vércukor-és koleszterinszintet,
védi a gyomrot, sőt ahhoz is hozzájárul, hogy a fogaink sokáig egészségesek maradhassanak.
Gyomorrák és gyomorfekély megelőzése
A gyomorrák, a gyomorgyulladás és a fekélyek fő okának a Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium
által okozott fertőzést tekintik.
A tőzegáfonya olyan egyedülálló növényi vegyületeket tartalmaz (PAC), amelyek csökkenthetik a gyomorrák
kockázatát azáltal, hogy megakadályozzák a H. pylori megtapadását a gyomor belsejében.
Szívegészség
A szívbetegség világszerte a vezető halálozási okok közé tartozik. A tőzegáfonya azonban olyan antioxidánsokat
tartalmaz, melyek a szív egészségére is jótékony hatással vannak. Ezek közé tartoznak az antocianinok,
proantocianidinek és a kvercetin.
Az áfonyában jelen lévő növényi anyagok:
- Csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintjét
- Növelik a HDL (jó) koleszterin szintjét
- Csökkentik a vérnyomást és az erek merevségét
- Csökkentik a homocisztein szintjét a vérben
Egészséges fogak
A tőzegáfonyában található proantocianidinek (PAC) a fogak egészségére is jó hatással vannak.
A New York-i Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának Orális Biológiai Központja és az Eastman Fogorvosi
Tanszék kutatói szerint ez a növényi vegyület segíthet megakadályozni, hogy a baktériumok elszaporodjanak
fogak felületén, így megelőzhetik a fogszuvasodást.
A férfiak egészsége
A tőzegáfonya fogyasztása férfiak számára is javasolt, egyrész azért, mert bár ritkább esetben, mint a
nőknél, de náluk is előfordulhatnak húgyúti fertőzések.
Másrészt a tőzegáfonya fogyasztása a prosztata egészségéhez is hozzájárul és segíthet a prosztatarák
megelőzésében.
Az áfonyában található növényi vegyületek a szívre is jótékony hatással vannak
Tápérték adatok és felhasználási módja
A friss áfonya közel 90%-a víz, ezenkívül tartalmaz még szénhidrátot, rostot, illetve vitaminokban és nyomelemekben
gazdag.
100 gramm cukrozatlan tőzegáfonya kalóriatartalma 46 kalória.
A benne található C-vitamin elengedhetetlen a bőr, a csontok és az izmok egészségének fenntartásához.
A mangán elsősorban az anyagcsere megfelelő működéséhez szükséges, továbbá erős antioxidáns.
Ezen kívül tartalmaz még E-vitamint, K1-vitamint és rezet.
Felhasználási módja:
Savanyú, fanyar íze miatt nyersen ritkán fogyasztják, főként gyümölcsleveket és tőzegáfonya-kivonatot
tartalmazó étrend-kiegészítőket készítenek belőle. Hazánkban sajnos ritkán kapható friss tőzegáfonya,
de a belőle készült gyümölcsleveket megtalálhatjuk a boltok polcain.
Általános egészségmegőrzésre remek alternatíva a tőzegáfonyalé, felfázás (hólyaghurut) kezelésére azonban
inkább a magas proantocianidin tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása javasolt.
Lehetséges veszélyei és mellékhatásai
A tőzegáfonya vagy a kivonatából készült étrend-kiegészítők a legtöbb ember számára biztonságosan fogyaszthatóak. A
túlzott fogyasztás azonban gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat - és arra hajlamos személyeknél növelheti
a vesekő kialakulásának kockázatát is.
A vesekövek akkor keletkeznek, amikor bizonyos vizeletben lévő ásványi anyagok magas koncentrációt érnek
el.
Az áfonya - különösen a tömény tőzegáfonyakivonat - magas oxaláttartalma miatt nagy mennyiségben fogyasztva
a vesekövek kockázati tényezőjének tekintik őket.
A vesekőre való fogékonyság egyénenként eltér. Az emberek többségénél az áfonya valószínűleg nem befolyásolja
jelentősen a vesekő kialakulását.
Ennek ellenére, ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor ésszerű lehet korlátozni az áfonya és más magas oxaláttartalmú
ételek fogyasztását.
Más mellékhatása nem ismert.
Az erről szóló
kutatások eredménye alapján a tőzegáfonya terhesség alatt is biztonságosan fogyasztható, mindhárom
trimeszterben.
Összefoglaló
Az antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag tőzegáfonya tehát az egyik legjobb gyógymód húgyúti problémákra,
hólyaghurutra, vagyis a köznyelvben ismert felfázásra. A hagyományos gyógyászatban már évezredek óta
előszeretettel alkalmazzák.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata,
megelőzhető a fogszuvasodás és a gyomor bakteriális fertőzése.
A tőzegáfonya a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható, akár terhesség alatt is.
Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.
Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!