A reflux tünetei, okai és kezelése –
Természetes megoldások reflux ellen

Agyserkentő vitaminok tanuláshoz

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető
  • Milyen tünetekkel jelentkezik a reflux?
  • Mi okozza a betegséget? 
  • Természetes megoldások reflux ellen
  • Egyéb tippek a reflux tüneteinek csökkentésére
  • Összefoglaló

Bevezető

A reflux egy olyan emésztési probléma, melynek során a sav a gyomorból a nyelőcsőbe, sőt a torokba is visszaszorul, irritálva a nyálkahártya szöveteit.

A refluxot sokféle dolog súlyosbíthatja, többek között az életmód, a gyógyszerek, a helytelen diéta, a terhesség, a súlygyarapodás és bizonyos betegségek.

Cikkünkben bemutatjuk a reflux legjellemzőbb okait, illetve azokat a természetes módszereket, melyekkel enyhíthetjük a betegség tüneteit. 

reflux okai

Magyarországon minden második embert érinthet a gyakori gyomorégés és a reflux

Milyen tünetekkel jelentkezik a reflux?

A reflux leggyakoribb jele az égő érzés a nyelőcsőben és a gyomorban, emellett azonban más tünetek is figyelmeztethetnek a betegségre.

A reflux tünetei a következők:

  • Gyomorégés
  • Keserű íz a szájban, időszakosan vagy (egyeseknél) egész nap
  • Szájszárazság
  • Ínyirritáció, beleértve az érzékenységet és a vérzést is
  • Rossz lehelet
  • Hányinger
  • Savas ételek felböfögése
  • Puffadás vagy böfögés az étkezések után
  • Fekete széklet
  • Nehezen csillapítható csuklás
  • Váratlan fogyás
  • Rekedtség ébredéskor vagy a nap folyamán

Mi okozza a betegséget?

A közhiedelemmel ellentétben (és azzal, amit sok gyógyszergyártó cég hirdetéseiben állít), a savas reflux tüneteit nem a gyomorban lévő túl sok sav okozza. Valójában ma már sokan úgy vélik, hogy gyakran az alacsony gyomorsavszint okozza a tüneteket.

A  refluxot az okozza, hogy a gyomorsav feljut a torkot és a gyomrot összekötő nyelőcsőbe.  Ha a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő nyelőcsőszelep nem tud megfelelően záródni, akkor a gyomornedv végül könnyen "felszökhet a csövön". Ennek következtében a gyomor megfelelő savszintje nélkül az emésztés megváltozik, ami gyakran kellemetlen tüneteket okoz.

Bár a kiváltó okok mindenkinél változóak lehetnek, van néhány visszatérő bűnös, amely úgy tűnik, hogy sok esetben hozzájárul a savas refluxhoz.

Gyulladás

Tanulmányok szerint a krónikus gyulladás összefügg a reflux kialakulásával, mivel szövetkárosodást és működési zavarokat okoz a nyelőcsőben.

Terhesség

Terhesség alatt a magzat extra nyomást gyakorolhat a nyelőcső billentyűjére, ami a sav felszabadulását és a reflux tüneteit okozza. A fej felemelése alvás közben, a gyógyteák kortyolgatása és a kisebb étkezések segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Nehéz ételek

A túl nehéz, zsíros ételek fogyasztása és a lefekvés előtti nassolás is okolható a reflux tüneteiért. A túlságosan teli gyomor túlzott nyomást gyakorol a rekeszizomra, emiatt a gyomorsav feljuthat a nyelőcsőbe és irritációt okozhat. 

Dohányzás

A dohányzás rontja az izomreflexeket és fokozza a savtermelést, ezért kerülendő mindenkinek, aki savas refluxban szenved. 

Bizonyos gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, beleértve az ibuprofent, egyes vérnyomáscsökkentőket, az antibiotikumokat és az aszpirint, refluxot okozhatnak. A túlzott kálium- és vasbevitel szintén súlyosbíthatja a refluxot. 

Magnéziumhiány

Az alacsony magnéziumszint a sav távozását megakadályozó záróizom nem megfelelő működéséhez vezethet.

reflux ellen

A túl zsíros ételek és az alkohol súlyosbíthatják a tüneteket

Természetes megoldások reflux ellen

Diéta

Gyakorlatilag minden refluxszal kapcsolatos kutatás rámutat arra, hogy az étrend jelentős mértékben hozzájárul a betegség kialakulásához. Ezért első körben az étrend megváltoztatásával kezelhetőek a betegség tünetei. 
A jó emésztés és az általános egészség érdekében fontos, hogy minél több feldolgozatlan élelmiszert fogyassz.

A rostbevitel növelése, a bélrendszer egészséges baktériumainak támogatása probiotikumokban gazdag élelmiszerekkel (és szükség esetén étrend-kiegészítőkkel) segíthet a tünetek megoldásában.

Emellett a gabonafélék (különösen, ha finomítottak) és a cukorfogyasztás csökkentése, a jó minőségű fehérjék fogyasztása és a finomított növényi olajok bevitelének csökkentése is javíthat a tüneteken. 

Érdemes elkerülni a fűszeres ételeket, a szénsavak, cukros üdítőitalokat, az alkoholt, a mesterséges édesítőszereket és az olajban sült ételeket. 

Ezek helyett fogyassz minél több zöld leveles zöldséget, tökfélét, probiotikus élelmiszert (mint a joghurt és a kefir) és jótékony növényi olajokat, mint a kókusz-és olívaolaj. 

Az almaecet, az aloe vera, a petrezselyem, a gyömbér és az édeskömény szintén hasznosak a reflux elleni diéta részeként. 

omega-3 forrás

Az almaecet, az aloe vera, a petrezselyem, a gyömbér és az édeskömény is segíthet a reflux tünetein

Gyömbér és kamilla tea

Lefekvés előtt kortyolj el egy csésze kamillateát mézzel édesítve. A kamillatea segít csökkenteni a gyulladást az emésztőrendszerben, támogatva az egészséges működést.

A gyömbér szintén ismert gyulladáscsökkentő hatásáról, illetve hatékonyan nyugtatja a gyomrot, ezért ebből szintén főzhetsz teát ha refluxszal küzdesz. 

Probiotikumok

A probiotikumok segítenek az egészséges bélflóra kialakításában és kiszorítják a rossz baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat és refluxot okozhatnak. 

Fogyassz minél több probiotikus élelmiszert (joghurt, kefir, savanyú káposzta) és egészítsd ki az étrendedet probiotikum tartalmú táplálékkiegészítőkkel. 

Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum

Probiotics Probiotikum

Probiotikum komplex 3 baktérium-törzzsel, prebiotikummal és 4 vitaminnal megerősítve!

A fantasztikus, ledús ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Magnézium

A reflux egyik kiváltó oka lehet a magnéziumhiány, ezért naponta 400 mg magnézium fogyasztása javasolt jó minőségű étrend-kiegészítők formájában. 

Almaecet

A reflux tünetein az almaecet fogyasztása is segíthet, ugyanis a gyomorsav semlegesítésével segíthet egyensúlyba hozni a gyomor pH-értékét. Mindenképpen hígítva fogyaszd, vagy válassz almaecetet és gyömbért is tartalmazó táplálékkiegészítőt a legjobb hatás érdekében. 

almaecet reflux

Az almaecet segíthet egyensúlyba hozni a gyomor pH-értékét 

Egyéb tippek a reflux tüneteinek enyhítésére

  • Emeld meg a párnát vagy az ágy végét lefekvés előtt. A magasabb alátámasztás segíthet megelőzni a gyomorsav nyelőcsőbe jutását.
  • Mozogj többet és kezeld a stresszt! A mozgásszegény életmód és a stressz rontja a reflux tüneteit, és összességében megzavarja az emésztést. Próbáld ki a jógát, a meditációt, vagy bármit, ami segít a stressz hatékony kezelésében. 
  • Ne egyél túl sokat lefekvés előtt! A legjobb, ha lefekvés előtt 3 órával már nem eszel, helyette inkább elkortyolsz egy gyomornyugtató gyógyteát. 
  • Rágd meg alaposan az ételeket! A legtöbben túl gyorsan esznek és nem rágják meg eléggé az ételt, ezért a gyomornak sokkal nehezebb dolga van. Ne feledd, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik. 
  • Ne fogyassz alkoholt és ne dohányozz, került a szénsavas italokat! 

Összefoglaló

A refluxot tehát a nyelőcsőbe kúszó gyomorsav okozza. A tünetei lehetnek mellkasi fájdalmak, gyomorégés, rossz szájíz, puffadás, emésztési és nyelési nehézségek. 

A tüneteket súlyosbíthatja az egészségtelen, mozgásszegény életmód és a stressz is. A savlekötő készítmények ideiglenesen megoldást jelenthetnek, de hatékonyan az étrend megváltoztatásával és a bélflóra egyensúlyának helyrehozásával kezelhetjük a tüneteket. Erős gyomorégés és súlyos reflux esetén mindenképpen fordulj orvoshoz! 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin
Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - jótékony almaecet finom gumivitamin formában! Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom alma ízben. 

Az alma ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details