Ízületi gyulladás - Okai, tünetei, kezelése

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta:  Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

 • Bevezető
 • Az ízületi gyulladás tünetei
 • Az ízületi gyulladás kiváltó okai
 • Az ízületi gyulladás típusai
 • Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódókkal
 • Gyulladáscsökkentő ételek
 • Összefoglaló

Bevezető

Az ízületi gyulladás egy általános kifejezés, amely több mint 150 különböző állapotra utal, melyek befolyásolják az izmok, a csontok és az ízületek állapotát.

Az ízületi gyulladás gyakoribb a 65 éves vagy annál idősebb felnőttek körében, de minden korosztályt érinthet, beleértve a gyermekeket is.

A gyulladás a gyógyulási folyamat normális része, így reagál a testünk a sérülésekre vagy a vírusok és baktériumok okozta fertőzésekre.  Ízületi gyulladás esetén azonban a gyulladás általában nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik. Míg a sérülésekből eredő fájdalom és gyulladás általában rövid időn belül megszűnik, de az ízületi gyulladás egy krónikus állapot, amely idővel súlyosbodhat.

Ez a fajta gyulladás nem hasznos, ehelyett károsodást okoz az érintett ízületekben, ami fájdalmat, merevséget és duzzanatot eredményez.

A gyulladásos ízületi gyulladás számos ízületet érinthet, és a gyulladás károsíthatja az ízületek felületét és az alatta lévő csontot is. 

Gyulladás esetén az érintett ízület vagy ízületek pirosak, fájnak és be is dagadhatnak. 

Cikkünkben bemutatjuk az ízületi gyulladások legjellemzőbb okait és tüneteit, a gyulladások különböző fajtáit, illetve megtudhatod, hogyan kezelhető természetes úton ez a betegség. 

A kurkuma

Gyulladás esetén az érintett ízületek pirosak, fájnak és be is dagadhatnak

Az ízületi gyulladás tünetei

Bár ahhoz, hogy a betegséget kétséget kizárólag diagnosztizálni tudják orvosi vizsgálatra van szükség, vannak bizonyos általános tünetek, melyek megléte esetén ízületi gyulladásra gyanakodhatunk. 

Az egyik legjellemzőbb tünet az egyre erősödő fájdalom az érintett ízületek környékén, melyet bőrpír, duzzanat és merevség is kísérhet. Az ízületek reggeli merevsége a reumás ízületi gyulladás tünete lehet.

A fájdalom érintheti a térdet, a vállat, a kézfejet és az ujjakat vagy akár a lábfejet is.  

A térden jelentkező ízületi gyulladásra jellemző, hogy a beteg nehezen tudja behajlítani vagy kinyújtani a lábát és fájdalmat érez, ha lábra áll. Duzzanat és lábdagadás is kísérheti. 

A vállízületi gyulladás a vállfájdalmak egyik leggyakoribb oka, a gyulladás típusa azonban többféle is lehet. Ha a beteg csak egy bizonyos tartományban tudja mozdítani a karját és a vállait, az azt jelzi, hogy a váll be van gyulladva. Ezt azonban okozhatja sérülés, porckopás, akut gyulladás vagy autoimmun betegség is. A pontos diagnózis felállításához reumatológus szakorvos segítségére lesz szükség. 

Az ízületi gyulladás kísérő tünete lehet az erős fájdalom okozta gyengeség, fáradtság és láz is. Súlyos esetben mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, a gyulladás ugyanis hosszú távon az ízületek túlzott kopását is okozhatja.  

A kurkuma történelme

Az ízületi gyulladás kísérő tünete lehet a gyengeség, a fáradtság és a láz is

Az ízületi gyulladás kiváltó okai

Az ízületi gyulladásnak általános és helyi okait is megkülönböztethetjük. Egy részük más betegségekkel áll kapcsolatban és tünetként jelentkezik, de okozhatja sérülés, túlterhelés vagy akár lelki okok is meghúzódhatnak a hátterében. 

Az alábbiakban felsoroljuk az ízületi gyulladás leggyakoribb okait:

Túlterhelés vagy sérülés

Az ízületek sportolás vagy megterhelő fizikai munka következtében megsérülhetnek, ez pedig helyi gyulladást okoz az érintett területen. A gyulladás a közeli ízületeket is érintheti, így például, ha valaki megsérti a lábát, több lábujjában is gyulladás keletkezhet. 

A duzzanat és a gyulladás a test természetes reakciója, segít a szervezet számára fehérvérsejteket juttatni a fertőzések leküzdése és a gyógyulás elősegítése érdekében. Ez azonban gyakran erős fájdalommal jár, és a túlzott duzzanat a gyógyulást is lassíthatja. 

Könnyen előfordulhat túlterhelés miatti ízületi gyulladás korábbi sérülés helyén (például sérült térdben) vagy porckopás esetén. Szintén gyakori oka a sérüléseknek, ha rosszul végzünk egy mozgásformát (például futást vagy súlyemelést), illetve ha hosszabb kihagyás után hirtelen terheljük meg az ízületeinket. 

Ilyen esetben a legfontosabb a megelőzés, sportolás előtt mindig alaposan melegítsünk be, használjuk megfelelő futócipőt és lúdtalp esetén ortopédus által javasolt talpbetétet. Ha nehéz súlyokkal edzünk mindig fokozatosan emeljük a terhelést és ha fájdalmat vagy duzzanatot észlelünk ne terheljük tovább az ízületet. Fontos megkülönböztetni az izomlázat és az ízületi gyulladást, az utóbbi esetében ugyanis a "ráedzés" csak ronthat a helyzeten. 

A túlterhelés okozta ízületi gyulladás helyileg is kezelhető gyulladáscsökkentő és fájdalomcsökkentő készítmények alkalmazásával. Ha a fájdalom nem enyhül, akkor a szakorvos gyógytornát vagy injekciós kezelést javasolhat. 

Baktériumok okozta gyulladás

A kórokozók sajnos az ízületeinkben is elszaporodhatnak, gyulladást és fájdalmat okozva az érintett területen. A baktériumok okozta gennyes ízületi gyulladás kezelésére antibiotikum kúrára van szükség, ezért mindenképpen fontos orvoshoz fordulni. 

A fertőzéses ízületi gyulladást okozhatják a fogászati problémák miatt a szájban elszaporodó baktériumok is és általában csak egyetlen ízületet érint. 

Köszvény

A köszvény az ízületi gyulladások egyik fajtája, amely hirtelen jelentkező, erős fájdalommal jár. A köszvényt anyagcserezavar okozza, melynek következtében a húgysavkristály csapódik ki az ízületekben. A fájdalom idővel megszűnik, hosszú távon azonban a betegség visszafordíthatatlan károkat okozhat az ízületekben, ezért érdemes reumatológus szakorvoshoz fordulni vele. 

Autoimmun betegség

A reumatoid artritisz az ízületeket érintő krónikus betegség, melyet az ízületek porcfelszínének autoimmun eredetű gyulladása okoz. Leggyakrabban nőknél jelentkezik és sokáig észrevétlen maradhat. Az első tünetei közé sorolják a kisízületek fájdalmát és eldeformálódását.

Általában a betegség fokozatosan kezdődik és a kéz és lábízületeken jelentkezik először. Reggelente akár egy órán át tartó ízületi merevséggel is járhat. Ritkábban több ízületet is érint és járásképtelenséget okozó gyulladással jár.

A panaszokat akár láz is kísérheti és a test más területein is megjelenhet gyulladás.  Mivel számos autoimmun betegség mutat hasonló tüneteket, a diagnózist nem mindig egyszerű felállítani, de felvetődik a reutamoid artitisz gyanúja, ha a reggeli ízületi merevség mellett, hat héten át legalább három ízület gyulladt (kéz, csukló, ujjak ízületi gyulladása). Ilyenkor vérvizsgálat szükséges, ahol fény derülhet az immunológiai eltérésekre.

A reuomatoid artritisz mellet más autoimmun betegségek kísérő tünete is lehet az ízületek gyulladása vagy merevsége, többek között a lupus vagy a szisztémás szklerózis is okozhat hasonló panaszokat.

A kurkuma növény

A gyulladást okozhatja sérülés, baktériumok vagy krónikus betegség is

Az ízületi gyulladás típusai

Reumatoid artritiszes gyulladás - Reumás ízületi gyulladás

Ahogy már az előző részben említettük, a reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, amely az egész szervezetet érintheti és mindenképpen kezelésre szorul. Krónikus betegségként teljesen meggyógyítani nem lehet, a tünetei azonban jól kezelhetőek. 

Általános tünetei közé tartozik az ízületeket érintő fájdalmas duzzanat, deformitás, reggeli ízületi merevség, fáradékonyság, izzadékonyság, alvászavar és általános rossz közérzet. 

Arthrózis (osteoarthritis) - Porckopásos ízületi gyulladás

Az artrózis az ízületi gyulladások leggyakoribb okozója és a porcok kopásával áll összefüggésben. A sérült porc mentén az inak és a szalagok megnyúlnak, ez pedig erős fájdalommal jár. Általában a térd, a gerinc és a kézfej ízületeiben jelentkezik. A gyulladás kísérő tünete, hogy hosszas tétlenség (például alvás vagy ülőmunka) után az ízületek merevvé válnak és a beteg nehézkesnek érzi a mozgást. Bizonyos esetekben az ízületek körül duzzanat vagy kemény csomók is jelentkezhetnek. 

A porckopás általában csak akkor okoz ízületi gyulladást, ha az adott testrész túlterhelik vagy más betegség következtében gyulladás lép fel a szervezetben. 

Pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás

A pikkelysömör (psoriasis) viszonylag gyakori betegség, hazánkban közel 200 ezer embert érint. A betegek 10-20 százalékánál kísérő tünetként ízületi gyulladás is kialakulhat, elsősorban a láb és a kéz ízületeinél vagy a gerincnél.  Bizonyos psoriasis típusoknál (hajas fej- bőr, köröm, hajlatok pikkelysömöre) gyakrabban jelenik meg az ízületi gyulladás. Jellemzően hosszú évekig fennálló pikkelysömör mellett jelentkeznek a gyulladásos tünetek, de egyszerre is kialakulhatnak.  
.
Pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás esetén a beteg ízületi. és bőrtüneteit is kezelni kell, ugyanis ha a bőrtünetek javulnak, az ízületi panaszok is jó eséllyel enyhülhetnek. 

Kurkuma gyógynövény

Az ízületi gyulladást porckopás vagy pikkelysömör is okozhatja 

Az ízületi gyulladás kezelése

Az ízületi gyulladás megfelelő kezeléséhez mindenképpen meg kell találni a tünetek kiváltó okát A kisebb sérülések idővel és pihentetéssel magukról is helyre jönnek, de súlyos esetben, ha a probléma hetek vagy hónapok óta fennáll, orvosi segítségre lehet szükség. 

Bakteriális fertőzés esetén antibiotikum kúrával enyhíthetők a tünetek, egyéb gyulladás esetén vényköteles fájdalomcsillapító-és gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolhat a kezelőorvosod.  

Azonnali segítséget jelenthetnek a kortikoszteroid injekciók is, ezek hosszútávú alkalmazása azonban mellékhatásokkal járhat. 

A mozgásszervi panaszok gyógytornával is hatékonyan kezelhetőek, és ha időben alkalmazzák, elkerülhető a környező izmok és az ízületek károsodása.

Sokat tehetünk azonban az étrendünk megváltoztatásával is betegség megelőzése és kezelése érdekében. Léteznek nagyon hatékony alternatív gyógymódok, melyek a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként hozzájárulhatnak, hogy panaszaink enyhüljenek és teljes életet élhessünk. Most ezek közül szeretnénk bemutatni néhányat.   

Kurkuma

Indiában már évszázadok óta gyógyítanak a kurkumával, úgy tartják, hogy az egész testet megtisztítja. A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő, amely gátolja a szervezet gyulladásos folyamatait. Mindezt a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönheti. 

Gyulladáscsökkentő hatása annyira erős, hogy felveszi a versenyt néhány gyulladáscsökkentő gyógyszerrel - azok mellékhatása nélkül.

A kurkuma ezen kívül hozzájárul az ízületek rugalmasságának megtartásához, az ízületek merevségének feloldásához. Erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően az egész testet érintő oxidatív folyamatokkal is felveszi a harcot. 

Egy 2012-ben végzett kutatás szerint azok a reumatoid artritiszben szenvedő betegek, akik napi 500 mg kurkumin kivonatot kaptak, jelentős javulást tapasztaltak a betegségüket illetően, nagy mértékben csökkent náluk az ízületek érzékenysége és duzzanata. 

A kurkumát fogyaszthatjuk folyadékba keverve is, de a gyulladások kezelésére választhatunk magas kurkumintartalmú táplálékkiegészítőt is. A kurkuma fűszer kurkumin tartalma nagyon alacsony (kb. 3 %), viszont az étrend-kiegészítők nagyobb százalékban tartalmazzák ezt a hatóanyagot.

Napi egy teáskanál kurkuma

Az ízületi gyulladás gyógytornával vagy természetes gyulladáscsökkentő szerekkel is kezelhető 

Zöld tea

A zöld tea jótékony hatásait az utóbbi időben számos kutatás bizonyította. A Michigani Egyetem tudósai többek között arra is bizonyítékot találtak, hogy a zöld teában lévő vegyületek a reumás ízületi gyulladás kezelésében is segíthetnek. A zöld tea ugyanis korlátozza bizonyos gyulladást kiváltó molekulák termelődését a szervezetben, így rendszeres fogyasztásával megszüntethetőek az ízületi fájdalmak. Ezen kívül a zöld tea porcok és a csontok egészségét is védi. 

Magnézium

Egy 2020-ban megjelent cikk szerint a magnézium az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő tápanyag. A magnézium csökkentheti az akut (hirtelen jelentkező) és a krónikus (hosszú távon fennálló) gyulladás mértékét a szervezetben, így az ízületi gyulladás kezelésében is hatékony lehet.  

D-vitamin

A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor felszívódásához és hasznosulásához, elősegíti a vér normál kalciumszintjének fenntartását, így nélkülözhetetlen szerepe van az egészséges csontozat fenntartásában.
.
Ezenkívül gyulladásgátló hatással is rendelkezik és erősíti a porcokat. Rendszeres pótlásával megelőzhető az időskori csontritkulás és a pikkelysömör kezelésében is hatékonynak bizonyult. 

Mindezek mellett a D-vitamin az egészséges izomfunkció fenntartásához is elengedhetetlen.

A legfrissebb kutatások szerint a reumás ízületi gyulladás kialakulásában a D-vitamin-hiány is szerepet játszhat. 

Szervezetünk megfelelő D-vitamin-szintjét úgy tudjuk fenntartani, ha elegendő napfényhez jutunk, vagy a téli-tavaszi időszakban táplálékkiegészítőkkel pótoljuk,

A kurkuma ízületi gyulladásra

A kurkuma, a magnézium vagy a D-vitamin is segíthet a gyulladás csökkentésében

Gyulladáscsökkentő ételek

Ha valaki gyakran küzd ízületi gyulladással, a legjobb amit tehet, ha igyekszik minél több természetes gyulladáscsökkentő ételt és gyógynövényt beépíteni az étrendjébe. Néhányat ezek közül az előző részben már felsoroltunk, most azonban következzen egy részletes lista a legjobb gyulladáscsökkentő ételekről: 

 • Bogyós gyümölcsök
 • Chia mag és lenmag
 • Leveles zöldek 
 • Cékla
 • Kurkuma
 • Gyömbér
 • Fahéj
 • Fokhagyma
 • Tengeri halak
 • Olívaolaj
 • Paradicsom
 • Zöld tea

Emellett viszont az is fontos, hogy kerüljük a kifejezetten gyulladást okozó ételeket, mint az egyszerű szénhidrátok, a telített zsírok, a vörös húsok vagy az alkohol. 

Összefoglaló

Az ízületi gyulladást tehát okozhatja túlterhelés, porckopás, bakteriális fertőzés vagy autoimmun betegség is. Ha a probléma hosszú távon (több hétig vagy hónapig) fennáll, mindenképpen forduljunk reumatológus szakorvoshoz, hogy felderíthessük a fájdalom okát. 

A szakember által javasolt kezelés mellett a legjobb, amit tehetünk, ha pihentetjük a gyulladt területet és megpróbálunk minél több gyulladáscsökkentő ételt és gyógynövényt beépíteni a mindennapi étrendünkbe. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikkünket és minden kérdésedre választ kaptál. Ha további kérdéseid lennének a témával kapcsolatban, nyugodtan írd meg nekünk kommentben!

kurkuma fűszer

Ajánlott Vitaful Termék

Liquid error (templates/article.izuleti-gyulladas-kezelese line 1250): product form must be given a product