A C-vitamin 5+1 áldásos hatása,
Adagolása, hiánytünetei

Szerző: Kiss-Mihálykövi Réka
Vitaful.hu

Lektorálta: Herédi Alexa
Vitaful.hu
Tartalomjegyzék
-
Mi az a C-vitamin? – Bevezető
-
C- vitamin szükséglet, avagy mennyi az annyi?
-
A C-vitamin 5+1 áldásos hatása
-
Mit okozhat a C- vitamin hiánya?
-
Túladagolható a C-vitamin?
- Milyen formában érdemes fogyasztani?
-
C- vitamin szérum - A szép bőr titka?
- Összefoglaló
Mi is a C- vitamin? - Bevezető
A C- vitamin egyike a vízben oldódó vitaminoknak,
amelyekből az emberi szervezet csak pár napra elegendő mennyiséget képes elraktározni, ellentétben
a zsírban oldódó vitaminokkal. Érdekessége, hogy a létező emlősfajok közül csupán a tengerimalac
és az ember szervezete képtelen az előállítására, továbbá a “napi szükséges mennyiség” versenyt is
a C- vitamin nyeri, hiszen az összes vitamin közül ebből kell a legnagyobb dózist bevinni a
szervezetbe.
Kiváló természetes C- vitamin forrás a
csipkebogyó, a zöldpaprika, és a citrusfélék. Jelen van a
paradicsomban, salátafélékben és egyéb
friss zöldségekben is. Télen pedig a
savanyú káposzta fogyasztása ajánlott.
Ahhoz, hogy természetes forrásból megfelelő mennyiséget juttassunk a szervezetbe, fontos
odafigyelnünk, hiszen a felsorolt zöldségek és gyümölcsök aszkorbinsav tartalma változó. Érdemes
mégis változatos formában elfogyasztani az előírt
mennyiséget, nem figyelmen kívül hagyva az esetleg magas gyümölcscukor szintet sem.

A legjobb természetes C-vitamin forrás a csipkebogyó, a zöldpaprika és a citrusfélék
C- vitamin vagy aszkorbinsav?
Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav,
amely cukorszármazéknak tekinthető.
Élelmiszer-adalékanyagkénti azonosítója E300. Elnevezése a molekula hiányában fellépő
skorbut betegségből ered, amely a gyümölcsöket és
zöldségeket nélkülöző táplálkozásra volt visszavezethető. 1912-től tengerimalacokon végzett
kísérletek eredményeivel sikerült igazolni, hogy a skorbut egy ezen sav hiányában fellépő
betegség.
Az emberi szervezetből kinyert kis mennyiségből megalkotott képlet alapján kutatták a vitamint-
többnyire citrusfélékben, majd mikor sikerült megtalálni a tápanyagkomponenst,
C- vitaminnak nevezték el 1920-ban.
Szent- Györgyi Albert, a C- vitamin atyja
1893-ban született Budapesten,
Szentgyörgyi Albert Imre néven anyakönyvezve. Apai ágon
nemesi, anyai ágon híres tudós dinasztiából származott. A Budapesti Tudományegyetemen szerzett
orvosi diplomát 1917-ben, majd Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként.
1927-ben tett felfedezése, amelynek során a mellékvesében kimutatott egy addig ismeretlen anyagot,
vezetett el a C- vitamin 1930-as izolálásáig, illetve az
ezért kapott orvosi és élettani
Nobel-díjig, amellyel 1937-ben honorálták.
Ő máig az egyetlen magyar, aki természettudományos munkájáért kapta meg ezt a díjat.
Tudományos munkásságát 1937-ben még Corvin-koszorúval, majd 1948-ban az akkor első alkalommal
kiosztott Kossuth-díjjal is elismerték. 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, majd itt is halt
meg 1986-ban.
Életének utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte,
amelyben valószínűleg közrejátszott, hogy második felesége és egyetlen gyermeke is ebben a
betegségben hunyt el. A tudós
egészségi állapota 92 éves koráig kifogástalan volt.
14 éves kor felett legalább napi 80 mg C-vitaminra van szükségünk
C- vitamin szükséglet, avagy mennyi az annyi?
Általánosságban elmondható, hogy 14 éves kortól
az ajánlott napi minimum mennyiség 80 mg C- vitamin, viszont ez önmagában nem helytálló kijelentés. Nem mindegy, hogy női vagy férfi szervezetről
van szó, illetve számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni a szükséges mennyiség
meghatározásakor. Ilyenek lehetnek:
- a várandósság vagy szoptatás időszaka
- a nehéz fizikai munka
- a stresszes életmód
- a dohányzás és/ vagy alkoholfogyasztás,
- a menopauza
- a lázas, illetve műtét utáni állapot
Jó tudni, hogy a C-vitamin felszívódási vesztesége viszonylag alacsony. A bevitt mennyiség kb. 75%-a hasznosul a szervezetben.
C- vitamin - gyerekeknek. Lehet? Kell? Mennyit? Hogyan?

Csecsemő- és gyermekkorban is elengedhetetlen a vitamindús táplálkozás
Ahhoz kétség sem férhet, hogy az emberi szervezet számára
minden korban, így csecsemő- és gyermekkorban is elengedhetetlen a C-vitamin pótlása. Mivel ezt a vitamint kizárólag táplálkozás során tudjuk célba juttatni, a szülők feladata ezt
biztosítani a kisebbeknek.
Minél kisebb egy gyermek, annál kevesebb a számára szükséges mennyiség, viszont ezzel egyenesen
arányos az általa elfogyasztható étel mennyisége is, így
muszáj tudatosan összeállítani a kicsik menüjét. Bár a
csipkebogyó és a
homoktövis
is kiváló C-vitamin források, a gyerekeknél sajnos mégsem egyértelmű a sikerük.
Érdemes tehát számba venni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek kimagaslóak az
aszkorbinsav tartalmuk miatt és fogyasztásuk sem igényel túl sok “marketinget” a szülők részéről.
A narancs, a kivi, a citrom és a mandarin bár kicsit savanykás ízűek, kiválóan alkalmasak facsart
innivalóként vagy akár smoothie-ként egy- egy uzsonna kiváltására.
Ha az édesebb ízeket preferálják a gyerekek, akkor a
sárgadinnye, az eper és a banán (bizony!) is
remek C-vitaminforrás.
A zöldségeknél is fontos, hogy minél többet fogyasszanak belőle a lurkók nyersen, hiszen az egyes
konyhatechnológiai eljárásokkal az alapanyagok vitamintartalma jelentősen csökken. Szuper tízórai
lehet egy ízlésesen (vagy ha még kicsik- inkább mókásan) összeállított zöldségtál darabolt
sárgarépával, káposztával, roppanós karalábéval.
Természetesen a legjobb megoldás, ha a szükséges mennyiség változatos forrásból származik és
fedezi a gyerekek C- vitamin szükségletét, amely 1-3 éves kor között
45 milligrammra nő, kiskamasz kortól pedig
60-80 milligramm.
A C-vitamin 5+1 áldásos hatása
1. Erősíti az immunrendszert
Növeli szervezetünk ellenálló képességét, mert erősíti az immunrendszert, továbbá a
fehérvérsejtek számát is befolyásolja, amely a kórokozók elleni harcban kiemelkedően fontos.
2. Segíthet a fogyásban
A C- vitamin az anyagcsere folyamatokban, így például a zsír lebontásában is nagy szerepet játszik. Fogyókúrázóknak is kifejezetten javasolt a megfelelő mennyiség elfogyasztása!
3. Jótékony hatással van a bőrre
Az egészséges bőr és íny megőrzése szempontjából is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C- vitamin fogyasztása. (A bőr egészségének megőrzése mellett a gyorsabb sebgyógyulást is biztosítja.)
4. Erősíti a csontokat
Az inak és csontok fejlődését is befolyásolja a szervezetben megtalálható aszkorbinsav mennyisége.
5. Javítja a vas felszívódását
A C-vitamin a vas felszívódását és hasznosulását is javítja. A vas az oxigén sejtekhez való eljutásában vállal fontos szerepet.
+1 Antioxidáns
Az utóbbi idők egyik fontos felfedezése, hogy a C-vitamin olyan antioxidáns anyag, amely segít
megelőzni a szabadgyökök káros hatását, ezáltal a rákos megbetegedések megelőzésében is nagyon
nagy szerepet vállal.
A C-vitamin erősíti az immunrendszert és még a fogyásban is segíthet
De mit is okoz a C- vitamin hiánya?
Talán az első dolog, ami a C-vitamin hiányról eszünkbe jut, az a bizonyos
skorbut betegség, amelyhez az egész “aszkorbinsav-
történelem” visszavezethető. És ez rendben is van így, hiszen valóban ez a betegség az egyik
legkomolyabb következménye a nem megfelelő mennyiségű C- vitamin fogyasztásnak.
De mindenképp számolni kell a
szív-és érrendszeri betegségekkel is, hiszen többek között
a koleszterinszint emelkedésében is megnyilvánulhat ezen
vitamin hiánya, ami pedig
szívinfarktushoz vagy
szívkoszorúér- betegségekhez
vezethet. Továbbá ott vannak még, mint lehetséges következmények: az egyes
ízületek, a szem, a pajzsmirigy vagy a máj bizonyos megbetegedései.
Olyan mentális eredetű, vagy
függőségeken alapuló kóroknál is jelentős lehet a C-
vitamin hiányának káros hatása, mint például az autizmus, a depresszió, az alkoholizmus vagy a
dohányzás. De a
fáradtság
és az idegesség
is egy C-vitaminhiányos állapotot jelezhet. Mindezeken túl
az öregedés -mint természetes folyamat- lezajlásánál sem
elhanyagolható szereplő a C- vitamin.
Lehetséges a C- vitamin túladagolása?
Ahogy arról már korábban is esett szó, a C-vitamin egy
vízben oldódó vitamin, a felesleges mennyiség a
vizelettel távozik a szervezetből. A természetes eredetű
aszkorbinsavat nem lehet túladagolni, továbbá jóhír, hogy az étrend kiegészítőkkel kapcsolatban is
elenyésző az esetleges túladagolással kapcsolatba hozható esetek száma.
Viszont megfigyeléseken alapulva kijelenthető, hogy azoknál, akik
tartósan 2000 mg-nál nagyobb mennyiséget juttatnak a
szervezetükbe nap mint nap -kevés eséllyel- de
megjelenhet például vesekő, vagy a
szövetekben változó mértékű lerakódás.
Fontos azonban, hogy azok, akik
cukorbetegségben szenvednek, vagy
vesebetegségük, esetleg
vér-vese rendellenességük van, figyelmet fordítsanak a
megfelelő mennyiség betartására, esetükben ugyanis
lehet kockázata a nagyobb dózis fogyasztásának.
Az a bizonyos 1000 milligramm…
Felnőtt embernél bizonyított tény, hogy
5 gramm aszkorbinsav semmilyen káros hatást nem vált ki,
viszont segíti a szervezet megfelelő működését, és biztosítja az esetek nagytöbbségében a teljes
szükséges mennyiséget. Végletként azonban gyakran a 2 gramm, vagyis
2000 milligramm
C-vitamint szokták emlegetni, mint a fogyasztható adag felső határát.
Ennél nagyobb dózis
tartós szedése esetén már emésztőrendszeri panaszok, vagy vesekő kialakulásának veszélye állhat
fenn. Mindezek után logikus “arany középút” az
1000 milligramm preferálása, amely
többszörösen is fedezi az elengedhetetlen adag C-vitamint,
kárt nem okoz, hiszen a felesleg a vizelettel távozik, és a kissé rizikós felsőhatártól is kellően
messze van.
Változatos külső, egységes belső - Por? Csepp? Tabletta?
Napjainkban
számos verzióban juthatunk hozzá a C-vitaminhoz, másik
nevén az aszkorbinsavhoz. Pici babáknál egyértelműen csepp formájában a legegyszerűbb célba
juttatni a megfelelő mennyiséget, míg a gyerekek, vagy azok a felnőttek, akiknek
nehézségeik vannak a tabletták lenyelésével választhatják
a folyadékban feloldható port, a pezgsőtablettát vagy akár a gumivitaminokat.
Ezeken túl létezik még rágótabletta is, valamint egyéb vitaminokkal (például D- vitamin, cink)
dúsított változatok is kaphatók. Léteznek
multivitamin készítmények is, amelyeknél fontos
megfigyelni, hogy milyen mennyiségben tartalmaznak C- vitamint.
A megfelelő felszívódás miatt érdemes a napi mennyiséget több részletben elfogyasztani
És a liposzómás C- vitamin?
Ami eddig még nem került említésre az az, hogy a napi C- vitamin adagot érdemes
több részletben bejuttatni a szervezetbe, ugyanis minél
nagyobb mennyiség érkezik egyszerre, annál kevesebb tud ténylegesen hasznosulni.
Az egyes felszívódási akadályok miatt, pedig az sem
biztos, hogy a szükséges mennyiség célba ér.
A liposzómás C- vitamin ötlete az anyatejjel hozható
összefüggésbe, ugyanis a benne lévő tápanyagokat egyfajta természetes réteg veszi körül, így
biztosítva, hogy a kisbaba szervezetében a megfelelő módon épül be és hasznosul.
Ugyanezen metódus mentén haladva, a
liposzomális burok védelmet nyújt a hatóanyagoknak,
valamint képes azokon a bizonyos felszívódási akadályokon is keresztülvinni a C-vitamin tartalmat.
Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a liposzomális verzió alkalmazásának eredményeként átlagosan
négyszer annyi aszkorbinsav áll a szervezet rendelkezésére
az egyes időszakokban, mint más piacvezető C-vitamin készítmények esetében.
C- vitamin szérum - A szép bőr titka?
Azzal már tisztában vagyunk mostanra, hogy nagyjából mennyi lehet a szükséges mennyiség
C-vitaminból az egyes élethelyzetekben, és hogy ezt mely zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával,
vagy pedig mely étrend kiegészítő segítségével vihetjük be. Arról is esett már szó, hogy a
C- vitaminnak milyen nagy szerepe van az egészséges bőr
tekintetében.
De van itt egy viszonylag új szereplő,
a szérum, amely kivételt képez - legalábbis az
alkalmazását tekintve mindenképp. A hölgyek körében mindennapos téma a
bőrápolás, a ráncok halványítása és az esetleges
bőrhibák eltüntetése.
A C- vitamin és a kozmetikumok időről-időre összetalálkoznak, hiszen vitathatatlan tény, hogy
ez a vitamin tömíti a véredényeket és javítja rugalmasságukat, orvosilag bizonyított, hogy ránctalanító hatása van, és
UV-szűrőként is funkcionál, nem utolsósorban felveszi a
kesztyűt a dehidratációval szemben is.
A tiszta C-vitamin tartalmú szérumok viszonylag hamar elvesztik a szavatosságukat a komponens
“instabilitása” miatt.
Ezt sokszor onnan vehetjük észre, hogy a használt anyag sárgás- barnás elszíneződést mutat.
Eredményessége azonban tesztelések során bizonyításra került,
minden bőrtípusra és minden korosztály számára előnyös a használata, amelyről a vásárlói tájékoztatókban lehet informálódni. Alapvetően a mindennapi bőrápolás egyik
lépéseként kell a bőrbe juttatni, ahol idővel kifejti jótékony hatását.

A C-vitamint a bőrápolási rutinod részeként is használhatod
Összefoglaló
Mire is jó tehát a C- vitamin?
- Növeli az ellenállóképességet
- Segíti az immunrendszert
- Javítja az anyagcsere folyamatokat
- Egészségesen tartja és ápolja a fogínyt és a bőrt
- Segíti a sebgyógyulást
- Szerepe van az inak és a csontok fejlődésében
- A mentális egészség megőrzésében is szerepet játszik
A mennyiségnél inkább a szükséges minimumra kell odafigyelni, illetve, hogy tanácsos több részletben eljuttatni a szervezethez a nap folyamán. A maximumot már szabadabban lehet értelmezni, hiszen a felesleg távozik.
Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.
Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!