E-vitamin -
Milyen hatással van a szépségre
és az egészségre? 

E-vitamin

Szerző: Bíró Orsolya
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • E-vitamin – Bevezető
  • Mi is az az E-vitamin?
  • Melyek a legfontosabb természetes E-vitamin források?
  • Hogyan hat az E-vitamin a szervezetedre?
  • Hogyan alkalmazzák a szépségápolásban?
  • Mennyi E-vitaminra van szükséged? 
  • Honnan tudhatod, hogy E-vitamin hiányod van?
  • Összefoglaló

E-vitamin – Bevezető

Mi jut eszedbe amikor meghallod az E-vitamin nevét? Egészen biztos, hogy találkoztál már vele  testápoló krémek vagy arcszérumok összetevőjeként. De tudod-e, hogy pontosan mi mindenre is használható és pontosan milyen vitaminról van szó?

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk neked az E-vitaminnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, mint például, hogy mi is az az E-vitamin, mire használhatod, milyen módon juthat hozzá szervezeted és hogy milyen veszélyei lehetnek a hiányának és a túladagolásának. 

E-vitamin avokádó

Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint

Mi is az az E-vitamin?

Az E-vitamin, vagy másnéven tokoferol, a vitaminok nagy családjának egy fiatalnak mondható tagja, hiszen csak a 20-as évek elején fedezték fel, mint egy a patkányok szaporodásához nélkülözhetetlen vegyület, amely később az E-vitamin nevet kapta. A tokoferol szó pedig a görög tocos (születés) és a pherein (világra hoz) szóból ered.

Az E-vitamin valójában egy vitamincsoport gyűjtőneve, ugyanis több éves kutatások során végül a tudósok 8 különböző kémiai vegyületet azonosítottak a csoporton belül.

Ezeket két csoportba sorolták: a tokoferolok és a tokotrienolok, amelyeket az α-, β-, γ-, és δ betűkkel jelöltek. Ezek közül az alfa-tokoferol a leghatásosabb vegyület és amely a leggyakrabban fordul elő a természetben.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ennek köszönhetően pedig elsősorban a májadban és az izmaidban raktározódik. A szájon át elfogyasztott E-vitamin 20-40%-a szívódik fel, a felesleg pedig a széklettel együtt távozik a szervezetedből.

Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére. 

E-vitamin olajos magvak

Az E-vitamin nagyon erős antioxidáns

Melyek a legfontosabb természetes E-vitamin források?

Az E-vitamin egy olyan tápanyag, melyet a szervezeted nem képes önmagától előállítani, viszont annak megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

Szerencsére az E-vitamin számos ételben megtalálható, így ha étkezési szokásaid kiegyensúlyozottak, jó eséllyel bőven elegendő E-vitamint fogyasztasz el anélkül, hogy tudnál róla.

Amennyiben azonban úgy érzed, hogy az egyoldalú táplálkozásod miatt lehetséges, hogy szervezeted nem jut elegendő mennyiségű E-vitaminhoz, ne aggódj! Most megosztjuk veled milyen ételek tartalmazzák ezt a fontos tápanyagot. 

Lássuk is melyek ezek:

Olajos magvak

Az olajos magvak közül is a napraforgómag valamint a mandula tartalmazzák a legtöbb E-vitamint. De más magvakban is megtalálható, mint például a törökmogyoróban, a fenyőmagban, és földimogyoróban.

Növényi olajok

A növényi olajok szintén azok közé az ételek közé tartoznak, amelyek kimondottan magas E-vitamin tartalommal rendelkeznek. Ilyen olajok például a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és a kukoricaolaj.

Egyéb élelmiszerek:

  • Búzacsíra és egyéb gabonacsírák
  • Lazac
  • Máj
  • Tojás
  • Brokkoli
  • Spenót
  • Avokádó
  • Kaliforniai paprika

Manapság már rengeteg olyan termékkel találkozhatunk az üzletek polcain, amelyek mesterségesen hozzáadott E-vitamint tartalmaznak.

Gyakran gazdagítják E-vitaminnal a következő termékeket:

  • Margarinok
  • Müzlik
  • Gyümölcslevek

Ezeket a termékeket is fogyaszthatod, ám vásárlás előtt mindig győződj meg, hogy az összetevők listájában valóban szerepel-e az E-vitamin és nem csak a vásárlók megtévesztésére írták-e rá a címkére. 

Hogyan hat az E-vitamin a szervezetedre?

Most, hogy már tudod mi is az E-vitamin és milyen ételekben található meg, nézzük meg milyen szerepet játszik az egészséged megőrzésében.

Fontos tudnod az E-vitamin egészségre gyakorolt hatásáról, hogy egy nagyon erős antioxidánsról van szó, valamint védi a sejthártyáidat is.  

E-vitamin gyümölcsök

Az E-vitamin megköti a szabad gyököket

Mit jelent ez a szervezetedre nézve?

Erősíti az immunrendszeredet

Az E-vitamin egyik legfontosabb feladata a szabadgyökök megkötése. Ez azért fontos, mert a szabadgyökök károsíthatják a szervezeted normális reakcióját a kórokozókkal szemben. Az E-vitamin azáltal, hogy megköti őket, elősegíti az immunrendszered megfelelő működését.

Egyes tanulmányok szerint az E-vitamin növelheti a szervezeted ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, többek között az influenza vírussal szemben is. 

Megelőzheti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy az olyan antioxidánsok fogyasztása, mint amilyen az E-vitamin is, csökkentheti a szervezetedben a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásáért felelősnek vélt oxidatív stresszt és a gyulladásokat.

Ráadásul ez az antioxidáns hatás segít egyensúlyban tartani a koleszterolszintedet és megakadályozza a vérrögképződést, ezzel pedig véd a trombózis kialakulásának lehetőségétől. 

Megelőzhet bizonyos neurológiai betegségeket is

Az E-vitamin amellett, hogy védi a szívet, az agyi egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az E-vitamin hiánya bizonyítottan zavart okoz a központi idegrendszeredben.

Védi a májadat

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a nagy dózisú E-vitamin segíthet csökkenteni a májban lerakódott zsír mennyiségét.

Védi az izmaidat

Izmaidban az intenzív testmozgás következtében úgynevezett oxidatív stressz alakulhat ki. Az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően azonban segíthet az izmaid gyors regenerálódásában és elősegítheti azok erősebbé válását.

A termékenységben is szerepet játszhat

Több kutatás is létezik a témában, amelyek igazolják azt a tényt, hogy az E-vitamin elősegíti a spermiumok mozgási képességét.

Menstruációs problémákban is segíthet

A szakértők menstruációs problémák, görcsök vagy erős vérzés esetén is javasolják az E-vitamin tartalmú készítmények szedését. Az E-vitamint a termékenység vitaminjának is nevezik, nem csak a férfiaknál segíti a spermiumok mozgását, hanem a női hormonháztartás szabályozásában is fontos szerepe van. 

E-vitamin menstruációs görcsök ellen

Rendszeres fogyasztása enyhítheti a menstruációs görcsöket

Milyen alkalmazási módjai léteznek az E-vitaminnak a szépségápolásban?

Most, hogy megbeszéltük, melyek az E-vitamin legfontosabb egészségre gyakorolt hatásai, nézzük meg, hogyan használhatod ezt a vitamint a mindennapi szépségápolási rutinodban.

A szépségápolásban az E-vitamint leggyakrabban olaj formájában használják fel, így könnyedén válik különböző krémek és egyéb készítmények értékes alapanyagává.

Táplálja és hidratálja a bőrödet 

A legtöbb testápoló és arckrém tartalmaz E-vitamin olajat, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen az E-vitamin olaj táplálja és hidratálja a bőrödet ezzel pedig megelőzheted a száraz bőr kialakulását.

Segít megelőzni a ráncok kialakulását

Sejtvédő, antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a már meglévő ráncokat is halványítja. 

Elősegíti a bőrhibák és a hegek éltüntetését

Az E-vitamin regenerálja a hámszöveteket, ezzel pedig hozzájárul az apró bőrhibák, hegek halványításához. 

Belsőleg is hasznos!

Ha a szépségápolásra gondolunk, először az E-vitamin tartalmú krémek és szérumok juthatnak eszünkbe, azonban ugyanilyen fontos, hogy elegendő E-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe is. 

Számos E-vitamin tartalmú készítmény kapható, melyek napi fogyasztása szintén pozitív hatással lehet a bőröd és a hajad egészségére és szépségére. A legjobb, ha természetes forrásból biztosítod a vitaminszükségletedet zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak formájában, ám ha szeretnél biztosra menni, válassz magas E-vitamin tartalmú multivitamint vagy külön szedhető E-vitamin kapszulát. 

E-vitaminos arckrém

Az E-vitamint a szépségápolásban is előszeretettel használják

Mennyi E-vitaminra van szüksége a szervezetednek?

Az egészségügyi szervezetek által javasolt napi E-vitamin bevitel életkortól, nemtől, valamint a fizikai aktivitás mennyiségétől is függ.

A Food and Nutrition Board at the Institute of Medicine ajánlása szerint:

Csecsemők:

0-6 hónapos korig 4mg/nap
7-12 hónapos korig 5 mg/nap

Gyerekek:
1-3 éves korig 6 mg/nap
4-8 éves korig 7 mg/nap
9-13 éves korig 11 mg/nap

Serdülők és felnőttek:

14 éves kor fölött 15 mg/nap
Serdülők és terhes nők: 15 mg/nap
Serdülők és szoptató nők: 19 mg/nap 

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Honnan tudhatod, hogy E-vitamin hiányod van?

A tested megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az E-vitamin. Ahhoz, pedig, hogy az elfogyasztott E-vitamin megfelelően fel tudjon szívódni, zsírra is szüksége van. Zsírszegény életmód vagy intenzív diéta mellett különösen ajánlott az E-vitamin pótlása.

Az E-vitamin hiány tünetei a következők lehetnek: 

Izomgyengeség

Az E-vitamin nélkülözhetetlen a központi idegrendszered számára. Mivel az E-vitamin az egyik fő antioxidánsok között szerepel, így ennek hiánya oxidatív stresszt eredményez, ami izomgyengeséget okozhat.

Koordinációs és járási nehézség

Az E-vitamin hiánya lebonthat bizonyos neuronokat, ez pedig károsíthatja a jelátadó-képességet.

Zsibbadás és bizsergés

Az idegrostok károsodásának következtében zsibbadó érzés keletkezhet a szervezetedben.

Látásromlás

Az E-vitamin hiánya gyengítheti a retinád és a szemed más sejtjeinek fényreceptorait, amely idővel a látásod romlásához, vagy súlyosabb esetben a látásod elvesztéséhez vezethet.

Az immunrendszer gyengesége

Az E-vitamin hiánya gyengítheti az immunsejtjeidet, aminek következtében könnyebben betegedhetsz meg és nehezebben gyógyulsz ki a fertőzésekből.

Lehetséges-e túladagolni az E-vitamint?

Természetes úton, tehát csak az ételekben természetes módon megtalálható E-vitamint fogyasztva nem fenyeget a túladagolás veszélye.

Amennyiben úgy döntesz, hogy valamilyen készítmény formájában szeretnél több E-vitamint juttatni a szervezetedbe, mindenképpen tájékozódj előbb az ajánlott napi beviteli mennyiségről.

Az E-vitamin készítmény formában történő szedése biztonságosnak mondható, és nem jellemző a túladagolása amennyiben betartod a napi előírt beviteli mennyiséget.

Ha hosszú időn keresztül magas dózisban viszel be a szervezetedbe E-vitamin tartalmú készítményt, az E-vitamin túladagolás tünetei a következők lehetnek:
hasmenés, émelygés, gyomorgörcs, fáradtság, fejfájás, kiütések. 

E-vitamin túladagolás

Az E-vitamin túladagolása nem jellemző

Összefoglaló

Mi mindenre jó az E-vitamin? 

  • Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melynek szerepe létfontosságú a szabad gyökök elleni küzdelemben, tekintve, hogy ez az egyik legjobb antioxidáns.  
  • Stresszes, egészségtelen életmód, dohányzás vagy gyakori alkoholfogyasztás mellett különösen ajánlott a pótlása.
  • Az olajos magvak, olajok, hüvelyes zöldségek és a gabonacsírák nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint.
  • Fiatalítja a bőrt és a hajat, megakadályozza a durva hegek képződését.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Sportolóknál javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
  • Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
  • Segít megelőzni egyes neurológiai betegségeket.
  • Menstruációs és hormonális problémákban is segíthet.
E-vitamin blog

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Felhasznált képek forrása:

Pexels.com
Pixabay.com