Probiotikumok – Tények és tévhitek
Minden, amit a probiotikumokról tudni érdemes

probiotikumok szerepe, hatása

Szerző: Bíró Orsolya
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

 • A Probiotikumok – Bevezető
 • Mi az a probiotikum és mi az a bélflóra?
 • Melyek a legismertebb hasznos probiotikumok?
 • Mikor szükséges a bélflóra helyreállítása?
 • Hogyan juthatsz természetes úton probiotikumokhoz?
 • Milyen étrend-kiegészítőket érdemes választani?
 • Gyerekek is szedhetik? Van valamilyen mellékhatása?
 • Összefoglaló

A probiotikumok – Bevezető

A téli és a kora tavaszi időszakban, amikor az immunrendszerünk kissé gyengébb, mint az év többi hónapjaiban, hajlamosabbak vagyunk elkapni bizonyos betegségeket. Ilyenkor felmerülhet benned a kérdés: Mivel tudnám kicsit erősíteni az immunrendszeremet, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben?

Első lépésként természetesen a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozással tudod hozzásegíteni a szervezetedet ahhoz, hogy erős védővonalat építsen ki a külvilágból érkező veszélyekkel szemben. De ha egy kis extra védelmet szeretnél biztosítani, a probiotikumok is nagy segítségedre lehetnek.

Ebben a cikkben azt fogjuk bemutatni neked, hogy mik is pontosan azok a probiotikumok, miért fontosak, és milyen formában tudod bevinni őket a szervezetedbe, valamint szó lesz a probiotikumokkal kapcsolatos legelterjedtebb tévhitekről is. 

Miben található probiotikum?

A vitamindús táplálkozás az erős immunrendszer motorja

Mi az a probiotikum?

A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, melyek természetes módon megtalálhatóak az emésztőrendszerünkben. Ezek a mikroorganizmusok nem okoznak megbetegedést, sőt, kimondottan jó hatással vannak a szervezetünkre, elősegítik, hogy megfelelően működjön például az emésztésünk vagy az immunrendszerünk.

A probiotikumoknak több fajtája van, ezek együttese alkotja a bélflórát.

Mi az a bélflóra?

A bélflórát az emésztőrendszeredben élő mikroorganizmusok összessége alkotja. Hasznossága abban rejlik, hogy ezek a mikroorganizmusok a szervezetedbe jutó tápanyagoknak azon részét is tudják hasznosítani, amelyet a szervezeted egyébként önmagában nem lenne képes. Ezek a bélbaktériumok azonban további hasznos tápanyagokat tudnak belőle előállítani, mint például bizonyos B-vitaminokat, K-vitamint, és képesek számos mérgező melléktermék lebontására is.

Mi az a bélflóra?

A hasznos baktériumok  megakadályozzák a kórokozók megtelepedését

Az emberi testben nagyjából 100 billió ilyen mikroorganizmus található. Ezek jelentős része körülbelül 30-40 fajból tevődik össze, de a vastagbélben összesen 300-1000 fajta baktérium él. Ezeknek jelentős részét a számunkra ártalmatlan, ugyanakkor haszontalan – úgynevezett nem patogén – baktériumok alkotják. Kisebb részük pedig a kórokozó baktériumokból, illetve a szervezeted számára hasznos baktériumokból áll.

Mindaddig, amíg a bélflórádban a hasznos baktériumok vannak jelen nagyobb számban, megakadályozzák a kórokozók megtelepedését, ezáltal pedig az immunrendszered szerves részét képezik. 

Mi a különbség a Probiotikum a Prebiotikum és a Szinbiotikum között?

Azt már tudod, hogy mi az a probiotikum, de felmerülhet benned a kérdés, hogy mi köze van a prebiotikumhoz valamint a szinbiotikumhoz, hiszen ezekkel a szavakkal is gyakran találkozhatsz.
Ahhoz, hogy a probiotikumok elszaporodjanak a szervezetedben és kifejthessék jótékony hatásukat, megfelelő táplálékra van szükségük.

A prebiotikum nem más, mint a probiotikumok tápláléka. Ezek lényegében élelmi rostok, melyek mindegyikére igaz, hogy az ember nem képes megemészteni.

A leggyakoribb prebiotikumok a béta-glükán, a cellulóz, a fructo-oligoszacharidok (FOS), az inulin és a pektin, valamint a tejben lévő laktulóz.

A szinbiotikumok a probiotikumokat és prebiotikumokat együttesen tartalmazó készítmények, amelyekben ezáltal a fent említett két tényező jótékony hatása összeadódik. 

Melyek a legismertebb hasznos probiotikumok?

A folytatásban a 6 legismertebb probiotikum-törzsről olvashatsz, amelyeknek kiemelkedő szerepük van az emésztőrendszered optimális működésében:

Bacillus coagulans/Lactobacillus Sporogenes  

A törzsbe tartozó probiotikumok enyhítik a puffadást és a gyomortáji fájdalmakat. A hasmenés enyhítésére is alkalmazhatóak, valamint részt vesznek a káros baktériumok kiszorításában, mint például a Helicobacter pylori, amely a gyomorfekély kialakulásáért felelős.

Lactobacillus Acidophilus, Casei és Rhamnosus  

Ez a három probiotikum-törzs a vékonybélben található. Hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez és a kielégítő bélműködéshez.  

Bifidobacterium Bifidum és Longum  

A fenti két törzsbe tartozó probiotikumok a vastagbél lakói. Szabályozzák a bél immunitását és a környezetükben élő más baktériumok mennyiségét. Elősegítik a vitaminképzést és megakadályozhatják az akut hasmenés kialakulását. A Logum törzs probiotikumjai allergia ellen is védelmet nyújthatnak.

Mikor szükséges a bélflóra helyreállítása?

A szervezetedben természetesen jelenlévő jótékony hatású baktériumok több tényező hatására károsodhatnak.

Ezen tényezők közül talán a legnyilvánvalóbb és legfontosabb az antibiotikum szedése, hiszen már a neve is árulkodó. Különböző bakteriális fertőzések alkalmával írhatja fel az orvosod, azonban fontos tudnod, hogy sajnos azáltal, hogy a kórokozó baktériumokat elpusztítja a szervezetedben, a jótékony hatású baktériumokat sem kíméli. Emiatt pedig, főként hosszabb ideig tartó antibiotikumos kezelés során elengedhetetlen a hasznos baktériumok pótlása ahhoz, hogy a bélflórád egyensúlya újra a régi lehessen.

Antibiotikum kúra után probiotikum

Az antibiotikumok a jótékony hatású baktériumokat sem kímélik

A nem megfelelő táplálkozás is eredményezheti a probiotikumok számának csökkenését. A túlzott szénhidrát- és fehérjefogyasztás, valamint a rostban szegény táplálkozás hatására a belekben erjedés indulhat be, ennek jele lehet például a puffadás. Ilyenkor az emésztőrendszeredben olyan környezet alakul ki, amely inkább a kártékony baktériumok, illetve gombák elszaporodásának kedvez, ezek pedig kiszorítják a jótékony baktériumokat.

A bélflóra egyensúlyának felborulásának hátterében a legtöbb esetben ez a két ok áll, azonban vannak még olyan káros hatások, amelyek szintén eredményezhetik ezt. Szintén kiváltó ok lehet a tartós stressz, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás is. 

Hogyan juthat a szervezeted természetes úton probiotikumokhoz?

A többnyire kapszula és tabletta formájú probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők mellett természetes úton is juttathatsz valamennyi probiotikumot a szervezetedbe. A folytatásban nyolc olyan élelmiszerről olvashatsz, amelyek ebben a segítségedre lehetnek.

Joghurt

Az egyik legismertebb természetes probiotikum-forrás. Laktobaktériumokat és bifidobaktériumokat tartalmaz. Ezek a törzsek megoldást jelenthetnek a laktóz-intoleranciára (tejcukor-érzékenység). Érdemes olyat választanod, amelyikre rá van írva, hogy élőflórát vagy élő baktériumkultúrát tartalmaz.

Kefir

Ez a sűrű, krémes, savanykás tejtermék meglehetősen egyedi probiotikum-kombinációt tartalmaz, továbbá néhány hasznos gombafajtával is gazdagítja a bélflórát.

Joghurt probiotikum

A joghurt az egyik legismertebb természetes probiotikum-forrás

Író

Ez a tejipari melléktermék több laktobaktériumot tartalmaz, mint a többi tejtermék.

Lágysajtok

Minden probiotikum segíti az emésztést, de nem mindegyik éli túl a tápcsatornán keresztül vezető utat. A laktobaktériumok viszont strapabíróbbá válnak bizonyos fermentált (erjesztett) lágysajt-fajtákban, például a goudában. A sajt nemcsak tartalmazza, hanem szállítja is a probiotikumokat.

Savanyú káposzta

A pasztőrözés nélküli változata sokkal több jótékony baktériumot rejt. A laktobaktériumok mellett tartalmaz bőségesen a leuconostoc és a pediococcus törzsekből is.

Savanyú uborka

Az a változat tartalmaz sok probiotikumot, amelynél az erjesztés kémiai folyamatához nem használnak ecetet. A tengeri sóban és vízben savanyított uborka jótékony hatást gyakorol a tápcsatornára.

Kovászos kenyér

Bőven tartalmaz emésztést segítő probiotikumokat. Alkalmanként érdemes erre cserélni a teljes kiőrlésű változatot.

Miso leves

A japánok egyik kedvenc reggelije a fermentált szójabab-paszta. A Miso leves több mint 160 féle baktériumtörzset tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma mellett B-vitaminban és antioxidánsban gazdag.

Kovászos kenyér probiotikum

A teljes kiőrlésű változatot alkalmanként érdemes kovászos kenyérre cserélni

Milyen probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőket érdemes választani?

Amennyiben idáig eljutottál a cikkünkben, már tudod, hogy a bélflóra egyensúlyáért nem egyetlen probiotikum, nem is egy probiotikum-törzs felelős. Így természetesen nem elegendő egyetlen probiotikum vagy probiotikum-törzs bevitele a szervezetbe.

Szeretnénk néhány szempontot felsorolni, amelyet érdemes figyelembe venned, amikor a probiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítők között válogatsz:

 • Olyan terméket érdemes vásárolni, amely minél több baktériumtörzset tartalmaz.
 • Pénzkidobás adagonként 100 millió élő baktériumnál kevesebbet tartalmazó terméket választani.
 • Az igazán korszerű készítmények savvédő köpeny segítségével biztosítják, hogy a baktériumok túléljék a gyomorsavat, az epesavat és az emésztő enzimeket.
 • Fontos, hogy a termék prebiotikumokat is tartalmazzon. Így a probiotikumok táptalajt kapnak a megtelepedéshez, és nem ürülnek ki gyorsan a szervezetből.
Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum

Probiotics Probiotikum

Probiotikum komplex - 3 baktérium-törzzsel, prebiotikummal, 4 féle vitaminnal megerősítve az egészséges bélflóráért!

A fantasztikus, zamatos ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, sem mesterséges színezéket. Egyszerre finom és egészséges!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Szedhetnek-e gyermekek probiotikumot?

Gyermekkori baktériumfertőzés esetén az orvosok gyakran írnak fel antibiotikum kúrát a gyerekeknek, azonban ahogy már azt fentebb említettük, sajnos az antibiotikumok nem tesznek különbséget a szervezetedben található jó és a rossz mikroorganizmusok között.

Ismerve már a probiotikumok jótékony hatását, felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon gyermekek is szedhetnek-e probiotikum-készítményeket antibiotikumos kezelés, vagy más egyéb tényező fennállása esetén, amelyek károsíthatják a bélflóra egyensúlyát.

A kérdéssel több tudományos egyesület is foglalkozott már, mint például az Európai Gyermekgasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN), és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) akik 2010-ben kijelentették, hogy az általuk vizsgált probiotikumokat csecsemők és gyermekek is nyugodtan szedhetik. 

Probiotikum gyerekeknek

 Olyan probiotikum törzset tartalmazó készítményt válassz, amely törzs egyébként természetes módon is megtalálható a gyermekek szervezetében

Mielőtt azonban gyermekednek probiotikum készítményt adnál, fontos, hogy utánanézz, az adott problémára mely probiotikum törzs a legalkalmasabb kezelés. Nem létezik ugyanis olyan probiotikum, amely minden problémát egyformán orvosol.

A gyógyszertárak polcain megtalálható probiotikum készítmények jelentős részéről elmondható, hogy a gyártók igyekeznek többféle probiotikum törzset vegyíteni egy-egy készítményben.

Az ilyen “többfunkciós” készítmények vizsgálatával foglalkozó kutatások azonban azt mutatták ki, hogy a különböző probiotikumok hatékonyabbak, ha külön-külön alkalmazzák őket. Tehát nem biztos, hogy egy hasmenéses fertőzés esetén, vagy antibiotikum kúra mellett ugyanaz a probiotikum lesz a megfelelő választás.

Továbbá – különösen a gyermekek esetében — fontos, hogy olyan probiotikum törzset tartalmazó készítményt válassz, amely törzs egyébként természetes módon is megtalálható a gyermekek szervezetében.

A többféle probiotikum törzset vegyítő készítmények esetében fennáll a veszélye annak, hogy olyan törzs is bekerül gyermeked szervezetébe, amely addig nem volt jelen, vagy “test-idegennek” számít.

Ezért fontos, hogy mindig tájékozódj mielőtt gyermekednek probiotikum készítményt adnál, és mindig próbáld a számára legmegfelelőbbet kiválasztani. 

Van-e valamilyen mellékhatása a probiotikumoknak?

A bélben elő jótékony mikroorganizmusokról alig néhány évtizede szerzett az emberiség tudomást, emiatt pedig a probiotikumok mesterséges úton való alkalmazása még elég újkeletűnek mondható. A gyógyszertárak és drogériák polcain az utóbbi időben megsokszorozódott a különböző probiotikumok választéka, amelyekről a legtöbb ember úgy véli, saját belátása szerint bármikor szedheti.

Probiotikumok mellékhatása

A probiotikumok természetes módon is megtalálhatóak a szervezetedben

Fontos leszögezni, hogy mivel viszonylag új felfedezésnek mondható, még nem áll rendelkezésre akkora mennyiségű tudományos szakirodalom, amely teljes mértékben alátámasztja milyen pozitív és negatív hatásai lehetnek a különböző probiotikum készítményeknek.

Az utóbbi években több tanulmány is megjelent amelyek azt vizsgálták, milyen esetleges mellékhatásai lehetnek a nagy dózisú probiotikumok alkalmazásának.

Az Az Új-dél-walesi Egyetem szakemberei patkányokon tesztelték a probiotikumok lehetséges hatásait és meglepő felfedezésre jutottak.

Olyan patkányokat hasonlítottak össze, amelyek egészségtelen, valamint egészséges étrendet követtek. Az egészségtelen étrendet követő patkányok cukrokban és zsírokban gazdag ételeket kaptak, aminek következtében szervezetükben jelentősen romlott a bélflóra összetétele. Az ő esetükben a tanulmány azt mutatta ki, hogy a nagy dózisú probiotikum hatására bélflórájuk egyensúlya helyreállt, valamint bizonyos kognitív képességeik, mint például a memória, bizonyítottan javultak.

A meglepő fordulatot az jelentette, hogy az egészséges étrendet követő patkányok esetében a nagy dózisú probiotikumok alkalmazása egyáltalán nem mutatott annyira pozitív változást, sőt, bizonyos fokú memóriakárosodást figyeltek meg esetükben.

Ezért azt javasoljuk, hogy amennyiben szükségesnek érzed a bélflórádban található probiotikumok pótlását, — habár ezen készítmények vény nélkül kaphatóak — mindenképpen konzultálj szakemberrel mielőtt elkezdenéd a kúrát.  

Összefoglaló

A probiotikumok a szervezetünkben természetes módon is megtalálható, jótékony hatású mikroorganizmusok. A bélrendszerünkben lévő egyensúly azonban a stresszes életmód, a helytelen táplálkozás vagy antibiotikumok szedése után felborulhat, ilyenkor elengedhetetlen, hogy pótoljuk a hasznos probiotikumokat.

Olyanoknak ajánljuk probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény szedését, akik gyakran tapasztalnak kellemetlen hasi és emésztési panaszokat: fájdalmat, puffadást, savasodást, székrekedést vagy hasmenést.

A probiotikumok ugyanis hatékonyan enyhítik a fenti tüneteket és segítenek az ellenálló, egészséges bélflóra kialakításában. 

Probiotikumok blog

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum
Probiotics Probiotikum

Probiotics Probiotikum

Probiotikum komplex - 3 baktérium-törzzsel, prebiotikummal, 4 féle vitaminnal megerősítve az egészséges bélflóráért!

A fantasztikus, zamatos ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, sem mesterséges színezéket. Egyszerre finom és egészséges!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Felhasznált képek forrása:

Pexels.com
Pixabay.com