Telefon: +36-1-999-4628 🚚 Ingyenes házhozszállítás! Bejelentkezés Bejelentkezés

A cékla - 
Jótékony hatásai, felhasználása, receptek

Antioxidánsok, szabad gyökök

Első megjelenés dátuma: 2021. május 10.

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta:  Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető
  • A cékla jótékony hatásai
  • A cékla felhasználása
  • Receptek céklával
  • A cékla tápanyagtartalma
  • Összefoglaló

Bevezető 

A cékla egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint szuperélelmiszer. A legújabb tanulmányok azt állítják, hogy a cékla és a céklalé javíthatja a sportteljesítményt, csökkentheti a vérnyomást és fokozhatja a véráramlást.

A létfontosságú tápanyagokkal teli cékla nagyszerű rost-, folsav- (B9-vitamin), mangán-, kálium-, vas- és C-vitaminforrás.

A cékla nyersen is fogyasztható, de leggyakrabban főzve vagy savanyítva használjuk fel. Levelei  szintén fogyaszthatók.

Ebből a cikkből mindent megtudhatsz, amit a cékláról tudni kell.

Cékla mire jó

A cékla egyre népszerűbb szuperélelmiszer

A cékla jótékony hatásai

Csökkentheti a magas vérnyomást

Egy 2015-ös, 68 magas vérnyomásban szenvedő ember bevonásával készült tanulmány a napi 250 milliliter céklalé fogyasztásának hatásait vizsgálta.

A kutatók megállapították, hogy  jelentősen csökkent a résztvevők vérnyomása a céklalé fogyasztása után.

Feltételezésük szerint ez a vérnyomáscsökkentő hatás a céklalé magas nitráttartalmának volt köszönhető. A magas nitráttartalmú zöldségek fogyasztását a magas vérnyomás kezelésének hatékony és természetes módjaként ajánlják.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek  elsődleges kockázati tényezője. Csökkentése étrendi változtatásokkal és más eszközökkel segíthet megelőzni a szívelégtelenséget, a stroke-ot, a szívrohamot és a szív-és érrendszeri megbetegedések egyéb életveszélyes szövődményeit.

Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A cékla az alfa-liponsav nevű antioxidánst tartalmazza. Ez a vegyület segíthet csökkenteni a glükózszintet és növelheti az inzulinérzékenységet.

Segíti az emésztést

100 gramm nyers cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz.  Az elegendő rostfogyasztás pedig elengedhetetlen a zavartalan emésztéshez és a bélrendszer egészségéhez.

Ezenkívül a rostokat összefüggésbe hozták a krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával. 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint egyetlen csésze cékla az életkortól és nemtől függően több mint 8,81%-ban fedezi az ember napi rostszükségletét.

Jobb sportteljesítmény

Egyes tanulmányok szerint a cékla és a céklalé fogyasztása javíthatja az izmok által edzés közben felvett oxigén mennyiségét.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a céklalé nagy mennyiségben történő fogyasztása javította a tapasztalt kerékpárosok időméréses eredményeit.

Vashiány és vérszegénység ellen

A népi gyógyászatban a cékla már régóta ismeretes a vérszegénység elleni csodaszerként. Vastartalma miatt a cékla alkalmas a vashiány megelőzésére és de elősegíti a vörösvértestek regenerálódását és képződését.

Gyulladáscsökkentő

A krónikus gyulladás számos betegséggel, például elhízással, szív- és májbetegségekkel, valamint rákos megbetegedésekkel hozható összefüggésbe.

A cékla egy béta-alanin nevű aminosavat tartalmaz, ami csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásokat. 

Támogatja az agy egészségét

A szellemi és kognitív funkciók a kor előrehaladtával természetes módon csökkennek.

Egyeseknél ez a hanyatlás jelentős, és olyan állapotokhoz vezethet, mint a demencia.

Az agy véráramlásának és oxigénellátásának csökkenése hozzájárulhat ehhez a hanyatláshoz.

Érdekes módon a céklában található nitrátok javíthatják a mentális és kognitív funkciókat azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását, és ezáltal növelik az agy vérellátását.

Kimutatták, hogy a cékla különösen javítja a véráramlást az agy homloklebenyében, amely terület a magasabb szintű gondolkodással, például a döntéshozatallal és a munkamemóriával kapcsolatos.

Cékla jótékony hatásai

A cékla csökkentheti a magas vérnyomást, a vércukorszintet és a gyulladásokat

A cékla felhasználása

A cékla nemcsak tápláló és egészséges, hanem hihetetlenül finom és könnyen beilleszthető az étrendbe

A céklát fogyaszthatjuk nyersen, ecetes, savanyított formában, sütve főzve vagy párolva is. Savanyított formában egész évben megtalálható a polcokon és remek köret lehet bármilyen étel mellé. 

Ahhoz, hogy minél több egészségügyi előnyét élvezhessük, a céklát érdemes nyersen (saláta formájában vagy turmixként) fogyasztani, főzés közben ugyanis elveszíti nitráttartalma nagy részét.  

De készíthető belőle leves is, és gyönyörű bíborszínével bármilyen ételt feldob. 

Ha a főzés mellett döntünk, akkor fontos, hogy ne vágjuk le a gumókról a teljes szárat, mert így nem veszíti el értékes festék-, illetve tápanyagait. A gumókat mossuk meg, majd tegyük meleg vízbe, és főzzük forrástól számítva fél-egy órán keresztül, nagyságtól függően. Ha már elég puha (ezt ellenőrizzük egy villával), akkor vegyük le a tűzről, hűtsük hideg vízzel és távolítsuk el a héját.

Már kész is vagyunk, a főtt céklát fogyaszthatjuk zöldséges ételekhez, vagy akár húsok mellé is. 

Savanyúság céklából

Ha ecetes céklát szeretnénk készíteni szükségünk lesz: 1 kg céklára, fokhagymára (három-négy nagyobb fej elég), egy evőkanál sóra, 5 evőkanál cukorra, 3 evőkanál ecetre,  kb. fél liter vízre, köménymagra és oregánóra.

A céklát sós vízben puhára megfőzzük. Kihűtjük, megpucoljuk, vékonyan legyaluljuk vagy felkarikázzuk.

A vízhez hozzákeverjük az ecetet és a cukrot, oregánóval és köménymaggal ízesítjük. Beletesszük a céklát, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Céklalé készítése

A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így elég, ha naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyasztasz belőle.

A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek (például nátha vagy influenza) megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.

céklalé készítése

A céklalevet  almával vagy egyéb frissen facsart vagy gyümölcslével is ízesítheted

Receptek céklával

Céklás humusz

Hozzávalók

15 dkg cékla (főtt)
20 dkg csicseriborsó (konzerv)
1 gerezd fokhagyma
2 ek koriander (1 maréknyi friss koriander)
0.5 citromból nyert citromlé
5 ek olívaolaj
1 evőkanál tamarind paszta
1 közepes db cikória
10 dkg rukkola
5 dkg fekete olajbogyó
6 db pita
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Egy mixergépbe szórjuk bele a kisebb darabokra vágott, előfőzött céklát, a csicseriborsót, fokhagymát, egy kanál tamarind pasztát, és locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal. Keverjük sima krémmé a hozzávalókat pár perc alatt.

Sült céklás rizottó kecskesajttal

Hozzávalók

500 g cékla (megpucolva, félbevágva)
300 g rizottó rizs
1 l alaplé
2 dl vörösbor
2 közepes db salottahagyma (apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
4 dkg parmezán sajt (2 púpozott evőkanál)
3 ek olívaolaj
2 ek vaj (hideg)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg kecskesajt (lágy)
10 dkg rukkola

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megpucolt, félbevágott céklákat helyezzük egy sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, akár ízesíthetjük is egy kis sóval, borssal vagy friss kakukkfűvel is. Mehet a sütőbe egy 50-60 percre. Akkor jó, ha a kés könnyedén átszalad a cékladarabon. Ha megsült, akkor egy robotgép segítségével aprítsuk fel.

Forrósítsunk egy kis olívaolajat lehetőleg egy vastag fenekű lábosban. Dobjuk rá a hagymát, főzzük egy pár percig, majd jöhet a fokhagyma. Ezután következhet a rizs, amit folyamatosan kevergetés mellett pirítsunk egy kicsit, majd adjuk hozzá a vörösbort.

Ha úgy látjuk, hogy kezdi elfőni, elkezdhetjük adagolni az alaplevet. Adagokkal dolgozzunk, egyszerre mondjuk csak egy merőkanálnyit adjunk a rizshez, és közben folyamatosan kevergessük. Addig folytassuk ezt, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, a szemek pedig al dentére, vagy ha úgy jobban szeretjük, akkor puhára főnek. Közben amikor már érezzük, hogy puhulnak a rizsszemek, adjuk hozzá a céklát is.

Sózzuk, borsozzuk, amennyiben szükségesnek érezzük, keverjük bele a parmezán sajtot és a vajat is, fedjük le egy pár percre, majd tálaljuk friss rukkolával és kecskesajttal a tetején.

Egyszerű céklasaláta

Hozzávalók

A salátához
300 g cékla
1 db salottahagyma (kisebb)

A vinaigrett öntethez
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
0.5 kávéskanál só
0.5 kk bors (frissen tört)
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény

A céklákat alaposan megmossuk, majd meghámozzuk. Közepes lyukú reszelőn lereszeljük, tálba tesszük.

A salottát hajszálvékony karikákra vágjuk, hozzáadjuka reszelt céklához.
A vinaigrette-hez egy kis tálban, kézi habverővel, elkeverjük az olívaolajat a fehérborecettel és sóval, borssal, köménnyel ízesítjük.

Nyakon öntjük a céklát a vinaigrette-el, alaposan átforgatjuk, és fóliával lefedve hűtőbe tesszük.
Jót tesz neki, ha fogyasztás előtt állni hagyjuk egy darabig.

cékla humusz

Céklával humuszt vagy salátát is készíthetsz

A cékla tápanyagtartalma

A nyers cékla tápanyagtartalma a következő:

Tápanyag (g) Mennyiség / 100 g
Energia 39 kcal
Fehérje 2,31 g
Zsír 0,5 g
Szénhidrát 6,4 g
Rost 3,4 g
Kalcium 55 mg
Vas 0,83 mg
Magnézium 28 mg
Nátrium 3 mg
Cink 0,38 mg
C-vitamin 7,3 mg
Folát 47 µg
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Multivitamin - Vitaful - Egy Finom Falat Egészség
Women's Multi Multivitamin - Vitaful - Egy Finom Falat Egészség
Women's Multi Multivitamin - Vitaful - Egy Finom Falat Egészség
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->

Összefoglaló

A cékla tehát számos módon járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez, Csökkentheti a vérnyomást, a vércukorszintet és a szervezetben fellépő gyulladásokat, illetve méregtelenítő hatású.

Arról nem is beszélve, hogy alacsony a kalóriatartalma és nagyszerű tápanyagforrás, többek között rostban, folsavban és C-vitaminban gazdag.

A cékla finom és sokoldalú,így  jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe és egész évben bátran fogyaszthatjuk. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!  

Ajánlott Vitaful Termék

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Multivitamin - Vitaful - Egy Finom Falat Egészség
Women's Multi Multivitamin - Vitaful - Egy Finom Falat Egészség
Women's Multi Multivitamin - Vitaful - Egy Finom Falat Egészség
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

Tovább a termékhez ->