A legjobb emésztést segítő ételek

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető 
  • A 10 legjobb emésztést segítő étel 
  • Ételek és tippek gyakori puffadás ellen
  • Milyen ételeket jobb elkerülni emésztési problémák esetén? 
  • Összefoglaló

Bevezető

Emésztési problémákkal, gyakori puffadással küzdesz, vagy csak túl sokat ettél egyszerre és szeretnéd gyorsan elmulasztani a gyomorfájást? Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen ételekkel enyhíthetsz a tüneteken és milyen ételeket jobb elkerülni, ha szeretnénk megelőzni a problémát.

Az emésztőrendszerünk feladata, hogy az elfogyasztott ételt tápanyagokra bontsa és energiává alakítsa a szervezetünk számára. Ezt a folyamatot azonban lelassíthatják egyes betegségek, a stressz, a szorongás, vagy ha olyan ételeket fogyasztunk, melyekkel nehezen bírkózik meg a gyomrunk. 

Néhány embernél az emésztési problémák olyan tünetekhez vezethetnek, mint a puffadás, székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás vagy gyomorégés. Ebben a cikkben olyan ételeket sorolunk fel, amelyek hasznosak az emésztőrendszer számára és kitérünk azokra az ételekre is, amelyeket jobb elkerülni. 

szuperfood

A gyömbér, az almaecet és a joghurt is segíti az emésztést

A 10 legjobb emésztést segítő étel

Amint az étel a szájon át a testünkbe ér, megindul az emésztési folyamat.
Különböző ételek segíthetnek ennek a folyamatnak a különböző szakaszaiban:  egyesek a gyomor munkáját segítik elő, míg mások a bélrendszert támogatják.

A rostok nélkülözhetetlenek az emésztőrendszerünk egészsége szempontjából, de ha valaki idáig túl kevés rostot fogyasztott,  akkor a legjobb, ha lassan növeli a rostbevitelt, kezdve az oldható rostokkal, például zabpehelyből, almából és banánból.

A rostbevitel túl gyors növelése káros lehet az emésztés szempontjából, puffadást és székrekedést okozhat. Magas rosttartalmú ételek mellé mindig fogyassz elegendő mennyiségű folyadékot is!

Néhány étel, amivel hatékonyan segíthetjük az emésztőrendszerünk működését:

Gyömbér

A gyömbér egy olyan gyógynövény, amely bizonyítottan csökkentheti a puffadást és más emésztési problémákat. Képes stimulálni ugyanis az epe kiválasztó tevékenységét és az emésztőenzimek működését. 

A szárított gyömbérpor kiváló fűszer az ételek ízesítéséhez, de teát is készíthetünk reszelt friss gyömbérből.

Az étkezések után fogyasztott gyömbértea nem csak az emésztést segíti és gyorsítja, de émelygés ellen is jó megoldást jelent. 

Almaecet

Az almaecet étkezés után fogyasztva hozzájárul az emésztéshez és segíthet a kellemetlen telségérzet csökkentésében. A benne található enzimek segítenek az étel lebontásában és gyorsabb megemésztésében. 

Az almaecet akkor is hasznos barátod lehet, amennyiben szeretnéd kordában tartani a vércukorszintedet, ugyanis a benne található ecetsav megakadályozza, hogy szervezeted megeméssze a keményítő néhány formáját, ezáltal kevésbé emelkedik meg a vércukorszinted, ha kenyeret vagy tésztát fogyasztasz.

Étkezés előtt fogyasztva pedig étvágycsökkentő hatással bír, így kevesebbet fogsz enni és nem terheled meg annyira a gyomrodat. 

Az almaecetet mindig hígítva fogyaszd, az ajánlott arány egy teáskanálnyi, maximum egy evőkanálnyi almaecet körülbelül 2 deciliternyi vízben elkeverve. 

Az almaecet étkezés után fogyasztva hozzájárul az emésztéshez

Alma és egyéb gyümölcsök

A zöldségek és a gyümölcsök rostban különösek gazdagok, emellett az egészséges emésztés számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaznak. 

Az alma, a narancs vagy a banán nem csak tápanyagokban gazdag, de az emésztést is elősegítheti. A gyümölcsöket inkább a nap első felében vagy étkezések előtt fogyaszd, mivel az arra hajlamosaknál puffadást okozhatnak. 

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű ételek szintén magas rosttartalommal rendelkeznek, ezáltal elősegítik az emésztést.

A testünk lassan bontja a teljes kiőrlésű gabonákat, ami segít szabályozni a vércukorszintet.

Sokat segítünk az emésztőrendszerünknek ha az étkezésünk tartalmaz valamilyen gabonát, például barna rizst, quinoát vagy teljes kiőrnésű lisztből készült termékeket. 

Joghurt és kefir

Az élőflórás joghurt olyan jótékony baktériumokat, vagyis probiotikumokat tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a bélrendszerünk működésére. Ha ezek a baktériumok vannak többségben a bélrendszerünkben, akkor megelőzhetünk olyan emésztőrendszeri problémákat, mint a székrekedés, a hasmenés vagy a puffadás. 

A kefir is jó választás, hiszen meglehetősen egyedi probiotikum-kombinációt tartalmaz, továbbá néhány hasznos gombafajtával is gazdagítja a bélflórát.

Ha nem fogyasztasz tejtermékeket, akkor sem kell lemondanod a probiotikumok jótékony hatásáról. A boltokban már többféle szója-vagy kókusztejből készült élőflórás készítmény kapható.  

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek (kelkáposzta, spenót, sóska) tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek hasznosak az emésztés szempontjából.

A Nature Chemical Biology folyóirat egyik cikke szerint ezek a zöldségek szulfokinovózt is tartalmaznak. Ez egy cukor, amely táplálhatja a jótékony baktériumokat a gyomorban, ezáltal elősegítve az emésztést.

Borsmenta

A borsmenta és a leveleiből készült illóolaj bizonyítottan javítja az emésztési problémákat. Az olaj egy mentol nevű vegyületet tartalmaz, amelysegíthet az IBS tünetein, beleértve a puffadást, a gyomorpanaszokat és a hasmenést.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta aprított káposztából készül, amelyet tejsavval erjesztenek.
Az erjedés miatt probiotikumokat tartalmaz.

A kutatások szerint egy fél csésze  savanyú káposzta akár 28 különféle baktériumtörzset is tartalmazhat, amelyek hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.

Ezenkívül a savanyú káposzta a benne található enzimek segítségével a tápanyagokat kisebb, könnyebben emészthető részekre bontja.

Chia mag 

A chia mag kiváló rostforrás, és elfogyasztása után zselészerű anyagot képez a gyomrodban és a bélrendszerben.  Prebiotikumként, támogatja az egészséges baktériumok szaporodását a bélben, és hozzájárul a megfelelő emésztéshez.

.Rosttartalmuk miatt rendszeres fogyasztása segíthet a székrekedésen és egyéb emésztési problémákon. 

3. Ételek és tippek gyakori puffadás ellen

Van azonban néhány praktika, melyekkel csökkenthetőek a tünetek, így ideiglenes megoldásként ezeket is bevetheted, ha már megtörtént a baj és fáj a hasad:

Egyes gyógynövények segítik az emésztést és csökkentik a puffadást, ilyen például a kömény, az ánizs, a, gyömbér, a citromfű vagy a borsmenta, melyeket puffadás elleni tea formájában is fogyaszthatsz.

Rostban gazdag, puffadás elleni étel például az édeskömény, spárga, sóska, ezeket is fogyaszd bátran. 

Sokat segíthet az is, ha étkezés után megiszol egy pohár meleg citromos vizet,  a kínaiak évszázadok óta használják ezt a praktikát az emésztés könnyítésére.

Ha túl sokat ettél, oldj fel egy kanál szódabikarbónát vízben és idd meg. Nyugtató hatással van a gyomrodra és puffadás ellen is hatékony. A reggeli órákban is fogyassz elegendő rostot, hogy beindítsd a bélrendszered működését (Rostban gazdag reggeli lehet egy adag chia magos zabkása, vagy pár szelet teljes kiőrlésű, magvas kenyér zöldségekkel).

Ha visszatérő emésztési problémákkal küzdesz, gegítsd a bélrendszered működését probiotikumokkal! 

Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Probiotikum komplex - 3 bakterium-torzzsel, prebiotikummal, 4 fele vitaminnal megerosítve. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum
Probiotics - Probiotikum

Probiotics - Probiotikum

Probiotikum komplex - 3 baktériumtörzzsel, prebiotikummal, 4 féle vitaminnal megerősítve az egészséges bélflóráért!

A fantasztikus, zamatos ananász ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, sem mesterséges színezéket. Egyszerre finom és egészséges!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Milyen ételeket érdemes elkerülni, hogy megelőzzük az emésztési problémákat? 

Bár a legtöbb étel mértékkel fogyasztva nem okozhat problémát, van néhány, ami megnehezítheti az emésztőrendszerünk dolgát. 

Egyes ételek és italok növelik a puffadás, gyomorégés vagy hasmenés megjelenésének esélyét, így ha valaki gyakran küzd ilyen tünetekkel, jobb ha kerüli őket. 

  • Mesterséges édesítőszerekkel édesített italok és desszertek
  • Szénsavas italok
  • Finomított szénhidrátok (fehér liszt, cukor)
  • Alkohol
  • Tej és tejtermékek
  • Túl zsíros ételek
  • Kávé és egyéb koffeintartalmú italok
  • Túl csípős ételek
  • Zsíros húsfélék

Bizonyos szokások is lassíthatják az emésztést.

Ide tartozik a túl gyors evés és az evés után azonnali  lefekvés.A szervezetnek hosszabb ideig is eltarthat a nehéz ételek megemésztése, ami néhány ember számára problémát okozhat. Az emésztés fokozása érdekében a legjobb, ha egy nagy étkezés helyett inkább többször eszel keveset.

Azonban mindenki emésztőrendszere változó. Például egyeseknél ételintolerancia áll a tünetek hátterében. Ha gyakran küzdesz emésztési problémákkal, vezess étkezési naplót, amiben felvezeted, hogy mit ettél aznap. Ez segíthet azonosítani az emésztési problémákat kiváltó ételeket és italokat.

Összefoglaló

Az emésztést elősegítő ételek többsége tápanyagokban, például rostokban és probiotikumokban gazdag. Az emésztési problémákra hajlamos embernek előnyös lehet a kisebb étkezések fogyasztása, valamint az egészséges rostfogyasztás és az esetleges kiváltó ételek elkerülése.

Azonnali megoldásként étkezés után fogyassz gyömbér vagy meleg citromos vizet, ezzel felgyorsíthatod az emésztőrendszered működését és gyorsabban elmúlik a kellemetlen teltségérzet. 

Ha gyakran tapasztalsz emésztési panaszokat, akkor fordulj orvoshoz, elképzelhető, hogy ételintolerancia vagy más betegség áll a háttérben. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Apple Cider - premium almaecet gumivitamin a jobb emesztesert.
Vitaful Apple Cider - premium almaecet gumivitamin a jobb emesztesert.
Apple cider jotekony almaecet finom gumivitamin formaban gyomber kivonattal, inycsiklandoan finom alma izben.
Apple cider almaecet finom probiotikus gumivitamin a jobb emesztesert.
Apple cider almaecet gumivitamin 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges szinezeket!
Apple cider gumivitamin valodi ledus almabol keszul, 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges szinezeket!
Apple cider almaecet gumivitamin elonye sok mas gumivitaminnal szemben a finom iz, gyomber kivonat, 100% vegan, kedvezo ar.
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin
Vitaful apple cider almaecet gyomber kivinattal tobb mint 10000 elegedett vasarlo.
Vitaful apple cider almaecet gumivitamin premium minoseg.
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin
Apple Cider - Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - Almaecet Gumivitamin

Apple Cider - jótékony almaecet finom gumivitamin formában az anyagcsere és az emésztés támogatásáért! Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom alma ízben!

Az alma ízű zselés-gumicukor 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket.

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával! 

Tovább a termékhez ->