D-vitamin
Milyen jótékony hatásai vannak
és hogyan pótolható? 

D-vitamin

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila 
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Mi is az a D-vitamin? - Bevezető
  • Miért fontos a D-vitamin pótlás? 
  • Mennyi a napi D-vitamin szükségletünk?
  • Milyen tényezők hajlamosíthatnak D-vitamin hiányra?
  • Melyek a D-vitamin hiány tünetei? Milyen betegségeket okozhat?
  • Túladagolható a D-vitamin?
  • Hogyan pótolható a D-vitamin?
  • Összefoglaló

Mi is az a D-vitamin? Bevezető

Az alábbi cikkben mindent megtudhatsz a D-vitaminról, a vitaminhiány tüneteiről és arról, hogy miért is olyan fontos a D-vitamin pótlás a téli időszakban. 

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) közé tartozik. A D-vitamint bár vitaminnak nevezzük, valójában egy hormonunk előanyaga, és szervezetünk a napfény hatására képes maga is előállítani.

Két fajtája létezik, az egyik a D3 vitamin, amely napozás közben az UV-B sugarak hatására képződik a bőrben, a másik pedig a D2 vitamin, melyet táplálék útján vihetünk be a szervezetünkbe és később D3 vitaminná alakul.

A D-vitamin egészségre gyakorolt hatása tagadhatatlan, csecsemőkortól kezdve egészen időskorig minden életszakaszban szükségünk van rá az egészséges fejlődéshez és a betegségek megelőzéséhez.
Azonban mivel a fiatal szervezet aktívabban termeli, időskorban különösen javasolt a D-vitamin pótlása.

A D-vitamin legjobban hasznosuló természetes formája a napfény, viszont a modern életvitel miatt az emberek manapság már egyre kevesebbet tartózkodnak a szabadban. Ennek hatására egyre gyakoribb a D-vitamin hiány a lakosság körében és ez jelentősen növeli egyes betegségek kockázatát.

A továbbiakban elmondjuk, hogy miért is nélkülözhetetlen ez a vitamin a szervezetünk optimális működéséhez, mennyi az orvosok által ajánlott napi mennyiség és milyen tünetek esetén kell D-vitamin hiányra gyanakodnod.

D-vitamin napfény

A D-vitamin elsődleges forrása a napfény

Miért fontos a D-vitamin pótlás? Milyen jótékony hatásai vannak?

A D-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamin, számos jótékony tulajdonsága mellett hozzájárul egyes betegségek megelőzéséhez és elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez. 

Mi mindenre jó a D-vitamin?

  • Fontos szerepet játszik a csontok és fogak egészségének megőrzésében
  • Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását
  • Támogatja és erősíti az immunrendszert
  •  Segítségével megelőzhető az influenza és az egyéb vírusok okozta fertőzések
  •  Szabályozza az inzulinszintet
  • Terhesség alatt elősegíti a magzat egészséges fejlődését
  • Gátolja a daganatos sejtek szaporodását, segít a rák megelőzésében
  • Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét
  •  Befolyásolja az energia- és a tápanyagbevitel hasznosulását
  •  Gyulladásgátló hatása van
  •  Rendszeres pótlásával megelőzhető a csontritkulás
  • Segít a pikkelysömör kezelésében

A csontok és a fogak egészsége

A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor felszívódásához és hasznosulásához, elősegíti a vér normál kalciumszintjének fenntartását, így nélkülözhetetlen szerepe van az egészséges csontozat fenntartásában.

A csontjaink egészsége a fogainkra is hatással van, hiszen fogaink az állkapocs csontállományában kapaszkodnak meg. Ha a csontok nem tartják erősen a fogainkat, akkor azok kilazulnak, és akár ki is eshetnek. 

Mindezek mellett a D-vitamin az egészséges izomfunkció fenntartásához is elengedhetetlen. 

Dr. Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egykori igazgatója szerint az időskori csontritkulás gyerekkorban előzhető meg.

A csontozat erősségét befolyásolhatják a környezeti hatások, a táplálkozás, vagy valamilyen tartós betegség is. A kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány addigra fejlődik ki, utána már csak veszít ásványi anyag tartalmából. A kalcium beépülését pedig a D-vitamin és a mozgás segíti elő.

Ha a gyermek nem jut elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, a kalcium felszívódása is korlátozott lesz, így a csontok nem tudnak megfelelően épülni. 

A gyakori csonttörés és a csontfájdalom minden bizonnyal súlyos D-vitamin hiányra utal. A 2014-es kutatás szerint a gyerekek kétharmada D-vitamin hiányos volt. 

D-vitamin csecsemőknél

Csecsemőknél és kisgyermekeknél is rendkívül fontos a D-vitamin pótlás

Támogatja és erősíti az immunrendszert

A D-vitamin az immunrendszerünk működését is támogatja, illetve segít megelőzni és legyőzni a vírusok okozta megbetegedéseket. Kutatások igazolják, hogy a D-vitaminnak fontos autokrin regulációs szerepe van az immunválasz szabályozásában.

Az immunrendszer gyengesége miatt kialakult gyakori, visszatérő fertőzések D-vitamin hiányra is utalhatnak. Súlyos D-vitamin hiány esetén mindenképpen fontos a táplálékkiegészítőkkel történő nagydózisú D-vitamin pótlás. 

Ráadásul hazai kutatások szerint a D-vitamin-hiánynak szerepe van az autoimmun betegségek kialakulásában is. Az orvosok szerint a megfelelő D-vitamin-pótlás kedvező hatású lehet az autoimmun betegségek kezelésében és csökkentheti a kialakulásuk veszélyét. 

Mindezek alapján autoimmun betegeknél javasolt a 25(OH)D-vitamin mérése különösen az őszi–téli időszakban.

Szabályozza az inzulinszintet

A legfontosabb megfigyelés szerint a rendszeres, nagy adagú D-vitamin-pótlás gyermekkorban 78%-kal csökkentette az 1-es típusú diabetes kialakulását.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin befolyásolja az energia-és tápanyagbevitel hasznosulását, illetve gyulladáscsökkentő hatása van, így a megfelelő D-vitamin-szint elősegíti a fogyást is.

Tartósan fennálló túlsúly és eredménytelen fogyókúrák esetén érdemes megnézetni a D-vitamin szintet egy rutinszerű laborvizsgálat alkalmával. 

A D-vitamin jótékony hatásai

A napfény nem az ellenségünk - jótékony hatásaira minden életszakaszban szükségünk van

Segít a rák megelőzésében

Az 1980-as évek elején az Amerikai Egyesült Államokban az emlő-, petefészek- és vastagbélrákok számának területi eloszlását vizsgálva megfigyelték, hogy ezen betegségek előfordulási gyakorisága fordított arányban áll a napsütéses órák számával.

Tehát minél többet sütött a nap az adott államban, annál kisebb arányban alakultak ki daganatos betegségek a lakosság körében.

Ennek alapján felvetették, hogy az UVB sugárzás hatására szervezetünkben termelődő D-vitaminnak védő szerepe lehet a daganatok ellen. 

A D-vitamin pótlásának emlőrák-kockázatot csökkentő hatását a Women’s Health Initiative vizsgálatban is tanulmányozták. A kutatók menopauza előtt álló nőknél a D-vitamin adása mellett az emlőrák gyakoriságának csökkenését tapasztalták. 

Megállapították tehát, hogy A D-vitamin-hiány az emlő- és vastagbélrák kialakulása szempontjából bizonyítottan rizikótényező. A további vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a D-vitamin sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén tumorellenes hatású.

A pikkelysömör kezelésében is hatékony

A pikkelysömörös betegek mintegy 80 %-a kedvezően reagál a napfényre, amit főként tengerparti nyaralás kapcsán lehet jól kihasználni. A pszoriázis gyógykezelésében ezért évezredek óta szerepel a napoztatás, a tengeri fürdőzés, a "balneo-helioteápia"

Újabban gyakran a D-vitamint használják a pikkelysömör kezelésében külsőleg. A D-vitamin szerepe a bőr esetében a sejtoszlások koordinálása mellett azok összekötő kapcsainak a kalciumhoz kötött sejtösszetartó hatásával is összefügghet.

Ráadásul egyre több ígéretes eredmény van a pszoriázis D-vitaminnal való gyógyítására belsőleg is, 

Mennyi D-vitaminra van szükségünk felnőtt és gyermekkorban?

A Semmelweis Egyetem reprezentatív felmérése szerint, tél végére a magyarok 95%-a volt D-vitamin hiányos, és a becslések szerint ez a hiányállapot több mint 100 000 gyermeket is érinthet.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 ng/ml, ami körülbelül a fele a normál értéknek.

Mivel a D-vitamin hiány rendkívül súlyos következményekkel járhat (különösen gyermekkorban), az orvosi szervezetek egyöntetű véleménye szerint a téli időszakban nélkülözhetetlen a D-vitamin pótlása.

Gyermekeknek 1 éves korig, terhes és szoptató édesanyáknak, valamint krónikus csont-, vese- és májbetegségben vagy emlő- és vastagbélrákban szenvedő betegeknek egész évben javasolt a D-vitamin pótlása.

Szervezetünk D-vitamin-háztartásának szintjéről könnyen felvilágosítást kaphatunk egy egyszerű vérvételt követően. A D-vitaminszint alsó határát a nemzetközi orvosi szervezetek 50 nmol/l és 75nmol/l közötti értékben határozzák meg.

Tavasszal és nyáron, ha elegendő időt töltünk a szabad levegőn és alapvetően egészségesek vagyunk, akkor nem kell aggódnunk a D-vitamin hiány miatt.

Ősszel és télen azonban a szervezetünk nem képes elegendő mennyiségű D-vitamint előállítani a napfény hatására, ezért ilyenkor érdemes táplálékkiegészítőkkel pótolnunk.

Ahhoz, hogy megelőzhessük a vitaminhiányt, a hivatalos magyarországi ajánlás szerint 1500-200 NE (nemzetközi egység) D-vitaminra van szükségünk. Ez hetente 1x4 vagy minden másnap egy tablettát (D3-vitamin 3000 NE) jelent.

18 év alatti gyermekeknek és tinédzsereknek 500-1000 NE D-vitamin javasolt, vagyis legalább minden hétköznap egy tabletta (1000 NE).

Csecsemők számára (1 éves korig) napi egy csepp (500 NE) ajánlott a 20 000 NE/ml erősségű folyékony vitaminkészítményből. Csecsemőknél értelemszerűen sokkal könnyebben túladagolható a D-vitamin, és a tápszert fogyasztó babákra ez különösek igaz, hiszen a tápszerek gyakran tartalmaznak hozzáadott D-vitamint. Mindig nézd meg a tápszer összetevőit és amennyiben szükséges, csökkentsd a csepp formájában adott D-vitamin mennyiségét.

Az ajánlott mennyiséget felnőtt korban se lépd túl, mivel ez hosszútávon D-vitamin túladagoláshoz is vezethet. 

Milyen tényezők hajlamosíthatnak D-vitamin hiányra?

D-vitamin hiány

A D-vitamin hiány leggyakoribb oka, hogy az emberek nem jutnak elég napfényhez

1. Bőrtípus

A színesbőrű emberek bőre kevesebb D-vitamint tud felvenni a napsugárzás hatására, ezért náluk hamarabb kialakulhat a D-vitamin hiány.

Azonban a hófehér bőr is rizikófaktornak számít, hiszen a fehér bőrű, szeplős emberek a leégéstől való jogos félelem miatt kevesebb időt töltenek a napon. Számukra kötelező a fényvédőkrémek állandó használata, hogy megelőzhessék a melanóma kialakulását, fényvédő használata mellett azonban nem tud D-vitamin termelődni a bőrben. 

Ha számodra sem javasolt túl sok időt a napon töltened a bőrtípusod miatt, a legjobb megoldás, ha egész évben gondoskodsz a megfelelő D-vitamin utánpótlásról táplálékkiegészítők formájában. 

2. Lakóhely, földrajzi elhelyezkedés

Az északi országokban, ahol kevesebb a napsütéses órák száma, értelemszerűen magasabb a D-vitamin hiányos emberek aránya. Ha olyan helyen élsz, ahol nyáron is alig-alig süt ki a nap, fontos, hogy egész évben pótold a szervezeted D-vitamin szükségletét. 

3. Éjszakai műszak, irodai munkavégzés

A modern életmód velejárója, hogy az emberek egyre több időt töltenek a négy fal között. Sokan dolgoznak légkondicionált irodákban, vagy éppen otthonról, ezért napközben egyáltalán nem éri őket napfény. 

Még nagyobb rizikófaktor, ha valaki éjszakai műszakban dolgozik és szinte csak éjszaka teszi ki a lábát a lakásából. Mindkét esetben biztosítani kell a D-vitamin pótlást, akár táplálékkiegészítők formájában is, de a legjobb, ha napos időben legalább ebédszünetben töltesz 10-20 percet a szabadban. 

4. Szoptatás

Nem csak a terhesség, hanem a szoptatás időszaka alatt is fontos a D-vitamin megfelelő mennyiségben történő pótlása. Az anyatejjel táplálkozó csecsemő D-vitamin szükségletét a kismamának kell biztosítania, ezért is javasolják, hogy a terhesség és a szoptatás idejére növeljék a D-vitamin bevitelüket. 

5. Egyoldalú táplálkozás

Az egyoldalú táplálkozás a vitaminhiány elsőszámú oka és ez alól a D-vitamin sem kivétel. Bár az ételek elenyésző mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, hasznosulásához elengedhetetlen, hogy a szervezet más vitaminokból se szenvedjen hiányt. 

Ha úgy érzed, hogy étkezési szokásaid nem megfelelőek, próbálj meg minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani és gondoskodj a vitamin utánpótlásról valamilyen multivitamin készítménnyel. 

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details

6. Vegán életmód / Növényi alapú táplálkozás

Az ételekben megtalálható D2 vitamin elsődleges forrásai az állati eredetű élelmiszerek (halak, tojás, tejtermékek), ezért a növényi étrendet követők nehezebben tudják táplálék útján pótolni ezt a fontos vitamint.

Természetesen a D-vitamin legfontosabb forrását, magát a napfényt ők is hasznosítani tudják, illetve néhány növényi eredetű élelmiszer (például a gomba) is tartalmaz kis mennyiségben D-vitamint, azonban nem árt, ha megvizsgáltatják, hogy a szervezetük D-vitamin szintje kielégítő-e. 

Amennyiben táplálékkiegészítőkkel szeretnék pótolni a D-vitamint, érdemes kifejezetten vegán terméket választaniuk, ugyanis a legtöbb D-vitamin készítmény lanolint tartalmaz. 

7. Elhízás

Az elmúlt évtizedekben szoros összefüggést mutattak ki a D-vitamin-hiány és az elhízás között. Bár a D-vitamin a zsírsejtekben raktározódik el, az elhízott emberek szervezete kevésbé fér hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz. A zsírfelesleg ugyanis magába zárja a D-vitamint, így kevésbé tud hasznosulni. 

A túlsúlyos embereknek tehát sokkal jobban oda kell figyelniük a megfelelő D-vitamin ellátottságra és mértékletes napozással vagy táplálékkiegészítők szedésével egész évben biztosítaniuk kell a szervezetük megfelelő D-vitamin-szintjét. 

8. Egyes betegségek

Bár általánosságban nem javasolt a D-vitamin szint szűrő jellegű mérése, ha valaki egészséges, az alábbi rizikócsoportokban viszont vérvizsgálat ajánlott, valamint súlyos D-vitamin-hiány esetén terápia követésére is szükség lehet. 

  • Felszívódási zavarok
  • A mellékpajzsmirigy másodlagos túlműködése
  • Krónikus májbetegség
  • Krónikus vesebetegség
  • Policisztás ovárium szindróma
  • Emlő és vastagbél daganat
D-vitamin forrás

Az ételekben található D-vitaminnal nehezen fedezhető a napi szükségletünk

Melyek a D-vitamin hiány tünetei és milyen betegségek kialakulásához vezethet? 

Ahogy már említettük, a D-vitamin hiány a magyar lakosság jelentős százalékát érinti, különösen a téli hónapokban. Lássuk, melyek lehetnek a figyelmeztető jelek, hogy ideje odafigyelned a D-vitamin utánpótlásra:

  • Gyenge immunrendszer 
  • Gyakori, visszatérő bakteriális vagy gombás fertőzések 
  • Nehezen gyógyuló légúti megbetegedések 
  • Hangulatingadozás, depresszió, szorongás 
  • Fáradékonyság 
  • Koncentrációzavar 
  • Hátfájás
  • Fogyókúra mellett sem sikeres a súlyvesztés 
  • Gyenge, törékeny csontok, csontfájdalom 
  • Fogak elgyengülése 

Milyen betegségek kialakulásához vezethet a súlyos D-vitamin hiány? 

A D-vitamin-hiány fokozhatja egyes daganatos és autoimmun megbetegedések kockázatát és bizonyítottan hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához. A csontok elgyengülése miatt a D-vitamin hiányos betegeknél gyakran csontritkulás és csontlágyulás tapasztalható. Ezen kívül megnő az esély a magas vérnyomás, a meddőség, az asztma és az agyvérzés kialakulására is.

Túladagolható a D-vitamin?

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ezért a felesleg nem ürül ki a szervezetből, hanem elraktározódik, ezért alakulhat ki (rendkívül ritka esetben) túladagolás.

Ahhoz azonban, hogy ez bármiféle problémát okozzon, az ajánlott mennyiség sokszorosát kell hosszú hónapokon át bevinni a szervezetbe. Az orvosok szerint napi 4000 NE D-vitamin még biztonságosan szedhető, a túladagoláshoz hosszú távon legalább napi 10 000 NE D-vitamint kellene bevinnünk a szervezetünkbe. 

Pusztán természetes forrásból (ételek vagy a napsugárzás által) szinte lehetetlen túladagolni, vitaminpótló készítmények szedése esetén azonban nem ajánlott túllépni a napi ajánlott mennyiséget. (1500-2000 NE)

Ahogy azt már korábban is említettük, csecsemőknél és gyermekeknél sokkal kisebb dózis is elég a túladagoláshoz, ezért fontos, hogy a szülők fokozottan ügyeljenek a gyermekeknek szánt készítmények adagolását illetően. 

A túladagolás tünetei lehetnek: fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, idegesség. Ezek a tünetek a túladagolás megszüntetésével enyhülnek, majd elmúlnak.

Szélsőséges esetben, tartósan fennálló túladagolt állapot esetében (6-12 hónap) a túlzott mennyiségű D-vitamin veseelégtelenséget is okozhat. 

Ha úgy gondolod, hogy a tüneteid hátterében D-vitamin túladagolás állhat, érdemes vérvizsgálatot csináltatnod, ahol kimutatják a szervezetedben jelen lévő D-vitamin szintjét. 

D vitamin túladagolás

Az ételekben megtalálható D-vitamin nem okozhat túladagolást

Hogyan pótolható a D-vitamin?

Irány a természet!

Te is észrevetted már, hogy napos időben már egy félórányi szabadban töltött idő után is jobb a közérzeted? A napsütés nem csak a hangulatodra, hanem az egészségedre is jó hatással van. Már napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy biztosítsd a szervezeted megfelelő D-vitamin termelését, így azt javasoljuk, hogy tavasszal és nyáron ne félj kint tölteni egy kis időt a szabadban.

Természetesen a nyári kánikulában továbbra sem ajánlott a déli órákban hosszú ideig a tűző napon tartózkodni, azonban egy tavaszi séta, egy hosszú kirándulás vagy fél óra napozás már elegendő az optimális D-vitamin-szint fenntartásához. 

Bár mindannyian tudjuk, hogy a túlzott napozás és a leégés növeli a bőrrák kockázatát, A Nap valójában nem az ellenségünk, sőt, nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Fontos tudni azonban azt is, hogy a fényvédő készítmények, például a naptejek gátolják a D-vitamin-képződést előidéző UV-B sugarakat.

Sajnos tévhit az is, hogy a szoláriumozás ugyanúgy elősegíti a D-vitamin-képződést, mint a napfény. A szoláriumok elsősorban UV-A sugarakat bocsátanak ki, így csak a bőröregedéshez járulnak hozzá, jótékony hatásuk nincs az egészségre.

D-vitamin pótlása

Napi 30 perc napon töltött idő is elég a D-vitamin pótláshoz

Vitaminpótló készítmények

De mi a helyzet a téli hónapokkal? Korábban a hazai egészségügyi szervezetek csupán 3 éves korig javasolták a D-vitamin pótlását, a csontok erősödése és a kalcium felszívódása érdekében. Sokáig úgy gondolták, hogy felnőtt korban a kiegyensúlyozott táplálkozással és a napfény segítségével elegendő D-vitamin tudunk bevinni a szervezetünkbe.

Időközben azonban egy reprezentatív kutatás igazolta, hogy a magyarok túlnyomó többsége D-vitamin hiányos a téli hónapok után. Ennek következében megszületett az új ajánlás, mely szerint ősztől tavaszig minden életkorban ajánlott napi rendszerességgel D-vitamint pótolni, a hiányállapotok elkerülése érdekében.

A D-vitamin-pótláshoz különböző gyógyszertárakban, drogériákban és szupermarketekben kapható készítmények állnak rendelkezésre. Szedhetünk nagydózisú D-vitamin tablettát, de csepp és spray formájában is hozzájuthatunk. Amennyiben D-vitamin kezelésre van szükséged, kezelőorvosod receptre is felírhatja a készítményt, így sokkal kedvezőbb áron hozzájuthatsz. 

D-vitamin-tartalmú ételek

A D2 vitamin elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben található meg, de néhány gyümölcs, zöldség és gomba is tartalmaz kis mennyiségben D-vitamint. A lakosság körében kialakult súlyos D-vitamin-hiányos állapot miatt Amerikában már gyakran dúsítják az egyes élelmiszereket, mint például a gyümölcsleveket, gabonapelyheket, vagy a tejet D-vitaminnal, nálunk ez azonban egyelőre kevésbé elterjedt. 

Az alábbi táblázatból megtudhatod, hogy mennyi D-vitamin található az egyes ételekben:

MegenevezésD-vitamin-tartalom /100 g
Óceáni laposhal
1 275 NE
Makréla (sós)1 006 NE
Ponty988 NE
Maitake/ Bokrosgomba1 123 NE
Vörös lazac526 NE
Kardhal666 NE
Szivárványos pisztráng635 IU
Tojássárgája 218 NE
Marhamáj50 NE
Cheddar sajt24 NE

forrás: USDA National Nutrient Database

A fenti táblázatból jól látszik, hogy a halakon kívül a legtöbb élelmiszer elenyésző mennyiségben tartalmaz D-vitamint. A napi ajánlott D-vitamin bevitel 1500-2000 NE, és mivel nem életszerű és nem is jellemző, hogy a magyarok többsége minden nap halat fogyasszon, ezért nem érdemes kizárólag az étrendünkre bízni a D-vitamin pótlást. 

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is ugyanolyan fontos szerepe van a napfénynek és a vitaminpótló készítményeknek a téli hónapokban. 

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

A halak, a tojás és a tejtermékek is tartalmaznak D-vitamint

Összefoglaló

Bár mindenhonnan azt halljuk, hogy a túlzott napozás káros és óvakodjunk az UV-sugárzástól, kevés szó esik arról, hogy a napfény jótékony hatásaira igenis szükségünk van egészségünk megőrzéséhez.

A D-vitamin elsődleges formája a napfény, ezért különösen fontos, hogy tavasszal és nyáron elegendő időt töltsünk a szabadban és feltöltsük a D-vitamin-raktárainkat. A szervezetünk szerencsére pár hónapig képes eltárolni a D-vitamint, az őszi-téli időszakban azonban gondoskodnunk kell a megfelelő utánpótlásról

Több vizsgálat is igazolta, hogy a D-vitamin-pótlást követően csökken a krónikus betegségek, a szív- és érrendszeri, valamint és tumoros betegségek kockázata, hiánya pedig hosszú távon súlyos megbetegedésekhez vezethet.

Napos időben már napi 10-15 perc sétával is sokat tehetsz az egészségedért, hiszen a nap melengető sugarai biztosítják, hogy a szervezeted ne szenvedjen hiányt a D-vitaminban sem. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál.

Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben! 

D-vitamin hiány kezelése

Tavasszal és nyáron tölts elég időt a szabadban

Ajánlott Vitaful Termék

Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin
Women's Multi Női Multivitamin

Women's Multi Női Multivitamin

Erős immunrendszer, energia, mozgékonyság! 

Egy ellenállhatatlanul finom multivitamin C-, D-, B6-, B12-vitaminokkal, szelénnel és cinkkel.

A szervezet egészséges egyensúlya számára nélkülözhetetlen antioxidánsok biztosításával, a Vitaful Women’s Multi narancs ízű zselés multivitamint kifejezetten aktív életet élő nőknek alkottuk meg.

Próbáld ki kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details