Korai őszülés
Tények és tévhitek az ősz hajról

Korai őszülés

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Őszülés - Bevezető
  • Mi számít korai őszülésnek?
  • Mi lehet a korai őszülés oka?
  • Hogyan előzhető meg a korai őszülés?
  • Visszafordítható az őszülés?
  • Az őszülés lelki okai
  •  Az ősz haj festése
  • Összefoglaló

Őszülés - Bevezető

💡 Az őszülés megkerülhetetlen jelenség, előbb vagy utóbb mindannyiunkat utolér. De miért kezdenek el egyesek már a 20-as éveikben őszülni, míg mások még 50 év felett sem látnak egyetlen ősz hajszálat sem? Mit tehetsz, ha túl korán veszed észre az őszülés első jeleit? 

Sokan a stresszt okolják az ősz hajszálak megjelenéséért. Talán te is mondtad már, hogy "Ebbe bele fogok őszülni!". De vajon tényleg bele lehet őszülni a stresszbe? Cikkünkben többek között erre keressük a választ. 

Őszülés stressz

A stressz helyett sokkal inkább a genetika felelős az ősz hajszálakért

Az embereknél az őszülés kiváltó oka általában nem a stressz, sokkal inkább a genetika. Alapvetően kétfajta festékanyag szabályozza a hajunk színét, az eumelanin és a feomelanin.

Ezeket a a pigmentsejtek (melanociták) termelik a szervezetünkben. A feomelanin vörös színűre festi a hajat, míg az eumelanin barnára vagy feketére. Ezek a feskékanyagok különböző arányban vegyülnek a haj szerkezetének 97 százalékát alkotó keratin közé.

Akkor kezdenek el ősz hajszálak megjelenni, ha a hajunk színéért is felelős melanin termelődése csökkenni kezd majd teljesen leáll. Ha egy hajszálunk barnán, szőkén, vagy vörösen nő ki, annak a színe később nem tud megváltozni (ha csak be nem fested), azonban ha a melanintermelődés leáll, az új hajszálak már szürkén vagy fehéren fognak megjelenni.

Az első ősz hajszálak megjelenése után tehát még hosszú idő, mire az egész hajkoronád megőszül, ehhez ugyanis egy teljes haji életciklusnak el kell telnie. 

Ezt a folyamatot elkerülni nem lehet, azonban az életmód is jelentősen hozzájárul a gyorsaságához. A kevés fehérje, a vashiány, a B12-vitamin vagy a folsav alacsony szintje mind korai őszüléshez vezethet. 

Bár nem a stressz az elsődleges kiváltó oka az őszülésnek, a vitaminhiány és a stressz jelentősen felgyorsítja a hajhullást, ami miatt hamarabb elindulhat az őszülés folyamata. 

Mitől őszülünk meg?

Az őszülés teljesen természetes, elkerülhetetlen folyamat

Mi számít korai őszülésnek?

Az őszülés az öregedési folyamat természetes része, néhányan azonban már egészen fiatal korban találkozhatnak ősz hajszálakkal

A fehér bőrű emberek általában a 30-as éveik közepén kezdenek el őszülni, az ázsiaiak a 30-as éveik végén, míg a színesbőrű emberek csak a 40-es éveik közepén. 50 éves kor körül már az emberek 6-23 %-ának jelentős mennyiségű ősz hajszála van. 

Korai őszülésről akkor beszélhetünk, ha valaki már a 20-as éveiben vagy azelőtt jelentősen elkezd őszülni. Az ősz hajszálak sötétebb hajúaknál sokkal szembetűnőbbek és a kiváltó okokat megtalálva akár vissza is állítható a haj megfelelő pigmentációja. 
 
Az őszülés néhány ritka kivételtől eltekintve önmagában még nem jelez egészségügyi problémát, és a korai halálozással sem áll összefüggésben, így nincs okod aggodalomra. Az, hogy korábban őszülsz, nem jelenti azt, hogy korábban is fogsz megöregedni. 

A kutatók egyelőre nem találtak egyértelmű választ arra, hogy miért kezd el valaki korábban őszülni, de az biztos, hogy a gének fontos szerepet játsszanak a folyamatban. 

Korai őszülés okai

Korai őszülésről akkor beszélhetünk, ha valaki már a 20-as éveiben őszülni kezd

Mi lehet a korai őszülés oka?

Genetika

Az őszülés csak nagyon ritka esetben jelez valamilyen betegséget. A korai őszülést általában öröklött genetikai tényezők okozzák, azonban az életmód is befolyásolhatja a haj pigmentációját. 

B12-vitamin-hiány

A korai őszülés egyik leggyakoribb okai továbbá a B12-vitamin-hiány, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a vegánokat érintheti, ahogy erről már egy korábbi cikkünkben is írtunk.
Egy kutatás1 szerint ugyanis a korai őszülés mellé gyakran B12-vitamin-hiány is társul, ez pedig bizonyíthatja az összefüggést a kettő között. Emellett az ülő életmód és a rendszertelen étkezés is hatással lehet az ősz hajszálak korai megjelenésére. 

Dohányzás

Egy nemrég készült kutatás2 szerint a dohányosoknál 4-5 évvel korábban elkezdődhet az őszülés és 2,5-szer nagyobb a valószínűsége, hogy 30 éves koruk előtt őszülni kezdenek. Ez összefüggésben lehet az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal és azzal is, hogy a dohányzás rontja a szervezetbe bevitt vitaminok hasznosulását. Ezenkívül a dohányzás által létrejött szabad gyökök nemcsak a bőrt károsítják, hanem a hajhagymákra is káros hatással vannak. 

Pajzsmirigy-alulműködés

Az őszülésben a hormonok is szerepet játszhatnak, így a hormonháztartás felborulása vagy a pajzsmirigy rendellenességei is vezethetnek idő előtti őszüléshez. 

Ezért ha egyéb tüneteket is tapasztalsz magadon az őszülés mellett, érdemes orvoshoz fordulnod, ugyanis ez is egy árulkodó jel lehet. 

Autoimmun betegség

Egy autoimmun bőrbetegség, az alopecia areata is okozhatja a haj korai őszülését. Ilyenkor az immunrendszer a hajhagymák ellen indít támadást, így a betegség erős, foltos hajhullással jár. A tünetek gyógyszerrel csökkenthetőek, ám a legtöbb esetben a kezelés után viszanőtt haj már ősz lesz. 

Vitiligo

A vitiligo egy ismeretlen eredetű bőrbetegség, amely a pigmenttermelő melanociták működésének hiánya miatt alakul ki. Elsődleges tünete, hogy a bőrön fokozatosan növekvő fehér foltok jelennek meg. A melanin azonban a haj pigmentációjáért is felel, így kísérő tünete lehet a korai őszülés vagy akár a retina színváltozása is. Ez a betegség hazánkban 100-200 ezer embert érint. 

Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin

Happy Hair Hajvitamin

A Happy Hair zselés multivitamin-gumi 10 féle vitaminnal, biotinnal, folsavval, cinkkel és jóddal a szépséges és egészséges hajért.

A fantasztikus, vadcseresznye ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

Hogyan előzhető meg a korai őszülés?

Az, hogy megelőzhető vagy visszafordítható-e az őszülés, nagyban függ attól, hogy mi a fő kiváltó oka. Ha öröklött genetikai tényezők okozzák, akkor sajnos nem sok mindent tehetsz, hogy megelőzd. 

Ha valamilyen betegség miatt kezdesz el idő előtt őszülni, akkor a betegség kezelésével az őszülés is megállítható, és a hajad színe újra a régi lehet. 

Egy kutatás szerint a pajzsmirigy-rendellenesség okozta korai őszülés  hormonterápiás kezeléssel visszafordítható. B12-vitamin-hiány esetén vitaminpótlással javítható a haj szerkezete és pigmentációja.

A vitaminpótlás mellett a legjobb, ha kerülöd a stresszt, a dohányzást és az egyéb káros szenvedélyeket, illetve figyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra. 

Van néhány plusz tippünk is, melyekkel megelőzheted a korai őszülést: 

Antioxidánsok

Ha az étrended antioxidánsokban gazdag, megelőzheted a szervezetedben kialakuló oxidatív stresszt, ami az öregedés és az őszülés okozója lehet. Antioxidánsban gazdag élelmiszerek a következők: 

  • friss gyümölcsök és zöldségek
  • zöld tea
  • olívaolaj
  • halak
Őszülés vitaminok

Az antioxidánsok hozzájárulnak a hajad egészségéhez

Vitaminok és nyomelemek

Ha erős hajhullást, és emiatt korai őszülést tapasztalsz, akkor valószínűleg több vitamindús élelmiszert kellene fogyasztanod. A B12-vitamin-hiány kezelésére a legjobb természetes vitaminforrás a lazac, a sajtok és egyéb tejtermékek és az egyéb állati eredetű termékek.

Ha vegán vagy, vagy növényi táplálkozást folytatsz, akkor táplálékkiegészítőkkel tudod pótolni ezt a fontost vitamint, ez ugyanis természetes formában csak állati eredetű élelmiszerekben található meg. 

A B12-vitamin mellett a folsav hiánya is vezethet korai őszüléshez. B9-vitamint, vagyis folátot többek között a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek és a diófélék tartalmaznak nagy mennyiségben. 

Egy 2012-es kutatás szerint a réz és a cink hiánya is idő előtti őszüléshez vezethet. A réz legjobb természetes forrása a lencse, a mandula, a marhamáj, az étcsokoládé és a spárga. 

Mindezek mellett a megfelelő omega-3 zsírsav pótlással is hozzájárulhatsz a hajad egészségéhez. Omega-3 zsírsavakban gazdagok az olajos magvak (főleg a chia mag), és a tengeri halak. 

Természetes hajápolók

Létezik néhány gyógynövény és természetes hajápoló, melyet már évszázadok óta használnak az őszülés megelőzésére. Ezek hatására általában nincs tudományos bizonyíték, azonban egy próbát mindenképpen megérnek. 

Ilyen például a curry levél, amely B-vitaminban gazdag és segíti a szervezet melanintermelését. A curry levelet friss vagy szárított formában tudod beszerezni indiai vagy bio boltokban. Kókuszolajjal vagy ricinusolajjal összemelegítve hajpakolást készíthetsz belőle és akár hetente többször is használhatod a fejbőrödön és a hajvégeken egyaránt. 

Szintén természetes hajerősítőként tartják számon a Bhringaraj, másnéven hamis százszorszép növényt. A curry levélhez hasonlóan ez is indiából származik és legkönnyebben por formájában tudod beszerezni a bioboltokban. A Bhringaraj hajra gyakorolt jótékony tulajdonságainak köszönhetően a hajhullás, a kopaszodás és a korai őszülés megelőzésében is segíthet. A port szintén hajpakolásként érdemes alkalmazni, meleg vízzel összekeverve.

Továbbá őszülést megelőző tulajdonságai miatt tartják számon az amla növényt, a luffát, a zsályát, illetve a fekete teát, ugyanis ezek is támogatják a haj pigmenttermelését. 

💡 Ha szeretnéd, hogy hajad sokáig eredeti színében tündököljön, akkor figyelj az egészséges táplálkozásra és a megfelelő vitaminpótlásra! 

Őszülés megelőzése

Az ősz hajszálak idő előtti megjelenését természetes hajápolókkal is megelőzheted

Visszafordítható az őszülés?

Ha az őszülés genetikai tényezők, autoimmun betegség vagy az öregedés miatt alakul ki, akkor sajnos már nem visszafordítható. Azonban ha az egészségtelen életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás, stressz, vitaminhiány) miatt kezdesz el idejekorán őszülni, akkor életmódváltással bármikor könnyen felléphetsz ellene.
 
A hajadat elsősorban belülről tudod táplálni, azonban megfelelő hajápolással és időnként néhány hajpakolással is segíthetsz megőrizni hajad szépségét.

Korábbi tippjeinket nem csak megelőzés gyanánt alkalmazhatod, hanem akkor is, ha már találtál néhány kósza ősz hajszálat. 

Az őszülés lelki okai

Bár hallani olyan történetekről, amikor valaki egy éjszaka alatt megőszült, erre nagyon kevés esély van. Ahogy már említettük, a barna, szőke, fekete vagy vörös haj nem tudja megváltoztatni a színét.

Így hirtelen és látványos őszülés csak akkor következhet be, ha valakinek egy betegség vagy váratlan trauma hatására az összes színes hajszála kihullik és csak az ősz hajszálak maradnak meg. 

A kutatók egyelőre nem tudták minden kétséget kizárólag bizonyítani a stressz és az őszülés közvetlen kapcsolatát, az azonban biztos, hogy a stressz nagy mennyiségű B-vitamint von el a szervezettől. 

Emellett a szorongás vagy a váratlan lelki traumák hatására a fejbőr vérellátása is csökken, ez pedig hirtelen hajhulláshoz és fiatalkori őszüléshez vezethet. 

A tudomány jelenlegi állása szerint az autoimmun betegségek kiváltó oka szinte minden esetben valamilyen lelki trauma, így a foltos hajhullást okozó alopecia areata nevű betegség hátterében is ez állhat. 

Az őszülés lelki okai

A stressz miatt csökkenthet a fejbőr vérellátása

Az ősz haj festése

Ősz hajszálakkal előbb vagy utóbb mindenki találkozik, emiatt akkor is felesleges kétségbe esni, ha nem vagy kibékülve az új hajszíneddel. Manapság ugyanis akár egy drogériás hajfestékkel is elfedheted a szürkülő hajtöveket, a festésnél azonban türelmesebbnek és óvatosabbnak kell lenned, mint korábban. 

Ha biztosra akarsz menni, bízd fodrászra a hajszíned megmentését, ő több megoldást is felkínálhat az ősz hajszálak eltüntetésére. Szőke hajúaknál egy egyszerű melírozás is segíthet, pár ősz hajszálnál pedig elég, ha csak tartós színezőt használsz. 

Sokan otthon próbálják meg eltüntetni az öregedés első jeleit, az ősz hajat azonban sokkal nehezebb egyenletesen befesteni. Ennek oka, hogy az őszülés mértéke eltérő lehet, valahol sötétebb szürke, míg máshol világosabb hajszálak jelenhetnek meg. Továbbá az idő múlásával a haj szerkezete sokkal rugalmatlanabbá válik, ami szintén rontja a hajfestés hatékonyságát. 

A legegyszerűbb megoldás, ha sötétebb, barna vagy fekete színű festéket választasz, ezek fedőképessége ugyanis sokkal magasabb, mint a vörös vagy szőke hajfestékeké. Idősebb korban azonban érdemes melegebb árnyalatokat választani, hiszen ezek sokkal fiatalosabb megjelenést kölcsönöznek, mint a hideg tónusok. 

Azt javasoljuk, hogy ha mindenképpen otthon szeretnéd befesteni a hajadat, vásárolj inkább fodrászkellékes boltban kapható hajfestéket és kérd ki az ott dolgozók tanácsát, a megfelelő festék kiválasztása ugyanis nagyban függ az őszülés mértékétől és az eredeti hajszínedtől is. 

Az ősz haj festése

Az ősz haj festése

Összefoglaló

Az őszülés tehát egy természetes folyamat, melyet a melanintermelődés csökkenése okoz és a kor előrehaladtával minden embert utolér.

Korai őszülésről beszélhetünk akkor, ha valaki már 30 éves kora előtt látványosan őszülni kezd. Ennek oka főként genetikai, de okozhatja az elégtelen táplálkozás vagy valamilyen betegség is. 

Ha szeretnéd megelőzni vagy visszafordítani a korai őszülést, a legtöbb, amit tehetsz, hogy odafigyelsz az egészséges táplálkozásra és a vitaminpótlásra, tartózkodsz a káros szenvedélyektől és már fiatal korban elég energiát szánsz a hajápolásra.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben! 

Ajánlott Vitaful Termék

Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin

Happy Hair Hajvitamin

A Happy Hair zselés multivitamin-gumi 10 féle vitaminnal, biotinnal, folsavval, cinkkel és jóddal a szépséges és egészséges hajért.

A fantasztikus, vadcseresznye ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details