Szuperélelmiszerek a konyhádban 
- Immunerősítő, tápanyagdús ételek

Szuperételek

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta:  Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető - Mi az a superfood? 
  • Szuperélelmiszerek a konyhádban
  • A legújabb szuperfoodok  
  • Hogyan építheted be a szuperélelmiszereket az étrendedbe?
  • Összefoglaló

Bevezető

Hallottál már a szuperfoodokról, de főleg nehezen beszerezhető, drága alapanyagok kapcsán? Lehet, hogy a te konyhád is tele van szuperélelmiszerekkel és nem is tudsz róla? A szuperélelmiszer ugyanis bármilyen zöldség, gyümölcs, fűszer vagy egyéb olyan étel lehet, ami különösen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban. Fogyassz belőlük te is minél többet, mutatjuk hogyan!  

Mik azok a szuperfoodok?

Bár a szuperfood vagy szuperélelmiszer újkeletű kifejezés, a legtöbb jótékony hatású ételt már évszázadok óta fogyasztják egészségmegőrzés céljából. 

A szuperfoodok olyan főleg növényi eredetű élelmiszerek, melyek tápanyagokban gazdagok és különösen egészségesek. Az áfonya, az avokádó vagy a cékla csak néhány példa azokra az ételekre, melyek elnyerték a "superfood" címkét. 

Nincsenek meghatározott szempontok arra vonatkozóan, hogy mitől lesz valami szuperélelmiszer, de elmondhatjuk, hogy ez a kifejezés a vitamindús, egészségmegőrző ételek gyűjtőfogalma. 

A szuperételek többsége magas antioxidáns tartalma miatt érdemelte ki ezt a címet, mások telítettlen zsírokban, probiotikumokban vagy rostokban különösen gazdagok, ezáltal szintén segíthetnek a betegségek megelőzésében. 

Mindenképpen jó ötlet, ha tápanyagdús ételekkel színesítjük az étrendünket és kihasználjuk ezek jótékony hatásait. 

szuperfood

A szuperfoodok antioxidánsokban, jótékony zsírokban vagy rostokban gazdagok

Szuperélelmiszerek a konyhádban

A szuperélelmiszerekről sokan úgy gondolják, hogy olyan ételekről van szó, melyek a nyugati táplálkozásban sokszor ismeretlenek, ezáltal nehezen és drágán beszerezhetőek. Ez azonban egy tévhit, sok szuperfoodot már a nagyszüleink is tudatosan fogyasztottak, csupán nem hívták őket így. 

Persze vannak olyan élelmiszerek is, melyeket például a keleti kultúra konyhájából vettünk át és nálunk újdonságnak számítanak, de először azokat a szuperfoodokat szeretnénk bemutatni, melyek neve mindenki számára ismerősen csenghet. 

Cékla

A cékla képes támogatni a szervezet méregtelenítési folyamatait, nitrátban, C-vitaminban gazdag és vérszegénység ellen is érdemes fogyasztani. Csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat és természetes módon képes normalizálni a vérnyomást. Erősíti az immunrendszert és még az állóképességet is javítja, különösen sportolás közben. 

Emellett sok rostot is tartalmaz, így fogyasztása az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. 

A céklát fogyaszthatod nyersen, savanyúságként vagy megfőzve, de porított koncentrátum formában fogyasztva is élvezheted pozitív hatásait. 

Zeller

A zeller szintén a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. A frissen préselt zellerlé kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, serkenti az emésztést, sőt még a szív-és érrendszerre is jótékony hatással van. 

Kalóriatartalma nagyon alacsony, így fogyókúra alatt is bátran fogyasztható, gyorsítja az anyagcserét és vízhajtó hatásának köszönhetően segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódott felesleges víztől. 

Gyömbér

A gyömbér képes stimulálni az epe kiválasztó tevékenységét és az emésztőenzimek működését. Gyorsítja és támogatja az elfogyasztott tápanyagok felszívódását.

Kiemelkedő mennyiségű mangánt tartalmaz, amely számos enzim alkotóeleme. A friss gyömbér rézben is meglehetősen gazdag, amely bizonyos enzimek felépítésében, a vörösvérsejtek és a kollagén termelésében vesz részt.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt megfázás vagy torokgyulladás esetén is a segítségünkre lehet.

A gyömbér bizonyos antioxidánsai hőállóak, így sütés vagy főzés során sem veszítik el jótékony hatásukat.

Kurkuma

A kurkuma egy olyan fűszer, amely talán a te konyhádban is megtalálható, sokkal sűrűbben kellene azonban fogyasztanunk, hiszen jótékony hatásait reggelig sorolhatnánk. 

Erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet és az agy önjavító mechanizmusait is elősegíti, így minden erejével az öregedés ellen küzd. 

Emetlett javítja az emésztést, hatékony puffadás esetén, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van. Nemrég bebizonyították, hogy depresszió ellen is kiváló, antidepresszáns hatással rendelkezik, javítja a hangulatot.

Kurkuma hatása

A kurkuma az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő gyógynövény

Fermentált ételek

A savanyított, fermentált ételekben a feldolgozás során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, melyek jó hatással vannak az emésztésünkre és hozzájárulnak a bélflóra normál állapotának fenntartásához. 

A joghurt, a kefir, a savanyú (kovászos) uborka és a savanyú káposzta mind gazdagok probiotikumokban. 

Fokhagyma

A fokhagymát szintén évszázadok óta használják a betegségek megelőzésére és kezelésére. Enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek gazdag forrása, sőt a vírusokkal és baktériumokkal is könnyen elbánik. 

Gyomor-és bélpanaszok ellen is régóta használják házi gyógymódként, emellett csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, így segít fiatalon tartani a szervezetet. 

Áfonya

Az áfonya a bogyós gyümölcsök között is kiemelkedő magas antioxidáns tartalma miatt. Flavonoidokban, C-és K-vitaminban, illetve mangánban gazdag. Jótékony hatással van a szív-és érrendszerre, fokozza az agyi teljesítményt, csökkenti a vércukorszintet és a szemet is védi a károsodástól. 

Gránátalma

A gránátalma elsősorban magas C-és K-vitamin tartalma miatt kerülhetett a szuperélelmiszerek közé. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata, továbbá csökkenti a vérnyomást és a vírusos fertőzések kialakulását is gátolja. 

Egészséges újdonságok - A legújabb, divatos szuperfoodok

A közismert zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények mellett minden évben megjelennek divatos szuperfoodok, melyekről sokan talán még nem is hallottak azelőtt. Ezek gyógyhatásait (főként a keleti vagy dél-amerikai kultúrákban) már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák, nálunk mégis csak az elmúlt pár évben lettek felkapottak. 

Közös bennük, hogy tápanyagtartalmuk különösen magas és gyógyhatásuk klinikailag bizonyított. Ha szeretnéd színesíteni az étrendedet és kipróbálnál valami újat, ezeket az ételekt is érdemes felvenned a bevásárlólistádra. 

Acai bogyó

Az acai bogyó (ejtsd: ászáj bogyó) évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezt pedig kiemelkedően magas antioxidáns tartalmának köszönhető. 

Segíti a szervezetünk természetes védekezőképességét, és ahhoz is hozzájárul, hogy az emésztésünk megfelelően működjön. Rostban gazdag, ezért a fogyásban is segíthet: csökkenti az étvágyat és optimalizálja az anyagcserét. 

Pozitívan befolyásolja az izmok működését, javítja a memóriát és az agyműködést. 

Főként aszalt vagy porított formában juthatunk hozzá, de így is ugyanolyan egészséges. 

Goji bogyó

A goji bogyó egy kínából származó szupergyümölcs, amely poliszacharidokban, karotinoidokban, flavonoidokban és aminosavakban gazdag. 

Egy kutatás szerint hatékonyan javítja a memóriát és hozzájárul a jó közérzet fenntartásához. A Többi szuperfoodhoz hasonlóan a goji bogyó is erős antioxidáns hatású, így fiatalon tartja a szervezetet és a bőrt.

A hagyományos kínai gyógyászatban termékenységfokozóként és afrodiziákumként tartják számon. 

goji bogyó

A goji bogyó segít fiatalon tartani a szervezetet és fokozza a termékenységet

Chia mag

Kis mérete ellenére a chia mag számos fontos mikro- és makrotápanyagot tartalmaz, így mindennapi fogyasztásával hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez és esetleges egészségügyi problémáink leküzdéséhez.

A chia mag kiváló rost-és omega-3 zsírsav-forrás ezáltal hatékonyan segíti az emésztést és a megfelelő agyműködést. 

Az omega-3 zsírsavak stabilizálják a vér koleszterinszintjét, segítségükkel csökkenthető a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázata.

Fogyasztása gyermekek számára is ajánlott, képes növelni a koncentrációt, a memóriát és a problémamegoldó képességet, és gyerekeknél segíthet a tanulási nehézségek leküzdésében.

Egy adag chia maggal (15 gramm, 2 kanál) majdnem 6 gramm rostot tudunk pótolni akár már a reggelinél. Fontos azonban, hogy az ajánlott mennyiséget ne lépjük túl és emellett figyeljünk a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra.

A rostok nem csupán az emésztőrendszer szempontjából fontosak, segíthetnek a cukorbetegség kezelésében és megelőzésében, hozzájárulnak a szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a vastagbélrák megelőzéséhez is.

Maca

A maca gyökér az Andokban, Peru területén őshonos és már az inkák idejében fogyasztották.

Úgy tartották, fokozza a termékenységet, fellendíti az immunrendszert, emeli a libidót, és növeli a fizikai teljesítőképességet és állóképességet. A macagyökeret manapság superfoodként tartják számon, kapható por, folyadék, tabletta és kapszula formájában is. 

Élénkítő hatással rendelkezik és fokozza a hormontermelést, rendszeres fogyasztásával a termékenység, az emésztés, az általános energiaszint és a szexuális élet is javulhat.

Spirulina

A spirulina egy mikro algafajta, amely már több százmillió éve él a Földön. Immunerősítő tápanyag, ami sejtszinten segíti szervezetünket és számos területen bizonyított jótékony hatással rendelkezik. 

Különösen gazdag kalciumban, vasban és béta-karotinban, emellett kiváló antioxidáns. Csökkenti a szervezet gyulladásait a benne található rostok pedig kedvezően hatnak az emésztőrendszerre. 

Javíthatja a haj és a körmök állapotát és lassíthatja az öregedés folyamatát. Magas vitamintartalma mellett olyan fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek az agy és idegek sérülései esetén is segítséget jelentenek.

Méregteleníti a szervezetet és kedvezően hat a bélflórára, ezáltal képes legyőzni a bél számára káros baktériumokat, mint például az E. coli vagy a Candida gomba.

Avokádó

Az avokádó tele van értékes tápanyagokkal, az érett gyümölcsben több mint 20 különböző ásványi anyag és vitamin található, többek között folát, C-vitamin, K-vitamin, kálium, B5-, B6-, és E-vitamin. Emellett telített zsírsavakban is gazdag, jó hatással van a szív- és érrendszerre, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.

Mivel rostban gazdag és alacsony a szénhidráttartalma, a fogyókúrás étrendbe is könnyen beilleszthető.

Hogyan fogyaszthatod?
Készíthetsz belőle guacamolét vagy smoothie-t, fogyaszthatod szendvicsfeltétként, de salátákban és tésztákban is megállja a helyét.

Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin

Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin

Curcuma Power - 135mg kurkuma kivonat finom gumivitamin formában. Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom narancs ízben. 

A narancs ízű Curcuma Power gumivitamin 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges. 

Igazi különlegesség, hozzáadott cukor nélkül, mindössze 4.5 kalóriával! Cukorbetegek is fogyaszthatják. 

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

A manapság divatos szuperfoodok tehát kétségkívül jó hatással vannak a szervezetre, nem helyettesíthetik azonban a változatos, egészséges életmódot. A legjobb, amit tehetünk, ha ügyelünk arra, hogy étrendünk a szivárvány minden színét tartalmazza, így biztosíthatjuk, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthassunk.

Szuperételek

Legyen minél színesebb az étrendünk! 

Hogyan építheted be a szuperélelmiszereket az étrendedbe?

A legtöbb szuperfood szárított, aszalt vagy porított formában is kapható, így koncentrál formában tartalmazzák az egészségmegőrző tápanyagokat. 

Készíthetünk belőle smoothie-t vagy hozzáadhatjuk a zabkásánkhoz, így egyszerűen beépíthetjük őket az étrendünkbe. 

A hazánkban frissen is elérhető zöldségeket és gyümölcsöket természetesen érdemes frissen vagy párolva fogyasztani, így tudják legjobban megőrizni tápanyagtartalmukat. 

Összefoglaló

A szuperfoodok tehát olyan tápanyagban gazdag, antioxidáns hatású ételek, melyek hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, segítik a  méregtelenítési folyamatokat és fiatalon tartják a szervezetet. 

Érdemes beépítenünk egy-egy divatos szuperfoodot is az étrendünkbe, hiszen valóban segíthetnek a betegségek megelőzésében, emellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a  változatos étkezésről sem, egyik sem tekinthető ugyanis önmagában csodaszernek. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.  Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin

Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin

Curcuma Power - 135mg kurkuma kivonat finom gumivitamin formában. Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom narancs ízben. 

A narancs ízű Curcuma Power gumivitamin 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges. 

Igazi különlegesség, hozzáadott cukor nélkül, mindössze 4.5 kalóriával! Cukorbetegek is fogyaszthatják. 

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details