Tavaszi fáradtság? 
5 tipp, hogy több energiád legyen

Tavaszi fáradtság ellen

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta:  Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető 
  • Mi okozza a tavaszi fáradtságot?
  •  5 tipp, hogy több energiád legyen
  • Vitaminok tavaszi fáradtság ellen
  • Összefoglaló

Bevezető

Folyton fáradt vagy? A tavaszi fáradtság egy olyan jelenség, melyet sokan megtapasztalnak a márciusi-áprilisi hónapokban a tavasz közeledtével. Ahogy a neve is mutatja, alacsony energiaszinttel és fáradékonysággal jár és kihathat az általános közérzetre.

De miért érezzük magunkat ennyire fáradtnak épp akkor, amikor végre előbújnak a napsugarak és minden új életre kel? Mitől vagyunk olyan bágyadtak ilyenkor és mit tehetünk ellene? Olvass tovább, adunk pár tippet! 😊

Milyen tünetekkel jeletkezik a tavaszi fáradtság?

Minden tavasszal ugyanaz a forgatókönyv: a nappalok egyre hosszabbak, végre többet süt a nap és melegebb az idő, a természet kezd ébredezni téli álmából. Sokan azonban nehezebben tudnak alkalmazkodni az évszakváltozáshoz és a tavaszi fáradtság tipikus tüneteivel küzdenek.

A tavaszi fáradtság tünetei változóak lehetnek, sokan egyszerűen kedvetlennek érzik magukat, mások a koncentráció hiányától, fejfájástól, hangulatváltozásoktól vagy éppen álmatlanságtól szenvednek. A legtöbben azt veszik észre magukon, hogy elegendő alvás ellenére is fáradtak, és gyakran rosszkedvűek.

A tavaszi fáradtság tünetei általában március közepétől április közepéig jelentkeznek, de ez függ az időjárás változásától is. Az alacsony vérnyomású, idős vagy rossz fizikai erőnlétű embereket súlyosabban érinti a tavaszi fáradtság.

tavaszi fáradtság tünetei

Az évszakváltozás sokaknál levertséget, aluszékonyságot,
hangulatingadozást okoz

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Bár sokan úgy gondolják, hogy a tavaszi fáradtság csak egy mítosz, tudományos magyarázat is létezik rá.

Elsődleges oka a napfény hosszútávú hiánya, amely D-vitamin-hiányhoz is vezethet, hiszen a téli hónapokban sokkal kevesebb időt töltöttünk a szabad levegőn. A napfény (és a sötétség) azonban nem csak a D-vitamin-szintünkre van hatással, hanem az alvási ritmusunkat is szabályozza.

Az alvás- vagy sötétséghormonként emlegetett melatonin felelős azért, hogy szervezetünk biológiai órája megfelelően működjön. A melatonin sötétség hatására termelődik a szervezetben, ezt azonban megzavarhatják az egyre hosszabb nappalok, így nehezebben tudunk elaludni éjszaka.

A hormonrendszerünknek és a biológiai óránknak időre van szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a változásokhoz. Sokszor a több alvás sem segít, ez ugyanis szintén megemeli a melatonin szintet a szervezetben, így még fáradtabbnak érezhetjük magunkat napközben is.

A kevés, vagy nem megfelelő alvás nyilvánvalóan egész napos fáradtsághoz és aluszékonysághoz vezethet, azonban nem ez a tavaszi fáradtság egyetlen oka. Ahogy a természet ébredezik, megjelenik sokak mumusa, az allergia, amit gyakran kísér fejfájás és általános rossz közérzet.

A tavaszi óraátállítást is sokan okolják az április eleji fáradtságért, de köze lehet hozzá a tavaszi hónapokra jellemző szeszélyes időjárásnak is. Gondoljunk csak arra, amikor egyik nap még pólóban napozhatunk, másnapra pedig újra beköszöntenek a mínuszok.

Végezetül az általános egészségi állapotunkra az is hatással van, hogy a téli hónapokban minden bizonnyal sokkal kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottunk, így a szervezetünk tartalékai tavaszra kiürültek. Ezt azonban elkerülhetjük, ha már legkésőbb a téli hónapok végén tudatosan figyelünk a vitaminpótlásra.

tavaszi fáradtság kezelése

A biológiai óránknak időre van szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a változásokhoz

 5 tipp, hogy több energiád legyen

1. Mozgás, mozgás, mozgás!

Ha téged is elért a tavaszi fáradtság, valószínűleg alig van kedved kikelni az ágyból és egész nap csak pihennél. Pont ilyenkor fontos azonban, hogy erőt vegyél magadon és legalább hetente pár alkalommal sportolj valamit. A legjobb, ha a friss levegőn teszed, elég fél óra tempós séta vagy biciklizés és máris jobban fogod érezni magad. 

2. Tápláló ételek

Tavasszal végre újra lehetőségünk van több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, használd ki!

A nehéz téli ételek után jobb, ha most könnyedebb fogásokat választasz, ezzel kevésbé terheled meg az emésztőrendszeredet és sokkal több energiád marad minden másra.

Irány a piac, válassz idényzöldségeket helyi termelőktől, így könnyedén feltöltheted a télen kiürült vitaminraktáraidat. Készíthetsz salátát, gyümölcssalátát vagy turmixot, a lényeg, hogy minden étkezésed tartalmazzon valamilyen vitamindús, friss élelmiszert. 

2. Vitaminpótlás

A friss gyümölcsök és zöldségek mellett jó, ha ilyenkor extra segítséget is bevetsz és külön figyelsz a legfontosabb vitaminok pótlására. A következő részben azt is eláruljuk, melyek azok a vitaminok, amelyek segíthetnek a tavaszi fáradtság leküzdésében. 

tavaszi fáradtság ellen vitaminok

Tavasszal friss gyümölcsökkel és zöldségekkel töltheted fel a vitaminraktáraidat

4. Napozás, friss levegő

Sokat segíthet a hangulatodon és az általános közérzeteden, ha több időt töltesz a szabadban és egy kicsit élvezed a nap első melengető sugarait. Tegyél egy nagy sétát a természetben, munka közben pedig engedd be a friss levegőt az ablakon keresztül. 

5. Szauna vagy hideg-melegvizes váltózuhany

A szaunát és a hideg-melegvizes váltózuhanyt már évszázadok óta használják az immunrendszer erősítésére. Az évszakváltozást is könnyebben átvészelheted, ha egy váltózuhannyal kezded a napot, vagy ha lehetőséged adódik rá időnként szaunázol egy kicsit. A szauna a méreganyagoktól is segít megszabadulni, így tényleg tiszta lappal kezdheted az új évszakot.

+1 Megfelelő és elegendő alvás

Plusz egy tipp, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: Napi 7-8 óra alvás.

Mindenkinél más és más, hogy hány óra alvásra van szüksége. Ha a szokásosnál fáradtabbnak érzed magad, aludj pár órával többet, de ne vidd túlzásba, mert a túl sok alvással éppen az ellenkezőjét érheted el: még fáradtabb leszel.

Alvás előtt legalább egy órával kapcsolj ki minden elektronikus kütyüt, ne használd a telefonodat és legyen csend a hálószobádban. Reggel viszont kezdd azzal a napot, hogy kinyitod az ablakot és beengeded a friss leveőt és a napfényt. Ez segít felébredni és egész nap éberebbnek érezheted magad.

tavaszi mozgás

Tölts minél több időt a szabadban! 

Vitaminok tavaszi fáradtság ellen

Ahogy már az előző részben említettük, a tavaszi fáradtság egyik gyakori oka, hogy a tél végére kiürülnek a vitaminkészleteink.

Sokan nem is tudják, hogy hiányt szenvednek egyes vitaminokból, még ha csak átmenetileg is. A vitaminhiány gyakran okoz fáradtságot, levertséget és fejfájást, így könnyen elképzelhető, hogy ez áll a tüneteid hátterében.

Most bemutatjuk azokat a vitaminokat, melyek pótlására mindenképpen figyelned kell, ha szeretnéd legyőzni a tavaszi levertséget.

D-vitamin

A D-vitamin legjobban hasznosuló természetes formája a napfény, viszont a modern életvitel miatt az emberek manapság már egyre kevesebbet tartózkodnak a szabadban, különösen a téli hónapokban.

Ennek hatására egyre gyakoribb a D-vitamin hiány a lakosság körében és ez jelentősen növeli egyes betegségek kockázatát. A D-vitamin az immunrendszerünk működését is támogatja, illetve segít megelőzni és legyőzni a vírusok okozta megbetegedéseket. Kutatások igazolják, hogy a D-vitaminnak fontos autokrin regulációs szerepe van az immunválasz szabályozásában.

Már napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy biztosítsd a szervezeted megfelelő D-vitamin termelését, így azt javasoljuk, hogy tavasszal és nyáron ne félj kint tölteni egy kis időt a szabadban.

Sokáig úgy gondolták, hogy felnőtt korban a kiegyensúlyozott táplálkozással és a napfény segítségével elegendő D-vitamin tudunk bevinni a szervezetünkbe. Időközben azonban egy reprezentatív kutatás igazolta, hogy a magyarok túlnyomó többsége D-vitamin hiányos a téli hónapok után.

Ennek következében megszületett az új ajánlás, mely szerint ősztől tavaszig minden életkorban ajánlott napi rendszerességgel D-vitamint pótolni, a hiányállapotok elkerülése érdekében.

B12-vitamin

A B12-vitamin  egyik fontos szerepe, hogy optimalizálja az energiaszintet, illetve biztosítja a memóriát és a jó koncentrációs képességet. Hiányának legfőbb tünetei a krónikus fáradtság, hangulatingadozás, étvágytalanság, fakó sápadt bőr.

Ezt a vitamint a talajban és az élővizekben élő mikroorganizmusok állítják elő, melyeket az állatok elfogyasztanak, növények sajnos nem tartalmazzák. Ha növényi táplálkozást folytatsz fontos, hogy külső forrásból rendszeresen pótold a B12-vitamint.

Liquid error (templates/article.5-tipp-tavaszi-faradtsag-ellen line 359): product form must be given a product

C-vitamin

A C-vitamin  növeli szervezetünk ellenállóképességét, erősíti az immunrendszert, továbbá a fehérvérsejtek számát is befolyásolja, amely a kórokozók elleni harcban kiemelkedően fontos.

Segíthet megelőzni a tavasszal gyakori vírusosos megbetegedéseket és az energiaszintünkre is kifejezetten jó hatással van. 

E-vitamin

Az E-vitamin  amellett, hogy védi a szívet, az agyi egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az E-vitamin hiánya bizonyítottan zavart okoz a központi idegrendszeredben.

Egyik legfontosabb feladata a szabadgyökök megkötése. Ez azért fontos, mert a szabadgyökök károsíthatják a szervezeted normális reakcióját a kórokozókkal szemben. Az E-vitamin azáltal, hogy megköti őket, elősegíti az immunrendszered megfelelő működését.

Egyes tanulmányok szerint az E-vitamin növelheti a szervezeted ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, többek között az influenza vírussal szemben is.

Folsav (B9-vitamin)

A folsav legfőbb feladata az új vörösvértestek képzése, ezzel pedig segít megelőzni a vérszegénység kialakulását. Részt vesz a sejtek anyagcsere-folyamatiban és az agyi funkciók megfelelő működésében is fontos szerepet játszik.

Megfelelő folsavszint mellett javulnak a kognitív funkciók és a memória, ezáltal jobban tudunk koncentrálni mindennapi feladatainkra.

Niacin (B3-vitamin)

A B3-vitamin, vagyis a niacin jelentős szerepet játszik a zsír, a fehérje és a szénhidrát energiává alakításában, hozzájárul az emésztőrendszer és az anyagcsere optimális működéséhez és a mentális egészség fenntartásában is fontos szerepe van.

Az agyadnak szüksége van niacinra, hogy elegendő energiához juthasson és megfelelően működhessen. Többek között gyakran a B3-vitamin-hiányt teszik felelőssé a ködös gondolkodásért (brain fog) és a koncentrációzavarért. Ezek a tünetek szerencsére a legtöbb esetben vitaminpótlással hatékonyan kezelhetőek.

tavasz

Összefoglaló

A tavaszi fáradtság egy teljesen természetes állapot, amely szinte mindenki életében megjelenik valamilyen szinten. Legfőbb okai között szerepelnek az időjárás okozta hormonális változások, a kevés napfény vagy a vitaminhiány.

Megfelelő vitaminpótlással, rendszeres testmozgással és elegendő alvással sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél könnyebben átvészeljük ezt az időszakot.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.  Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Liquid error (templates/article.5-tipp-tavaszi-faradtsag-ellen line 510): product form must be given a product