A legjobb emésztést segítő ételek
Szerző: Herédi
Alexa
Vitaful.hu
Lektorálta: Hardy
Attila
Vitaful.hu
Tartalomjegyzék
- Bevezető
- A 10 legjobb emésztést
segítő étel
- Ételek és tippek gyakori puffadás ellen
- Milyen ételeket jobb elkerülni emésztési problémák esetén?
- Összefoglaló
Bevezető
Emésztési problémákkal, gyakori puffadással küzdesz, vagy csak túl sokat ettél egyszerre és szeretnéd gyorsan elmulasztani a gyomorfájást? Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen ételekkel enyhíthetsz a tüneteken és milyen ételeket jobb elkerülni, ha szeretnénk megelőzni a problémát.
Az emésztőrendszerünk
feladata, hogy az elfogyasztott ételt tápanyagokra bontsa és energiává
alakítsa a szervezetünk számára. Ezt a folyamatot azonban lelassíthatják
egyes betegségek, a stressz, a szorongás, vagy ha olyan ételeket
fogyasztunk, melyekkel nehezen bírkózik meg a gyomrunk.
Néhány
embernél az emésztési problémák olyan tünetekhez vezethetnek, mint a
puffadás, székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás vagy gyomorégés. Ebben a
cikkben olyan ételeket sorolunk fel, amelyek hasznosak az emésztőrendszer
számára és kitérünk azokra az ételekre is, amelyeket jobb
elkerülni.
A gyömbér, az almaecet és a joghurt is segíti az emésztést
A 10 legjobb emésztést segítő étel
Amint az étel a szájon át
a testünkbe ér, megindul az emésztési folyamat.
Különböző ételek
segíthetnek ennek a folyamatnak a különböző szakaszaiban: egyesek a
gyomor munkáját segítik elő, míg mások a bélrendszert támogatják.
A
rostok nélkülözhetetlenek az emésztőrendszerünk egészsége szempontjából, de
ha valaki idáig túl kevés rostot fogyasztott, akkor a legjobb, ha
lassan növeli a rostbevitelt, kezdve az oldható rostokkal, például
zabpehelyből, almából és banánból.
A rostbevitel túl gyors növelése
káros lehet az emésztés szempontjából, puffadást és székrekedést okozhat.
Magas rosttartalmú ételek mellé mindig fogyassz elegendő mennyiségű
folyadékot is!
Néhány étel, amivel hatékonyan segíthetjük az
emésztőrendszerünk működését:
Gyömbér
A gyömbér egy olyan
gyógynövény, amely bizonyítottan csökkentheti a puffadást és más emésztési
problémákat. Képes stimulálni ugyanis az epe kiválasztó tevékenységét és az
emésztőenzimek működését.
A szárított gyömbérpor kiváló fűszer
az ételek ízesítéséhez, de teát is készíthetünk reszelt friss
gyömbérből.
Az étkezések után fogyasztott gyömbértea nem csak az
emésztést segíti és gyorsítja, de émelygés ellen is jó megoldást
jelent.
Almaecet
Az almaecet étkezés után
fogyasztva hozzájárul az emésztéshez és segíthet a kellemetlen telségérzet
csökkentésében. A benne található enzimek segítenek az étel lebontásában és
gyorsabb megemésztésében.
Az almaecet akkor is hasznos barátod
lehet, amennyiben szeretnéd kordában tartani a vércukorszintedet, ugyanis a
benne található ecetsav megakadályozza, hogy szervezeted megeméssze a
keményítő néhány formáját, ezáltal kevésbé emelkedik meg a vércukorszinted,
ha kenyeret vagy tésztát fogyasztasz.
Étkezés előtt fogyasztva pedig
étvágycsökkentő hatással bír, így kevesebbet fogsz enni és nem terheled meg
annyira a gyomrodat.
Az almaecetet mindig hígítva fogyaszd, az
ajánlott arány egy teáskanálnyi, maximum egy evőkanálnyi almaecet körülbelül
2 deciliternyi vízben elkeverve.
Az almaecet étkezés után fogyasztva hozzájárul az emésztéshez
Alma és egyéb gyümölcsök
A zöldségek és a
gyümölcsök rostban különösek gazdagok, emellett az egészséges emésztés
számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaznak.
Az alma, a
narancs vagy a banán nem csak tápanyagokban gazdag, de az emésztést is
elősegítheti. A gyümölcsöket inkább a nap első felében vagy étkezések előtt
fogyaszd, mivel az arra hajlamosaknál puffadást okozhatnak.
Teljes kiőrlésű gabonák
A teljes kiőrlésű ételek
szintén magas rosttartalommal rendelkeznek, ezáltal elősegítik az emésztést.
A testünk lassan bontja a teljes kiőrlésű gabonákat, ami segít
szabályozni a vércukorszintet.
Sokat segítünk az
emésztőrendszerünknek ha az étkezésünk tartalmaz valamilyen gabonát, például
barna rizst, quinoát vagy teljes kiőrnésű lisztből készült
termékeket.
Joghurt és kefir
Az élőflórás joghurt
olyan jótékony baktériumokat, vagyis probiotikumokat tartalmaz, melyek
jótékony hatással vannak a bélrendszerünk működésére. Ha ezek a baktériumok
vannak többségben a bélrendszerünkben, akkor megelőzhetünk olyan
emésztőrendszeri problémákat, mint a székrekedés, a hasmenés vagy a
puffadás.
A kefir is jó választás, hiszen meglehetősen egyedi
probiotikum-kombinációt tartalmaz, továbbá néhány hasznos gombafajtával is
gazdagítja a bélflórát.
Ha nem fogyasztasz tejtermékeket, akkor sem kell lemondanod a
probiotikumok jótékony hatásáról. A boltokban már többféle szója-vagy
kókusztejből készült élőflórás készítmény kapható.
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek
(kelkáposzta, spenót, sóska) tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek
hasznosak az emésztés szempontjából.
A Nature Chemical Biology
folyóirat egyik cikke szerint ezek a zöldségek szulfokinovózt is
tartalmaznak. Ez egy cukor, amely táplálhatja a jótékony baktériumokat a
gyomorban, ezáltal elősegítve az emésztést.
Borsmenta
A borsmenta és a
leveleiből készült illóolaj bizonyítottan javítja az emésztési problémákat.
Az olaj egy mentol nevű vegyületet tartalmaz, amelysegíthet az IBS tünetein,
beleértve a puffadást, a gyomorpanaszokat és a hasmenést.
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta
aprított káposztából készül, amelyet tejsavval erjesztenek.
Az erjedés
miatt probiotikumokat tartalmaz.
A kutatások szerint egy fél
csésze savanyú káposzta akár 28 különféle baktériumtörzset is
tartalmazhat, amelyek hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.
Ezenkívül a savanyú káposzta a benne található enzimek segítségével
a tápanyagokat kisebb, könnyebben emészthető részekre bontja.
Chia mag
A chia mag kiváló
rostforrás, és elfogyasztása után zselészerű anyagot képez a gyomrodban és a
bélrendszerben. Prebiotikumként, támogatja az egészséges baktériumok
szaporodását a bélben, és hozzájárul a megfelelő
emésztéshez.
.Rosttartalmuk miatt rendszeres fogyasztása segíthet a
székrekedésen és egyéb emésztési problémákon.
3. Ételek és tippek gyakori puffadás ellen
Van azonban néhány praktika, melyekkel csökkenthetőek a tünetek, így ideiglenes megoldásként ezeket is bevetheted, ha már megtörtént a baj és fáj a hasad:
Egyes gyógynövények
segítik az emésztést és csökkentik a puffadást, ilyen például a kömény, az
ánizs, a, gyömbér, a citromfű vagy a borsmenta, melyeket puffadás elleni tea
formájában is fogyaszthatsz.
Rostban gazdag, puffadás elleni étel
például az édeskömény, spárga, sóska, ezeket is fogyaszd
bátran.
Sokat segíthet az is, ha étkezés után megiszol egy
pohár meleg citromos vizet, a kínaiak évszázadok óta használják ezt a
praktikát az emésztés könnyítésére.
Ha túl sokat ettél, oldj fel egy
kanál szódabikarbónát vízben és idd meg. Nyugtató hatással van a gyomrodra
és puffadás ellen is hatékony. A reggeli órákban is fogyassz elegendő
rostot, hogy beindítsd a bélrendszered működését (Rostban gazdag reggeli
lehet egy adag chia magos zabkása, vagy pár szelet teljes kiőrlésű, magvas
kenyér zöldségekkel).
Ha visszatérő emésztési problémákkal küzdesz,
gegítsd a bélrendszered működését probiotikumokkal!
Milyen ételeket érdemes elkerülni, hogy megelőzzük az emésztési problémákat?
Bár a legtöbb étel
mértékkel fogyasztva nem okozhat problémát, van néhány, ami megnehezítheti
az emésztőrendszerünk dolgát.
Egyes ételek és italok növelik a
puffadás, gyomorégés vagy hasmenés megjelenésének esélyét, így ha valaki
gyakran küzd ilyen tünetekkel, jobb ha kerüli őket.
- Mesterséges édesítőszerekkel édesített italok és desszertek
- Szénsavas italok
- Finomított szénhidrátok (fehér liszt, cukor)
- Alkohol
- Tej és tejtermékek
- Túl zsíros ételek
- Kávé és egyéb koffeintartalmú italok
- Túl csípős ételek
- Zsíros húsfélék
Bizonyos szokások is
lassíthatják az emésztést.
Ide tartozik a túl gyors evés és az evés
után azonnali lefekvés.A szervezetnek hosszabb ideig is eltarthat a
nehéz ételek megemésztése, ami néhány ember számára problémát okozhat. Az
emésztés fokozása érdekében a legjobb, ha egy nagy étkezés helyett inkább
többször eszel keveset.
Azonban mindenki emésztőrendszere változó.
Például egyeseknél ételintolerancia áll a tünetek hátterében. Ha gyakran
küzdesz emésztési problémákkal, vezess étkezési naplót, amiben felvezeted,
hogy mit ettél aznap. Ez segíthet azonosítani az emésztési problémákat
kiváltó ételeket és italokat.
Összefoglaló
Az emésztést elősegítő
ételek többsége tápanyagokban, például rostokban és probiotikumokban gazdag.
Az emésztési problémákra hajlamos embernek előnyös lehet a kisebb étkezések
fogyasztása, valamint az egészséges rostfogyasztás és az esetleges kiváltó
ételek elkerülése.
Azonnali megoldásként étkezés után fogyassz
gyömbér vagy meleg citromos vizet, ezzel felgyorsíthatod az
emésztőrendszered működését és gyorsabban elmúlik a kellemetlen
teltségérzet.
Ha gyakran tapasztalsz emésztési panaszokat,
akkor fordulj orvoshoz, elképzelhető, hogy ételintolerancia vagy más
betegség áll a háttérben.
Reméljük, hogy hasznosnak
találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával
kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!