Régi házi praktikák, amelyek valóban működnek

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta:  Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető 
  • Fájdalomcsillapítás házilag
  • Bőrápolás természetesen
  • Megfázás elleni praktikák
  • Házi praktikák emésztési problémák ellen
  • Összefoglaló

Bevezető

Kakukkfű tea köhögés ellen, aszpirin tyúkszemre és aloe vera a napégés kezelésére – házi praktikák, melyeket már nagyszüleink is használtak és idővel a tudomány is alátámasztotta hatásosságukat. Cikkünkben bemutatunk nektek néhány házi praktikát, amit bevethettek megfázás, erős fájdalom, bőrirritáció vagy emésztési problémák esetén.

pattanások ellen házilag

Miben segíthet az almaecet, a szegfűszeg vagy a teafaolaj? Olvass tovább! 

Fájdalomcsillapítás házilag

Fekete nadálytő zúzódásokra, izomfájdalomra

Ezt a gyógynövényt már évszázadok óta használják ízületi és izomfájdalmak kezelésére. Egy 215 betegen végzett kutatás azt mutatta, hogy a fekete nadálytő kivonatot tartalmazó krém a betegek többségénél sikeresen csökkentette a hátat érintő izomfájdalmat.

A fekete nadálytő hatóanyaga az allantonin ugyanis erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatással rendelkezik. Ízületi gyulladás esetén is csökkentheti a fájdalmat.
Fekete nadálytő krémet patikában vagy drogériákban tudsz beszerezni, jó ha mindig van otthon. 

Borsmenta illóolaj fejfájásra

Két kisebb tanulmány szerint a bormenta illóolaj hatásosan csökkenti a visszatérő fejfájás tüneteit. Keverj össze pár csepp illóolajat olívaolajjal (így megelőzheted a bőrirritációt) és masszírozd át a halántékod és a homlokod környékét vele. 

Zöld tea ízületi fájdalmakra

A zöld teában található antioxidáns vegyületek segíthetnek a reumás ízületi gyulladás kezelésében, ugyanis képesek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Terápiás céllal naponta két-három csésze zöld tea fogyasztása javasolt. 

Szegfűszeg fogfájásra

A szegfűszeg és a szegfűszegolaj képes csökkenteni a gyulladt fogakkal jelentkező fájdalmat. A szegfűszeg baktériumölő hatással rendelkezik és zsibbasztó hatású, így gyorsan és hatékonyan kezelhető vele a kellemetlen fogfájás.
Tegyél egy darab szegfűszeget az érintett területre vagy használj olívaolajjal összekevert szegfűszegolajat.  

Tőzegáfonya felfázásra

A tőzegáfonya az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód felfázásra.
A húgyúti fertőzések elsősorban a nőket érintik és általában bakteriális fertőzés okozza őket.

Leggyakrabban az Escherichia coli (E. coli) bélbaktérium okozza, amely a hólyag és a húgyúti traktus belső felületéhez kapcsolódik, ezzel hólyaghurutot okozva.

A köznyelvben általában felfázásként hivatkozunk rá, és bár sokszor a hidegnek is köze lehet hozzá, a betegséget minden esetben a baktériumok elszaporodása okozza.

A nők több mint fele élete során legalább egyszer átesik húgyúti fertőzésen, sokaknál pedig visszatérő, kellemetlen problémát jelent, amire az orvosok antibiotikumos kezelést szoktak javasolni.

A gyakori felfázás azonban megelőzhető a tőzegáfonya, vagy a gyümölcs kivonatából készült étrend-kiegészítők fogyasztásával. A tőzegáfonya legfőbb jótékony hatása abban rejlik, hogy kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozók számára, ezáltal pedig csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét.

Ha már megtörtént a baj és a felfázás első tüneteivel szembesülünk, akkor is segíthet a tőzegáfonya, lassítja ugyanis a baktériumok szaporodását, csökkentheti a fertőzés súlyosbodását és lerövidítheti a betegség időtartamát. Különösen sokat segíthet azoknál a nőknél, akik visszatérő felfázással, hólyaghuruttal küzdenek.   

tőzegáfonya felfázásra

A tőzegáfonya hatékonyan enyhíti a hólyaghurut tüneteit

Bőrápolás természetesen

Aloe Vera napégésre

Az Aloe Verát előszeretettel használják napozás utáni kozmetikumokban, ami nem véletlen, hiszen gyors és hatékony megoldást kínál, ha már megtörtént a baj. Ha véletlenül elfelejtetted a naptejet és leégtél, a legjobb, ha közvetlenül az aloe vera gélt használod bőrápolónak. Nincs más dolgod, mint jégkockatartóba önteni a gélt, majd lefagyasztani. A hideg gélt már használhatod is a bajba került testfelületeiden.

Ezen kívül az aloe verát számos módon felhasználhatod a szépségápolásban, gél formában sminklemosóként is alkalmazható, erősíti a körmeidet, feszesíti a bőrt és a pattanásokon is segíthet.  

Aszpirin vagy almaecet bőrkeményedésre és tyúkszemre

A bőrkeményedés otthoni kezeléséhez vágj apróra 5-6 bevonat nélküli aszpirin tablettát, majd keverd össze fél teáskanál citromlével és pár csepp vízzel. A pasztát dörzsöld a megvastagodott bőrre, fedd le fóliával és egy törülközővel. Hagyd hatni 10 percig majd egy habkővel dörzsöld át a meglazult bőrt.
Ha allergiás vagy az aszpirinre, akkor külsőleg se alkalmazd, helyette remek megoldást jelenthet az almaecet.

Az almaecet enyhét szárító, hámlasztó és antibakteriális hatású, így hatékonyan alkalmazható bőrkeményedés vagy tyúkszem kezelésére.  

Napégésre a legjobb megoldás a friss aloe vera

Olívaolaj cserepes ajkakra

Az olívaolaj természetes módon segít hidratálni a száraz, cserepes ajkakat. Olívaolajból és cukorból könnyen készíthetsz házi ajakradírt is, amellyel eltávolíthatod az elhalt hámsejteket az ajkaidról.  

Pikkelysömör kezelése házilag

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, ami bőrgyulladást és a bőr megvastagodását okozza. Gyógynövényekkel elsősorban a bőrgyulladást tudjuk kezelni, így enyhül a viszketés és idővel csökkenthető a foltok száma a testen.

Az egyik bizonyítottan jótékony hatóanyag a kapszaicin, ami a chili paprika vagy a cayenne bors csípősségét adja. Kutatások szerint a középsúlyos pikkelysömör tüneteit is képes lehet minimalizálni.
A körömvirág egy gyulladáscsökkentő gyógynövény, így segítséget jelenthet a pikkelysömör vagy az ekcéma kezelésében. Fogyaszthatod tea formájában (így gátolja a gyulladást okozó enzimek termelődését), de krém formájában is hatásosnak bizonyul.

A kurkumában található kurkumin szintén hatékony gyulladáscsökkentő, olajjal összekeverve a bőrön alkalmazva hatékonyan kezeli a pikkelysömört és szépíti a bőrt.   

Teafaolaj pattanások és gomba ellen

A teafaolaj számos bőrproblémára megoldást jelenthet a pattanásokról a pikkelysömörig.
Nem mindegy azonban, hogy milyen formában és hogyan alkalmazzuk a bőrünkön, ugyanis nagyon erős illóolajról van szó.

Ha érzékeny a bőröd, érdemes allergiatesztet végezned, mielőtt elkezdenéd használni az arcodon vagy a fejbőrödön. Vigyél fel pár csepp felhígított teafaolajat a csuklódra és várj 24 órát. Ha bőrirritációt vagy allergiás reakciót tapasztalsz, ne használd tovább a készítményt! A szemed és az ajkaid környékét mindenképpen kerüld el!

Bőrön, különösképpen arcbőrön alkalmazva érdemes más olajokkal vagy vízzel hígítani, hogy ne okozzon bőrirritációt. A drogériákban több teafaolajat tartalmazó kozmetikum kapható, azonban sokkal jobban jársz, ha te magad készíted el a saját teafaolajos bőrápolódat. Ez a megoldás sokkal olcsóbb, ráadásul így 100%-ban természetes kozmetikumot keverhetsz ki, amit a bőröd is meg fog hálálni.

A teafaolaj a gombás fertőzések ellen is nagyon hatékony, ezért bátran használhatod körömgomba vagy lábgomba esetén is. Lábgomba esetén érdemes teafaolajos lábfürdőt venni, ehhez csepegtess 2 liter vízbe 15-20 csepp teafaolajat és áztasd benne a lábadat 20 percig. A legjobb, ha minden nap alkalmazod ezt a megoldást, a tünetek megszűnése után is. A cipőidet is fertőtlenítheted teafaolajjal, baktériumölő hatása miatt a szagokat is képes megszüntetni.

Ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére szintén hígítva ajánlott felvinni a teafaolajat az érintett bőrfelületre. Csepegtess 10 csepp teafaolajat 10 csepp bázisolajba (akár olívaolajba vagy szőlőmagolajba) és naponta ismételd meg a kezelést.  

Liquid error (templates/article.hazi-praktikak line 321): product form must be given a product

Megfázás elleni házi praktikák

Köhögésre kakukkfű

A kakukkfű természetes köptető hatással bír, ellazítja a légutakat és segít a hurutos köhögés enyhítésében. A kakukkfű így képes csökkenteni a köhögés gyakoriságát és időtartamát.

Kakukkfűtea készítéséhez használj két evőkanál friss kakukkfüvet és tedd egy csésze forró vízbe. Hagyd 5-10 percig ázni majd távolítsd el a gyógynövényt. Ízlés szerint mézzel és citrommal ízesíthető.  

Eukaliptusz olaj arcüreggyulladás kezelésére

Arcüreggyulladás esetén kiegészítő kezelésként régóta alkalmazzák a gőzölést, amely segíthet feloldani a letapadt váladékot és csökkenteni a kellemetlen, sokszor igen fájdalmas tüneteket. A gőzöléshez használt forró vízhez néhány csepp eukaliptusz olajat is adhatunk, ez ugyanis szintén segít a légutak tisztításában.

Kutatások is bizonyították, hogy az eukaliptusz fő összetevője, a cineol segíthet az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésében. 

gyömbér megfázás

A gyömbér és az almaecet segít a torokfájás enyhítésében

Gyömbér

A gyömbérben megtalálható, úgynevezett gingerolok, shogaolok, paradolok és kurkumin rendelkeznek gyulladáscsökkentő képességgel. Emellett több mint 40 féle antioxidánst tartalmaz.

Megfázás esetén segíthet a torokfájás enyhítésében és gyorsítja a felépülési időt.
Gyömbérteát egyszerűen készíthetsz, ha lereszeled a növényt és forró vízzel leforrázod. Gyümölcsteához is adható, de ha szereted az ízét magában is elrágcsálhatod.  

Almaecet torokfájás ellen

Fáj a torkod? Egy csésze forró vízbe tegyél egy teáskanálnyi almaecetet, egy teáskanálnyi mézet és egy csipet cayenne-borsot! Már el is készült a természetes gyógyító italod! Az almaecet koncentrációjára oda kell figyelni, különösen akkor, ha kisgyermekek torkát szeretnénk vele kezelni, mivel a túl tömény almaecetes oldat irritálhatja a nyelőcső szöveteit, és ezáltal nyelési nehézségeket idézhet elő.

Vitaful Apple Cider - premium almaecet gumivitamin a jobb emesztesert.
Vitaful Apple Cider - premium almaecet gumivitamin a jobb emesztesert.
Apple cider jotekony almaecet finom gumivitamin formaban gyomber kivonattal, inycsiklandoan finom alma izben.
Apple cider almaecet finom probiotikus gumivitamin a jobb emesztesert.
Apple cider almaecet gumivitamin 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges szinezeket!
Apple cider gumivitamin valodi ledus almabol keszul, 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges szinezeket!
Apple cider almaecet gumivitamin elonye sok mas gumivitaminnal szemben a finom iz, gyomber kivonat, 100% vegan, kedvezo ar.
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin
Vitaful apple cider almaecet gyomber kivinattal tobb mint 10000 elegedett vasarlo.
Vitaful apple cider almaecet gumivitamin premium minoseg.
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - jótékony almaecet finom gumivitamin formában az anyagcsere és az emésztés támogatásáért! Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom alma ízben!

Az alma ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával! 

View Details

Házi praktikák emésztési problémák ellen

Chia mag vagy lenmag székrekedés ellen

A chia mag és a lenmag magas rosttartalmának köszönhetően optimalizálható az anyagcsere, ezzel elkerülhető a székrekedés, illetve egyéb emésztési és felszívódási problémák, melyek gátolhatják a fogyást.

Rendkívül jó a vízmegkötő képessége, így hamar eltelít és növeli a jóllakottságérzetet. Továbbá az emészthetetlen rostok segítenek alacsonyan tartani az inzulinszintet és lassítják a szervezetbe jutó cukrok felszívódását.

A chia mag fehérjében és telítetlen zsírokban is gazdag, ezzel pedig hozzájárul megfelelő zsíranyagcseréhez és így közvetve a fogyáshoz is. Diéta alatt vagy visszatérő székrekedés esetén érdemes a napot egy adag chia magos zabkásával kezdeni, hiszen ezzel megalapozható az anyagcsere normális működése.   

Gyömbér émelygés ellen

Gyömbér nem csak megfázás esetén jöhet jól, így érdemes mindig tartani egy kis darabot otthon.
A gyömbér képes stimulálni az epe kiválasztó tevékenységét és az emésztőenzimek működését. Gyorsítja és támogatja az elfogyasztott tápanyagok felszívódását, így gyomorbántalmak esetén is hatékony megoldást jelenthet.

A terhesség első trimeszterében gyakran jelentkező hányinger ellen a kapszula formában bevett gyömbér bizonyul igen hatásosnak. Ugyanez igaz a sebészeti beavatkozások után az altatásból felébredt betegeknél előforduló hányinger esetében is. Az utazás során fellépő hányinger enyhítésére is ajánlott például gyömbért tartalmazó üdítőt kortyolgatni.  

lenmag székrekedés

A magas rosttartalmú elnmag vagy chia mag képes optimalizálni az anyagcserét

Gyógynövényekkel puffadás ellen

Egyes gyógynövények segítik az emésztést és csökkentik a puffadást, ilyen például a kömény, az ánizs, a, gyömbér, a citromfű vagy a borsmenta, melyeket puffadás elleni tea formájában is fogyaszthatsz.

Étkezés után igyál meg egy pohár meleg, citromos vizet, a kínaiak évszázadok óta használják ezt a praktikát az emésztés könnyítésére.

Ha túl sokat ettél, oldj fel egy kanál szódabikarbónát vízben és idd meg. Nyugtató hatással van a gyomrodra és puffadás ellen is hatékony.

Visszatérő puffadás esetén segítsd a bélrendszered működését probiotikumokkal! 

Összefoglaló

Számos természetes gyógymód létezik tehát, amit bevethetünk fájdalomcsillapításra, megfázás vagy éppen emésztési problémák ellen. Ha a tünetek nem enyhülnek fontos, hogy fordulj minél hamarabb orvoshoz és komoly egészségügyi problémák esetén csak kiegészítő kezelésként alkalmazz házi praktikákat. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.  Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Liquid error (templates/article.hazi-praktikak line 599): product form must be given a product