Hajvitaminok, hajnövesztők
Hogyan lehet hosszú és egészséges hajad? 

Hajvitaminok, hajnövesztők

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető
  • Hogyan hatnak a hajnövesztő szerek?
  • Miért hullik a hajad?
  • Milyen praktikákat vethetsz be a gyorsabb hajnövesztés érdekében?
  • Milyen vitaminokra van szüksége a hajadnak?
  • Mit NE tegyél, ha meg szeretnéd őrizni a hajad szépségét?
  • Összefoglaló

Bevezető 

A hajunk átlagosan 1-1,5 centit nő egy hónapban, tehát ha türelmes vagy, egy évben akár 18 centit is nőhet a hajad külső segítség nélkül. Ehhez azonban az is kell, hogy a hajvégeid ne töredezzenek el, vagyis a hajápolásra is külön figyelmet kell szentelned.

Szeretnéd felgyorsítani ezt a folyamatot? Erre is van megoldás!

Cikkünkben most bemutatjuk neked a leghatásosabb hajnövesztő praktikákat és azt is megtudhatod, hogyan táplálják az egyes vitaminok és ásványi anyagok a hajhagymáidat. Ha te is hosszú, dús és egészséges hajat szeretnél, görgess tovább!  😊

Gyors hajnövekedés

Van pár praktika, mellyel felgyorsíthatod a hajad növekedését 

Hogyan hatnak a hajnövesztő szerek?

Egyre több hajnövesztő és hajhullást gátló készítmény kapható a piacon, azonban ezek nem mind egyformán fejtik ki a hatásukat. Egyes szerek kívülről stimulálják a hajhagymákat, míg mások belülről táplálják azokat. 

Az, hogy a hajad milyen gyorsan nő, alapvetőleg a genetika határozza meg, illetve a hajhagymáid és a fejbőröd egészsége. 

A hajhagymáidat elsősorban belülről, a fejbőrödet kívülről tudod táplálni. 

A hajnövesztő samponok, hajszeszek és tonikok a fejbőr vérkeringését serkentik, annak érdekében, hogy a hajhagymáid kívülről minél több tápanyagot fel tudjanak venni a fejbőr hajszálereiből.

Ehhez viszont az is kell, hogy a szervezeted semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt. Erre nyújtanak megoldást a hajhullás elleni vitaminkészítmények

Ha javul a hajhagymák tápanyagellátása, azzal nem csak a hajhullás folyamta lassul le, hanem az új, erős hajszálak növekedése is látványosabb lesz. 

A hajszálaid elszarusodott fehérjéből (keratin) és vízből állnak. Sokat azért látják úgy, hogy nehezebben nő a hajuk az átlagnál, mert a sérült hajvégeik folyamatosan eltöredeznek. Ezen szintén úgy tudsz segíteni, ha kívülről ápolod a hajadat megfelelő sampon, balzsam, hajpakolás vagy hajolaj rendszeres használatával. 

Ha biztosítod a hajhagymáid számára szükséges tápanyagokat, és gondoskodsz a fejbőröd megfelelő hidratáltságáról és vérellátásáról (ehhez sokszor egy fejmasszázs is elegendő), akkor hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a hajad optimális ütemben növekedjen. 

Hajnövesztő szerek

Ha javul a hajhagymák tápanyagellátása, a hajad gyorsabban és egsészégesebben főg nőni

Miért hullik a hajad?

Vitaminkészítményekre és hajnövesztő szerekre nem csak akkor lehet szükségünk, ha úgy érezzük, hogy hibát követtük el, miután levágattuk a hajunkat, hanem akkor is, ha erős hajhullással küzdünk. A hajhullásnak számos örökletes és egészségügyi oka is lehet, erről már egy korábbi cikkben is írtunk. 

Most kizárólag arról fogunk beszélni, milyen életmódbeli változtatásokat tudsz tenni azért, hogy kevsebb hajszálat találj a fésűd fogai között, illetve milyen rossz szokásoktól kell megszabadulnod annak érdekében, hogy hajad dús és egészséges maradhasson. 

A hajnövekedés mértéke függ: 

  • az életkorodtól
  • a hajtípusodtól
  • az általános egészségi állapotodtól
  • a genetikai tényezőktől
  • hormonális változásoktól
  • a hajápolási ritunodtól

💡 A hajhullás gyakori oka a tápanyaghiány, mely a hosszútávú egészségtelen életmód vagy egy drasztikus diéta miatt alakulhat ki. 

1) Vitaminhiányod van

A hajhullás gyakori oka a vitaminhiány, ez a probléma ugyanis a népesség nagy százalékát érinti. A hajhagymáid egészségének megőrzéséhez minden évszakban szükség van a megfelelő vitaminpótlásra melyben a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egyes vitaminkészítmények is segítségedre lehetnek.

A hajad számára a legfontosabb vitaminok és nyomelemek az A-, E- és D-vitamin, a biotin (B7-vitamin), a B12-vitamin, valamint a jód, a cink és a vas, melyek szerepéről a következő részben olvashatsz részletesebben.

Ha ezekből biztosítod a napi szükséges mennyiséget a szervezeted számára, akkor elkerülheted, hogy a vitaminhiány miatt az átlagosnál több hajszálad hulljon ki.  

Hajhullás vitaminhiány

A vitaminhiány miatt az átlagnál több hajszálad hullhat ki

2) Sokat stresszelsz

Fontos, hogy a mentális egészségedre is elég energiát szentelj, ugyanis ha túl sokat idegeskedsz és nem alszol eleget, a hajad és a bőröd is jelezni fogja, hogy itt a pihenés ideje.

Az állandó stresszes állapot nem csak az immunrendszeredet, hanem a hajhagymáidat is legyengíti. Ennek hatására gyakran alakul ki úgynevezett diffúz hajhullás, mely a hajas fejbőr egészét érinti. 

A tartós stressz továbbá hozzájárulhat az autoimmun betegségek, köztük a foltos kopaszodást okozó alopecia areata kialakulásához is. 

Szerencsére a stressz okozta hajhullás könnyen kezelhető, ha kiiktatod az életedből a feszültséget okozó tényezőket, figyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra és legalább 8 órát alszol naponta. 

3) Gyakran hordod copfban a frizurádat vagy túl nagy hőnek teszed ki

 A szoros copf, a konty vagy a szoros fonatok szintén károsítják a hajhagymákat és hajvesztéshez vezethetnek. Ugyanez a helyzet a hajszárítók és a hőalapú hajformázók gyakori használatával.

Azt javasoljuk, hogy amikor csak teheted, engedd ki a hajadat (nyáron is inkább lazább copfban hordd) és hajszárítás vagy hajvasalás előtt minden esetben használj hővédő készítményeket. Persze a legjobb, ha teljesen elhagyod a hajszárítót és a szabad levegőn szárítod meg a hajadat.

Hajhullás okai

Számos rossz szokásunk vezethet hajhulláshoz

Milyen praktikákat vethetsz be a gyorsabb hajnövesztés érdekében?

A legfontosabb tehát, hogy belülről tápláld a hajadat, azonban van néhány praktika, melyet már régóta használnak a hajnövesztésre és a kopaszodás megelőzésére. 

💡 A koffein és a ricinusolaj is elősegíti a hajnövekedést. Kiváncsi vagy hogyan használhatod őket? Most ez is kiderül. 

Ricinusolajos hajpakolás

Az egyik legismertebb hajnövesztő "csodaszer" a ricinusolaj. 

A ricinus (Ricinus communis) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó, örökzöld, lágy szárú növény. Eredeti előhelyén, a trópusokon a 10-12 méteres magasságot is képes elérni.

Nagyon gyorsan nő és ezt a tulajdonságát hajpakolásként alkalmazva a haj számára is képes átadni.

Hogyan?  

A növény zsíros olajokat tartalmaz a ricinolsav trigliceridjeivel, a mag pedig az erősen mérgező ricin fehérjét és a kevésbé mérgező ricinin piridin-alkaloidot.

Mérgező magjából hideg sajtolással ricinusolajat készítenek, melyet eredetileg hashajtóként használtak, mivel vérbőséget okoz.  De éppen ezért manapság már egyre többen használják hajpakolás formájában hajhullás csökkentésére, hajnövekedés serkentésére és a hajvégek töredezettségének helyreállításásra.

A ricinusolajat bármelyik gyógyszertárban beszerezheted pár száz forintért, és mivel nem kell belőle sok, egy pár dl-es kiszerelés is sokáig elég lesz. 

Nagyon sűrű olajról van szó, ezért használat előtt érdemes kicsit felmelegíteni, hogy könnyebben fel tudd vinni a hajra. 

A ricinusolaj használata:
Keverj össze egy evőkanál ricinusolajat valamilyen vivőolajjal (jojobaolaj, argánolaj, vagy akár olivaolaj) és masszírod bele a fejbőrödbe. Fóliával vagy törölközővel tekerd körbe a hajadat és hagyd hatni az olajat legalább pár óráig. A legjobb, ha egész éjszakára fent hagyod, mivel 6-8 óra alatt tudja leginkább kifejteni a hatását. 

Ezután alaposan moss hajat (meglehetősen nehéz kimosni, lehet, hogy többször is meg kell ismételned a samponozást). Alkalmazd ezt a hajpakolást hetente kétszer, hiszen a ricinusolaj áldásos hatásainak köszönhetően akár 3-4 centit is nőhet a hajad havonta!

Bár tudományos magyarázat egyelőre nincs a ricinusolaj jótékony hatásaira, nők ezrei számoltak be lenyűgöző eredményekről, ezért egy próbát mindenképpen megér. 

Ricinusolaj hajra

A ricinusolajat a szemöldököd és a szempillád erősítésére is használhatod

Koffeines hajpakolás

Az egyik legismertebb hajnövekedést serkentő hatóanyag a koffein, melyet számos hajnövesztő sampon alapanyagaként is használnak.

Nem kell azonban több ezer forintot kiadnod egy samponra, ha te is szeretnéd kihasználni a koffein jótékony hatásait. Elég ha van otthon egy csomag kávéd..

Sajnos csupán a kávézástól nem fog megnőni a hajad, azonban készíthetsz hajnövekedést serkentő koffeines hajpakolást házilag is. 

Mire lesz szükséged?

•Két evőkanál őröld kávéra vagy kávézaccra
•Olívaolajra vagy argánolajra
•Fokozhatod a hatást ricinusolajjal is!

Keverd össze a kávét vagy a kévázaccot az olajokkal és vidd fel a hajtöveidre. Alaposan oszlasd el a fejbőrödön és masszírozd bele. A pakolást hagyd fent 2-3 óráig a legjobb hatás érdekében.

A koffein serkenti a hajhagymák vérellátását, így hatékonyabban tudják felvenni a növekedéshez szükséges tápanyagokat. 

Fejbőrmasszázs

Ha zsírosodásra hajlamos a hajad és nem akarod plusz olajokkal és hajpakolásokkal még inkább elnehezíteni, már azzal is sokat segíthetsz, ha naponta gyengéden
átmasszírozod a fejbőrödet. 

A fejbőr masszírozása bizonyítottan segít a hajhullás csökkentésében és fokozza a vérellátást. A különböző kultúrákban már az ősidők óta alkalmazzák az egészséges hajnövekedés érdekében. 

Hogyan csináld?

Fésüld át a hajadat, majd halántékodnál kezdve óvatosan masszírozd át az egész fejbőrödet az ujjbegyeiddel. Ha szeretnél, használhatsz hozzá argán-vagy ricinusolajat, de olaj nélkül is képes kifejteni jótékony hatását.

Ha végeztél, masszírozd át a nyakadat és a vállaidat is,  mivel ez segít a stressz csökkentésében és a ellazítja a nyaki izmokat. 

Milyen vitaminokra van szüksége a hajadnak?

Amint már említettük, a hajnövekedés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő tápanyagellátás. Hiába növeled a fejbőröd vér-és oxigénellátottságát a korábban felsorolt praktikákkal, ha a szervezeted hiányt szenved a létfontosságú vitaminokból és nyomelemekből. 

Most megtudhatod, melyik az a 10 vitamin és 2 nyomelem, melyet mindenképpen pótolnod kell, ha hosszú és dús hajat szeretnél. Ha még több információra vagy kíváncsi, a legtöbb vitaminról részletes leírást is olvashatsz a blogon

Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin

Happy Hair Hajvitamin

A Happy Hair zselés multivitamin-gumi 10 féle vitaminnal, biotinnal, folsavval, cinkkel és jóddal a szépséges és egészséges hajért.

A fantasztikus, vadcseresznye ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

A-vitamin (retinol)

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) közé tartozik. Az ételekből származó A-vitamint a máj raktározza el, később innen tudja hasznosítani a tested.  

A szervezeted minden sejtjének szüksége van A-vitaminra, és ezalól a hajad, a tested leggyorsabban növekedő része sem kivétel. Az A vitamin-hiány következtében a fejbőr is kiszárad, ami gyakran a hajhullás kiváltó oka. Ha minden nap gondoskodsz a megfelelő vitaminpótlásról, azzal hidratálhatod a haj gyökerét, így az egészséges és dús lehet!  

B3-vitamin (Niacin)

A B3-vitamin egy nagyon fontos vízben oldódó vitamin, amely számos módon hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Többek között a szív, az agy, az idegrendszer és az anyagcsere normális működéséért is felel.

A retinolhoz hasonlóan a niacin is hozzájárul a bőröd és a hajad egészségének és szépségének fenntartásához. Egyik legfontosabb szerepe, hogy segíti a vér és az oxigén szállítását a fejbőrödbe és a szőrtüszőidbe, hogy azok megfelelően tápláltak legyenek. 

B5-vitamin

A B5-vitamin nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így hidratálja a fejbőrödet és csökkenti a fejbőr-irritációt.

B6-vitamin

A B6-vitamin a többi B-vitaminhoz hasonlóan fontos szerepet lát el a hajnövekedésben. Hozzájárul a fehérjék, a keratin és a melanin anyagcseréjéhez a szőrtüszőidben és segíti az egészséges fejlődésüket.

B9-vitamin (Folsav)

A folsavról leggyakrabban terhesvitaminok összetevőjeként hallhattál, azonban a haj egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen. A folsavhiány ugyanis vérszegénységhez, hajhulláshoz és korai őszüléshez vezethet, ezért fontos a megfelelő mennyiséget biztosítani belőle.

B12-vitamin (Kobalamin)

Az állati eredetű élelmiszerekben található B12-vitamin részt vesz testünk valamennyi sejtjének anyagcseréjében és hozzájárul a haj, a bőr és a köröm egészségének fenntartásához.

Hajerősítő vitaminok

A hajunk egészsége szempontjából a B-vitaminok nélkülözhetetlenek 

B7-vitamin (Biotin)

A biotint nem véletlenül hívják a haj vitaminjának is. A biotinnal kapcsolatos kutatások egyértelműen rávilágítottak arra, hogy a biotin hozzájárul a szervezeted keratin-ellátottságához.

Mivel a tested csupán rövid ideig képes tárolni, fontos, hogy rendszeresen pótold! 

A dohányzás, a túlzott stressz és az emésztőrendszert érintő betegségek csökkenthetik az egyes vitaminok, így a biotin felszívódását is.

Ezért ha olyan tüneteket tapasztalsz (hajhullás, a haj elvékonyodása, fakóvá válása, kiütések), melyek biotinhiányra is utalhatnak, multivitaminokkal vagy kimondottan a hajad erősítésére szolgáló táplálékkiegészítőkkel is pótolhatod.

C-vitamin

A C-vitaminnal nem csak az immunrendszeredet, hanem a hajadat is erősítheted. A Antioxidáns hatásának hála segíti a vas felszívódását a hajhagymákban, és növeli a hajszálak ellenálló-képességét.

D-vitamin

A D-vitamin legjobban hasznosuló természetes formája a napfény, viszont a téli hónapokban, amikor nem jutunk elég természetes fényhez D-vitaminban gazdag ételekkel vagy táplálékkiegészítőkkel kell pótolni.

A hajunk egészsége szempontjából fontos szerepe van az új és a régi szőrtüszők stimulálásában. Hiánya esetén az új hajszálak növekedésében zavar léphet fel. 

E-vitamin

Az E-vitaminnal gyakran találkozhatsz arckrémek vagy testápolók összetevőjeként. Pótlása azonban belsőleg is nagyon fontos, ha biztostani szeretnéd a hajad, a bőröd és a körmeid szépségét.

Az E-vitamin ezen kívül erősíti az immunrendszeredet, védi az imaidat és a májadat, illetve segíthet megelőzni bizonyos neurológiai betegségeket.

Jód

A  jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, melynek egyik következménye, hogy a hajhagymák nem kapják meg a működésükhöz szükséges tápanyagokat. 
A jód jótékony hatással van a hajra, ugyanis elpusztítja a fejbőrt károsító gombákat, vírusokat és baktériumokat, ezzel pedig hozzájárul a fejbőr egyensúlyának fenntartásához. 
 
Emnellett erősíti a hajszálakat és a korai őszülés megelőzésében is hatékony megoldást jelenthet.  

Cink

A cink szintén pozitív hatással van a hajhagymákra, nem véletlen tehát, hogy a hajvitaminok egyik elmaradhatatlan összetevője.

A hosszútávú cinkhiány bizonyítottan hozzájárul a foltos kopaszodás kialakulásához, rendszeres pótlásával azonban elkerülhető ez a betegség és megállítható a hajhullás. 

Mit NE tegyél, ha meg szeretnéd őrizni a hajad szépségét?

Most már tudod, hogy milyen hajpakolásokkal gyorsíthatod a hajnövekedést és milyen tápanyagokat kell biztosítanod a szervezeted és a hajad számára. Van azonban pár rossz szokás, mellyel alááshatod az elért eredményeket, ezért jobb ezeket elkerülni. Nézzük mik ezek:

Mi az, ami tiltólistás?

  • Vizes hajat soha ne fésülj és ne dörzsöld törölközővel! A nedvességet inkább itasd fel egy leselejtezett pamutpólóval hajmosás után.
  • Ne használd a legmagasabb fokozaton a hajszárítódat! Inkább legyél türelmesebb és alacsonyabb hőfokon szárítsd a hajadat, de a legjobb, ha hagyod a szabad levegőn megszáradni. 
  • Kerüld az extrém diétákat, ezek ugyanis könnyen hajhulláshoz vezethetnek.
  • Ne használj túl sok hajlakkot és hajformázót, ezek szárítják a hajadat, így könnyebben eltöredezik. 
  • Ne hordd szoros copfban vagy kontyban a hajadat!
  • Ne a hajtöveidtől kezdve fésüld ki a hajadat, hanem alulról felfelé haladva. 
  • Ne kerüld a fodrászt! Ha növeszted is a hajadat, pár havonta 1-2 centit érdemes vágatnod belőle, így egészségesebbek lesznek a hajvégeid. 
Hajnövesztés tippek

Bánj gyengéden  a hajaddal és meg fogja hálálni! 

Összefoglaló

Összegezve tehát, hogyan segítheted elő a hajnövekedést?

  • Figyelj a tápanyagpótlásra és szedj hajerősítő vitamint!
  • Masszírozd át a fejbőrödet hetente legalább kétszer.
  • Használj ricinusolajos vagy koffeines hajpakolást.
  • Bánj óvatosan a hajaddal, amikor hajat mosol vagy fésülködsz.
  • Fogyassz legalább napi 2 liter tiszta vizet!
  • Ha száraz a hajad, ápold rendszeresen, így nem fognak eltörni a hajvégeid. 
  • Kerüld a hőt és nyáron használj kalapot, ha a napra mész.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben! 

Ajánlott Vitaful Termék

Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin
Happy Hair Hajvitamin

Happy Hair Hajvitamin

A Happy Hair zselés multivitamin-gumi 10 féle vitaminnal, biotinnal, folsavval, cinkkel és jóddal a szépséges és egészséges hajért.

A fantasztikus, vadcseresznye ízű zselés-gumicukor 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges.

Egy doboz 120 darab gummyt tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details