A reflux tünetei, okai és kezelése –
Természetes megoldások reflux ellen

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető
  • Milyen tünetekkel jelentkezik a reflux?
  • Mi okozza a betegséget? 
  • Természetes megoldások reflux ellen
  • Egyéb tippek a reflux tüneteinek csökkentésére
  • Összefoglaló

Bevezető

A reflux egy olyan emésztési probléma, melynek során a sav a gyomorból a nyelőcsőbe, sőt a torokba is visszaszorul, irritálva a nyálkahártya szöveteit.

A refluxot sokféle dolog súlyosbíthatja, többek között az életmód, a gyógyszerek, a helytelen diéta, a terhesség, a súlygyarapodás és bizonyos betegségek.

Cikkünkben bemutatjuk a reflux legjellemzőbb okait, illetve azokat a természetes módszereket, melyekkel enyhíthetjük a betegség tüneteit. 

reflux okai

Magyarországon minden második embert érinthet a gyakori gyomorégés és a reflux

Milyen tünetekkel jelentkezik a reflux?

A reflux leggyakoribb jele az égő érzés a nyelőcsőben és a gyomorban, emellett azonban más tünetek is figyelmeztethetnek a betegségre.

A reflux tünetei a következők:

  • Gyomorégés
  • Keserű íz a szájban, időszakosan vagy (egyeseknél) egész nap
  • Szájszárazság
  • Ínyirritáció, beleértve az érzékenységet és a vérzést is
  • Rossz lehelet
  • Hányinger
  • Savas ételek felböfögése
  • Puffadás vagy böfögés az étkezések után
  • Fekete széklet
  • Nehezen csillapítható csuklás
  • Váratlan fogyás
  • Rekedtség ébredéskor vagy a nap folyamán

Mi okozza a betegséget?

A közhiedelemmel ellentétben (és azzal, amit sok gyógyszergyártó cég hirdetéseiben állít), a savas reflux tüneteit nem a gyomorban lévő túl sok sav okozza. Valójában ma már sokan úgy vélik, hogy gyakran az alacsony gyomorsavszint okozza a tüneteket.

A  refluxot az okozza, hogy a gyomorsav feljut a torkot és a gyomrot összekötő nyelőcsőbe.  Ha a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő nyelőcsőszelep nem tud megfelelően záródni, akkor a gyomornedv végül könnyen "felszökhet a csövön". Ennek következtében a gyomor megfelelő savszintje nélkül az emésztés megváltozik, ami gyakran kellemetlen tüneteket okoz.

Bár a kiváltó okok mindenkinél változóak lehetnek, van néhány visszatérő bűnös, amely úgy tűnik, hogy sok esetben hozzájárul a savas refluxhoz.

Gyulladás

Tanulmányok szerint a krónikus gyulladás összefügg a reflux kialakulásával, mivel szövetkárosodást és működési zavarokat okoz a nyelőcsőben.

Terhesség

Terhesség alatt a magzat extra nyomást gyakorolhat a nyelőcső billentyűjére, ami a sav felszabadulását és a reflux tüneteit okozza. A fej felemelése alvás közben, a gyógyteák kortyolgatása és a kisebb étkezések segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Nehéz ételek

A túl nehéz, zsíros ételek fogyasztása és a lefekvés előtti nassolás is okolható a reflux tüneteiért. A túlságosan teli gyomor túlzott nyomást gyakorol a rekeszizomra, emiatt a gyomorsav feljuthat a nyelőcsőbe és irritációt okozhat. 

Dohányzás

A dohányzás rontja az izomreflexeket és fokozza a savtermelést, ezért kerülendő mindenkinek, aki savas refluxban szenved. 

Bizonyos gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, beleértve az ibuprofent, egyes vérnyomáscsökkentőket, az antibiotikumokat és az aszpirint, refluxot okozhatnak. A túlzott kálium- és vasbevitel szintén súlyosbíthatja a refluxot. 

Magnéziumhiány

Az alacsony magnéziumszint a sav távozását megakadályozó záróizom nem megfelelő működéséhez vezethet.

reflux ellen

A túl zsíros ételek és az alkohol súlyosbíthatják a tüneteket

Természetes megoldások reflux ellen

Diéta

Gyakorlatilag minden refluxszal kapcsolatos kutatás rámutat arra, hogy az étrend jelentős mértékben hozzájárul a betegség kialakulásához. Ezért első körben az étrend megváltoztatásával kezelhetőek a betegség tünetei. 
A jó emésztés és az általános egészség érdekében fontos, hogy minél több feldolgozatlan élelmiszert fogyassz.

A rostbevitel növelése, a bélrendszer egészséges baktériumainak támogatása probiotikumokban gazdag élelmiszerekkel (és szükség esetén étrend-kiegészítőkkel) segíthet a tünetek megoldásában.

Emellett a gabonafélék (különösen, ha finomítottak) és a cukorfogyasztás csökkentése, a jó minőségű fehérjék fogyasztása és a finomított növényi olajok bevitelének csökkentése is javíthat a tüneteken. 

Érdemes elkerülni a fűszeres ételeket, a szénsavak, cukros üdítőitalokat, az alkoholt, a mesterséges édesítőszereket és az olajban sült ételeket. 

Ezek helyett fogyassz minél több zöld leveles zöldséget, tökfélét, probiotikus élelmiszert (mint a joghurt és a kefir) és jótékony növényi olajokat, mint a kókusz-és olívaolaj. 

Az almaecet, az aloe vera, a petrezselyem, a gyömbér és az édeskömény szintén hasznosak a reflux elleni diéta részeként. 

omega-3 forrás

Az almaecet, az aloe vera, a petrezselyem, a gyömbér és az édeskömény is segíthet a reflux tünetein

Gyömbér és kamilla tea

Lefekvés előtt kortyolj el egy csésze kamillateát mézzel édesítve. A kamillatea segít csökkenteni a gyulladást az emésztőrendszerben, támogatva az egészséges működést.

A gyömbér szintén ismert gyulladáscsökkentő hatásáról, illetve hatékonyan nyugtatja a gyomrot, ezért ebből szintén főzhetsz teát ha refluxszal küzdesz. 

Probiotikumok

A probiotikumok segítenek az egészséges bélflóra kialakításában és kiszorítják a rossz baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat és refluxot okozhatnak. 

Fogyassz minél több probiotikus élelmiszert (joghurt, kefir, savanyú káposzta) és egészítsd ki az étrendedet probiotikum tartalmú táplálékkiegészítőkkel. 

Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum

Probiotics - Probiotikum

Probiotikum komplex - 3 baktériumtörzzsel, prebiotikummal, 4 féle vitaminnal megerősítve az egészséges bélflóráért!

A fantasztikus, zamatos ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, sem mesterséges színezéket. Egyszerre finom és egészséges!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Magnézium

A reflux egyik kiváltó oka lehet a magnéziumhiány, ezért naponta 400 mg magnézium fogyasztása javasolt jó minőségű étrend-kiegészítők formájában. 

Almaecet

A reflux tünetein az almaecet fogyasztása is segíthet, ugyanis a gyomorsav semlegesítésével segíthet egyensúlyba hozni a gyomor pH-értékét. Mindenképpen hígítva fogyaszd, vagy válassz almaecetet és gyömbért is tartalmazó táplálékkiegészítőt a legjobb hatás érdekében. 

almaecet reflux

Az almaecet segíthet egyensúlyba hozni a gyomor pH-értékét 

Egyéb tippek a reflux tüneteinek enyhítésére

  • Emeld meg a párnát vagy az ágy végét lefekvés előtt. A magasabb alátámasztás segíthet megelőzni a gyomorsav nyelőcsőbe jutását.
  • Mozogj többet és kezeld a stresszt! A mozgásszegény életmód és a stressz rontja a reflux tüneteit, és összességében megzavarja az emésztést. Próbáld ki a jógát, a meditációt, vagy bármit, ami segít a stressz hatékony kezelésében. 
  • Ne egyél túl sokat lefekvés előtt! A legjobb, ha lefekvés előtt 3 órával már nem eszel, helyette inkább elkortyolsz egy gyomornyugtató gyógyteát. 
  • Rágd meg alaposan az ételeket! A legtöbben túl gyorsan esznek és nem rágják meg eléggé az ételt, ezért a gyomornak sokkal nehezebb dolga van. Ne feledd, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik. 
  • Ne fogyassz alkoholt és ne dohányozz, került a szénsavas italokat! 

Összefoglaló

A refluxot tehát a nyelőcsőbe kúszó gyomorsav okozza. A tünetei lehetnek mellkasi fájdalmak, gyomorégés, rossz szájíz, puffadás, emésztési és nyelési nehézségek. 

A tüneteket súlyosbíthatja az egészségtelen, mozgásszegény életmód és a stressz is. A savlekötő készítmények ideiglenesen megoldást jelenthetnek, de hatékonyan az étrend megváltoztatásával és a bélflóra egyensúlyának helyrehozásával kezelhetjük a tüneteket. Erős gyomorégés és súlyos reflux esetén mindenképpen fordulj orvoshoz! 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Apple Cider - premium almaecet gumivitamin a jobb emesztesert.
Vitaful Apple Cider - premium almaecet gumivitamin a jobb emesztesert.
Apple cider jotekony almaecet finom gumivitamin formaban gyomber kivonattal, inycsiklandoan finom alma izben.
Apple cider almaecet finom probiotikus gumivitamin a jobb emesztesert.
Apple cider almaecet gumivitamin 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges szinezeket!
Apple cider gumivitamin valodi ledus almabol keszul, 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges szinezeket!
Apple cider almaecet gumivitamin elonye sok mas gumivitaminnal szemben a finom iz, gyomber kivonat, 100% vegan, kedvezo ar.
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin
Vitaful apple cider almaecet gyomber kivinattal tobb mint 10000 elegedett vasarlo.
Vitaful apple cider almaecet gumivitamin premium minoseg.
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - jótékony almaecet finom gumivitamin formában az anyagcsere és az emésztés támogatásáért! Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom alma ízben!

Az alma ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával! 

View Details