A cékla -
Jótékony hatásai, felhasználása, receptek
Tartalomjegyzék
-
Bevezető
-
A cékla jótékony hatásai
- A cékla felhasználása
-
Receptek céklával
-
A cékla tápanyagtartalma
- Összefoglaló
Bevezető
A cékla egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint szuperélelmiszer. A legújabb tanulmányok azt
állítják, hogy a cékla és a céklalé javíthatja a sportteljesítményt, csökkentheti a vérnyomást
és fokozhatja a véráramlást.
A létfontosságú tápanyagokkal teli cékla nagyszerű rost-, folsav- (B9-vitamin), mangán-, kálium-,
vas- és C-vitaminforrás.
A cékla nyersen is fogyasztható, de leggyakrabban főzve vagy savanyítva használjuk fel. Levelei
szintén fogyaszthatók.
Ebből a cikkből mindent megtudhatsz, amit a cékláról tudni kell.
A cékla egyre népszerűbb szuperélelmiszer
A cékla jótékony hatásai
Csökkentheti a magas vérnyomást
Egy 2015-ös, 68 magas vérnyomásban szenvedő ember bevonásával készült tanulmány a napi 250 milliliter
céklalé fogyasztásának hatásait vizsgálta.
A kutatók megállapították, hogy jelentősen csökkent a résztvevők vérnyomása a céklalé fogyasztása
után.
Feltételezésük szerint ez a vérnyomáscsökkentő hatás a céklalé magas nitráttartalmának volt köszönhető.
A magas nitráttartalmú zöldségek fogyasztását a magas vérnyomás kezelésének hatékony és természetes
módjaként ajánlják.
A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges kockázati tényezője. Csökkentése
étrendi változtatásokkal és más eszközökkel segíthet megelőzni a szívelégtelenséget, a stroke-ot, a
szívrohamot és a szív-és érrendszeri megbetegedések egyéb életveszélyes szövődményeit.
Segíthet a cukorbetegség kezelésében
A cékla az alfa-liponsav nevű antioxidánst tartalmazza. Ez a vegyület segíthet csökkenteni a glükózszintet és növelheti az inzulinérzékenységet.
Segíti az emésztést
100 gramm nyers cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz. Az elegendő rostfogyasztás pedig elengedhetetlen
a zavartalan emésztéshez és a bélrendszer egészségéhez.
Ezenkívül a rostokat összefüggésbe hozták a krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek
és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint egyetlen csésze cékla az életkortól
és nemtől függően több mint 8,81%-ban fedezi az ember napi rostszükségletét.
Jobb sportteljesítmény
Egyes tanulmányok szerint a cékla és a céklalé fogyasztása javíthatja az izmok által edzés közben felvett
oxigén mennyiségét.
Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a céklalé nagy mennyiségben történő fogyasztása javította
a tapasztalt kerékpárosok időméréses eredményeit.
Vashiány és vérszegénység ellen
A népi gyógyászatban a cékla már régóta ismeretes a vérszegénység elleni csodaszerként. Vastartalma miatt a cékla alkalmas a vashiány megelőzésére és de elősegíti a vörösvértestek regenerálódását és képződését.
Gyulladáscsökkentő
A krónikus gyulladás számos betegséggel, például elhízással, szív- és májbetegségekkel, valamint rákos
megbetegedésekkel hozható összefüggésbe.
A cékla egy béta-alanin nevű aminosavat tartalmaz, ami csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásokat.
Támogatja az agy egészségét
A szellemi és kognitív funkciók a kor előrehaladtával természetes módon csökkennek.
Egyeseknél ez a hanyatlás jelentős, és olyan állapotokhoz vezethet, mint a demencia.
Az agy véráramlásának és oxigénellátásának csökkenése hozzájárulhat ehhez a hanyatláshoz.
Érdekes módon a céklában található nitrátok javíthatják a mentális és kognitív funkciókat azáltal,
hogy elősegítik az erek tágulását, és ezáltal növelik az agy vérellátását.
Kimutatták, hogy a cékla különösen javítja a véráramlást az agy homloklebenyében, amely terület a magasabb
szintű gondolkodással, például a döntéshozatallal és a munkamemóriával kapcsolatos.
A cékla csökkentheti a magas vérnyomást, a vércukorszintet és a gyulladásokat
A cékla felhasználása
A cékla nemcsak tápláló és egészséges, hanem hihetetlenül finom és könnyen beilleszthető az étrendbe
A céklát fogyaszthatjuk nyersen, ecetes, savanyított formában, sütve főzve vagy párolva is. Savanyított
formában egész évben megtalálható a polcokon és remek köret lehet bármilyen étel mellé.
Ahhoz, hogy minél több egészségügyi előnyét élvezhessük, a céklát érdemes nyersen (saláta formájában
vagy turmixként) fogyasztani, főzés közben ugyanis elveszíti nitráttartalma nagy részét.
De készíthető belőle leves is, és gyönyörű bíborszínével bármilyen ételt feldob.
Ha a főzés mellett döntünk, akkor fontos, hogy ne vágjuk le a gumókról a teljes szárat, mert így nem
veszíti el értékes festék-, illetve tápanyagait. A gumókat mossuk meg, majd tegyük meleg vízbe, és
főzzük forrástól számítva fél-egy órán keresztül, nagyságtól függően. Ha már elég puha (ezt ellenőrizzük
egy villával), akkor vegyük le a tűzről, hűtsük hideg vízzel és távolítsuk el a héját.
Már kész is vagyunk, a főtt céklát fogyaszthatjuk zöldséges ételekhez, vagy akár húsok mellé is.
Savanyúság céklából
Ha ecetes céklát szeretnénk készíteni szükségünk lesz: 1 kg céklára, fokhagymára (három-négy nagyobb
fej elég), egy evőkanál sóra, 5 evőkanál cukorra, 3 evőkanál ecetre, kb. fél liter vízre, köménymagra
és oregánóra.
A céklát sós vízben puhára megfőzzük. Kihűtjük, megpucoljuk, vékonyan legyaluljuk vagy felkarikázzuk.
A vízhez hozzákeverjük az ecetet és a cukrot, oregánóval és köménymaggal ízesítjük. Beletesszük a céklát,
és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Céklalé készítése
A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős,
így elég, ha naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyasztasz belőle.
A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek (például nátha vagy influenza) megelőzésére is. Paradicsomlével,
almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges
koktélt magadnak és barátaidnak.
A céklalevet almával vagy egyéb frissen facsart vagy gyümölcslével is ízesítheted
Receptek céklával
Céklás humusz
Hozzávalók
15 dkg cékla (főtt)
20 dkg csicseriborsó (konzerv)
1 gerezd fokhagyma
2 ek koriander (1 maréknyi friss koriander)
0.5 citromból nyert citromlé
5 ek olívaolaj
1 evőkanál tamarind paszta
1 közepes db cikória
10 dkg rukkola
5 dkg fekete olajbogyó
6 db pita
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Egy mixergépbe szórjuk bele a kisebb darabokra vágott, előfőzött céklát, a csicseriborsót, fokhagymát,
egy kanál tamarind pasztát, és locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal.
Keverjük sima krémmé a hozzávalókat pár perc alatt.
Sült céklás rizottó kecskesajttal
Hozzávalók
500 g cékla (megpucolva, félbevágva)
300 g rizottó rizs
1 l alaplé
2 dl vörösbor
2 közepes db salottahagyma (apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
4 dkg parmezán sajt (2 púpozott evőkanál)
3 ek olívaolaj
2 ek vaj (hideg)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg kecskesajt (lágy)
10 dkg rukkola
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megpucolt, félbevágott céklákat helyezzük egy sütőpapírral vagy
alufóliával bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, akár ízesíthetjük is egy kis sóval,
borssal vagy friss kakukkfűvel is. Mehet a sütőbe egy 50-60 percre. Akkor jó, ha a kés könnyedén átszalad
a cékladarabon. Ha megsült, akkor egy robotgép segítségével aprítsuk fel.
Forrósítsunk egy kis olívaolajat lehetőleg egy vastag fenekű lábosban. Dobjuk rá a hagymát, főzzük
egy pár percig, majd jöhet a fokhagyma. Ezután következhet a rizs, amit folyamatosan kevergetés mellett
pirítsunk egy kicsit, majd adjuk hozzá a vörösbort.
Ha úgy látjuk, hogy kezdi elfőni, elkezdhetjük adagolni az alaplevet. Adagokkal dolgozzunk, egyszerre
mondjuk csak egy merőkanálnyit adjunk a rizshez, és közben folyamatosan kevergessük. Addig folytassuk
ezt, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, a szemek pedig al dentére, vagy ha úgy jobban szeretjük, akkor
puhára főnek. Közben amikor már érezzük, hogy puhulnak a rizsszemek, adjuk hozzá a céklát is.
Sózzuk, borsozzuk, amennyiben szükségesnek érezzük, keverjük bele a parmezán sajtot és a vajat is,
fedjük le egy pár percre, majd tálaljuk friss rukkolával és kecskesajttal a tetején.
Egyszerű céklasaláta
Hozzávalók
A salátához
300 g cékla
1 db salottahagyma (kisebb)
A vinaigrett öntethez
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
0.5 kávéskanál só
0.5 kk bors (frissen tört)
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
A céklákat alaposan megmossuk, majd meghámozzuk. Közepes lyukú reszelőn lereszeljük, tálba tesszük.
A salottát hajszálvékony karikákra vágjuk, hozzáadjuka reszelt céklához.
A vinaigrette-hez egy kis tálban, kézi habverővel, elkeverjük az olívaolajat a fehérborecettel és sóval,
borssal, köménnyel ízesítjük.
Nyakon öntjük a céklát a vinaigrette-el, alaposan átforgatjuk, és fóliával lefedve hűtőbe tesszük.
Jót tesz neki, ha fogyasztás előtt állni hagyjuk egy darabig.
Összefoglaló
A cékla tehát számos módon járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez, Csökkentheti a vérnyomást, a vércukorszintet
és a szervezetben fellépő gyulladásokat, illetve méregtelenítő hatású.
Arról nem is beszélve, hogy alacsony a kalóriatartalma és nagyszerű tápanyagforrás, többek között rostban,
folsavban és C-vitaminban gazdag.
A cékla finom és sokoldalú,így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe és
egész évben bátran fogyaszthatjuk.
Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.
Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!