E-vitamin -
Milyen hatással van a szépségre
és az egészségre? 

Szerző: Bíró Orsolya
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • E-vitamin – Bevezető
  • Mi is az az E-vitamin?
  • Melyek a legfontosabb természetes E-vitamin források?
  • Hogyan hat az E-vitamin a szervezetedre?
  • Hogyan alkalmazzák a szépségápolásban?
  • Mennyi E-vitaminra van szükséged? 
  • Honnan tudhatod, hogy E-vitamin hiányod van?
  • Összefoglaló

E-vitamin – Bevezető

Mi jut eszedbe amikor meghallod az E-vitamin nevét? Egészen biztos, hogy találkoztál már vele  testápoló krémek vagy arcszérumok összetevőjeként. De tudod-e, hogy pontosan mi mindenre is használható és pontosan milyen vitaminról van szó?

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk neked az E-vitaminnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, mint például, hogy mi is az az E-vitamin, mire használhatod, milyen módon juthat hozzá szervezeted és hogy milyen veszélyei lehetnek a hiányának és a túladagolásának. 

E-vitamin avokádó

Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint

Mi is az az E-vitamin?

Az E-vitamin, vagy másnéven tokoferol, a vitaminok nagy családjának egy fiatalnak mondható tagja, hiszen csak a 20-as évek elején fedezték fel, mint egy a patkányok szaporodásához nélkülözhetetlen vegyület, amely később az E-vitamin nevet kapta. A tokoferol szó pedig a görög tocos (születés) és a pherein (világra hoz) szóból ered.

Az E-vitamin valójában egy vitamincsoport gyűjtőneve, ugyanis több éves kutatások során végül a tudósok 8 különböző kémiai vegyületet azonosítottak a csoporton belül.

Ezeket két csoportba sorolták: a tokoferolok és a tokotrienolok, amelyeket az α-, β-, γ-, és δ betűkkel jelöltek. Ezek közül az alfa-tokoferol a leghatásosabb vegyület és amely a leggyakrabban fordul elő a természetben.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ennek köszönhetően pedig elsősorban a májadban és az izmaidban raktározódik. A szájon át elfogyasztott E-vitamin 20-40%-a szívódik fel, a felesleg pedig a széklettel együtt távozik a szervezetedből.

Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére. 

Melyek a legfontosabb természetes E-vitamin források?

Az E-vitamin egy olyan tápanyag, melyet a szervezeted nem képes önmagától előállítani, viszont annak megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

Szerencsére az E-vitamin számos ételben megtalálható, így ha étkezési szokásaid kiegyensúlyozottak, jó eséllyel bőven elegendő E-vitamint fogyasztasz el anélkül, hogy tudnál róla.

Amennyiben azonban úgy érzed, hogy az egyoldalú táplálkozásod miatt lehetséges, hogy szervezeted nem jut elegendő mennyiségű E-vitaminhoz, ne aggódj! Most megosztjuk veled milyen ételek tartalmazzák ezt a fontos tápanyagot. 

Lássuk is melyek ezek:

Olajos magvak

Az olajos magvak közül is a napraforgómag valamint a mandula tartalmazzák a legtöbb E-vitamint. De más magvakban is megtalálható, mint például a törökmogyoróban, a fenyőmagban, és földimogyoróban.

Növényi olajok

A növényi olajok szintén azok közé az ételek közé tartoznak, amelyek kimondottan magas E-vitamin tartalommal rendelkeznek. Ilyen olajok például a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és a kukoricaolaj.

Egyéb élelmiszerek:

  • Búzacsíra és egyéb gabonacsírák
  • Lazac
  • Máj
  • Tojás
  • Brokkoli
  • Spenót
  • Avokádó
  • Kaliforniai paprika

Manapság már rengeteg olyan termékkel találkozhatunk az üzletek polcain, amelyek mesterségesen hozzáadott E-vitamint tartalmaznak.

Gyakran gazdagítják E-vitaminnal a következő termékeket:

  • Margarinok
  • Müzlik
  • Gyümölcslevek

Ezeket a termékeket is fogyaszthatod, ám vásárlás előtt mindig győződj meg, hogy az összetevők listájában valóban szerepel-e az E-vitamin és nem csak a vásárlók megtévesztésére írták-e rá a címkére. 

Hogyan hat az E-vitamin a szervezetedre?

Most, hogy már tudod mi is az E-vitamin és milyen ételekben található meg, nézzük meg milyen szerepet játszik az egészséged megőrzésében.

Fontos tudnod az E-vitamin egészségre gyakorolt hatásáról, hogy egy nagyon erős antioxidánsról van szó, valamint védi a sejthártyáidat is.  

Mit jelent ez a szervezetedre nézve?

Erősíti az immunrendszeredet

Az E-vitamin egyik legfontosabb feladata a szabadgyökök megkötése. Ez azért fontos, mert a szabadgyökök károsíthatják a szervezeted normális reakcióját a kórokozókkal szemben. Az E-vitamin azáltal, hogy megköti őket, elősegíti az immunrendszered megfelelő működését.

Egyes tanulmányok szerint az E-vitamin növelheti a szervezeted ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, többek között az influenza vírussal szemben is. 

Megelőzheti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy az olyan antioxidánsok fogyasztása, mint amilyen az E-vitamin is, csökkentheti a szervezetedben a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásáért felelősnek vélt oxidatív stresszt és a gyulladásokat.

Ráadásul ez az antioxidáns hatás segít egyensúlyban tartani a koleszterolszintedet és megakadályozza a vérrögképződést, ezzel pedig véd a trombózis kialakulásának lehetőségétől. 

Megelőzhet bizonyos neurológiai betegségeket is

Az E-vitamin amellett, hogy védi a szívet, az agyi egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az E-vitamin hiánya bizonyítottan zavart okoz a központi idegrendszeredben.

Védi a májadat

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a nagy dózisú E-vitamin segíthet csökkenteni a májban lerakódott zsír mennyiségét.

Védi az izmaidat

Izmaidban az intenzív testmozgás következtében úgynevezett oxidatív stressz alakulhat ki. Az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően azonban segíthet az izmaid gyors regenerálódásában és elősegítheti azok erősebbé válását.

A termékenységben is szerepet játszhat

Több kutatás is létezik a témában, amelyek igazolják azt a tényt, hogy az E-vitamin elősegíti a spermiumok mozgási képességét.

Menstruációs problémákban is segíthet

A szakértők menstruációs problémák, görcsök vagy erős vérzés esetén is javasolják az E-vitamin tartalmú készítmények szedését. Az E-vitamint a termékenység vitaminjának is nevezik, nem csak a férfiaknál segíti a spermiumok mozgását, hanem a női hormonháztartás szabályozásában is fontos szerepe van. 

E-vitamin menstruációs görcsök ellen

Rendszeres fogyasztása enyhítheti a menstruációs görcsöket

Milyen alkalmazási módjai léteznek az E-vitaminnak a szépségápolásban?

Most, hogy megbeszéltük, melyek az E-vitamin legfontosabb egészségre gyakorolt hatásai, nézzük meg, hogyan használhatod ezt a vitamint a mindennapi szépségápolási rutinodban.

A szépségápolásban az E-vitamint leggyakrabban olaj formájában használják fel, így könnyedén válik különböző krémek és egyéb készítmények értékes alapanyagává.

Táplálja és hidratálja a bőrödet 

A legtöbb testápoló és arckrém tartalmaz E-vitamin olajat, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen az E-vitamin olaj táplálja és hidratálja a bőrödet ezzel pedig megelőzheted a száraz bőr kialakulását.

Segít megelőzni a ráncok kialakulását

Sejtvédő, antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a már meglévő ráncokat is halványítja. 

Elősegíti a bőrhibák és a hegek éltüntetését

Az E-vitamin regenerálja a hámszöveteket, ezzel pedig hozzájárul az apró bőrhibák, hegek halványításához. 

Belsőleg is hasznos!

Ha a szépségápolásra gondolunk, először az E-vitamin tartalmú krémek és szérumok juthatnak eszünkbe, azonban ugyanilyen fontos, hogy elegendő E-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe is. 

Számos E-vitamin tartalmú készítmény kapható, melyek napi fogyasztása szintén pozitív hatással lehet a bőröd és a hajad egészségére és szépségére. A legjobb, ha természetes forrásból biztosítod a vitaminszükségletedet zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak formájában, ám ha szeretnél biztosra menni, válassz magas E-vitamin tartalmú multivitamint vagy külön szedhető E-vitamin kapszulát. 

E-vitaminos arckrém

Az E-vitamint a szépségápolásban is előszeretettel használják

Mennyi E-vitaminra van szüksége a szervezetednek?

Az egészségügyi szervezetek által javasolt napi E-vitamin bevitel életkortól, nemtől, valamint a fizikai aktivitás mennyiségétől is függ.

A Food and Nutrition Board at the Institute of Medicine ajánlása szerint:

Csecsemők:

0-6 hónapos korig 4mg/nap
7-12 hónapos korig 5 mg/nap

Gyerekek:
1-3 éves korig 6 mg/nap
4-8 éves korig 7 mg/nap
9-13 éves korig 11 mg/nap

Serdülők és felnőttek:

14 éves kor fölött 15 mg/nap
Serdülők és terhes nők: 15 mg/nap
Serdülők és szoptató nők: 19 mg/nap 

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin

Women's Multi - Női Multivitamin

A Women's Multi egy tökéletes napi multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel minden aktív nők számára.

Ez az ellenállhatatlanul finom, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Honnan tudhatod, hogy E-vitamin hiányod van?

A tested megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az E-vitamin. Ahhoz, pedig, hogy az elfogyasztott E-vitamin megfelelően fel tudjon szívódni, zsírra is szüksége van. Zsírszegény életmód vagy intenzív diéta mellett különösen ajánlott az E-vitamin pótlása.

Az E-vitamin hiány tünetei a következők lehetnek: 

Izomgyengeség

Az E-vitamin nélkülözhetetlen a központi idegrendszered számára. Mivel az E-vitamin az egyik fő antioxidánsok között szerepel, így ennek hiánya oxidatív stresszt eredményez, ami izomgyengeséget okozhat.

Koordinációs és járási nehézség

Az E-vitamin hiánya lebonthat bizonyos neuronokat, ez pedig károsíthatja a jelátadó-képességet.

Zsibbadás és bizsergés

Az idegrostok károsodásának következtében zsibbadó érzés keletkezhet a szervezetedben.

Látásromlás

Az E-vitamin hiánya gyengítheti a retinád és a szemed más sejtjeinek fényreceptorait, amely idővel a látásod romlásához, vagy súlyosabb esetben a látásod elvesztéséhez vezethet.

Az immunrendszer gyengesége

Az E-vitamin hiánya gyengítheti az immunsejtjeidet, aminek következtében könnyebben betegedhetsz meg és nehezebben gyógyulsz ki a fertőzésekből.

Lehetséges-e túladagolni az E-vitamint?

Természetes úton, tehát csak az ételekben természetes módon megtalálható E-vitamint fogyasztva nem fenyeget a túladagolás veszélye.

Amennyiben úgy döntesz, hogy valamilyen készítmény formájában szeretnél több E-vitamint juttatni a szervezetedbe, mindenképpen tájékozódj előbb az ajánlott napi beviteli mennyiségről.

Az E-vitamin készítmény formában történő szedése biztonságosnak mondható, és nem jellemző a túladagolása amennyiben betartod a napi előírt beviteli mennyiséget.

Ha hosszú időn keresztül magas dózisban viszel be a szervezetedbe E-vitamin tartalmú készítményt, az E-vitamin túladagolás tünetei a következők lehetnek:
hasmenés, émelygés, gyomorgörcs, fáradtság, fejfájás, kiütések. 

Összefoglaló

Mi mindenre jó az E-vitamin? 

  • Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melynek szerepe létfontosságú a szabad gyökök elleni küzdelemben, tekintve, hogy ez az egyik legjobb antioxidáns.  
  • Stresszes, egészségtelen életmód, dohányzás vagy gyakori alkoholfogyasztás mellett különösen ajánlott a pótlása.
  • Az olajos magvak, olajok, hüvelyes zöldségek és a gabonacsírák nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint.
  • Fiatalítja a bőrt és a hajat, megakadályozza a durva hegek képződését.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Sportolóknál javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
  • Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
  • Segít megelőzni egyes neurológiai betegségeket.
  • Menstruációs és hormonális problémákban is segíthet.

Ajánlott Vitaful Termék

Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Vitaful Women's Multi premium multivitamin ellenalhatatlanul finom narancs izben C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelennel es cinkkel. 100% vegan, laktoz-, szoja- es glutenmentes, nem tartalmaz tartositoszert sem mesterseges színezeket!
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin Gumivitamin egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendo.
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin
Women's Multi - Női Multivitamin

Women's Multi - Női Multivitamin

A Women's Multi egy tökéletes napi multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel minden aktív nők számára.

Ez az ellenállhatatlanul finom, narancs ízű zselés-gumivitamin 100% vegán, laktóz-, szója- és gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert sem mesterséges színezéket!

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elegendő!

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Felhasznált képek forrása:

Pexels.com
Pixabay.com